Kerst en jaarwisseling met Charly

Door Charly
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , ,
1 januari 2019

PhilipYb Studio / Shutterstock.com

Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Tot een aantal jaren geleden had hij nooit durven voorspellen dat hij de rest van zijn leven in Thailand zou gaan doorbrengen. Inmiddels woont hij echter al een tijdje in Thailand en de laatste jaren dichtbij Udonthani. Deze keer: de feestdagen met Charly.


Kerst en jaarwisseling met Charly

Tja, de feestdagen eind december. Of je het leuk vindt of niet, je ontkomt er gewoon niet aan. In Bangkok worden kerstbomen in allerlei formaten te koop aangeboden bij de grote winkelcentra en struikel je over alle kerstattributen. In de Isaan loopt dat zo’ n vaart nog net niet maar ook hier slaat de commercie langzaam maar zeker zijn slag.

In alle (beer)bars lopen de animeermeisjes gekleed in rode jurkjes en rare kerstmutsen op hun hoofd. Ze begrijpen zelf ook niet zo goed waarom, maar ja, de baas heeft ze dat opgedragen. En naar iedere passerende farang wordt ter afwisseling niet “welcome” of “hello handsome man” geroepen maar “merry christmas”.

Na het echec met het kerstdiner op kerstavond vorig jaar hadden Teoy en ik besloten nooit meer op een dergelijk aanbod in te gaan. Maar zie, niets is veranderlijker dan een mens. Bij toeval vernemen we dat het Pannarai hotel op kerstavond een buffet in de aanbieding heeft voor de aanlokkelijke prijs van 499 baht per persoon. Uiteraard exclusief drankjes. En aangezien het Pannarai ons favoriete hotel is, willen we die mogelijkheid toch wel overwegen. Dus eerst de samenstelling van het buffet bekeken en toen die samenstelling er buitengewoon aantrekkelijk uitzag, met een zeer uitgebreide keus aan gerechten, besloten dit toch maar te proberen, gekoppeld aan een overnachting in, uiteraard, het Pannarai.

Op maandag 24 december op pad. Niet heel erg enthousiast, want we zijn beiden behoorlijk aangetast door een flinke verkoudheid. Maar wel benieuwd naar de uitvoering van het buffet. In het hotel is het niet uitzonderlijk druk. Te zien aan het aantal vrije plaatsen op het parkeerterrein en het vrijwel lege zwembad. Het inchecken is snel gebeurd. Koffer(tje) uitpakken, laptop installeren en Charly kan er weer tegen aan. Teoy prefereert wat op bed te blijven liggen, na het innemen van medicijnen.

Charly gaat alleen op pad. Eerst voor een biertje bij Good Corner, alwaar vanavond een Deens kerstdiner is. Van Good Corner naar daSofia, daar een kleine lunch genomen in de vorm van wat kaas en wat worst. Altijd goed bij daSofia. Naast daSofia ligt de Fun bar. Ik heb die bar in de afgelopen jaren altijd vermeden. Ik weet eigenlijk niet goed waarom. Vandaag besluit ik om de aanwezige animeermeisjes te verblijden met een drankje. De aankondiging van een drankje voor alle aanwezige meisjes, het zijn er zes, wordt met luid gejuich ontvangen en er wordt aan de bel getrokken. Een gezellig uurtje met de meisjes zitten borrelen en vervolgens terug naar het hotel voor een kleine siësta.

MoreGallery / Shutterstock.com

Om 19.00 uur gaan Teoy en ik naar het restaurant beneden in het hotel. We worden keurig ontvangen door een paar dames, gezeten achter een tafel, die precies bijhouden wie van de verwachte gasten zijn gearriveerd. Als onze papieren in orde zijn bevonden leidt een van de dames ons naar een gereserveerde tafel. We zijn duidelijk niet de eerste gasten. Her en der verspreidt zijn er al veel mensen aanwezig. We lopen samen even langs de etenswaren, uitgestald op een grote U-vormige tafel. Alles ziet er zeer smakelijk uit en is op een professionele wijze neer gezet.

Het eten is, kort samengevat, gewoon lekker met veel variatie. Het kan dus blijkbaar wel, eten klaarmaken voor een grote groep mensen. Mijn complimenten voor het Pannarai. Ik schat dat er zo’ n 150 mensen zijn, verdeeld over de twee eetzalen en het grote terras rondom het zwembad. Ik ben de enige farang die binnen zit, in een van de twee eetzalen. Teoy vertelt mij dat op het buitenterras wel veel farang zitten, blijkbaar niet gestoord door de vele muggen. Grappig is dat we ook nog een meisje tegenkomen dat we kennen van de P&F farmacie. Ze is met haar Thaise man en heeft het ook goed naar haar zin.

Om ongeveer 21.30 uur houden we het voor gezien en gaan naar onze kamer. Eigenlijk willen we slapen maar de band bij Little Havana in Day and Night produceert zoveel decibellen dat slapen eigenlijk onmogelijk is. Maar kijk, hier blijkt toch wel de sterke arm van de junta, om precies middernacht stopt de muziek. Als ik uit het raam kijk, zie ik de ene na de andere auto/motorbike wegrijden van het parkeerterrein. Dus Day and Night is echt om middernacht dicht. Geen van de beheerders neemt het risico op een waarschuwing van de politie of, erger nog, een behoorlijke boete, of, nog erger, te moeten sluiten. In ieder geval kunnen we nu rustig slapen. Ik schrijf dit verhaaltje en ga vervolgens ook slapen.

De volgende dag checken we uit bij Pannarai en shoppen nog even in Central Plaza, bij TOPS-supermarket. Tja, het is eerste kerstdag maar voor alle Thai een gewone werkdag, net zo goed als de kinderen gewoon naar school gaan. Ik wil wat ingrediënten kopen om appelbeignets te maken en een huzarensalade. Daar heb ik trek in. Al vele jaren deze gerechten moeten missen. Nu besloten ze zelf te gaan maken.

Van Central Plaza weer terug naar huis. We zouden vandaag met de kinderen en aanhang wat gaan eten in een groot Thais eethuis. Dat gaat helaas niet door, want ook de zoon van Teoy is door een zware verkoudheid getroffen. Deze happening wordt verschoven naar een latere datum. Ook Oud en Nieuw (Silvesteravond) vieren we dit jaar buitenshuis.

We zijn in gegaan op een oudejaarsavond diner (silvester abend diner) van ons favoriete eethuis, het Italiaans georiënteerde daSofia. Daar in de afgelopen jaren veel gegeten en altijd tot ons grote tevredenheid. Het diner dat daSofia presenteert is in feite gebaseerd op gerechten die ze altijd al op het menu hebben staan. Dit geeft voldoende vertrouwen dat het oudejaarsavond diner van een uitstekende kwaliteit zal zijn.

Jammer is dat daSofia in de prijsstelling drie glazen wijn, overigens zeer goede wijn, opneemt. Daardoor komt hij uit op een dinerprijs van 950 baht. Dat schrikt mogelijk een aantal mensen af en is ook niet fair voor die mensen die geen wijn willen drinken, maar de voorkeur hebben voor iets anders. Teoy bijvoorbeeld, drinkt helemaal geen alcohol. En er zijn genoeg farang die liever bier drinken dan een wijntje. Het lijkt mij beter een dergelijk diner exclusief drank aan te bieden.

Op oudejaarsdag vertrekken we op tijd en checken in bij het Pannarai hotel. Teoy gaat vervolgens naar haar geboortedorp waar een of ander feest plaats vindt. Ik gebruik de tijd om op mijn laptop het een en ander bij te werken. Vervolgens loop ik voor de verandering uit het hotel niet naar rechts maar naar links. Even voorbij Day and Night is Zum Pfalz te vinden. Daar zitten altijd wel een paar farang gezellig met elkaar te kletsen. Ik neem een simpele lunch in de vorm van een uitsmijter ham-kaas. De uitsmijter is goed met lekker vers brood.

Ik raak in gesprek met een paar farang en het wordt zelfs nog gezellig, onder het genot van een paar ijskoude biertjes. Dan is het tijd om naar het hotel terug te gaan. Ik rust een paar uurtjes uit en wacht op Teoy. Als Teoy terug is, frissen we ons wat op en gaan vervolgens op weg naar daSofia. We worden welkom geheten door de serveersters en naar onze tafel gebracht. Het is al redelijk druk en de stemming zit er volop in. We krijgen ons welkomstdrankje aangereikt, een Pinot Bianco. Dat is mooi, want ik krijg het glas van Teoy erbij, die drinkt immers geen alcohol. Zelf neemt Teoy een vruchtensapje.

Na zo’ n half uur zijn alle gasten gearriveerd en zijn alle tafels bezet. Onder de gasten zijn veel vaste bezoekers van daSofia. De meesten zijn afkomstig uit Italië en Zwitserland. Het diner gaat van start met een “bruschetta” voorzien van veel knoflook. Een lekkere appetizer maar voor een oudejaarsdiner wat aan de simpele kant. Ik had hier toch meer iets met garnalen of zalm verwacht. Maar goed, de “bruschetta” is goed van smaak, dus eigenlijk helemaal niets mis mee. Vervolgens krijgen we een schotel met gesorteerde, gesneden vleeswaren, zoals parma ham en salami. Beide voorgerechten staan ook op de dagelijkse menukaart, zodat ik ze al eerder heb mogen proeven.

Ossobuco

Het hoofdgerecht bestaat uit een overheerlijke ossobuco. Zoals de meeste lezers wel zullen weten is ossobuco een top vleesgerecht uit de Italiaanse (Milanese) keuken. De basis van ossobuco bestaat uit kalfsschenkels die, gedurende langere tijd, op een laag vuur staan te pruttelen. Meestal worden daar uien, wortel en bleekselderij aan toegevoegd, soms ook tomaten, en het geheel wordt gestoofd. De ossobuca van daSofia is een voltreffer. Voortreffelijk van smaak. De ossobuca wordt meestal met risotto gegeten, maar gewoon met (stook)brood of met wat spaghetti kan ook.

Bij de ossobuca wordt een rode wijn geserveerd, een Franse cabernet. Omdat veel gasten elkaar al kennen, verloopt alles zeer geanimeerd. Na de ossobuco is het tijd voor koffie met een plak Italiaanse cake ( panettone). Ter afsluiting van het diner krijgt eenieder een glas prosecco. De naborrel met een aantal gasten is bijzonder gezellig en pas na middernacht, na elkaar gelukkig nieuwjaar te hebben gewenst, gaan we terug naar ons hotel.

Samenvattend kan ik over het kerstavond buffet in het Pannarai hotel en het oudejaars diner bij daSofia niet anders zeggen dan dat beide festiviteiten bijzonder geslaagd waren. Ze staan, gelukkig, haaks op mijn eerdere ervaringen in zowel Nederland als, zoals vorig jaar, in Thailand.

Genoeg reden om uit te kijken naar de feestdagen eind volgend jaar en dan weer deel te nemen aan deze, bewezen, succesvolle festiviteiten.

Ik wens alle lezers een gelukkig en gezond 2019.

Charly (www.thailandblog.nl/tag/charly/)

6 reacties op “Kerst en jaarwisseling met Charly”

 1. Adrie zegt op

  Leuk geschreven @Charly

 2. Tino Kuis zegt op

  Ik ken de namen niet van al die Italiaanse gerechten, Charley.Ik ben geen fijnproever. Ik vind het eigenlijk veel leuker iets te horen over je gesprekken met die zes animeermeisjes. Wat vertelden ze je allemaal?

 3. Charly zegt op

  Beste Tino,

  Die gesprekken hadden niet veel om het lijf. Dat kan ook niet als er links en rechts een meisje van je zit, drie tegenover je en nog eentje op een barkruk aan de kopse kant. Dus wat krijg je dan: de gebruikelijke prietpraat zoals hoe heet je, waar kom je vandaan, hoe lang blijf je in Thailand, enz.

  Een gesprek met meer diepgang is in dit soort situaties niet mogelijk. Dat kan als je met een meisje alleen zou zitten, maar dan nog is dat lastig. Maar het was heel gezellig en de meisjes konden het wel waarderen dat ze zo vroeg op de dag al wat konden verdienen. Het was rond 4 pm en ik was de enige klant.

  Groeten,
  Charly

 4. Jon zegt op

  Leuk opwarmetje, ga morgen hetzelfde rondje lopen alvorens 2 dagen Sakon Nakhon en dan nog n afsluitend rondje op de 5de. Ossa Bucca is ook mn favourite, en day en night uiteraard.

 5. brabantman zegt op

  U moet blij zijn dat het nog mogelijk is dat er in een stad kerstbomen met versiering kunnen en mogen staan. Dat geeft toch een aparte en genietbare sfeer Doet denken aan (vooral voor expats en diegene die hier wonen) aan voor de meesten, dierbare herinneringen. Helaas ziet men nu meer en meer dat oude gewoontes moedwillig afgebroken worden, Dat zelfs een stad als de hoofdstad Amsterdam intern op het stadhuis nog twijfelde over het wel/niet plaatsen. Dit vanwege vermoedbare gewetste zieltjes bij aanhangers van een meegebrachte ideologie. Hopelijk dat mijn kleinkinderen nog kunnen meemaken dat dit ten goede gekeerd is.
  Niettemin, iedereen een voortreffelijk, zorgeloos, genietbaar en uiteraard meer dan gezond 2019!!

 6. Ruudje zegt op

  Wij zaten met de kerst in hetzelfde hotel in Udon.
  We hebben kerstavond heerlijk gegeten in de Brickhouse; echt een aanrader!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website