Je maakt van alles mee in Thailand (58)

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
19 februari 2024

Als je in Thailand ergens naar toe rijdt met auto of motorbike – meestal in een stad – kan het regelmatig voorkomen, dat je een rijdende barbecue passeert, waar iets op geroosterd wordt. Als je pech hebt moet je dan door een zwarte wolk rook rijden, die je niet alleen ruikt, maar ook in de auto blijft hangen en in je kleren gaat zitten.

Een bloglezer met de naam Khun Hans woont in Nederland en vindt een vuur met rook lekker ruiken, want het herinnert hem aan Thailand. Lees hieronder zijn verhaal:

De geur van rook, het is als thuiskomen in de Isaan

Traditiegetrouw wordt met Pasen het paasvuur aangestoken. In de hele wijde omgeving is de rook daarvan dan goed te ruiken. Deze geur doet mij denken aan Thailand, het voelt als thuiskomen in de Isaan.

Mijn eerste ervaring met deze rookgeur in de Isaan dateert alweer van 15 jaar geleden. Mijn schoonouders hebben een huis op palen, zoals zovelen. Onze slaapkamer was precies boven de plek waar buiten het eten wordt bereid. Mijn eerste nacht slapen bij mijn schoonouders. Door de warmte en zenuwen kon ik mijn slaap eerst niet vatten, uiteindelijk uren later toch in slaap gevallen.

Vervolgens werd ik om 05.00 uur in de morgen bruut wakker door een behoorlijke rookontwikkeling in de slaapkamer. Door de spleten in de houten vloer kon ik de rook naar binnen zien komen. Maar ook zag ik daar buiten iets bewegen. Al hoestend, met tranende ogen zocht ik mijn kleding en de trap naar beneden. Wat was er toch aan de hand? Stond het huis in brand? Pff, gelukkig niet!

Nee! mijn schoonmoeder had een Thaise BBQ (Tao charcoal Burner) met stukjes papier, binnenband en takjes hout aangestoken. Maar, waarom toch zo vroeg? Mijn schoonvader gaat elke dag vroeg naar het land. En, neemt daarbij elke dag eten waaronder kleefrijst mee. Omdat de rijst hard is geworden, wordt deze warm en daardoor soepel gemaakt. Dat gaat op de ouderwetse manier. Er wordt een pan met water warm gemaakt, waarin een mand met kleefrijst zit, als deze rijst warm is gooien ze het op een plank, vervolgens gaan ze er enkele keren met een soort “deegroller” overheen en klaar is het!

Nu alleen nog even overpakken in een handig klein rieten mandje om mee te nemen. Elke keer als ik ergens dit soort rook ruik, moet ik daar glimlachend aan terug denken. En…. krijg heimwee naar de Isaan.

5 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (58)”

 1. Henk Hauer zegt op

  Deze dingen maken Zuid Oost Azie juist interessant

 2. sjaakie zegt op

  Herkenbaar, lekker geurtje, zou voorzichtig zijn met die rook, koolmonoxide vormt zich als er weinig zuurstof in de lucht zit in de ruimte waar u verblijft.Het effect is dat uw lichaam te weinig zuurstof kan opnemen, wat tot de dood kan leiden.

 3. Jos M zegt op

  Ik heb een huis laten bouwen voor ons en mijn schoonmoeder , 2 in NL niet meer gebruikte kliko’s meegenomen naar Khonkaen.
  Schoonmoeder bleef toch ons afval verbranden, stinken dat het deed !!!. Tot ik op een goede dag iets las over het gevaar van plastic vebranden en dat inademen, via Google translate vertaald, laten lezen door mijn vrouw en schoonmoeder, en sindsdien gaat ons afval netjes in de kliko

 4. Erwin Fleur zegt op

  Beste redactie,

  Heel herkenbaar en deze geur zal je nooit vergeten, zeker als het de Thaise barbecue betreft.
  De geur van de ochtend!

  Ook ik ben een aantal keren zo vergast wakker geworden wat ik persoonlijk heb opgelost met een
  rookmelder(5).

  Leuk stukje
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 5. PEER zegt op

  Zo’n terracotta houtskoolpotje mee naar Brabant gezeuld in m’n rugzak (ja, het zou es breken in ‘t ruim)
  En in de zomer heerlijk in de vrije natuur voor de familie’n Thais vispotje bereidt. En wat denk je?
  Gesmuld is er; maar wij kunnen vis, crab, garnalen kiezen uit de halve Altlantic Ocean!
  Nu alweer vragen om nóg zo’n potje mee te brengen.
  Nee dus?
  Het moet ‘n feest blijven waar Peer in lende lijve aanwezig zal zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website