Je maakt van alles mee in Thailand (54)

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
31 januari 2022

Gift voor monniken (THIPPTY / Shutterstock.com)

Met zekere regelmaat lezen we in de Thaise pers en ook op dit blog over hoe Thailand omgaat met de recirculatie van bijvoorbeeld plastic, glas, blik of papier. Er gebeurt wel wat op dat gebied, maar er kan nog veel verbeterd worden. Een bloglezer, die zich Colorwings noemt, is één bepaald recirculatiesysteem opgevallen, waarbij men al wel ver gevorderd is.

Dit is het verhaal van Colorwings.

Thaise recirculatie

Bij Thaise feesten of bijeenkomsten, zoals bij lokale missverkiezingen, kunnen enthousiaste fans slingers kopen en die om hun favoriete miss hangen. Het aantal slingers, dat een miss krijgt, wordt voor de verkiezing geteld en geregistreerd. De slingers worden dan weer afgedaan en naar het verkooppunt teruggebracht, alwaar ze opnieuw kunnen worden verkocht.

Bij tempels kun je bij speciale gelegenheden emmers met giften voor de monniken kopen. Deze emmers worden niet geopend en gebruikt door de monniken, maar soms zelfs nog bij dezelfde gelegenheid weer naar het verkooppunt gebracht, alwaar de volgende gasten de gift opnieuw kunnen kopen om het weer aan te bieden, en ga zo maar door. Zo kan één emmer bijna oneindig gebruikt worden om te kopen en te geven (ik heb er eigenlijk nooit heel goed op gelet, maar ik veronderstel dat de emmers alleen maar heel lang houdbare producten bevatten).

Is dit misschien zo bedacht, omdat monniken misschien geen geld mogen aannemen? Slim bedacht!


» Laat een reactie achter


Rating: 4.50/5. From 8 votes.
Please wait...

15 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (54)”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Die emmers zijn trouwens meestal leeg. Het zijn enkel de producten die op het deksel liggen. Gaan inderdaad meestal terug naar de verkooppuntenl. Producten die bijna vervallen zijn worden er dan af genomen en eventueel vervangen. Nieuwe plastiek erop en klaar.

 2. ruud zegt op

  Monniken nemen wel geld aan.
  Bij crematies krijgen ze bijvoorbeeld een enveloppe met geld.

  Ook monniken hebben geld nodig, bijvoorbeeld, om het tegoed van hun mobiele telefoon op te waarderen, of een nieuwe te kopen.

  De tijd dat ze alleen eten, drinken, kleding en huisvesting kregen is verleden tijd.

 3. Bert zegt op

  Die emmer betaal je een symbolisch bedrag, wat je maar wil geven.
  Daarom wordt ie iedere keer opnieuw “verkocht”.

  • RonnyLatYa zegt op

   Niks symbolisch bedrag.
   Die verkooppunten zijn van de tempel.
   De bedragen staan er duidelijk bij en afhankelijk van wat er op ligt.
   De goedkoopste rond de 100 Baht. De meeste zijn rond de 300-500 Baht, maar ik heb ook al wel eens prijzen gezien van 1000 Baht en meer.
   Tot zover het symbolische

   • Karel zegt op

    Mijn ervaring is toch ook dat je vrij bent om te geven wat je wil.
    De emmer gaat wel weer terug naar de shop om opnieuw te worden gebruikt.
    Idem dito voor de bloemen en wierook.
    Tenminste bij de tempels waar wij wel eens komen.

    • RonnyLatYa zegt op

     En dan krijg je de emmer mee die overeenkomt met de prijs wat je “vrij” gegeven hebt.

     • RonnyLatYa zegt op

      Anders is het bij de lotusbloem en de wierrook stokjes. Daar mag je in het bakje steken wat je wil. Zijn toch allemaal hetzelfde.

 4. Jacobus zegt op

  Bovengenoemde praktijken is gewoon business. De houders van de stalletjes die deze producten verkopen, kopen het eenmaal in en verdienen er4 of 5 keer aan. Ze stoppen de monniken zo nu en dan wat toe.

  • RonnyLatYa zegt op

   Het is eerder andersom.
   Die verkooppunten zijn van de tempel en diegene die er in werken krijgen wat toegestopt.

  • Joseph zegt op

   Religie is de allerbeste handel en heeft geen last van Corona. Eerder voordeel.

   • PEER zegt op

    Ja Joseph,
    Kijk maar wat er in het Vaticaan omgaat.

 5. Willem zegt op

  Het meeste geld wordt in de tempel geïnvesteerd en er is ook een afdracht aan het Centraal orgaan.

 6. Jacques zegt op

  Het boeddhisme en de tempels zijn onlosmakelijk met Thailand verbonden. Daar voelt men zich goed bij en geeft een gemeenschappelijk manier van samenleven. Ik heb hier vrede mee en zie dat dit mijn vrouw goed doet. Steevast bij reisjes door Thailand bezoeken wij deze tempels. Een houvast die velen hier nodig hebben en prettig vinden. Bij ons op de markt is er privé verkoop bij diverse kramen. De tempels hebben hun eigen verkooppunten. Op de verkeerskruisingen en bij de verkeerlichten op de grote wegen zien we de mensen die de bloemenhangers maken voor de verkoop. 20 baht per stuk. Ik heb snel een grove berekening gemaakt wat ons dit nu kost per jaar.
  1 keer per week boeddha dag met de versiering van ons boeddhistische buiten huisjes met kokosnoten en bloemen etc., 2 keer per week zo’n krans voor in de auto, 3 x per jaar grote boeddha dagen met o.a., de aanschaf van voedsel die ten toon gespreid moet worden nabij de woning. De tempelbezoeken met de donaties ook de bekende enveloppe van kennissen die over en weer gevuld gaan worden voor o.a., het onderhoud van de tempels. De festiviteiten met gebruik making van de monniken, huwelijk, overlijden etc.
  In ons geval zo’n 20 tot 22.000 baht per jaar. Met huidige koerswissel 608 euro. Het is zeker een business die er toe doet in Thailand en een bron van inkomsten voor velen.

 7. Jacobus zegt op

  In Nakhon Nayok is een tempel met een goudkleurige Buddha die, naar overlevering verzot is op Fanta.
  Er zijn zo’n 4 stalletjes die kratjes Fanta verkopen. 24 flesjes per krat. Vele Thaise families kopen een kratje en plaatsen dat voor het Buddha beeld. Ik heb nog nooit dat beeld een slokje Fanta zien drinken.

 8. PEER zegt op

  Ik zie nú pas in dat dit de meest economisch/financieel vorm van recyclen is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website