Je maakt van alles mee in Thailand (34)

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
13 januari 2024

We zijn met een serie verhalen bezig van bloglezers, die iets bijzonders, grappigs, merkwaardigs, ontroerends, vreemds of gewoons in Thailand hebben meegemaakt. Het zal u mogelijk niet opgevallen zijn, maar als u alle 33 afleveringen hebt gelezen, kunt u weten, dat de teneur van alle verhaaltjes positief was. Het loopt altijd goed af.

Vandaag echter een minder positief verhaal en nog wel van onze eigen blogschrijver Gringo (Albert Gringhuis). Hij schrijft over recente stormschade aan het ouderlijk huis van zijn vrouw in Nong Phok in de provincie Roi Et.

Dit is zijn verhaal

Een huis voor haar familie

Toen ik rond 2005 in Pattaya ging samenwonen met Poopee, een meisje uit de Isaan, was haar wens om het huis van de familie te verbeteren cq. te verbouwen. Dat is gebeurd, ik heb een uitvoerig verslag gemaakt van die bouwactiviteiten en aan familie, vrienden en kennissen gestuurd. Het verhaal werd in december 2010 op Thailandblog geplaatst en was mijn allereerste artikel van een hele lange reeks. Het is nog een aantal keren door de redactie herhaald, laatstelijk in 2018 en als u wilt, kunt u het hier nog een keer lezen: www.thailandblog.nl/leven-thailand/een-huis-voor-haar-familie

Het is een mooi huis geworden, aanvankelijk de trots van de buurt. Ik heb er nog vaak gelogeerd, maar de laatste jaren zat daar een beetje de klad in. Ik ben geen dorpsmens. Wat ik zag in de loop van de tijd, dat er hier en daar wel weer wat verbeterd kon worden, maar u weet, dat preventief onderhoud voor Thais een vrijwel onbekend begrip is. Mijn vrouw gaat er met een zekere regelmaat wel naar toe, omdat haar moeder inmiddels alleen is komen te wonen.

Zo ook een week of drie geleden, toen mijn vrouw en haar broer, die ook in Pattaya woont, het ouderlijk huis bezochten om te helpen bij de rijstbouw. Afgelopen weekend was het klaar en reden ze terug naar Pattaya. In de buurt van Buriram kregen ze in de auto een telefoontje van buren van haar moeder, dat ze onmiddellijk terug moesten komen, want er was iets ernstigs gebeurd.met haar moeder en het huis.

Een storm met een hoosbui had het dak van het huis gedeeltelijk weggeblazen, waardoor de regen vrij spel kreeg in het interieur. Haar moeder had een doodschrik gekregen en was flauw gevallen, maar inmiddels wel weer bij de tijd met hulp van buren. Mijn vrouw heeft een aantal foto’s gemaakt van de ravage. Details van de ellende weet ik nog niet, alleen wel, dat het een flinke duit zal kosten om de schade te herstellen.

Nu mag u drie keer raden wie er voor de kosten gaat opdraaien!

19 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (34)”

 1. PATRICK WEGNER zegt op

  Hallo wie dit gaat betalen? De verzekering 🙂

 2. Johan 2 zegt op

  Geen idee. De Gringo misschien? 😉

  • Gringo zegt op

   Ik vrees van wel!

 3. Stefaan zegt op

  De stormverzekering !

  Sterkte met de onderhandelingen.

  • Caspar zegt op

   Stormverzekering!!!
   Bij mij in het dorp ook 2 woningen hele dak eraf gewaait bij mij de schotel antenne afgebroken (2 x) zelfs nu degelijk gelast.
   Het hele dorp zamelt geld in voor de mensen die dakloos zijn en wordt ook gezamelijk gerepareerd door de dorpsgenoten.
   Laatst een brand hele huis afgebrand ook geld ingezameld heb er ook een flinke duit aan bijgedragen, wil maar zeggen in een dorp zijn de mensen bereid mekaar te helpen financieel en met het repareren van de woning.
   Zag bij de schoonmoeder van gringo ook het hele dak eraf kon niet zien wat voor matriaal is gebruikt maar leek me geen pannendak zal wel zinken platen of cementplaten zijn geweest , want als daar eenmaal de wind onder komt kun je het wel vergeten verder.
   Maarja als het dorp weet dat er een farang in het spel is zal de farang ervoor moeten opdraaien voor de kosten van reparatie.

 4. Ton zegt op

  Beste Gringo,

  Dit zijn gebeurtenissen, die je zeker niet graag meemaakt. Ik schrijf uit ervaring.

  Mijn appartement in Jomtien compleet laten renoveren. We kwamen kort daarna terug van verblijf elders en vonden onze mooie flat terug als een pierenbad. Aanzienlijke waterschade door foute afdichting in het appartement van mijn bovenbuur. Een grote hoeveelheid water had zich daar verzameld en was dwars door het plafond gekomen. Vreemde gewaarwording als je dan de voordeur opendoet.
  Ondanks (eigen) verzekering er financieel op moeten toeleggen.
  Ook emotioneel niet vrolijk: kostbare en onvervangbare boeken (erfstukken) verloren gegaan.

  Gelukkig geen ernstige persoonlijke ongelukken. Hopelijk is schoonmoeder weer snel helemaal okay.
  En wie er voor de kosten gaat opdraaien? Ik heb zo’n idee.
  Maar indien niet afgesloten, is opstal-/inboedelverzekering dan geen idee?
  Succes met de herstelwerkzaamheden. Hopelijk kunnen jullie binnenkort weer op bezoek bij je schoonmoeder in een mooi herstelde woning. Extra reden dan dan eens een fijne sigaar op te steken.

 5. Christiaan zegt op

  Dat was wel een heftig verhaal.. Ik hoop, dat het goed wordt hersteld en het met schoonmoeder ook goed gaat.

 6. FrankyR zegt op

  Tja,

  Wie de poetlap moet trekken, dat is vragen naar de bekende weg. Anderzijds, het is een ongelukkig voorval. Gelukkig geen gewonden.

  Ik weet niet of dat dak voor de volgende keer een stukje robuuster kan worden uitgevoerd?

  Sterkte!

  • Marcel zegt op

   Poeplap heet het.
   https://nl.m.wiktionary.org/wiki/de_poeplap_trekken

 7. janbeute zegt op

  Dat is weer eens een goed voorbeeld van de kwaliteit van de Thaise bouw.
  Zie het regelmatig om mij heen.

  Jan Beute.

 8. johannes visser zegt op

  Weer lees je dan op dit blog opmerkingen over de Thaise manier van bouwen, wel, die is bijzonder goed, mankeert niks aan, dergelijke wind doet in Amerika hele gebouwen omvallen en dus valt het hier nog mee met alleen het dak, dit jaar ook bij ons in Nongkhai een hevige storm met als resultaat hele daken verdwenen. Wij waren met 15 te vervangen dakplaten de gelukkige.
  Zal misschien kunnen maar ik heb geen weet van een opstal verzekering mogelijkheid in Thailand, kan er zijn, ga dat toch eens vragen.

  • janbeute zegt op

   Inderdaad Johannes ben vele malen in de USA geweest en daar bouwen ze de huizen in de zegmaar Moo baans van spaanplaat met stuco.
   Op het dak geen pannen maar shingels van dakleer zelfs worden er geen spijkers maar nieten gebruikt om alles bij elkaar te houden.
   Maar de oudere huizen van voor de oorlog waren wel stukken beter gebouwt en staan nog steeds overeind Maar de bouw in Thailand waar de muren van rode steentjes met cement afgesmeerd of nog erger van 6 cm dikke cement blokken en een metaal construktie van het dak die niet degelijk doorgelast zijn maar gehecht alleen op de hoeken.
   Weet er alles van de bouw alhier.

   Jan Beute.

 9. johannes visser zegt op

  Sorry Gringo, even vergeten dat jij maar weer mooi met de gebakken peren zit, sterkte en helaas gebeuren dit soort dingen ook in Thailand .

 10. johannes visser zegt op

  Oude e-mail opgegeven, nu het juiste.

 11. André Jacobs zegt op

  Beste,

  In principe draait de verzekering daar voor op. Tenminste als je een goede verzekering hebt afgesloten, waar ook stormschade is in opgenomen. Een verzekering kost geld en elk jaar als er niets gebeurd, dan lijkt het precies alsof het weggegooid geld is. Maar hoe blij is men als er dan toch iets gebeurd , en alle kosten gedragen worden door de verzekeraar. Ik doe zelf in België reeds 20 jaar verzekeringen, dus ik weet waar ik over praat. Hier in Thailand zijn er verschillende Thaise verzekeringen, maar deze hebben zoveel uitzonderingen, dat je de bomen in het bos niet meer ziet. Sluit steeds een verzekering af bij de gekende grote namen: AG of Axa, onder andere. Zie steeds de kleine lettertjes na en vraag uitleg. Steek daar voldoende tijd in. Ben zelf 3 weken bezig geweest om mijn brandpolis op maat te krijgen. Alle Thaise verzekeringen wilden mij niet verzekeren. Uiteindelijk is het Axa geworden, die mij aanvaard hebben. Mits enkele voorwaarden (extra brandblussers) enz. Mijn inboedel is verzekerd voor 4300000 bath (daar zitten ook alle vinylplaten, cds en dvds en boeken in. Tegen alle risico’s, enkel diefstal is maar verzekerd voor 100000 bath, maar ik zie de thais geen 28000 stuks cds enz meenemen. Ik huur, maar heb bovenop de eigenaar zijn polis voor het huis een verzekering die 500000 bath dekt, ook stormschade. Ik moest wel verplicht een BA verzekering nemen die in het contract is geïntrigeerd die 5000000 bath dekt voor schade aan derden. Dit zijn de grote lijnen . Ik betaal hiervoor 12000 bath per jaar. Dit is geen reclame, maar in een land zoals Thailand is het heel belangrijk een afdoende verzekering af te sluiten, want rampenfondsen enz. zoals in België bestaan hier niet.

  • John Chiang Rai zegt op

   Beste Andre Jacobs, In principe heb je gelijk,omdat meestal de stormverzekering voor dergelijke schade opkomt.
   Alleen de realiteit in Thailand ist een geheel andere als in Nederland, Belgie of een ander rijk Industrie land.
   De realiteit is maar al te vaak, dat veel Thai voor deze soort schaden,geen verzekering hebben.
   Dus denk dat nu inmiddels wel bekend is geworden, dat Gringo hier eel de enigste verzekering was.

 12. Nick zegt op

  die domme Farang natuurlijk weer….. das een pinautomaat…

 13. Johnny BG zegt op

  Ja Gringo, hoe is dit afgelopen?

 14. John Chiang Rai zegt op

  Heb een soortgelijke ervaringen meegemaakt na het aardbeven in Chiang Rai 2014.
  Hoewel zelfs al zou je het willen, hier helemaal geen verzekering voor bestaat,was ook het huis van mijn vrouw van schade betroffen.
  De beste bouwwijze is meestal niet bestand tegen een aardbeving van 6.3 RS met vele nabevingen.
  Na 3 nachten,vanwegen de nabevingen in de tuin geslapen te hebben, zijn we naderhand met de herstel werkzaamheden aan het huis.
  Vele wanden, en het dak vernieuwd, en als je dan toch bezig bent, wil je veel andere dingen ook meteen moderniseren.
  Natuurlijk uw raad het al, als er geen verzekering bestaat,was ik net als vermoedelijk Gringo in zijn geval, de enigste verzekering.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website