Je maakt van alles mee in Thailand (221)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: ,
22 januari 2022

In de serie verhaaltjes, die wij plaatsen over iets bijzonders, grappigs, merkwaardigs, ontroerends, vreemds of gewoons, dat lezers in Thailand hebben meegemaakt, vandaag: De miskraam bij de zeboe.


De miskraam bij de zeboe

Mijn buren hadden een zeboe. Een bultrund, de Bos primigenius indicus, en je zult haar wel eens gezien hebben in Thailand. Er zijn veel soorten zeboe. Die van de buren was erg groot; ik voelde me met mijn 1,82 m een kleine jongen. Zeshonderd kilo, schatte buurman.

Ze had al eens gekalfd en een goudkleurig stierkalf met de naam Thong stond bij haar onder het afdak. Ook al zo’n kolossaal beest dat op volwassen leeftijd wel 900 kilo kan wegen. Ze liepen vaak naast ons huis te grazen.

De zeboe werd weer gedekt en de buren hielden precies bij wanneer ze was uitgeteld. De draagtijd is 285 dagen. Maar die waren nog lang niet om toen de buren uit haar gedrag opmaakten dat er spoedig een jong op komst was. Helaas, het werd een prolaps, een uitstulping. Er kwam van alles naar buiten maar geen onvolgroeid kalfje.

De dierenarts er bij gehaald. Niet ver van ons vandaan zit het provinciaal veterinair centrum; er kwam een jonge dierenarts maar die wist er geen raad mee. Foto’s maken, doorsturen naar … ?, langdurig overleg, enfin, de conclusie was: slachten.

Bij buurman sprongen de tranen in de ogen maar zijn vrouw handelde kordaat. Als het dier doodgaat dan kan het vlees niet verkocht worden voor consumptie dus er moest snel een slachtploeg komen. Pickup met een paar man, de messen geslepen, het gewicht geschat en een prijs afgegeven…..

Song moen! Song moen!

Twintigduizend baht! Buurvrouw sprong een gat in de lucht want dat is veel geld. Direct zaken regelen dus om dat te vieren. Daar kwam al de monnikenbus, een speciale songthaew met een paar monniken, daar kwamen al een paar oma’s om eten te maken en waar ze het vandaan toveren, geen idee, maar ineens was de grote tafel gevuld met ijs en flessen Lao Khaow, vuurwater. Buren, muziek, gebeden, eten en zuipen: de zeboe is dood, leve de zeboe!

Buurman zat op zijn hurken te treuren in de stal en probeerde het stierkalf te kalmeren dat van de drukte nerveus werd. Het slachten ging heel efficiënt, die lui doen niet anders, en heel de zeboe, inclusief organen en huid, ging mee. Het onvolgroeide kalfje bracht duizend baht extra op….

Er bleef slechts een plas bloed over die in de bodem trok; daar ging een emmer benzine op om de mieren er af te branden….

Ingezonden door Erik Kuijpers


» Laat een reactie achter


Rating: 4.84/5. From 19 votes.
Please wait...

4 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (221)”

 1. Lieven Kattestaart zegt op

  Uit het Thaise leven gegrepen Erik. De Thai weten echt overal een feestje van te maken.

 2. Tino Kuis zegt op

  Ik heb medelijden met de buurman. Treuren om zijn geliefde en nu geslachte zeboe terwijl de rest feestviert. Arme man.

  • Tino Kuis zegt op

   Erik, die treurende buurman was toch een Thai of niet?

   • Erik zegt op

    Tino, opa Bang van 70 is Thai national. Meneer is een van de laatste analfabeten in het dorp en moeders regelt daar alles….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website