Isaanse belevenissen (3)

Door De Inquisiteur
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
29 april 2018

Donkerbruine aarde, vervuld met beloftes van vruchtbaarheid geven het Isaanse land weer eens een ander uitzicht. Er staat nog geen water op dus het laat De Inquisiteur denken aan het voorjaarse Vlaamse platteland. Wanneer je de moeite doet om van dichtbij te gaan kijken zie je dat het vol leven zit. De aardkluiten zitten vol met wormen die een goede beluchting geven. Hagedissen, kikkers en onbekende insecten verlevendigen het geheel.

 
Zowat iedereen in het dorp heeft zijn velden omgeploegd, ze liggen gereed om de overvloedige regens te verwelkomen.
Heel lokaal hier is er tot en met eergisteren nauwelijks regen gevallen. In tegenstelling met andere delen van Thailand waar er ongewoon veel nat viel voor de tijd van het jaar. Sakhon Nakon en vooral Udon Thani werden getroffen door zware zomerstormen, wind, enorm veel regen en zelfs hagelbollen groot als golfballen richtten er zware schade aan. De Inquisiteur las tevens dat Bangkok, Pattaya en andere delen van het land ook getroffen waren, zoals steeds vergezeld van overstromingen.

Hier bleef het klimaat rustig. Viel er zelfs nauwelijks regen, de afgelopen weken slechts twee lekkere buien, dat was alles. Sinds nieuwjaar kregen we in totaal vier buien die na een uurtje weer stopten. Droge natuur natuurlijk, maar niemand die er wakker van lag. De regens komen wel is de algemene stelling. Dat gaat al eeuwenlang zo, van klimaatsverandering of andere hebben ze nauwelijks gehoord, laat staan dat ze er in zouden geloven.

En ze krijgen nog gelijk ook. Hun velden lagen net klaar, en daar kwamen de wolken aanzetten. Dreigende zwartheid in de verte die langzaam maar zeker naderde. Traditioneel komen er dan ook windvlagen die aankondigen dat het nat zal vallen. Doch de hitte bleef overdag zijn verzet aanhouden, hield de druppels vast. Met een hoge luchtvochtigheid tot gevolg, afzien voor mens en dier. Pas na zonsondergang waren de wolken oververzadigd en vielen de buien. Een verademing, de temperatuur daalde naar een aangename zevenentwintig graden, komende van over de vijfendertig. Doch viel het terug stil voor een dag. Een soort Noordzee-lucht, grijs en somber, wat wind, gelukkig komen er later openingen in de wolken en nadien brandt de zon de wolkenlucht doodgewoon weg.

Het leverde gisterenochtend mooie plaatjes op. Bij zonsopgang hangt er een mist dichtbij de warme grond, een metertje of twee, drie hoog. Net voldoende om er de bruine aarde nog te laten door kleuren en de felgroene boomkruinen steken er bovenuit, schitterend. De zon was weer van de partij, een oranje-gele bol komt omhoog en geeft alles een mooi aanzien. Alle groen komt extra tot leven. Struiken, bomen, bloemen.

De honden zijn levendig vanwege de koelere lucht, de poezen willen naar buiten. Jonge buffels huppelen speels achter de volwassen beesten naar de graasplekken. Mensen lijken nog vrolijker en vriendelijker, de jonge kinderen spelen buiten aan de schooltjes die terug geopend zijn. Tieners zijn uitgelaten, die hebben nog vakantie tot half volgende maand en ze genieten van hun jeugd.

En zo maakt De Inquisiteur nog eens een fout aangaande omgangsvormen in Isaan. Stiefdochtertje, bijna vijftien nu, heeft een vriendje. Nu ja, in zijn Belgisch leven had De Inquisiteur dit alles al eens meegemaakt met zijn dochter en hij reageerde westers. Het ventje, bijna achttien, heeft show te koop. Volkomen normaal aan die leeftijd natuurlijk doch het stoorde De Inquisiteur. Een jongeling die geen goeiedag zegt is al genoeg om De Inquisiteur op zijn paard te zetten, bovendien doet hij zijn modieuze schoenen niet uit bij het betreden van de shop, waarschijnlijk te lastig want met veters. Dus het ventje op de korrel: ben jij altijd zo onbeleefd? Die zich oosters-doof houdt. De Inquisiteur nauwelijks aankijkt, steun zoekt bij zijn liefje. Tevergeefs, ook die kent de buien van De Inquisiteur.

Studeer jij nog of werk je? Wat ga je worden? Het mannetje begint zichtbaar te zweten, doet dan toch maar zijn schoenen uit en neemt een drankje uit de koelkast. En plaatst zich bij zijn vriendinnetje die aan de counter zit. De Inquisiteur gaat er nonchalant bij staan, gewoon uit baldadigheid. Kunnen ze lekker niet fezelen, de paar woorden Isaans die De Inquisiteur perfect kan uitspreken maken dat iemand die hem niet kent denkt dat hij de taal machtig is.

Liefje-lief volgt alles met afwisselende gelaatsexpressies. Aan de ene kant tevreden dat De Inquisiteur het ventje een beetje op zijn plaats zet, aan de andere kant geërgerd omdat De Inquisiteur het Isaanse protocol aan zijn laars lapt. Dat krijgt hij nadien ook te horen. Want je weet niet wie die jongen zijn ouders zijn, mogelijk belangrijke mensen? Wij doen zo niet tee-rak. Wij laten ze doen.

Maar het lief weet ook wel dat dit niet zal werken zolang De Inquisiteur hier is. Beleefdheid is een elementaire plicht, zeker van jongeren. Ten tweede, dit is De Inquisiteur zijn territorium. Daar horen wat regels bij, hij heeft zich goed ingeburgerd, heeft zich zwaar aangepast naar Isaanse normen maar er is een grens. En als die ouders belangrijke mensen zouden zijn, dan is het maar zo. Iedereen gelijk voor de wet.

Gelukkig wordt het voorval snel vergeten, stiefdochter is er zelfs vrolijk bij. En maakt De Inquisiteur meteen gebruik van het moment. Praten met z’n drie. Hoe zit het met voorlichting aangaande relaties wil hij weten? Blijkt dat op school daar niets over verteld wordt.

 
Dus stoute schoenen aan, eerst met de stiefdochter: alleen als jij er klaar voor bent en het zelf wil kan je met iemand slapen. Wat de dochter een rode kop bezorgd maar De Inquisiteur gaat door. “Snap je het? Een jonge man wil dat snel en veel, geef enkel toe wanneer jij het ook wil, niet eerder”. Gelukkig krijgt hij nu steun van liefje-lief die er de ernst wel van inziet. Vervolgens overleg aangaande voorbehoedsmiddelen. “Het wordt tijd dat ze condooms bij zich heeft” – en tegen de dochter: “voorlopig altijd met condoom!”. Die blijkbaar wel weet wat dat is … . Tegen het lief nadien: “zou ze niet beter aan de pil gaan stilaan?” – “je wil toch geen tienerzwangerschap nee?”. Zware kost voor een Isaanse dame, ook voor haar dochter maar je kan nu eenmaal niet alles zijn beloop laten gaan meldt hij nog eens.

De Inquisiteur heeft voorlopig geen idee of er werk van gemaakt wordt, een van de weken moet hij nog eens een goede gelegenheid vinden om dat terug ter sprake te brengen.

En zo eindigt de dag, zonder het te merken is de lucht zwanger van pikzwarte wolken. Bliksemflitsen en gedonder kondigen zware regenval aan. Die komt er ook net wanneer we in bed kruipen. De Inquisiteur vindt dat heel ontspannend. Zeker wanneer de wind goed staat en het slaapkamerraam open kan staan. De lichtflitsen, het knallen. En nadien het geruis van de regen, daar val je van in slaap.

No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Isaanse belevenissen (3)”

 1. Tino Kuis zegt op

  Mooi geschreven, Inquisiteur! Niet te veel meehobbelen en te veel ‘respect’ tonen met de ‘Thaise cultuur’ maar doen en zeggen wat je zelf vindt, al datgene wat juist en waardevol is.

 2. LOUISE zegt op

  Hallo inquisiteur,

  Ja, voor je het weet ben je opa.
  Maar wat denk je gewoon de pil geven, wat liefje lief zei en daarbij een condoom??
  Deze als veiligheid voor alle overdraagbare sexuele ellende
  En dan maar hopen dat de dochter alles gebruikt voor haar eigen veiligheid.

  LOUISE

 3. John Chiang rai zegt op

  Beste Inquisiteur,ook voor mijn gevoel erg mooi geschreven,en het bewijs dat toch niet alles zonder regels gaat, zo wij die ook geleerd hebben.
  Jou korte opvoedings gesprek met de jongeman die niet groette,en bovendien zijn schoenen niet uitdeed bij het betreden van de shop is hier in tegenstelling tot de Isaanse/Thai gebruiken een goed voorbeeld van.
  Ook dat je een open gesprek zoekt met je stiefdochter,en haar probeert bij te brengen dat het tijdpunt om met iemand te slapen,op haar leeftijd alleen bij haar ligt,getuigen van een kennis dat veel mannen hier ten onrechte anders overdenken.
  Jou verdere aanwijzing,dat mocht ze zelf werkelijk zover zijn,dit dan beter met condoom en pil gebruik te doen,zal haar mogelijk behoeden kunnen voor een verbouwde toekomst.
  Een toekomst waar bij een jongedame met een kind van de z.g.n vader in steek gelaten wordt,zonder dat hij verder financieel bijdraagt aan moeder en kind,is helaas in Thailand geen zeldenheid.
  Ook dat ze van de regering op hun financiële plichten gewezen worden,t.o.v.hun kind,heb ik in Thailand nog niet zien gebeuren,maar sorry hier denk ik misschien weer te westers.

 4. Paul zegt op

  Beste “Inquisiteur”,

  Ik ben inmiddels een frequente lezer van jouw publicaties en het moet me van het hart dat die mij niet altijd onverdeeld vrolijk stemmen, om het zo maar uit te drukken. In mijn beleving veroorloof je je regelmatig een belerende en generaliserende opstelling ten opzichte van de in Thailand levende buitenlander, ook wel “Farang” genoemd. Dat stoort me en dat wil ik gewoon even aan je kwijt. Het past overigens wel bij de keuze van je pseudoniem, want de oorspronkelijke inquisiteur was in zijn functie zowel aanklager als rechter, een combinatie die wij in onze huidige maatschappij gelukkig niet meer kennen. Daarnaast vond het onderzoek van de oorspronkelijke inquisiteur over het algemeen bevoegd “lijfstraffelijk” plaats. Een dergelijk pseudoniem zou dan ook niet mijn keuze zijn geweest, maar ieder zijn meug.

  Des te opmerkelijker is het dat ik mij deze publicatie op een aantal punten wel herkende, te weten het respect voor de Thaise tradities maar ook de grenzen daarvan. Ook het door jou aangehaalde territorium herken ik. Dat hanteer ik ook. Bijvoorbeeld: mij wordt aan tafel gegeten en we beginnen pas als iedereen er is. Gezamenlijk graaien uit één rijstmand moet ieder voor zich weten, maar ik doe niet mee. En ja, ik eet met vork en mes. Een lepel is wat mij betreft voor de soep. En papaja pokpok voor hen en een stukje gebraden vlees voor mij, dat gaat prima samen. Ongevraagd in mijn koelkast of andere kasten neuzen is inbreuk in mijn privacy en accepteer ik dan ook niet. Slapen doe je thuis en niet op mijn terras na het eten. Respect is tenslotte altijd wederzijds, nietwaar?

  En dan het groeten: De eerste keer dat mijn huidige partner bij mij in Nederland in Rotterdam verbleef schoot zij iedere keer in de lach als ik op straat iemand groette. Zij vroeg mij dan of ik die persoon kende. Dat was meestal niet het geval, dus waarom groette ik dan? Gewoon uit vriendelijkheid. Dat vond ze maar vreemd, maar later zag ze daar toch wel iets ontwapenends in. Ik woon hier nu een jaar in mijn nieuwe huis, pal naast een lokale weg, net buiten het dorp. Ik ben meestal buiten en ik ben van meet af aan begonnen met voorbijgangers te groeten. Gewoon met zwaai en een “Hello”. Dat vond men in het begin heel vreemd maar nu doet iedereen het die voorbij gaat. Kost niets en het tovert altijd een glimlach op ieders gezicht. altijd even dat leuke momentje.
  .
  Ik vind het ronduit onbeschoft dat mensen hier bij binnenkomst in je huis niet het fatsoen hebben om even te groeten, in welke taal dan ook. Dat geldt ook voor werklui die wat klusjes aan het huis afmaken. Dat steek ik dan ook niet onder stoelen of banken en inmiddels groet iedereen die hier aankomt.

  Met de verkering van je stiefdochter wens ik je heel veel wijsheid.

  • De Inquisiteur zegt op

   En dan hou ik me nog braaf aangaande vele farangs … .

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Inquisiteur,Ik weet niet hoe het in de Isaan met het groeten binnen de familie gesteld is, maar hier in het dorp is het binnen de familie al helemaal niet gebruikelijk,dat men na het het morgenlijke opstaan met een goedenmorgen groet.
    Iedereen loopt s’morgensvroeg aan een ander voorbij,en stort zich zonder veel te zeggen op zijn dagelijkse werk.
    Anders is het als bijv. een buitenstaander komt,of als iemand van de familie weggaat,of terugkomt, dan hoor je namelijk meteen het bekende ,,sawadee” ,,pai nai”.en pai nai maa”
    Maar goed omdat die gekke farang dit uit zijn cultuur niet anders kent,beginnen nu sommigen de dag reeds met een,, good morning” of een,, sawadee toon chau”wat in mijn oren in ieder geval beter klinkt als niets zeggen.

    • De Inquisiteur zegt op

     Klopt. Doen ze niet.
     Behalve tegenover mij, eender waar ik ook kom.
     In onze shop en bij ons thuis iedereen als ik er ben.
     Huisgenoten en familie doen het nu ook.
     Een van mijn stokpaardjes. Een goeiemorgen, een goeiemiddag en een goede avond.

    • henry zegt op

     Het is in Thailand niet gebruikelijk dat men goeiemorgen of slaapwel zegt.

  • Cornelis zegt op

   Bezoekers die ongevraagd zelf mijn koelkast openen om te zien wat er van hun gading in zit: ik heb snel duidelijk gemaakt dat ik dat onacceptabel vind. Aan de gewoonte van sommige bezoekers om zomaar bij je aan te schuiven en met je partner beginnen te praten zonder mij te groeten of te vertellen wie ze zijn erger ik me ook. Ik weet dat het niet zo bedoeld is maar het voelt aan als genegeerd worden. Zo heb ik dat ook uitgelegd en dan blijkt er toch wel begrip voor te zijn.

   • De Inquisiteur zegt op

    Euh, was wel in onze shop he.
    Self-service.

 5. Arjan zegt op

  Eigenlijk betrap ik mij erop dat een bericht van Thailandblog, zonder een bericht van de Inquisiteur, een geringe vorm van teleurstelling bij mij teweeg brengt.
  Fantastische verhalen, die heerlijk beeldend geschreven worden! Geen fotoreportage is hierbij nodig; de fantasie wordt meer dan voldoende geprikkeld.
  Misschien is het een idee een uitgever te interesseren tot het uitgeven van een uitgave voor een select publiek uit de Lage Landen.

  Tot slot ben ik het helemaal met u eens over de het naleven door gasten van de normen en waarden waar je te gast bent.

  Als dat principe wereldwijd wordt nageleefd, wordt het heel wat makkelijker voor gelijkheid en begrip tussen families/tradities/religies/volken, maar eeuwen lang wordt het tegendeel bewezen en eeuwen lang wordt hiervoor in vele vormen en gedurende vele jaarlijkse momenten op gewezen…

 6. Erwin Fleur zegt op

  Beste Inquisiteur,

  Leuk dit onderwerp. in mijn geval heb ik ook een dochter die aardig en tot wel erg
  in de smaak valt bij jongens.

  Wat respect betreft laat dit echt te wensen over in de Isaan.
  Ze weten natuurlijk dat ze een bruitsschat zouden moeten betalen als er enig zins
  sprake is van verkering of trouwen.

  Daar begint het soms erg vervelend te worden als veel jongens zich proberen
  op te dringen in de wetenschap dat mijn docht deze jongens niet wil of ook maar mee wil praten.
  Zeker als mijn dochter weet waar het op uit loopt en er soms niks anders er op zit dan ze aanspreken
  op hun gedrag.

  En hier houd het niet op, als ze hun zin niet krijgen gaan ze je achter je rug je voor alles en nog wat
  uitmaken.

  Ja, mijn docht heb ik toch hier voor gewaarschuwd en zij houd zich aan de regel.
  Deze jongens hebben vaak ook totaal geen respect en gevoel wat zij zelf over hun heen krijgen.

  Liefde maakt mensen blind, maar er zijn er een paar die echt obsessed zijn.

  Verder is het bij ons in huis ook de regel, geen schoenen, niet in de koel of ijskast, niet op
  de toilet bril staan en netjes iemand groeten en zeker niet ongevraagd in huis komen, en
  respect tonen voor oudere mensen.

  Met vriendelijk respect,

  Erwin

 7. henry zegt op

  Ik begrijp de bezorgdheid van de inquisiteur. Want Isaan heeft met voorsprong et hoogst aantal tienerzwangerschappen in Thailand. Waar de mannelijke bevolking dan nog de gewoonte heeft om kwistig hun zaad rond te strooien, maar niet de gewoonte heeft om verantwoordelijkheid op te nemen voor zijn nakomelingen. Dus mij raad is met de de dochter zo snel mogelijk naar een gynaecoloog om ze de pil te laten voorschrijven en er ook nauwlettend op toezien dat ze die ook elke dag neemt.
  Want zij is 15 en de seksuele noden en verlangens beginnen een rol te spelen. Zeker in een afgelegen dorp in Isaan waar er buiten seks niet veel te beleven valt voor tieners.
  Het hoog aantal tienerzwangerschappen is daar het bewijs van.

  • De Inquisiteur zegt op

   Ik ben van mening dat dit niet enkel een Isaans probleem is.
   Dit is overal ter wereld van toepassing.

  • Tino Kuis zegt op

   Hier staat een goed artikel over tienerzwangerschappen in Thailand

   https://www.unicef.org/thailand/160614_SAAP_in_Thailand_report_EN.pdf

   Aantal tienerzwangerschappen per duizend geboortes in de diverse regio’s

   Isaan 192
   Centrale Vlakte 176
   Noorden 173
   Zuiden 142
   Bangkok en Diepe Zuiden 105

   De Isaan is het hoogst maar niet een heel groot verschil met de twee volgende regio’s. Het aantal tienerzwangerschappen heeft vooral te maken met opleiding en inkomen (en dus niet met ‘ culturele’ factoren) , die bepalen kennis en toegang tot voorbehoedsmiddelen.

   • chris zegt op

    Ik heb het verhaal even doorgekeken maar ik lees dat enkele van de belangrijke factoren zijn: de rol van ouders (die praten er niet over), de rolverdeling tussen jongens en meisjes, de sexuele voorlichting op school (soms wel, soms niet). Lijken me allemaal culturele factoren…..

    • Tino Kuis zegt op

     Chris,

     Het ging mij vooral om de verschillen tussen de diverse regio’s in Thailand. Tienerzwangerschappen in Bangkok de helft van die in de Isaan. Cultureel? Misschien.

     Het artikel dat ik hierboven noemde spreekt wel degelijk ook over armoede, slechte toegankelijkheid tot voorbehoedsmiddelen en abortus en gebrek aan voorlichting.

     Hoeveel ouders in Nederland geven expliciete seksuele voorlichting aan hun kinderen? Hoe gebruik je een condoom? Waar kun je ze kopen etc. ?

     Culturele factoren spelen een rol maar worden er te vaak met de haren bijgesleept.

     • chris zegt op

      Tino, Tino, Tino toch.
      Nu ga je ons toch niet wijsmaken dat er geen CULTURELE (waarden en normen) verschillen ten grondslag liggen aan het verschil in tienerzwangerschappen tussen Thailand en Nederland. Ik begrijp dat je er niet aan wilt maar laat ik een paar culturele verschillen opsommen voor je:
      – het denken over sexualiteit;
      – het denken over het gebruik van voorbehoedmiddelen, en abortus;
      – de reactie van overheden op alles wat met sexualiteit en bloot te maken heeft;
      – verplichte sexuele voorlichting op school;
      – het denken over de gelijkwaardigheid van man en vrouw;
      – het denken over vrouwen die op jeugdige leeftijd zwanger raken;
      – het niet langer taboe zijn van deze onderwerpen als gespreksitems op school, tussen ouders en kinderen en in TV-programmma’s in NL.
      En, voor de goede orde, ik heb het niet over de conservatief-protestanten/katholieken want hun mening lijkt erg veel op de standpunten en het doen en laten van een groot deel van de Thaise bevolking. Vandaar het grote verschil in tienerzwangerschappen.

     • henry zegt op

      In bangkok woont een hoog percentage etnische Chinezen die meestal hoog opgeleid zijn en er is een grote middenklasse.
      In het zuiden en diepe zijn het vooral etnische Maleiers en etnische Chinezen. Dus cultuur en opleiding speelt een rol

   • Ger-Korat zegt op

    Ik heb het ook even doorgekeken en mis toch een belangrijk aspect. Namelijk de leeftijdsopbouw in de regio’s. Bangkok staat er om bekend dat vele jongeren na hun schooltijd, 18 jaar of ouder, naar de stad trekken.Je krijgt voor Bangkok dan ook een scheve verdeling namelijk relatief weinig kinderen; met als gevolg ook relatief weinig tienerzwangerschappen dan in regios waar men een groter aandeel niet-volwassenen heeft zoals in de Isaan en het noorden. Zonder een leeftijfdsopbouw kan je Bangkok niet met andere regios vergelijken. Dat geldt idem voor de ouderen: relatief weinig aanwezig in Bangkok. In de jaren negentig en 2000 werd er regelmatig mee geschermd dat de helft van de inwoners van Bangkok jonger was dan 30 jaar, juist door de sterke aanzuiging van werkers, ouder dan 18 jaar, uit andere regios.

  • Walter zegt op

   Mijn stiefdochter van 21 is nog nooit met een vent het bed ingedoken, liefhebbers genoeg maar ze wil eerst haar studie afmaken, werk vinden en dan kijken naar een leuke jongen die niet zijn piemel achterna loopt maar ook serieus is. De voorbeelden van Thaise mannetjes met vlassnorretjes en die al sex hebben voor ze hun naam kunnen schrijven kent ze uit haar vriendinnen kring, daar zit ze echt niet op te wachten.

 8. Bert zegt op

  Een kennis van ons had 2 lieve stiefdochters, die naar NL kwamen op de leeftijd van 8 en 10 jaar.
  Toen ze rond de 14 jaar oud waren vroeg hij aan zijn vrouw of het niet tijd was voor een serieus gesprek over de bloemetjes en de bijtjes, Antwoord, dat hoeft niet, dat ontdekken ze vanzelf wel. Ja maar wat als ??
  Antwoord, nou dan ben ik oma en jij opa.
  ZIj (en vele andere TH moeders of vaders) vinden dergelijke gesprekken ongepast. Op school is er ook te weinig aandacht voor. En TV wordt al helemaal alles weg geblurd

  • Rob V. zegt op

   In Nederland zullen de ouders misschien meerder of eerder aan voorlichting doen maar ook hier blijft het voor kind én ouders ongemakkelijk. Meer en meer ongemakkelijker zelfs, zie AD artikel. Laten we toch liever aan school over (of porno sites). Verstandige keus dan ook van de Inquisiteur om vooral te hameren op het ‘nee’ zeggen. Dat kan van pas komen niet alleen bij seks masr ook drank en dergelijke.

   https://www.ad.nl/binnenland/ouders-van-nu-hebben-meer-moeite-met-seksuele-voorlichting~a3c8fbba/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website