Een impressie over alledaagse zaken in Thailand (deel 1)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
20 september 2015

Waar wij nu in Hua Hin wonen is redelijk ver van het centrum, dat scheelt ook direct in wat je betalen moet voor bijvoorbeeld een goed gevulde maaltijdsoep genaamd “sukiyaki” zoals  afgebeeld.

De normale prijs is “maar liefst” 40 baht, als je sukiayki speciaal vraagt, met extra veel garnalen en inktvis dan betaal ik maar liefst 50 baht. Wat een heerlijk land voor de echte smulpapen die de Thaise keuken respecteren en proberen andere dingen te eten friet met kipfilet en wat salade. Het spreekwoord gaat ook hier op “wat een boer niet kent dat vreet hij niet” hoe bekrompen kan je jezelf opstellen. De Thaise keuken is immers veéél uitgebreider dan de Hollandse keuken, waar echter ook soms een stamppot niet te versmaden valt!

Nog een voorbeeld uit de Thaise keuken, Pad Krapuw Moo, in dit geval met varkensvlees, maar ook met kip of beef te krijgen. Heerlijke rijst, je vlees én vergeet niet te melden dat je van spicy houdt of dat je het liefst minimaal spicy wilt eten, afijn ieder zijn meug! Want pepers zijn er in vele soorten en maten en die kleine pepertjes lijken heer vriendelijk en klein, maar zijn o zo heet, oftewel spicy.

Ik ga het gesprek wel eens aan met Nederlanders of Belgen die hier op vakantie zijn en die naar mijn mening teveel moeten betalen voor een hap in een naar mijn maatstaven Europees ogend restaurant. Waar ik voor een grote fles van mijn favoriete bier Chang 45 Bath betaal, leggen de toeristen al snel 95 tot 125 Bath neer, afhankelijk van de plek. Waar ik voor maximaal 65 Bath een heerlijke maaltijd, vers bereid waar ik bij sta, bestelt de toerist zijn maaltijd waarvan de meeste ingrediënten al ruim te voren, wellicht al daags tevoren door de kok zijn handen is gegaan en tegen een prijs die dikwijls tussen de 250 en 300 Bath balanceert.
Toeristen, maar óók vele telkens terugkomende Nederlanders, al dan niet met een eigen huis in Thailand, staan huiverig tegenover op straat gemaakt (vers) eten en kiezen voor veiligheid, wat dat ook mogen zijn. Ik denk eerder dat ze kiezen voor een ambiance die lekker lijkt op thuis in Holland. Maar als ik ze mee neem naar zo een plek als Soi Bonkai, ofwel Soi 88 en ze zien wat er voor een verscheidenheid aan heerlijk vers bereid eten te koop is tegen zeer lage prijzen, hoe heerlijk dat smaakt, tja dan zijn ze om. Daarna zie je ze regelmatig zelfstandig rondscharrelen, zelfs soms andere introduceren in de heerlijke Thaise keuken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Een impressie over alledaagse zaken in Thailand (deel 1)”

 1. dick zegt op

  Het water loopt me al in de mond,heerlijk en goede prijs.Dat heb je waar de toeristen komen.Wij wten vaak bij gewone thaise tentjes ook dit idee en goede prijzen.

 2. hans b. zegt op

  ik ga in januari naar hua hin,
  dit is een uitnodigend verhaal maar het zou nog nuttiger zijn wanneer je enkele adressen / buurten aangeeft waar dit te genieten valt.
  overigens heb ik tijdens een verblijf van vier maanden in thailand twee keer serieuze maagproblemen gehad van straat voedsel, en nooit van eten in restaurants

 3. jasmijn zegt op

  En wat dacht je van het Indiaanse tentje op deze markt soi 88, rechts achter in de hoek waar je voor weinig Tjanduri kunt kopen…
  En dan de heerlijke dunne saté’ s kunt eten (30 stuks 90 baht) en dan kan je ook kebab eten…
  Ook vaak live music in het weekend…
  Even de soi 88 inrijden en dan de spoorrails oversteken en dan zie ke de eet markt waar het enorm druk is.
  Met de bromfiets geen probleem, maar als je met de auto komt, dan kan je beter daar zijn om even voor 6 uur, want dan kan je nog parkeren….

 4. Aad zegt op

  Is het soi 88/1 , 88/2 of het verlengde van soi 94 over de spoorbaan?

  • YUUNDAI zegt op

   Er is GENOEG geduid wáár je deze plek kan vinden. Volge ALLE aanwijzingen, ga lekker hongerig op jacht en een copieuze maaltijd, vers gemaakt, eventueel gecombineerd met een drankje tegen een zéér redelijke prijs zal je del zijn. Of moet ik je aan het handje mee nemen, nee toch?
   Eet smakelijk!

 5. theoS zegt op

  Streetfood? An me nooit niet (meer). Heb in de jaren ’70, toen ik hier pas was, een lichte form van cholera opgelopen en een keer voedsel vergiftiging. Kijk eens hoe en waarin de borden, kopjes, glazen en bestek afgewassen worden. Wat dacht je van het ijs in je drinken? Dacht je dat dit drinkwater is? Is niet gefilterd en gewoon leidingwater. Ik heb gezien hoe het ijs bezorgd wordt, gewoon met een haak in een groot ijsblok en over de grond gesleept, door zand en modder, naar het betreffende stalletje. Er is vlak bij mij een soort ijsfabriek waar het ijs via een soort glijtrechter zo in de laadbak van pickups geladen wordt die het dan bezorgen. Ook is er een vrouw die het ijs distributeert met een motorcycle met zijspan waar de blokken ijs in geladen worden en afgedekt, met een paar ouwe zakken, bezorgd worden. Dit gebeurt rond 0500 uur ‘s morgens. Waarom? Commentaar overbodig! Verse maaltijd? Denk je dat de overgebleven groenten en andere etenswaren weggegooid worden? Wordt gewoon weer de volgende dag gebruikt. Eet smakelijk.

  • Cornelis zegt op

   Veel gereisd, zowel in Azië, Afrika en Zuid-Amerika, en altijd gezond gebleven door streetfood te mijden. Eén blik op die ene emmer met water waar de hele dag borden en bestek in worden ‘afgewassen’, of op dat glazen (ongekoelde) vitrinekastje waarin de kip al de hele dag in de zon ligt te ‘rijpen’ is voor mij voldoende motivatie om door te lopen. Dat het zo goedkoop is – kennelijk een belangrijk element voor de in het algemeen niet armlastige farang – zal me een zorg zijn……….

 6. Sjaak S zegt op

  Er wordt het plein bedoeld: je gaat naar Soi 88, steekt het spoor over en even links na de 7 eleven is een groot plein waar allerlei standen staan. Je kunt er Thais, “Japans” en Europees eten. Uit Thailand is er eten van de verschillende regio. Je kunt er ook heerlijke saté stokjes krijgen met echte ons bekende saté saus.
  Je loopt gewoon aan de verschillende stalletjes voorbij en kijkt wat ze daar aanbieden. Dan bestel je en gaat ergens aan een lege tafel zitten. Drinken kun je weer in een ander kraampje krijgen.

  Een soortgelijke (iets duurdere) eetgelegenheid is in Kao Takiap. Op de Cicada markt. Daar kun je vooral in het weekend terecht. Het is een combinatie van een mooie nachtmarkt, waar veel zelfgemaakte spullen verkocht worden en waar je twee keuzes hebt om te gaan eten: de markt zelf. Je koopt aan een loket bonnetjes en kunt, wat je over hebt weer inleveren.
  Of je gaat naar de markt tegenover: daar kun je iets goedkoper eten en je betaalt meteen contant bij het stalletje van je keuze. Ook daar is het eten lekker. De kwaliteit op Cicada is iets hoger. De prijzen het dubbele (nog steeds goedkoop)…

  Waar je in Hua Hin het ‘s middags heen kunt gaan, is Market Village. Op de bodemverdieping is een foodcourt (bij Tesco) en sinds een paar maanden ook in de kelder. Beiden hebben zo’n beetje hetzelfde principe en aanbod. Ik vind het aanbod beneden iets beter. Maar dat is smaak verschil. Boven zowel als beneden, het meest rechtse stalletje verkoopt lekker pittige Thaise gerechten. Die kun je uitkiezen: groente, vis, vlees, ei, een bord met rijst. Beide stalletjes zijn van dezelfde eigenaar. En ze hebben iedere keer wel wat nieuws….

  • Wil zegt op

   Op Soi 94 is nu ook zo’n zelfde idee neergezet als op Soi 88. Ja gaat daar ook het spoor over en blijft alsmaar rechtdoor rijden. Op een gegeven moment zie je aan je rechterhand een openterrein waar alle eetstalletjes zijn ondergebracht (allemaal overdekt) in het weekend is er ook nog een grote markt bij.

 7. jasper zegt op

  Het is grappig, maar ik ben na 7 jaar Thailand de omgekeerde mening toegedaan. De keuken in Nederland, zeker in de grote steden is veel uitgebreider dan de Thaise, die ik eerlijk gezegd tamelijk eentonig vind, 5 variaties op 4 thema’s (kip/varken/rund/vis). Altijd die eeuwige rijst of noodels, al dan niet “nat” (soep).
  60 baht voor een Sukiayki is niet veel, maar ik maak het in Nederland goedkoper (5 blokjes soy, 4 farm-garnaaltjes, 2 stukje baby inktvis, 1 blaadje paksoy, 10 gram glasnoodles, water , een hele volle schep MSG wat soy, citroen en pepertjes) en een stuk gezonder.
  Groenten en “gefarmde” vis (bijna alle vis die je op straat koopt) staat stijf van de bestrijdingsmiddelen, antibiotica, en, als je pech hebt is de groente behandeld met een flinke scheut formaldehyde.
  De voedingswaarde is overigens niet hoger dan een Big Mac, en buiten het vet een stuk ongezonder.

  Geef mij maar aardappelen met groente, roti, indonesische rijsttafel, moussaka, paella, goulash. En vooruit, 1 x per week thais.

  • Yuundai zegt op

   Hoi,
   Ik spreek over een THAISE keuken én niet over een internationaal georiënteerde keuken waar jij op doelt.
   Ik ga echtervook regelmatig voor den broodje bal of haring van PIM.
   Groet YUUNDAI

   • jasper zegt op

    Moderator: uw standpunt steeds herhalen is hetzelfde als chatten.

 8. Robert zegt op

  LOL, de Nederlandse keuken is beter dan de Thaise keuken.
  Even de voorbeelden nagaan:
  Big Mac – van origine een Amerikaans bedrijf
  Roti – Surinaams gerecht.
  Indonesische rijsttafel spreekt voor zich
  Moussaka is toch afkomstig uit Griekenland
  Paella een Spaans gerecht.
  Mis echter de “oer hollandse” Piza en Broodje Shoarma.

  In Nederland is er meer keuze voor Internationale gerechten, meer diversiteit in Internationale restaurants maar om nu te zeggen dat de Hollandse keuken, gekookte aardappel, gekookte groente en een stukje vlees/vis nu beter is durf ik niet te beweren.

  Het is een ander land met andere culturen, maak geen vergelijk. Geniet als je op bezoek bent waar dan ook in de wereld van de Traditionele gerechten en indien niet smaakvol voor U bezoek dan de restaurants die wel gerechten naar Uw smaak aanbieden.

  • jasper zegt op

   Ik ben niet op bezoek, ik woon hier. Goed Thais eten is smaakvol genoeg (zeker als mijn vrouw het maakt), maar minstens zo beperkt als ” Hollandse pot”. Mijn PUNT is juist dat de nederlandse keuken geevolueerd is naar een internationale. Of wonen er soms geen nederlandse surinamers, chinezen, grieken, indonesiers etc.?

   Ik ben met een internationale keuken opgegroeid in Amsterdam.

   Maar goed. Mijn punt is en blijft dat:
   a. het thaise straateten is van zeer dubieuze kwaliteit en hygiene
   b. na 2 maanden gaat het enorm vervelen.

   • Soi zegt op

    Er wordt in het algemeen veel te rooskleurig geroepen over het Thaise eten. En allemaal omdat het goedkoop moet zijn. Hoezo goed en gezond eten voor 50 baht? Dat valt allemaal wel mee. En een grote fles bier is idem duurder. Laat je niets wijsmaken.
    Er is niet zo veel verschil in wat je voorgeschoteld krijgt tussen Hua Hin Soi88 en de Chiangrai Nighrmarket. Het hele land ligt er tussen, maar de bereidingswijze, samenstelling, kwaliteit en hoeveelheid: allemaal van hetzelfde. Dus veel chemie in je eten.

    Ik ben net een Thai: eet alles en overal, heb geen last van gebrek aan hygiëne, noch van fabrieksijsklontjes, eet vaak langs de straat. Ik eet wat de pot schaft. Maar om nou te zeggen dat de loftrompetten schallen? Neen! Daarvoor is Thaifood mij veel te gewoon, het is overal van hetzelfde. Het aanbod is eenzijdig en uiterst bemeten. En altijd van die kleine afgepaste porties. Met veel misbaar op een stukje vlees en groente hakken, om vervolgens weinig op je bord te krijgen. Met saus, chili en kruidentakjes zelf op smaak brengen.
    Maar wat wil je voor 50 baht. Dan verwacht je toch geen volle maaltijd. Goed voor de toerist, en voor de gepensioneerde die gezelligheid zoekt.
    Maar neem ook eens al die eetgelegenheden in ogenschouw, zeg maar een uurtje voor de keuken opent. Dan zie je pas echt waar je terecht komt.
    Nogmaals, ik maak veel en vaak gebruik van Thaifood, maar om eens lekker te eten, dan toch liever elders.Uiteraard tegen betere prijzen. Het hoeft niet altijd zo benepen.

 9. Yuundai zegt op

  Mensen die zeuren zouden ook NIET mijn ideale tafelgenoten zijn! Heb door groot deel Azië gereid, Afrika en haast heel Europa bezocht, ik eet waar de lokale bevolking eet. In al die jaren, laat ik get afkloppen nog nooit ziek geweest, wel soms een versnelde stoelgang genoten, maar ach.
  Ieder het zijne!
  Desondanks eet smakelijk waar het ook moge zijn, of horen we dat nog?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website