I did it Thai way

Door François Nang Lae
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
17 december 2017

Om de dag rijden we nu aan het eind van de middag even naar het landje om de net geplante planten water te geven en even van het landschap in het laatste licht van de dag te genieten. Ondanks dat Nong Noi een gehucht van een paar huizen is, ligt er een restaurant van respectabele afmetingen.

De weg waaraan het ligt is een zijweg van de 1039, de grote weg van Lampang naar Hang Chat. Veel toevallige voorbijgangers zullen er niet komen. Vandaag vonden we dat we als aanstaande dorpelingen toch maar eens het restaurantje moesten proberen. Bingo! Laat het nou een van de lekkerste Thaise eettentjes blijken te zijn waar we ooit gegeten hebben.

De eigenaar/kok en zijn vrouw hadden we tijdens de crematie ceremonie vorige week al ontmoet. Ze spreken een klein beetje Engels en wij wat minder Thais, maar met elkaar kwamen we wel uit de menukaart. Zo goed en zo kwaad als het ging wisten we toch een aardig gesprekje met ze te voeren en de uitnodiging om een keer overdag de tuin te komen bekijken is al op zak. Intussen aten we een goddelijke Tom yam kung met een paar enorme king prawns en iets wat uiterlijk een beetje op Larb leek, maar het niet was, en ook zeer goed smaakte. Lekker dat dat straks zo maar bij ons om de hoek ligt.

(Deze zomer hielp Nei mee met rijstkaf scheppen voor het proefbouwsel)
Vandaag hebben we ook een begin gemaakt met ons deel van de bouwwerkzaamheden. Hier in Nang Lae is een hele kleine rijstmolen. De eigenaar zit altijd in zijn tuin houten schalen en andere objecten te maken, die vermoedelijk hun weg vinden naar een van de winkels langs de snelweg, of naar een bedrijf dat Thailand-souvenirs verkoopt. We zijn er vanmorgen binnengelopen om te vragen of we rijstkaf mochten hebben. Dat afvalproduct van de rijstproductie vormt namelijk de basis van de muren van ons huis. We mochten onze zakken komen vullen en zo staat de eerste 3 vierkante meter aan toekomstige muur inmiddels in onze kelder.

Uiteindelijk worden ze tegen een van bamboe gevlochten frame geplaatst en daarna met leem afgesmeerd. Voor het zover is moeten we nog een keer of 10 eenzelfde hoeveelheid zakken vullen. Zo’n hoeveelheid kan de plaatselijke rijstmolen niet leveren, maar gelukkig staat in Nong Noi een hele grote rijstmolen die graag van het kaf afwil dus daar kunnen we straks het nodige ophalen. (De foto is van een proef-hutje dat we hier in Nang Lae aan het bouwen zijn)

De communicatie met de mensen in Nang Lae en Nong Noi verloopt nog grotendeels met handen en voeten en google translate, maar het gaat wel steeds beter. Zo weten we nu dat de mevrouw van het restaurant drie dochters heeft en geen zonen. Ik probeerde haar vervolgens te vertellen dat ik de jongste ben van 4 zonen, in een gezin zonder dochters. Het Thais kent een aparte benaming voor oudere broers en jongere broers, en na mijn houterige phom phie chaay saam (dat zal ongetwijfels anders gezegd moeten worden) zei ze “you youngest!” De boodschap was dus in mijn Nederthais toch blijkbaar overgekomen.

Waar de taal nog wel een tijdje problemen op zal leveren, gaat het inburgeren op andere gebieden voorspoedig. Klusjes, bijvoorbeeld. Hier wordt een probleem vaak op de makkelijkste wijze opgelost, ook als dat betekent dat de oplossing niet duurzaam is. Nu hebben, of beter gezegd hadden, we een waterprobleem. Sinds we terug zijn van 3 weken tijdelijk wonen in Lampang doet de watervoorziening het nog maar 1 of 2 uur per dag, meestal vroeg in de avond. Zodra we horen dat de stortbak van het toilet weer begint te vullen, het signaal dat er weer water is, racen we naar de badkamer voor een was-/douchebeurt. Gelukkig had de huiseigenaar tijdens onze afwezigheid de pomp in de tuin gerepareerd en is er wel de hele dag water vanuit een tappunt in de tuin. Ik had al een provisorische buitendouche geknutseld, maar het bleef onhandig, vooral het afwassen, dat buiten op de grond moest gebeuren.

Gisteren realiseerde ik me ineens dat een ander tappunt in de tuin niet op die pomp, maar op de dorpswaterleiding was aangesloten. Dat leidde tot Thaise oplossingsgerichtheid. Ik bedacht dat als ik de twee tappunten met elkaar zou verbinden, ik het pompwater via omgekeerde weg in mijn waterleiding zou moeten kunnen pompen. Vandaag heb ik met een simpele tuinslang die verbinding gemaakt, van beide tappunten de kranen opengezet en voilà: de stortbak begon vol te lopen en de douche had nog nooit eerder zo veel druk. Uiteraard heb ik de hoofdkraan bij de watermeter dichtgezet, anders zou ik het hele dorp van water gaan voorzien. De oplossing is allesbehalve duurzaam, maar omdat we hier toch maar tijdelijk wonen en geen zin hebben om geld te steken in de slecht onderhouden woning, is het voor ons prima. De slang kunnen we straks gewoon afkoppelen en in het nieuwe huis gebruiken.

I did it Thaiiiiiiiiii wayyyyyyyyy!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “I did it Thai way”

 1. Ed en Corrie zegt op

  Leuk verhaal! Goed opgelost dat waterprobleem.
  Toevallig zijn we 22-12 t/m 25-12 in Lampang in een questhouse.
  Het kijkt ons (69 en 71j) leuk om eens langs te komen en een praatje te maken.
  Misschien kunnen we ergens mee helpen?
  Het lijkt ons een leuk project en we willen er graag meer van weten.
  Aan uw reactie merken we wel of ons bezoek een kans van slagen heeft.
  Met vriendelijke groeten,
  Corrie en Ed

  • Francois Nang Lae zegt op

   Er is nog niet zo veel te zien, maar we kunnen best wat over de plannen vertellen. Mail maar even naar fgth2001@hotmail.com dan spreken we wat af.

 2. janbeute zegt op

  Kijk uit met wat je doet met je water voorziening , zoals ik dit lees . Want bij een vergissing, of vergeten een kraan te sluiten kan er grondwater dat je oppomt uit je land terecht komen in het dorps water leiding system .
  Met alle gevolgen van dien , bacterien en niet gefilterd water .
  De druk van je pomp is meestal hogerder dan de dorpsdruk .
  Een oplossing is om er een terugslagklep tussen te monteren , kun je kopen oa bij de Globalhouse .

  Jan Beute .

  • Francois Nang Lae zegt op

   Dank je voor de waarschuwing. We hebben de dorpswaterleiding uit voorzorg al volledig afgesloten. Ik stel me overigens niet al te veel voor van de kwaliteit van het dorpswater hier, maar niettemin zorg ik er voor dat er geen water terugstroomt het dorp in.

  • Cornelis zegt op

   Vaak is het opgepompte water – afhankelijk o.a. van de diepte – schoner dan het plaatselijk aangeboden leidingwater……..

 3. jan scheys zegt op

  dat is het leven zoals het daar moet zijn! proficiat.
  niet vergeten dat het systeem van bouwen vroeger ook zo bij ons in Belgie werd toegepast maar dan met leem, dus zoveel verschil is er ook niet en daarbovenop is het nog beter geisoleerd dan met betonblokken!
  van het lekker eten in dat restaurantje dat kan ik me ook best inbeelden.
  jaaaren geleden ben ik de familie van een Thaise prof die bij ons aan de universiteit kwam bijstuderen gaan bezoeken in Ban Kapi BKK op zijn verzoek en die Thai van Chinese afkomst, met goudwinkel natuurlijk, namen mij uit eten in een befaamd restaurant.
  omdat ik graag de Thaise viskoekjes at, Tod Man, bestelde men die o.a. voor mij maar ik heb in de straten van BKK VEEL lekkerder gegeten dan daar in dat Chique restaurant…street food dus!
  het is niet de omgeving of het mooie interieur maar de kok die de kwaliteit waarmaakt, hoe armtierig ook!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website