Afgelopen week gebeurde het dan eindelijk. Na vele probleemloze jaren werd ik dan toch een keer gesnapt tijdens een alcoholcontrole. Te veel bier gedronken, 0.6 was het promillage waar 0.5 het maximum is en het kostte mij de lieve som van 20.000 baht.

Bierdrinker

Ja, ik ben een bierdrinker, geen notoire nathals, maar meer een gezelligheidsdrinker. Thuis drink ik niet of nauwelijks alcoholische drankjes en ook buitenshuis kan ik heel goed zonder bier. Er gaan dagen voorbij, dat ik helemaal geen zin heb in bier, terwijl er om mij heen wel de nodige pilsjes worden genuttigd. Als ik wel bier drink, is dat vrijwel altijd tijdens een toernooi avond in de Megabreak Poolhal. Als het gezellig is – en dat is het meestal – neem ik mij voor enkele biertjes te drinken, maar het kan wel eens uitlopen op nog een paar biertjes meer. De een na de ander geeft een rondje en ik blijf daarbij niet achter.

Naar huis

Maar aan alle gezelligheid komt een einde, de tent gaat sluiten en vaak ver na middernacht gaat iedereen naar huis. Hoe? Nou gewoon, met mijn scooter! Dat is niet helemaal waar, want ik heb drie mogelijkheden om thuis te komen. Als ik niet gedronken heb, is het geen probleem, dan pak ik mijn scooter en tuf naar huis.

Als ik enkele pilsjes, zeg een stuk 4, 5, 6 drink, ga ik ook met de scooter naar huis, maar neem dan wel een soort sluiproute waar ik vrij zeker van ben, dat er door de politie geen alcoholcontrole plaatsvindt. Niet echt verstandig natuurlijk, maar u kent het excuus van: ik heb niet te veel gedronken, ik rij voorzichtig en er is nauwelijks verkeer op de route, die ik volg. Gaat altijd goed, althans……

Er is nog een derde mogelijkheid en dat is als het “feestje” wat uit de hand gelopen is en er echt te veel alcoholische consumpties naar binnen zijn gewerkt. Enigszins “mauw”, maar het verstand nog niet verloren, laat ik mij dan voor 100 baht door een motorbike-taxi thuisbrengen. De volgende dag loop ik dan “voor straf” naar Megabreak om de scooter op te halen.

Fuik

Deze week ging het dus eindelijk een keer mis. Na weer een gezellig avondje had ik een bierhoeveelheid van de tweede categorie verwerkt. Het was al bijna 4 uur ’s morgens, dus geen alcoholcontrole te verwachten, niet alleen vanwege het late uur, maar ook omdat ik weet waar regelmatig van dit soort controles plaatsvinden. Nu reed ik in een fuik vlak bij mijn huis op een plek, waar NOOIT eerder een controlepost is geweest. Een police-captain met enkele handlangers hielden mij staande en ik moest blazen.

Promillage

Er werd twee keer met verschillende apparaatjes gecontroleerd en in beide gevallen werd het promillage op 0.6 vastgesteld, waar 0.5 het maximum is. Niet echt dramatisch dus, maar voldoende voor de agenten om een mooie deal te maken. Ik kon kiezen: opgebracht worden naar het politiebureau – waarbij de captain zijn armen voor zijn borst kruiste ten teken, dat ik geboeid zou worden – of ter plekke een afkoopsom betalen.

Afkoopsom

De afkoopsom werd – buitenlander toch! – vastgesteld op 20.000 baht. Achteraf werd mij door mijn vrouw en anderen verteld, dat ik had moeten onderhandelen om het bedrag omlaag te krijgen. Het vooruitzicht van een discussie met uiteindelijk als resultaat een nacht in een Thaise politiecel maakte mij boterzacht en gewillig en ik trok onder toezicht mijn portefeuille. Ik kreeg nog wel een korting, want ik had slechts 19.000 baht bij me (gelukkig eerder op de avond geld gepind!) en de heren namen hiermee genoegen. Ik kreeg uiteraard geen ontvangstbewijs, maar werd wel bedankt voor de medewerking en ik kon alsnog mijn rit naar huis op mijn eigen scooter vervolgen.

Tenslotte

Natuurlijk is het zonde van het geld, dat in de zakken van de aanwezige politie-agenten zal verdwijnen, maar ik had geen keus. Het is wel een duur lesje om mijn gedrag op dit punt aan te passen. Van de eerder drie genoemde mogelijkheden om van Megabreak naar huis te komen, blijven er nu maar twee over. Niet gedronken? Dan met eigen scooter naar huis! Wel gedronken? Dan motorbiketaxi!

38 reacties op “Het móest een keer gebeuren (hik!)”

 1. fred zegt op

  Zo verbaasd het me niks dat Thaise politieagenten allemaal met peperdure SUV’s rijden. Die mannen verdienen een pak meer dan westerse politie agenten neem het maar gerust aan van mij.

  • Ger-Korat zegt op

   Onzin weer, ik ken vele agenten. De meeste rijden in auto’s van vaak meer dan 5 jaar oud. Kleine middenklassers met een nieuwwaarde van rond de 500.000 baht. Een politiechef welke ik ken heeft een oude Isuzu van een jaar of 10. Overal waar ik ga in Thailand zie ik ze rijden in vaak niet meer dan een gewone pick-up, aanschafwaarde nieuw tussen de 650.000 en 850.00 baht. En als je zo een wilt hebben kom je er al met een aanbetaling van 30.000 tot 100.000 baht. Dus blijf bij je leest Fred en beperk je positieve verhalen alleen tot de staat van de economie van Thailand ( welke standaard 2% tot 4 % minder is dan vergelijkbare landen).

   • Josh zegt op

    Beste Ger Korat,

    Ik ben het voor 1000 % eens met Fred, want alle politie mannekes en vrouwkes zijn Corrupt en maken naast hun salaris een extra inkomen.
    Ik ken politie mensen die over 50 properties hebben in de duurste wijken van Bangkok en Pattaya en daarbij nog een wagen park hebben van een paar BMW’s en Mercedes, en dat hebben deze goede politie mannekes allemaal verdient met een salaris van 55.000 baht.hahahaha
    Maar ik heb mijn hoop op Prayut gezet , zodat hij de corruptie helemaal uit dit mooie land krijgt.
    En wat betreft die blaastest , als ze 20.000 of meer van mij willen hebben , dan bel ik mijn advocaat en dan laat ik hem alles regelen.
    Ik drink geen alcohol en mij hebben ze ook al eens aangehouden en ze beweerde dat ik had gedronken en dat ik moest blazen , toen de blaastest negatief was , zeiden de mannekes dat ze 50.000 baht wilde omdat ik gedronken had.
    Want in de denk wijze van een Thai , drinken alle buitenlanders alcohol, maar HELAAS voor hun ik niet.
    Toen ze met 4 man om mij heen kwamen staan , en herhaaldelijk voor dat bedrag vroegen anders zou ik de bajes in gaan .
    Ik zei ok, ik ga met jullie mee naar het politie buro en dan bel ik mijn advocaat en eis dat er bloed wordt afgenomen zodat iedereen kan zien dat ik mee werk.
    Toen ik het woordtje Lawyer gezegt had , gingen er al drie mannekes met hun brommer weg en toen waren er nog 5 mannekes met petjes over en die gingen na 10 minuten ook in hun pick up trucks weg.
    Dus ik kon gewoon naar huis rijden.
    Toen ik dit thuis aan mijn vrouw vertelde, toen zei zij dat dit geen echte politie mannekes waren, maar ik had nieuws voor haar .
    Ik had een duidelijke foto van een paar mannekes gemaakt , met hun nummer op de helm en box van hun motorbike.
    En toen herkende mijn vrouw 1 van deze mannekes.
    Dus de verhalen over Nep Politie mannen bestaan niet , maar wel over de corrupte mannekes !!!

    Long live Prayut.

    Mvg,

 2. Beste Gringo, je hoeft geen geluk te hebben dat je net gepind hebt. Een politie-agent brengt jou desnoods naar een ATM in de buurt. En onderhandelen lukt niet altijd. Ik hoor steeds meer verhalen dat er 20.000 baht gevraagd wordt met nachtje cel als alternatief. De meeste kiezen eieren voor hun geld.

  • Barry zegt op

   Is mij ook een keer met auto s nachts
   op vrijdag overkomen in fuik bij
   kruising thrappaya theppasitroad
   was 2x blazen en positief
   betalen of monkeyhouse
   zelf deal voorgesteld betaal nu
   10000 en krijg sleutels en mijn
   rijbewijs terug na even overleg met
   andere platte pet was okay
   big smile van agent en weer
   snel naar huis

  • Leo Th. zegt op

   Een Thaise vriend van mij had vorig jaar na zijn werk volgens eigen zeggen 3 flessen bier van 0,5 liter gedronken. Zijn collega ook en beiden werden met hun auto tijdens een alcoholcontrole in een buitenwijk van Bangkok aangehouden met als gevolg overbrenging naar een politiebureau. Er moest inderdaad 20.000 bath de man gedokt worden. Hadden zij (uiteraard) niet bij zich maar gelukkig voor hen was hun werkgever bereid om het op het bureau te komen betalen. Thai of geen Thai, onderhandelen was er niet bij. Het alternatief was inderdaad een nachtje cel en aangezien het weekend was kon dat ook meer nachten impliceren.

   • Hans Pronk zegt op

    Er kon niet onderhandeld worden. Dus ik neem aan dat dit geen geval van corruptie was en dat er een bon is uitgeschreven. Of zie ik dat verkeerd? Bij Gringo was er geen sprake van een bon.

    • Leo Th. zegt op

     Hans, ik zou het echt niet weten of er wel of niet een bon, dan wel een betaalbewijs, is uitgereikt. Er is in ieder geval op het politiebureau betaald. Zelf vind ik het een flink bedrag, meer dan een maandloon voor beiden. Toen ik aan hem vroeg of zij niet hadden geprobeerd om er met een lager bedrag van af te komen, zei hij dat daar geen mogelijkheid toe was. Wat de straf bij een rechter zou zijn geweest zou ik ook niet weten en evenmin of de hoogte van een boete voor een scooterrijder verschilt met die van een bestuurder van een auto. Heb enkel gereageerd omdat Gringo in zijn verhaal suggereerde dat hij als ‘buitenlander’ extra gepakt zou zijn. Overigens wel sportief van hem om met zijn billen bloot te gaan want hij kon op zijn klompen aanvoelen dat hij aardig wat negatieve reacties zou ontvangen van de lezers van Thailandblog. Ik ga zijn gedrag niet goedpraten maar wil het wel relativeren. Hij had die 5 á 6 biertjes natuurlijk niet achter elkaar opgedronken maar in een tijdsbestek van meerdere uren, het was immers al tegen 4 uur in de morgen toen hij huiswaarts keerde. In Nederland is sinds 1974 een alcoholpromillage boven de 0,5 strafbaar voor bestuurders. Boetes voor scooterrijders beginnen bij € 125,= en voor automobilisten bij € 325,=. Gezien het gemiddelde inkomen dus aanzienlijk lager dan in Thailand.

 3. David H. zegt op

  Amaai …,20000 bahtjes Gringo…..
  dat zouden vele sigaren kunnen geweest zijn !

  Ik moet in10 jaar Thailand mijn eerste boete nog krijgen , maar ik laat me dan ook moto taxi rijden , beter investering dan een lady drink voor de prijs ,en veiliger want deze zijn opgegroeid in die Thaise verkeerswanorde en wij uiteraard niet en toch steeds in fout bij ongeval .

  • Gringo zegt op

   Sigaren, David?
   Mijn vrouw heeft mij al ik weet niet hoeveel mogelijkheden geschetst van wat zij met een extraatje
   van 20.000 baht had kunnen doen en dat had echt niets met mij of mijn sigaren te maken, 555!

   • RonnyLaYa zegt op

    Je kan ze maar een keer uitgeven en deze keer heb je beslist om ze aan de politie te geven. 😉

 4. Joseph zegt op

  Ach dat geld heb je zo weer terugverdiend. De volgende pool wedstrijd geen biertje en uiterste concentratie en je wint weer eens de hoofdprijs in Megabreak. En niet vergeten een week vóór de wedstrijd elke avond om acht uur naar bed.

 5. Gerbrand zegt op

  Ik lees je verhalen graag Gringo, ik geniet er altijd volop van.
  Maar dit vind ik een afknapper, dit had ik niet verwacht.
  Zelf drink ik nooit als ik met de auto ben, ben helaas altijd de bob omdat mijn vrouw niet durft te rijden.
  Dit was in NL al en hier evenzo.
  Ik heb ook totaal geen medelijden et iemand die een bekeuring krijgt voor rijden onder invloed.
  Evenals telefoneren of appen onder het rijden. Mijn dochter heeft daar ook een handje van en ik lach haar vierkant uit als ze een bekeuring heeft voor bellen/appen achte rhet stuur. Ze heeft notabene een radio met bluetooth.

 6. Geertg zegt op

  Ik heb geen medelijden met je. Alcohol drinken en rijden gaat niet samen. Van mij mag het toegestane promillage 0,0 zijn. En de straf voor met alcohol aan het stuur mag hoog zijn. Niet alleen voor buitenlanders maar ook voor de Thaise bevolking.

 7. Adrie zegt op

  Of je vraagt een scooter taxi met zijn maatje die jou scoor rijdt.

  Dat bespaart je een wandeling en kost je het dubbele van 1 taxi ritje.

 8. Cees zegt op

  Persoonlijk ben ik niet zo te spreken over de moto taxi (crackheads die denken dat ze Max Verstappen zijn). Goed alternatief is Grab tax, binnen enkele minuten overal beschikbaar in Pattaya, prijs staat vast, geen discussie en ik kom altijd droog en safe thuis.

 9. peter zegt op

  Sorry geen meelij. Bedrag had veel hoger moeten zijn.
  Jammer dat het bedrag waarschijnlijk ergens anders terecht komt dan de bedoeling, heb ik ook geen goed woord voor over.
  Ooit zelf (was jonger toen) eens gedaan, echt zwaar onder invloed rijden. Het was gelukkig midden in de nacht, maar heb mezelf beloofd dat nooit meer te doen.
  Ik houd me hier al jaren aan, sinds die bewuste keer. Dat was eens maar nooit meer.
  rijden, geen alcohol ! Een glaasje bier kan soms heel anders uitpakken.
  Zo drink je er een en sta je op je kop en soms drink je er 5 en voel je je “goed”.
  En ook geen media shit of telefoon, maar daar doe ik toch al niet aan mee.

 10. Co zegt op

  Nou Gringo ik denk dat jij die politiemannen de beste nachtdienst van hun leven hebben gegeven

 11. eduard zegt op

  Je hebt nog geluk dat je 0,5 mocht blazen.Heb je wel op die grote kast geblazen?? Normaal vragen ze eerst of je lang in Thailand bent, zeg je nee,ben hier maar paar weken,houden ze 0,3 aan.Mijn vrienden overkomen.Ikzelf reed ook de fuik in,enkele jaren geleden en zei toen dat ik al ruim 20 jaar in Thailand verbleef,maar blies iets over het randje.Vroegen 10000 baht of politieburo.Ik koos voor politieburo.Zaten er nog 8 waaronder 3 farangs.Dag later mocht ik gaan voor 5000 baht.

 12. Henk zegt op

  Gringoi :: Mijn complimenten ,niet dat je met een biertje teveel op de motor stapt maar wel dat je het super sportief oppakt .Het is en blijft natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid en ook je eigen schuld .Houd er niet van dat de meeste mensen de politie de schuld geeft met de mededeling van och wat zeiken ze nu het was maar 0,1 promille teveel en ga maar boefjes vangen en veel van die domme praat .Overigens had je voor dat geld de eerste jaren een motorbiketaxi kunnen betalen maar zoals je zelf toegeeft : nooit te oud om te leren.Nogmaals SUPER dat je het zo sportief oppakt !!!

  • Daniel VL zegt op

   Ik neem aan dat als positief blaastje een boete krijgt maar dat je nadien terug moogt rijden begrijp ik niet. de politie heeft toch een pick-up, Laat de motoren opladen door de betrokenen en voertuigen binnenbrengen op de poliiepost en terug laten blazen bij ophalen.
   Nu kunnen ze nog een ongeval hebben nu de controle.

 13. Hans Pronk zegt op

  Kom kom Gringo, die nacht in de cel zou in jouw geval wel heel kort geweest zijn. Maar met die 19.000 baht ben je er misschien wel goed vanaf gekomen. De maximale boete staat op 60.000 baht en/of 6 maanden gevangenis. Maar omdat er geen sprake was van een ongeval en ook slechts een geringe overschrijding van de limiet zal het wel meegevallen zijn in jouw geval. Had je de toeristenpolitie niet kunnen bellen om opsluiting in een cel te voorkomen? De (toeristen)politie is tenslotte je vriend.
  Overigens geldt die norm van 0.5% alleen voor personen die een Thais rijbewijs hebben met een geldigheidsduur van 5 jaar. Voor een 1 of 2-jarig rijbewijs en ook voor een internationaal rijbewijs is de limiet slechts 0.2%!
  Het lijkt er trouwens op dat in gebieden met veel farangs er ook veel corruptie onder politie is. Toeval? Hier in Ubon is het ter plekke direct afrekenen en vervolgens krijg je een bon. Geen gezeur hier.

 14. Sir Charles zegt op

  Kan me toch niet helemaal aan de indruk onttrekken dat Gringo even stoer wil vertellen hoe hij in de loop der jaren die fuiken in en rond Pattaya heeft weten te ontwijken maar ach je zal maar een kind doodrijden dan krijgen die 20k baht of een nacht zitten die je bespaard zijn gebleven een geheel andere lading.
  Kan me niet voorstellen met zo’n schuldgevoel je verdere leven te willen slijten, dat lijkt mij althans geen vrolijk leven.
  Absoluut geen compassie! Met alcohol in je lijf behoor je niet te rijden dus óók niet met de toegestane promillage want de gevolgen kunnen en zullen er niet minder door zijn.

 15. Hans van Kampen zegt op

  Het bedrag van 20.000 Baht was een jaar geleden ook aan de (Thaise) zus van mijn vrouw gevraagd die in Jomtien werkt, en in de auto reed met te veel drank op. Zij weigerde dat te betalen, maar was dus wel haar rijbewijs voor een jaar kwijt boven op de officiele boete (weet niet hoeveel dat was).

 16. R.F.H zegt op

  Nou ten eerste wat ik hieraan schandalig vind dat je dus geen bonnetje krijgt, maar het meest erge is toch wel dat je na betaling gewoon door mag rijden, dat is toch echt volkomen absurd en geeft maar weer eens aan dat de politie niet controleert vanwege de verkeersveiligheid, maar puur om hun salaris aan te vullen, en niemand die daar dus kennelijk iets aan doet.
  Daarom Gringo veroordeel ik jou ook niet, maar wel dat zieke corrupte systeem, en maar vol blijven houden dat ze niet dom zijn.

 17. Peer zegt op

  Even voor de ouwe happen onder ons.
  Om de pijn te verzachten!!
  Weten jullie dat a.s.1e november het pas 45 jr geleden is dat het Wettelijk verboden werd om achter het stuur ‘n flesje bier aan je tuitende lippen te zetten???
  Dus ík m’n rijbewijs haalde, mocht ik nog gewoon 10 jaar alcohol nuttigen voor én tijdens het autorijden!
  Dus Bert, wat gisteren is gebeurd vergeten we wel es op onze leeftijd, maar wat we 45 jaren geleden deden én mochten, blijf vers in onze herinnering!!
  Dus bij deze: ik vergeeft ‘t je ook nog ook nog!

 18. Dirk zegt op

  20000 Baht is de officiële boete.
  Je bent dus vooral erg dom geweest.

 19. brabantman zegt op

  Geen enkele medelijden met deze man. Hoeveel onschuldige mensen worden niet elke dag doorgereden door zo’n alcoholist? Altijd hebben deze figuren een excuus, ik kan goed tegen drank, het was maar 0,1 promille te hoog etc.
  Ben zelf voor een totaalverbod. In overtreding, dan een echte zeer hoge boete en voorgoed levenslang alle rijbewijzen innemen. Nooit meer op de weg.
  Dan is het probleem a la minute opgelost. Zal ongetwijfeld hierover door die drinkebroeders worden. Ik kan echter over het verdriet van de familie van de slachtoffers meepraten. Ook ik heb ooit mijn 4-jarig dochtertje door zo’n alcohol verslaafde idioot verloren.

 20. eduard zegt op

  Bedankt Hans Pronk nu is het me duidelijk dat 2 vrienden van mij voor schut gingen met een int, rijbewijs,bliezen 3,2 promille en moesten betalen.Had dit nooit begrepen en ik dacht dat ze beet genomen waren.

 21. Hans zegt op

  Wat mij betreft mogen er steeds meer alcoholcontroles komen. Gaat de goede kant op de laatste tijd. Wat ik echter niet begrijp is dat je gewoon door mag rijden na de boete te hebben betaald. Je zit dan nog steeds boven de limiet. Dat is dan weer typisch Thaise logica. Hetzelfde als je gepakt wordt zonder helm. Als je de boete hebt betaald dan mag je de hele dag verder zonder helm rijden?? Maar 20.000 baht is een heleboel geld. Ik zou dan gekozen hebben voor opsluiting ( als het tenminste niet langer is dan 1 of 2 dagen) en verder geen consequenties heeft. In jouw verhaal is dat niet helemaal duidelijk vind ik.

  • David H. zegt op

   Ik denk dat die opsluiting nodig is om je eerste werkdag erna voor de rechtbank te brengen , en dan de strafmaat te horen te krijgen , en denk dat die minimaal ook wel 20000 zal zijn .

   Dus niet betalen brengt weinig aarde aan de dijk .

   • chris zegt op

    De minimale straf is 5000 Baht.

 22. Alain zegt op

  “ Als ik enkele pilsjes, zeg een stuk 4, 5, 6 drink, ga ik ook met de scooter naar huis…”

  Ik begrijp dit soort gedachtes nooit.
  Dit zou je in Nederland toch ook niet doen? Waarom daar wel?
  Omdat de straf lager is? Omdat het kan afgekocht worden?
  Wat als je iemand invalide of dood rijdt? Zou je daar mee kunnen leven? Naast het leed van de familie/geliefden van het slachtoffer?
  Hoe zou jij je voelen als iemand jouw partner/geliefde/xxx dood rijdt met zo’n slok op?

 23. Henk Appelman zegt op

  Lopen………want hoe je het ook wend of keert, een ongeluk is zo gedaan, geen lichten andere mede betalers die GEWOON hun weg vervolgen…..20.000 doden per jaar in het verkeer is mij verteld…….ga je zelf maar na, al heb ik wel ‘respect’ voor het plaatsen van dit misfit geval, kunnen andere mensen van leren…..oh….ik heb de drank na een 2 jaar niet voor vol te worden aangezien(want zo bekijken Thai’s je als ze drank ruiken) een stop ingelast…beter!

 24. Erwin Fleur zegt op

  Beste Gringo,

  Dit heb ik ook maar gedaan, en naar een stuk gelopen te hebben maar de motorbike Taxi genomen.
  In Pattaya weet je het niet.
  Nu ze aan de weg bezig zijn(alles op slot) weten ze heel goed waar de tussen wegen zijn.

  Naar dit alles’ ‘ tegen het verkeer in, wat de motor taxie op flinke boeten had kunnen rekenen als
  wij aangehouden zouden worden.

  Met veel gedoe was ik toch lekker snel op mijn bestemming(120Bath).
  Je weet het maar nooit, maar 20.000 Bath was makkelijk 500(200Thai) of 1000 Bath geworden.

  Dure avond(was gezellig).
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 25. Sjaak S zegt op

  Mijn allereerste gedacht was… wat neemt ie veel geld mee op een avondje uit. Maar goed wat voor de een veel is, is voor de ander een peuleschil. De boete… ja je wist het van te voren. Proficiat met je eerste boete. Hopelijk de laatste!

 26. John zegt op

  2 keer stom
  – drinken en rijden
  – corruptie in stand houden

 27. Jacques zegt op

  Ja de drank in de man kan problemen geven. De verleiding is voor velen te groot en dan gaat men over de schreef. De gedachte dat je zeker nog goed kan rijden is er een die niet opgaat dat is je zelf bedriegen. Velen zijn er goed in, hun eigen gedrag goedpraten. Ik ben zelf altijd gedisciplineerd en geremd in mijn doen en laten en daar ben ik niet rouwig om. In dit soort situaties zal ik dus niet verzeild raken. Bezint eer ge begint.
  De verheerlijking van alcohol en andere verleidingen waarvan we eigenlijk wel weten dat dit slecht is voor lichaam en geest blijft toch voor velen een stap te ver. Het feit dat de politie dit niet middels wettelijke regels afdoet is ook een irritante constatering. Eigenlijk zou men dit aan de kaak moeten stellen en niet laten welgevallen. Ik begrijp dat dit minder makkelijk is dan gezegd. Wijsheid en de juiste beslissingen nemen we kunnen niet zonder.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website