Groeten uit Isaan (10)

Door De Inquisiteur
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
7 maart 2018

Huize Inquisiteur zit met een probleem. Teken. En die zijn moeilijker te bestrijden dan gedacht. Het begon vrij onschuldig: bij het dagelijkse borstelen van de drie honden vond je regelmatig wel eens een beestje maar dat werden er langzaamaan meer en meer. Op een gegeven moment te veel, LinLin, de moederteef van vier jaar, is plots op korte tijd tien jaar ouder geworden.

Eerst werd er gedacht dat ze enkel lui was, eigen aan haar status als leider van de roedel. Maar iedere dag vonden we meer en meer teken op haar huid, tientallen zelfs. Ook Farang, de reu, en Karot, het moedige teefje, beginnen er zwaar onder te lijden. Het is enkel door de goede en regelmatige voeding welke ze krijgen dat ze er nog niet aan ten onder gaan.

Het lief was in het begin bezorgder dan De Inquisiteur. Geboren en getogen op het platteland weet ze instinctief dat je moet opletten met zoiets, ook voor mensen is dit niet zo onschuldig. En gaat ze op zoek in de omgeving en de tuin. Waar ze simpelweg duizenden van die kruipende ondiertjes in het gras opmerkt. En geduldig als een Isaanse manueel begint op te ruimen. Vangen, in water leggen. Nesten van eieren ook, veel, meteen verbranden in een stalen emmer. Een hopeloze taak in de ogen van manlief, die blijft voorlopig denken van ‘het is vanzelf gekomen, het zal vanzelf weggaan’.

Doch iedere dag wordt het erger, de honden moeten dagelijks worden uitgeplukt, tientallen op iedere viervoeter. Tientallen? Op een gegeven moment telt De Inquisiteur ze en eindigt op tweeënzeventig bij de reu Farang. En LinLin gaat verder achteruit, volgens liefje-lief is haar bloed al aangetast. De twee poezen zijn ook de pineut. Want die mogen de tuin niet meer in, we willen geen teken binnen in huis. Poes Toulouse een ganse dag mekkerend en boos, poes Fynn negeert De Inquisiteur uit protest. Ondertussen is De Inquisiteur ook al overgeschakeld naar manuele reiniging: de terrassen die de toegang tot de woning zijn gaat hij dagelijks tweemaal af en vangt ieder kruipbeestje dat een poging tot inbraak doet. Hopeloze job.

Naar de dierenarts ook, maar de honden meenemen is onmogelijk, die zouden compleet uit de bol gaan, ze zijn te vrij gevochten, te veel natuurbeesten, in het stadje zouden er ongelukken gebeuren. Speciale shampoo waarvan achteraf blijkt dat die volledig nutteloos is ondanks de hoge prijs, de dag nadien zitten ze terug vol teken. Een peperduur medicijn (zevenhonderdvijftig baht voor een tablet, drie nodig), met ‘garantie’ dat de honden drie maanden teken-vrij zullen zijn. Exact vijf dagen en het herbegon … .

Het sein voor De Inquisiteur om wat actiever te gaan worden. Hij zal dat eens snel en efficiënt aanpakken. Na tien minuten begrijpt hij dat hij vastzit. Zoek maar eens op internet hoe teken te bestrijden. Alles vol met westers-typische waarschuwingen tegen chemische middelen, maar geen of nauwelijks haalbare alternatieven.

Hele verhalen over hoe gevaarlijk die beestjes zijn, maar geen oplossingen. O jawel, veel websites geven aan dat er een ‘nieuw en milieuvriendelijk middel’ gevonden is. Een soort wormen. Ja dank U. Waar haal je die wormen hier midden in de rimboe?
De weinige chemie die dan toch bij naam genoemd wordt geeft hetzelfde probleem. Nergens kennen ze dat hier. Als je dan een eigen middel tegen teken vraagt krijg je die oosterse glimlach, hebben ze niet. Of zijn het echte verkopers, ‘probeer dit middel eens’. Neen dank U.

Nog steeds zoekende op het internet vind De Inquisiteur een reden waarom de teken zo massaal aanwezig zijn, een geleerd iemand heeft dat op een website geplaatst. Teken houden van schaduw en vocht, dat is de ideale omgeving voor hen. Zon willen ze niet.
Zijn we op het einde van het … droge seizoen. Meer dan vier maanden geen regen en alle dagen minimum tien uren zon. Slimme gast die geleerde.

De Inquisiteur is zover dat hij bereid is om een echte oorlog te gaan voeren. Hij stelt voor aan liefje-lief om het gras van de tuin gecontroleerd in brand te steken. Het lief slaat in paniek: haar groenten, haar vruchten, haar bomen. Angst dat het vuur zal overslaan naar de woning, het pomphuis.

Voor het moment is het lief niet te overtuigen, De Inquisiteur houdt dit achter de hand.

Hij wil wel het -nog steeds droge en korte- gras afrijden, en het afval direct verbranden. Dat zal toch al een heel deel teken verwijderen redeneert hij. En de composthoop verwijderen. Ook die informatie is te vinden, een uitgelezen plaats voor teken en dit kan wel kloppen, vochtig, warm en in de schaduw. Alleen, liefje-lief haar scherpe ogen ontwaren daar geen enkele teek … .
Doch het lief vraagt hier ook uitstel over: ze heeft zelf wat gevonden op internet eergisteren en is dat middel aan het uitproberen. Traditioneel zonder dat aan De Inquisiteur te vertellen natuurlijk. Maar ze beweert dat ze minder teken ziet op de plaatsen waar ze het middel toegepast heeft. Het is iets dat ze gebruiken op de koeien, die van broer Piak zitten ook vol. Kan ook weer kloppen, De Inquisiteur leest in een artikel dat teken overgebracht worden door viervoeters, die gaan grazen en transporteren het ongedierte via hun lichaam. En Piak’s koeien waren er niet anderhalf jaar geleden, bovendien staat de stal dicht bij de tuin. Vroeger hadden we nauwelijks last van teken, maar ja, ook de eigen honden gaan ‘s avonds stappen natuurlijk.

Ondertussen is De Inquisiteur bezig met een middel te maken. Ook al iets van op het internet. Citrus, daar houden teken niet van. Dus sinaasappels in stukken gesneden en gekookt. Mag op de honden verstuift worden, en op plaatsen waar je niet wil dat teken komen. Dus op de terrassen en binnen in huis bruikbaar. Nu ja, als het werkt. Had je enkele jaren geleden eens moeten vragen aan deze westerling. Zo wordt een mens nog een soort homeopaat.

Indien een lezer er ook al mee te maken kreeg, in Thailand welteverstaan, en succesvol was in de bestrijding, zou De Inquisiteur graag weten hoe? Maar die info op “Isaan-niveau”: weinig te verkrijgen in de winkels, De Inquisiteur kan moeilijk even naar Bangkok om dat op te halen. En professionele hulp: die is hier niet in de omgeving.

Zo helpt U mee om liefje-lief’s grootste angst te vermijden: dat De Inquisiteur de tuin in brand steekt indien binnen een week niet opgelost.

No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Groeten uit Isaan (10)”

 1. joy zegt op

  Beste Inquisiteur,

  Mijn eerste gedachte was om genoeg stro te verzamelen en over de besmette gedeeltes te verspreiden, dan aansteken, brandt kort en hevig. Best geen halve maatregelen nemen. Groente is binnen paar weken weer terug, bomen kun je beschermen.
  Dit is in ieder geval wat ik gisteren al gedaan zou hebben 😉

  Groet Joy

 2. Roel zegt op

  Beste Inquisiteur,

  In Nederland had ik al eens frontline gekocht voor dit probleem, maar nu kopen wij dat hier op de markt in Nongprue, flesje 50 bath voor grote hond, kleintje 30 bath. Dat werkt zeer effectief en ook langdurig.

  De vloeistof breng je aan in de nek van de hond of poes, even wat inwrijven en vloeistof wordt daarna opgenomen door gehele huid. De aanwezige teken gaan dood en vallen eraf.

  De Naam van dat spul is Alprocide, Mijn vrouwtje Rash stuurt jouw een foto van deze flesjes op facebook of via line.

  Dus hierbij jouw liefje lief blij gemaakt zodat er geen smog ontstaat daar in de Isaan.

  Groetjes en succes, Roel

  • Lydia zegt op

   Frontline is een middel waar de Inquisiteur het over heeft, een chemisch middel, oftewel een pesticide. Bravecto, Frontline, Avantix, en alle andere druppels, tabletten en ook banden waar de pesticide in zit is niet aan te raden. Veel bijwerkingen.
   Doorgaans worden hier knoflookbonbons speciaal voor honden gegeven. Dagelijks karnemelk laten drinken kan helpen.
   Biospotix is een natuurprodukt die teken afweert.
   en Stop Animal Bodyguard Aromatherapie veilig voor kinderen, dieren, zelfs pups.
   Succes.

 3. Eduard zegt op

  Hallo Liefje-Lief en De Inquisiteur, ik gebruik hier (Isaan) Chaingard 2 Spray voor mijn honden,elke week bespray ik ze daarmee, mijn honden hebben tot nu toe nog geen last van teken, controleer ze daarop elke dag, de werkzame stoof is Permethrin 10% w/v, wel oppassen met de katten, dat die daar niet mee in aanraking komen, omdat het middel de lever van de kat kan aantasten.

  Ken drie winkels hier in het dorp die het verkopen, dan moet het bij u ook te koop zijn lijkt me, 85 Baht

  Groet

  Eddy.

 4. Harold zegt op

  In September 2017 had mijn hond ook weer zo’n last van teken. Ging weer naar hospital voor dieren in pattaya. alwaar mijn hond onder begandeling is, als er iets is.

  Kreeg een nieuw medicijn aan geboden, wat beter zou werken dan hetgeen we al eens eerder hebben gebruikt.
  Na een week waren alle teken bij mijn hond verdwenen en kwamen niet meer te rug.
  Heb drie maanden het medicijn gebruikt : 1 tablet per maand

  NexGard 28 mg chewable tablets for dog . Afoxolaner. 975 bath voor3 tabletten.

  De brand in je tuin helpt niet. Teken verplaatsen zich snel lopend en zolang er andere dieren in de omgeving zijn, die teken mee dragen, zijn ze snel ter plekke voor een nieuw slachtoffer. (Aldus mij arts van het hospital)

  Onkruid verdelger kan het aantal in je tuin verminderen en er zijn geode onkruidverdelgers die je groenten niet aan tasten

  succes

  • joy zegt op

   Hallo Harold,

   Paar puntjes die ik niet begrijp:
   Hoe snel kunnen teken over de grond lopen dan? Sneller dan vuur?
   Onkruidverdelger gebruiken voor teken? Helpt dat ook?

   Ik blijf erbij om de grond gecontroleerd te verbranden (misschien met een gasbrander en pijp of zoiets dergelijks) en ik zou geen dag langer wachten.

   Met vriendelijke groet,
   Joy

 5. herman zegt op

  Op zoek naar een efficient middel tegen alle insecten? Bio Kill is de meest doeltreffende insecticide die je kan vinden! Je kan het tegen alle kruipende en vliegende insecten gebruiken: muggen, kakkerlakken, vliegen, spinnen, wespen, wandluizen, mieren, motten, zilvervissen, teken, vlooien enz.

  Deze bus Bio Kill bevat 5 liter om je spuitbus bij te vullen.

  Met de handige spuitbus kan je Bio Kill verstuiven op alle oppervlakken waar insecten voorkomen: vloeren, muren, deuren, vensterramen of zelfs rechtsreeks in voegen, spleten, kieren en hoeken waar insecten zich vaak verstoppen. Bio Kill is biologisch afbreekbaar en maakt geen vlekken, bovendien is deze insecticide helemaal geurloos. Maar Bio Kill is vooral zeer efficiënt aangezien het product tot vier weken actief blijft na aanbreng. Je hoeft dus niet voortdurend opnieuw te sprayen! Je kan het product ook aanbrengen op je schoenen, kousen of broek wanneer je de bossen intrekt om die vervelende teken tegen te houden.

  Je kan Bio Kill ook gebruiken om je dieren te beschermen van lastige insecten. Je kan het rechtsreeks op het dier verstuiven maar zorg er wel voor dat gevoelige lichaamsdelen zoals ogen worden afgeschermd. Vergeet ook niet de omgeving van het dier te verstuiven: kooien, manden of hun lievelingskussens.

  Let op: verboden rechtsreeks te gebruiken op katten of kleine honden die minder dan 10 kg wegen of jonger dan 6 maanden zijn!

  • Roel zegt op

   Had even gekeken naar dat Bio Kill , maar wat is dat duur, halve liter bijna 70 dollar.

   Nu voor ongedierte in de tuin of op planten koop ik wel malathion, 1 liter ca 150 bath. en kan daar totaal met water 1000 liter spuitvloeistof mee maken, zelfs termieten gaan dood.

 6. De Inquisiteur zegt op

  Alvast bedankt ivm de honden. Maar hoe de teken weg krijgen in de tuin? Er is al iemand die net als ik het houdt op afbranden …

  • HansG zegt op

   Bio Kill dus

  • Eduard zegt op

   Van nature kruipt een teek het liefst omhoog, richting het licht, span op een paar bamboestokken fijn gaas, dat schuin omhoog in de grond, plaats daarboven een tl buis, dan uiteindelijk het gaas inspuiten met lijmspray.
   Ik hoop je hebt wat aan deze tip, maar ga alstublieft geen vuurtje steken, een windvlaag en het hele dorp staat in de fik!! daar weet mijn vrouw alles van ^_^

   Suc6,
   Eddy.

  • Roel zegt op

   Malathion, ongedierte en ook teken en termieten gaan daarmee dood. Wel herhalen dit vanwege de eieren die uiteraard niet doodgaan alleen levende diertjes. Is hier in Thailand wel te koop.

 7. lexphuket zegt op

  Hier op Phuket is een middeltje te koop bij Supercheap, in de apotheek. Ik kan de naam niet lezen, mijn thai is gebrekkig. Mogelijk hetzelfde als het hierboven genoemde Alprocide.
  Anders een onderhuidse injectie met Ivermectine (Ivomec), 0,2 mg per kg. Werkt ongeveer 3 maanden en in het droge seizoen is het waarschijnlijk over

 8. Johhny BG zegt op

  Wij zochten ook een oplossing voor dit hardnekkige probleem voor als we weer eens bij de familie kwamen.

  Een dierenarts in BKK wist wel een leuk middeltje en inderdaad werkt het goed. Drie maanden na het innemen gingen we op visite in de Isan en de teken vielen ofwel dood ofwel zwaar versufd van mijn huisvriend af.

  Toch maar eens gekeken wat dat goede spul nu precies was en een hartverzakking volgde toen bleek dat we het omstreden Bravecto hadden gegeven. Er schijnen volgens de berichten vele dodelijke hondenslachtoffers te zijn gevallen dus een dokter zo maar op zijn bruine ogen te geloven dat gaat niet meer gebeuren.

  We zijn nu 9 maanden verder en nog steeds geen last van teken in zowel de Isan als Bangkok dus het werkt wel maar of we het weer geven is nog maar de vraag.

  Liever een weekje in de zoveel maanden plukken dan een dood maatje.

 9. Loe zegt op

  Drie herdershonden zijn bij ons gewoon leeggezogen door die rot beesten. .s avonds kwamen grote legers op ons huis af enkele honderden. Op een gegeven moment hebben ze maandelijks een spuit gekregen met een goedje en binnen een paar weken waren de teken verdwenen. Het zal wel niet het gezondste spul zijn voor de honden, maar elke dag 100 teken verwijderen hielp ook niet. Dus ga naar de dierenarts en vraag die spuit kosten ongeveer 200 baht. Mijn vrouw heeft zeld geleerd de honden te spuiten.

 10. Patrick DC zegt op

  Beste Inquisiteur,
  Een van onze katten had ruim drie jaar lang last van Scabies (schurft) welke ze constant opliep bij de kippen van de buren . Poeders, kat wassen met speciale shampoo … niks hielp . Sinds een 6 tal maanden geven we ze elke maand 1 druppeltje in de nek van een lokaal product genaamd Selon, we halen dit bij een lokale “dierenarts” hier in Seka. Het flesje lijkt sterk op de alprocide flesjes (14mm x 35 mm, klein dus) doch het bevat een blauwe dikke vloeistof. kostprijs , iets van een 150 Bath dacht ik.
  Sindsdien is de kat volledig “clean” , volgens de sticker helpt het ook tegen teken.
  Zondag rijden we door Kham Tha Kla (retour vanuit Udon) indien gewenst kan ik Je een flesje meebrengen, stuur me eventueel een mailtje (voor vrijdag) op expat324@gmail.com .

  • De Inquisiteur zegt op

   Dank je voor het aanbod maar onze 2 poezen hebben geen problemen. Het zijn de honden en de massale aanwezigheid van teken in de tuin die ons zorgen baren.

 11. Jacques zegt op

  Beste inquisiteur, soortgelijke situatie heeft in Pattaya met mijn honden ook plaatsgevonden. Ik heb er vier en net als Roel al aangaf gebruikten wij ook van die flesjes maar dat bleek niet afdoende te zijn. Een van mijn honden werd plotseling doodziek en dat ging erg snel achteruit. Heel naar en natuurlijk naar de dierenarts en uitzoeken waar de ziekte door kwam. Na uitvoerig onderzoek bleek het een teken te zijn die de oorzaak was van veel ellende. Nu zijn er diverse soorten teken die verantwoordelijk kunnen zijn en het was dus verder onderzoek welke nodig was om uiteindelijk te elimineren naar twee soorten. Hiervan injecties en medicijnen gekregen en na een kuur van een paar weken kwam mijn hond er weer bovenop. Een andere hond die ook was gebeten door teken had er minder last van en was sneller genezen. Wel is het zaak om langdurig de honden na te zien of er geen nieuwe aanwezig zijn, dus iedere dag uitvoerig uitpluizen. Om de paar dagen wassen en met een poeder besprenkelen nadien. Ik gebruik Tick & Flea powder van het merk Bearing. Mijn twee huishoudsters hebben hier een bijzondere taak in gekregen. Ook de kamers reinigen indien ze in huis vrij rond kunnen lopen. Bij ons waren er nogal wat op de vloer en muren etc. Mijn dierenkliniek zou mogelijk telefonisch informatie kunnen verschaffen die u kan helpen in uw strijd. Het nummer is 038-4063845.

 12. DONNYAUWERA zegt op

  Beste vrienden ,
  Tip gekregen van mijn grootvader , deze altijd veel dieren heeft gehad ,
  tegen teken de beste remedie is uw dieren besproeien met PETROL
  ja gewone petrol , voor in uw petrollamp of zibrocamin
  als ook delen van uw tuin besproeien, teken gaan dan wel snel verdwenen zijn.
  honden en katten bevochtigen met petrol is niet schadelijk voor hun gezondheid.
  proberen zou ik zeggen , en is nog goedkoop ook.
  Grt. Donny.

  PS , zelf geprobeerd en het werkt!

 13. Jomtien TammY zegt op

  Ik zou met een onkruidbrander over het gazon en de aangetaste plaatsen gaan.
  Zo verbrand je ze.
  Teken kruipen niet sneller dan jij brandt…
  Bovendien zou ik ook de oorzaak zoeken, waarom/hoe/van waar die teken komen.
  Succes!

 14. ergens in thailand zegt op

  Dag,
  zoals Roel het beschrijft gaat het ook. Ik heb 4 honden en we kopen bij een hondenspeciaal zaak een flesje ivermec 10ml en een paar spuiten om het spul dicert in de bloedbaan te brengen mijn vrouw geeft de injectie zelf achte in de nek maar je kunt de spuit overal zetten. Met 1 flesje geven we bijna 2x alle honden een injectie. Je moet het elke 3 maanden doen na een goeie wasbeurt van de honden.
  Met 1 spuit blijven de teken 3 maanden weg. Maar bij jullie is het misschien meer nodig want je leeft op het platteland ik niet.
  Flesje kost 80 Bath en een spuit met naald 5 bath. Ik pak meestal meteen 2 flesjes en 8 spuitjes kost me 200 bath maar ik kan een jr vooruit.
  Zal eens navraag doen of ze bestrijgingspul hebben om de teken te doden als ze in het graas zitten.
  Ik weet dat je ook poeder hebt die je uit kunt strooien doe ik meestal in de hondenkooi.
  Spuit kun je vullen tot 3ml maar een hond van 20 kg die hoeft maar 1,5 tot ml te hebben een klein hondje onder de 10 kg heeft nog geen 1 ml nodig.
  Altijd even vragen in de winkel hoe je het zelf kunt toebrengen en hoeveel je nodig hebt voor een hond dan leggen ze je het uit hoe het moet.

  mzzl Pekasu

  • Arjen zegt op

   Ivermectine mag ABSOLUUT niet in de bloedbaan!!!! Het moet onderhuids geinjecteerd worden!!

   Arjen.

   • ergens in thailand zegt op

    ok mijn vrouw doet het altijd en mijn honden leven nog dus ze zal het dan wel ondderhuids doen Thx Arjen

 15. Arjen zegt op

  Teken, zeker de kleintjes zijn razendsnel!

  Teken op een natuurlijke manier uit je tuin halen, laat een paar kippen, of nog beter, parelhoenders rondlopen. Die eten teken en vlooien.

  Wij hebben nu 13 honden, en een afgesloten tuin van 40 Rai. We wisselen af, alle honden krijgen bij toerbeurt druppels in hun nek, orale Ivermectine en Ivermectine per injectie. We zien nauwelijks teken. Heel soms een kleintje. Een paar gevoelige honden krijgen Bravecto, waarover we zeer tevreden zijn. Wat Johnny BG zegt over Bravecto is al een lang durend onzin verhaal. Er is wetenschappelijk aangetoond dat Bravecto zeer goed werkt, de vage verhalen over honden die ineens ziek worden na Bravecto zijn nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Dat is een soortgelijk verhaal als dat vaccinaties autisme bij kinderen veroorzaakt.

  Als je teken met gif wilt doden kan je ook Fipronil kopen. Erg goedkoop, en werkt zeer goed.

  Feit dat je nu zoveel teken hebt wil wel zeggen dat je er veel te lang niets aan gedaan hebt. Ze komen inderdaad vanzelf, maar ze gaan zeker niet vanzelf weg!!

  Arjen.

 16. Mark zegt op

  Teken zijn spinnen. Beestjes met acht poten. Spinachtigen chemisch bestrijden vergt een acaricide.
  Insecten hebben 6 poten. Deze beestjes bestrijd je met een insecticide.
  Vergeet de biokill en andere maltions maar tegen teken. Het zijn immers insecticides. Volstrekt ondoelmatig, zelfs nutteloos.
  Persoonlijk vinden wij Frontline nog het meest eenvoudig en effectief. Een paar druppels in de hals elke maand en de teken komen nog heel weinig op de hond.
  We checken altijd regelmatig. Als er toch eentje aankleeft manueel verwijderen met een tekentang.

 17. De Inquisiteur zegt op

  Iedereen bedankt voor de reacties! Wij zijn al aan de slag.

 18. Francois Nang Lae zegt op

  Van vrienden kregen wij de tip om parelhoenders in de tuin te laten lopen. Dat schijnen geweldige tekenvangers te zijn. Ze pikken zelfs teken van hun honden af. (Je moet natuurlijk geen honden hebben die parelhoender graag op het menu hebben :-)) Ik kan het nog niet uit eigen ervaring bevestigen of ontkrachten, maar we gaan het zeker proberen als we in ons huisje gaan wonen.

 19. Mark zegt op

  Chemische tekenbestrijdingsmiddellen bevatten permethrin zoal hoger aangegeven.
  Het product is in de Eu reeds jaren verboden wegens ook negatieve impact op bijvoorbeeld vissen en katten. Tegen teken op honden is het effectief. De juiste concentratie is.zoals voor de meeste chemische bestrijdingsmiddelen cruciaal. Ik dacht tegen teken bij honden 10%.
  Met op de dosering als je het product in Thailand koopt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website