Genieten in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
24 september 2015

Herkent u dit? U wandelt ergens in een stad of dorp, waar u al dan niet toevallig op bezoek bent en ziet in een winkel of op een markt iets, dat u al “hééél lang” had willen hebben. U koopt het en niet lang daarna ziet u hetzelfde vlak bij u huis te koop, misschien zelfs nog wel voor een lagere prijs.

We reizen tegenwoordig de hele wereld over, bijvoorbeeld voor een vakantie naar Thailand, en zien alle toeristische attracties, die ons door het reisbureau en de brochures werden aangeprezen. De Grand Palace in Bangkok, Walking Street in Pattaya, het strand van Hua Hin, we weten er alles van net zo veel als van de Thaise cultuur, het Boeddhisme en de vele kanten van de seksindustrie. We kunnen er op verjaardagen over meepraten, nietwaar? Maar vraag je dezelfde persoon of hij wel eens in het recreatiegebied Geestmerambacht – ik woonde in Alkmaar – is geweest, waar je kunt genieten van wandelen, vissen, zwemmen of een pilsje op een terrasje drinken, dan is het antwoord: “Nou, eh, neuh!”

Wat ik wil zeggen is, dat onze blik en gedachten vaak op ver weg gericht zijn, terwijl we de mooie, interessante, soms hartverwarmende zaken in onze eigen omgeving niet zien. Nou ja, we zien het wel, maar onbewust en we denken er gewoon verder niet bij na.

Ik woon nu als pensionado in Thailand en geniet er elke dag van. Ja hoor, ik weet best, dat er dit land, in Nederland en in vele andere landen allerlei problemen zijn, die moeten worden opgelost. Moet ik daar dan de hele dag mee bezig zijn en meedoen aan de soms felle discussies op bijvoorbeeld dit blog? Ja, zegt u misschien, je moet een doel in je leven hebben en helpen de wereld te verbeteren. Oh ja? Nou, dat doel heb ik inmiddels al wel bereikt en ik heb ook genoeg gedaan om de wereld te verbeteren, dat laatste zonder succes overigens. Laat mij maar gewoon genieten van alledag, ik zie allerlei dingen om mij heen in de buurt, nog veel meer als ik door de stad wandel. Ik zie of hoor het, glimlach en denk dan, dat moet ik iemand vertellen. Maar ja, het gevoel, dat je had, toen je het zag, kun je niet overbrengen. Misschien knikt de toehoorder beminnelijk, maar denkt, wat moet ik daarmee en de gebeurtenis gaat in het niets verloren.

Ik wandel redelijk veel hier in Pattaya en zie dan allerlei dingen, gebeurtenissen en taferelen, die het navertellen daarom nauwelijks waard zijn. En toch geven die mij een warm gevoel van binnen, een gevoel van genot en tevredenheid om de gewone dingen des levens.

Neem nou de straat waarin ik woon. Die wordt “bewaakt” door twee honden, die elk hun territorium hebben afgebakend. Een vreemde hond komt er niet in en ook vreemde mensen, leveranciers of straatverkopers, worden hevig toegeblaft. De honden doen niets, ze zijn niet vals, maar produceren wel heel veel geluid. In het begin had ik wat moeite met die twee, maar ik heb ze allebei een keer te grazen genomen en ik geniet nu alle respect. Als ik uit mijn huis kom, ga ze netjes aan de kant of verdwijnen onder een auto en als ik ’s avond laat terug kom op mijn brommer, liggen ze beide te slapen en heffen hooguit hun kop even op. Ik denk, dat ze het geluid van mijn brommer herkennen: goed volk dus! Ik vind dat prachtig.

Tijdens een wandeling passeer ik regelmatig motorbike-taxichauffeurs, die mij vragen: “Taxi, khap”? Ik wijs dan op mijn aankomend buikje en zeg dan: “Mai au, khap, exercise, walk, walk”. Steevast gaat dan de duim omhoog en soms krijg ik dan nog een opmerking over de sigaar in mijn mond. Glimlachend loop ik verder.

Bij een stoplicht zie ik een jong Thais stelletje op de brommer wachten op het groene licht. Hij stuurt en zij zit achterop met de armen liefdevol om zijn middel. Natuurlijk voor de veiligheid, maar ik denk er dan bij, dat het ook is om haar liefde te tonen voor de man aan het stuur. Dat wordt vast een gelukkig huwelijk!

Even later loop ik langs een open veld, zie ik twee honden copuleren met daarom heen een stuk of acht toekijkende en blaffende soortgenoten. Aanmoedigen of jaloers gaat er dan door mijn hoofd?

Op de hoek wijs ik twee Noorse gehandicapten in een elektrische rolstoel de weg naar Big C en even later op Beach Road tik ik een Engelsman op de schouder met de waarschuwing, dat hij zijn achterzak beter kan dichtritsen, want zijn portefeuille is wel een heel gemakkelijk doelwit voor een zakkenroller. Dank is mijn deel en tevreden vervolg ik mijn weg.

Ik kan nog veel meer van dit soort voorvallen vertellen, die het vertellen nauwelijks waard zijn. Mijn “boodschap” is echter, kijk eens om je heen en geniet van die gewone kleine, maar o zo interessante dingen in je directe omgeving. Heb dan eens even geen mening over of de roodhemden of de geelhemden gelijk hebben in Thailand, of dat het kabinet Rutte in Nederland het al dan niet goed doet.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Genieten in Thailand”

 1. dick van der lugt zegt op

  Prima verhaal Gringo. Kun je goeie sigaren kopen in Thailand?

  • Gringo zegt op

   Dank je, Dick!
   Ja hoor, sigaren zijn best te koop hier in Pattaya, maar mijn sigaren komen nog steeds uit Nederland. Ik heb daar in augustus vorig jaar een verhaaltje over geschreven : “Sigaren roken in Thailand”

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Inderdaad een fraai stukje proza, uit het hart gegrepen. En uit ervaring weet ik dat je in Pattaya goede sigaren kunt kopen…

 2. Joseph Jongen zegt op

  Geniet momenteel aan zee op de Filippijnen, eind van deze maand weer in Thailand en begin april van de lente in Nederland. Met een positieve instelling is het op heel veel plaatsen goed toeven. Gringo houden zo!

 3. Malee zegt op

  Leuk verhaal, wij zitten in Hua Hin, en niet in het stadje zelf maar echt tussen de Thai, en inderdaad als ik loop of op mijm scooter daar door heen rij geniet ik altijd weer van de thai, de gewoontes en alle opmarkelijke dingen die zij doen en die je in Nederland niet ziet.
  Ik geniet er iedere dag van zo lang als ik hier ben.

 4. F Baarssen zegt op

  wat ik graag wel eens zou willen weten waarom kiezen een hoop mensen voor pattaya terwijl er genoeg plaatsen zijn waar het rustiger is en een stuk meer thailand,dit is niet raar bedoeld want vind pattaya zelf ook schitterend voor uitgaan enzevoort maar niet echt thailand meer.zou je me dit kunnen vertellen.

  • Gringo zegt op

   Het is gewoon een keuze, die je maakt. Anderen wonen in een nog grotere stad als Bangkok en weer anderen kiezen voor een dorp in de Isaan.
   Ik woon in een rustige buurt van Pattaya, tussen de Thais en dichtbij het stadscentrum. Rustig thuis en een beetje levendig daar omheen. Ik zal er wel eens een stukje uitgebreider op ingaan.

  • Jan-Willem zegt op

   Ook in Pattaya is het er wel, maar je moet er wel wat moeite voor doen. De buitenwijken zijn echt nog wel rustig en op nog geen 15 min rijden vanaf Walkingstreet kun je in een gebied terecht komen waarin je je bijna in Noord Thailand waant. Het is er wel, maar je moet er wel wat moeite voor doen en niet alleen maar rondhangen op de vaste toeristenplaatsen en routes. We komen hier nu al weer voor het derde jaar en nog steeds komen we nieuwe plekjes tegen.

   • F Baarssen zegt op

    ja daar wel gelijk in je kan er alle kanten op.vorig jaar eiland sumed gedaan vanuit pattaya was wel leuk dagje met overnachting.

 5. Goed zo, Gringo
  Wat een lekker verhaal, dat is genieten.
  Ik woon nu een paar weken in Hua-Hin, de 2 of 3 honden vielen mij ook blaffend aan,heb ze een paar keer wat eten gegeven,en als ik nu de Soi in rij, lopen ze kwispellend achter mijn scooter aan.
  Ik vind het schitterend !

 6. Ton v.d Brink zegt op

  Beste Gringo, je schrijft, “ik heb al genoeg pogingen gedaan om de wereld te verbeteren, maar zonder succes overigens”, maar je weet, er is een heel oud spreekwoord dat zegt “verbeter de Wereld en begin bij je zelf” ( dit is geen aanval op jou hoor)!!! maar ik bedoel er mee te zeggen dat je daar je handen al aan vol hebt, de wereld zelf verbeteren in inderdaad onbegonnen werk! Overigens fijne artikeltjes die je iedere keer weer in zend!
  Heerlijk relativerend! Groetjes, Ton.

 7. Lenny zegt op

  Gringo heeft helemaal gelijk. Waar je je ook begeeft in de wereld, geniet van de kleine dingen en wees tevreden. Zeker als pensionado en je al je leven lang gewerkt hebt. Het wordt nu tijd om te genieten. Trouwens weer een goed verhaal, Gringo.

 8. Leo Bosch zegt op

  @F.Baarssen,

  Je kunt heel goed in een buitenwijk van Pattaya wonen tussen de Thaise mensen, waar het rustig is, en wat ik vind dat het echt Thailand is, en toch de voordelen van “de stad” in de buurt hebben.

  Maar wat is eigenlijk ëcht Thailand volgens jou ?

  Leo Bosch

  • F Baarssen zegt op

   tuurlijk helemaal gelijk heb je ook,maar ik bedoel eigelijk waarom die drukte als je ook ergens veel rustiger kan wonen waar de natuur niet zo verziekt al is snap je.en weet ook wel dat je aan de buitenkant bij de hoofdweg vandaan je helemaal in een andere wereld komt.als ik het al met al zo lees wonen de meesten dan tog aan de buitenkant met het voordeel dat ze tog snel in de stad zijn zeg maar.op deze manier snap ik het ook wel.en het licht lkkr centraal


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website