Feesten in Thailand

Door Lung Addie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
31 januari 2022

Vandaag 31 januari 2022, dit moet weer een gewone dag worden in de vaderlandse geschiedenis van Thailand. Toch zo ziet er het niet uit op de manier waarop Lung Addie, in zijn zo rustige jungle, deze ochtend gewekt werd.

Klokslag 6 uur, nog steeds donker buiten, een oorverdovend geknal, net als een grote concentratie van snelvuurgeweren, telkens afgesloten door enkele luide knallen, als ware het artillerievuur. Neen, het was niet het typische getak van Kalasjnikovs en ook niet van de M16, het was een ander soort wapens wat gebruikt werd. Stond het IS niet enkel aan de poorten van Europa, maar waren die nu ook geland op het strand van Pathiu? Neen, het moest een andere schurkenstaat zijn welke Thailand aan het belagen was, dat was zeker.

Afgaand op de frequentie van het geknal moest het er alleszins hevig aan toe gaan. Was het de belagers te doen om de zo strategische luchthaven van Chumphon, hier in Pathiu, op 4km van mijn deur? Daar zouden ze geen gemakkelijke klus aan hebben want de luchthaven wordt zwaar bewaakt door juist geteld twee ongewapende militairen en die zouden zeker hun leven geven voor de bescherming van Lung Addie, daar kon ik van op aan.
De luchtmacht was nog niet te bespeuren, maar die zou spoedig wel hier zijn en kort komaf maken met de schurken die het aandurfden Thailand aan te vallen. De landmacht gaf alleszins blijk zich niet zomaar te laten verjagen want er werd steeds duchtiger over en weer geknald, zelfs de zware artillerie moet in stelling gebracht zijn want de explosies werden, naar gelang het meer licht werd, zwaarder en zwaarder. Waarschijnlijk hadden de verdedigers des vaderland een verkenner in positie gebracht en werd het artillerievuur nu bestendig gericht op de vijandelijke posities.
Naargelang meer naar de avond toe verminderde de hevigheid der knallen, hier en daar blijkbaar nog een kleine verzetshaard welke op te ruimen viel… dus Lung Addie kan weer gerust gaan slapen, geen vreemde mogendheid die zijn rust nog zal verstoren.

Ach ja, wij leven toch in een prachtig land. Driemaal per jaar kunnen we Nieuwjaar vieren en vandaag 31/1/2022 was het toevallig het Chinese nieuwjaar, dit jaar, het jaar van de Tijger, met zijn traditioneel geknal. Indien je ten volle wil genieten van Nieuwjaar een goede raad : neem een Thaise vriendin of echtgenote met Chinese roots en die ook nog Boeddhistisch is en je viert ten volle driemaal per jaar Nieuwjaar. Het heeft nog het voordeel dat je de slinger met Happy New Year het ganse jaar door kan laten hangen…. Ergens wel jammer dat kindeke Jezus geen broertjes of zusjes had, anders konden de Farangs verschillende keren per jaar Melly Klistmas vieren en was het feest het ganse jaar door.

Aan alle Thaise Chinezen: Happy New Year!


» Laat een reactie achter


Rating: 4.13/5. From 15 votes.
Please wait...

12 reacties op “Feesten in Thailand”

 1. Tino Kuis zegt op

  Goh, Lung Addie, is er ook een boeddhistisch nieuwjaar? Dat wist ik niet.

  • Lung addie zegt op

   Beste Tino,
   je zal wel heel goed weten dat Song Khran als het Boeddhistisch nieuwjaar beschouwd wordt. Laat je nu niet van ‘den dommen’. En, indien je dat niet wist, wel dan weet je het nu wel.

   • Tino Kuis zegt op

    Nee echt, Lung Addie, ik heb nooit geweten dat Songkran als het boeddhistische Nieuwjaar wordt beschouwd. Ik heb nog wat gelezen in Thaise boeddhistische teksten en daar staat nooit dat Songkraan een boeddhistisch Nieuwjaar is. Op één plek staat duidelijk dat het NIET zo is.
    Ja, er worden wat boeddhistische rituelen uitgevoerd tijdens Songkraan maar ene meneer Mechai (de Condoom Koning) liet monniken condooms inwijden met heilig water, zijn die dan ook ‘boeddhistisch’?

    • khun moo zegt op

     Mischien is deze versie ook van toepassing.

     the word Songkran comes from two Thai words. The first, Sanuk, is Thai for fun. The second, Sangop, is Thai for peaceful or serene.

     The origin of Songkran can be traced back to ancient history involving the brahman god Kabil. The God, being jealous of the knowledge of a young man, posed to him three riddles. If he could not answer them, then he would have his head cut off; but, if he correctly answered them, then the God would have his own head cut off.

     The young man, not knowing the answers, took the allotted days to listen to birds. Then he overheard the mother bird telling her children about his dilemma, and also the answers to the three riddles.
     He correctly told them to the god Kabil, who then had his own head cut off!.

     But, of course, it would cause a great calamity for the gods head to touch the ground. So one of the gods daughters caught the head on a tray, and put it in a cave.

     Tradition has it that each year during Songkran, a different daughter retrieves the God’s head from the cave, and carries it around Mount Meru, a sacred mountain in both Hindu and Buddhist mythology.

     The bathing of the head is also done each year, to pay respect. That’s why water is thrown…….

    • JohnnyBG zegt op

     @Tino,
     Je mag dan wel gelijk hebben maar waarom niet gelijk in je eerste reactie iets wat jij beter weet gelijk vermelden? Spelletjes spelen is leuk maar gewoon een duidelijke reactie geven op iemands schrijven kan veel beter helpen om situaties te duiden.
     Hoe moeilijk is dat nou?

 2. Dre zegt op

  Beste Lung Addie

  In één woord ” euh… 2 woorden ” ; PRACHTIG GESCHREVEN.

 3. frank h vlasman zegt op

  Had je echt niet TE veel gedronken de avond ervoor ??

  • Lung addie zegt op

   Beste Frank,
   wie bedoel je met : teveel gedronken de avond ervoor? Indien je Lung addie bedoelt dan is het antwoord categoriek NEEN. Mensen welke Lung addie kennen weten heel goed dat deze heel zuinig met alcohol omspringt.

 4. Peter van Velzen zegt op

  Jezus had volgens “Mattheus” vier broers (Jacob Jozef, Simon en Juda) en minstens twee zussen. Dus we kunnen Merry Jackmass, Merry joemass. merry Simonmass en Merry Judemass toevoegen. Waarschijnlijk kent de Roomse kerk al een heiiigedag met die naam dus zoek maar eens uit of dat te regelen valt met Coca Cola.

  • ruud zegt op

   Dat waren halfbroers en halfzussen.
   Jezus was een buitenechtelijk kind.

 5. Lung addie zegt op

  Wat is het toch verbazingwekkend het Thailand Blog. Een mens schrijft een ludiek stukje en de Boeddistische boeken worden uitgeplozen, de bijbel wordt geanalyseerd ……. En het resultaat is dat niemand daar iets aan heeft. De mensen willen gewoon een grappig stukje lezen of iets waar ze toch, informatief dan, enig nut bij hebben. Wat kan het de bloglezers nu schelen of Jezus al dan niet een buitenechtelijk kind was of niet?
  Volgende keer zal ik maar beter een zoveelste artikel schrijven over geld overmaken, een bankrekening, openen, belastingkorting of …. over AOW en dat wij Belgen weer eens een indexaanpassing gekregen hebben.

  • ruud zegt op

   Misschien moet u niet alle reacties zo serieus nemen.
   Bovendien bent u zelf over de broertjes en zusjes van Jezus begonnen.

   Als mensen op elkaar kunnen reageren, zal dat automatisch gaan afdwalen van het oorspronkelijke artikel.
   Als dat ongewenst is zou de moderatie alleen reacties op het oorspronkelijke artikel moeten toestaan, maar ik denk dat het blog dan binnen de kortste keren geen lezers meer heeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website