De ene massage is de andere niet

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand, Thaise massage
Tags:
21 februari 2018

Een pijnlijke schouder? Daar heeft iedereen wel eens last van. Maar na een paar weken begint het euvel behoorlijk irritant te worden. Doorgaans bezoek ik dan de dichtstbijzijnde massagedame Muang, die daar wel een mouw aan weet te passen. Dit keer echter niet.

Nu heeft mijn vriendin een oude vriendin die medische massages uitvoert in het Hua Hin Hospital. Een belletje leert dat we al direct van haar kunsten gebruik kunnen maken. Om voor behandeling in het HHH in aanmerking te komen, dient echter eerst bloeddruk en hartslag te worden gemeten, voordat je met een ingevuld formulier en je paspoort naar de balie kunt die de ziekenhuispasjes vervaardigt. Dat duurt eindeloos lang, in de centrale hal die gevuld is met honderden Thai die op een afspraak met de dokter wachten.

Wij gaan met het pasje in de hand naar de eerste etage en vervoegen ons bij een streng uitziende dame die twijfelend naar mijn pasje kijkt. De vriendin duikt op en troont ons mee naar binnen. Kleren uit, pyjama aan en liggen op het doorsnee massagebed. Links van mij ligt een monnik die zich (uiteraard) door een mannelijke variant laat masseren.

Gedurende twee uur bevoelt en bedrukt mijn masseuse alle plekjes in mijn lichaam. Ze heeft er duidelijk kaas van gegeten. Niet het doorsnee veegwerk, maar doelgerichte actie, met een minimum aan zalfjes. Dit is andere (massage)koek.

Helaas wordt de monnik gewisseld voor een oudere dame, die overal pijn zegt te hebben en dat ook luidkeels verkondigt. Gelukkig in het Thai, zodat ik toch kan doezelen. Als laatste is mijn pijnlijke schouder aan de beurt. Dat heb ik ook wel geweten, want mijn dame weet op de tast alle zenuw- en spierknopen te vinden. Na afloop blijkt de pijn een stuk minder en de rekening een kleine 400 baht.

Op korte termijn ga ik terug voor een vervolgbehandeling. En als dat niet helpt? Ik begrijp dat je ter plekke ook aan de acupunctuur kunt…

5 reacties op “De ene massage is de andere niet”

 1. theoS zegt op

  Aan mijn lijf geen polonaise. Heb ik wat dan ga ik naar de dokter en niet naar een amateur die een snel cursus masseren gevolgd heeft in een WAT. Mijn stiefdochter heeft het zelfde gedaan en is nu masseuse, al wat jaren. Er schijnt grof geld mee verdient te worden en ja, ik praat over enkel masseren.

 2. nicole zegt op

  Soms kan massage verlichting geven maar bij een peesontsteking in de schouder helpt massage toch echt niet. Dan moet je echt naar de dokter.

 3. jan scheys zegt op

  ooit zat ik met een geknelde zenuw in mijn bil die elke dag meer en meer pijn deed.
  ik besloot een degelijke massage te laten doen en vertelde op voorhand wat mijn probleem was.
  een uur later en 200 thb lichter was ik van de pijn verlost en dan spreekt die “theoS ” in zijn vorige opinie van een snelcursus massage in een Wat???
  Ik heb wel geen mooie jonge dame genomen voor dit probleem maar een al wat oudere dame die veel ervaring had omdat die gouden vingers hebben en weten wat ze doen!

 4. wibar zegt op

  De titel zegt het helemaal. Basis voor een goede behandeling is en blijft deskundigheid. Opleiding in Thailand is en kan zeer professioneel zijn. En dat heb ik het niet over de kennismakingscursus voor toeristen in een WAT natuurlijk. Mist goed opgeleid is het te vergelijken met de Nederlandse Fysiotherapie. Ik weet dat omdat ik het zelf heb gevolgd en al 15 jaar een professionele massagepraktijk heb in Nederland. Grof geld verdienen in deze massage business is een broodje aap verhaal. Als je de erotische en/of sex massage bedoeld ja daar gaat best veel geld in om. Alternatief “zwart” thuismasseren daar valt ook wel mee te verdienen. Maar als je het officieel en netjes doet is de grote verdiener altijd weer de overheid met de belasting inkomsten.
  Dus nuanceren a.u.b.

 5. henry zegt op

  Ook op het Department of Health in Nonthaburi kan je u laten masseren door medisch geschoolde mensen. Kostprijs 300 Baht voor een uur. Er is ook een Thaise kruiden apotheek. Men kan er ook artsen raadplegen die de traditionele Thaise kruidengeneeskunde beoefenen. Is een overheidsinstelling dus geen scams of kwakzalvers.

  https://www.bangkokpost.com/business/companies-in-thailand/13517/department-of-health


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website