Archieffoto Immigration (David Bokuchava / Shutterstock.com)

Bij het betreden van het kantoor van Immigration ver buiten Hua Hin trof ik de ambtenaar die al jaren bij de ingang zit. We lachten tegelijkertijd: hij had een verband op zijn voorhoofd en ik een op het midden van mijn schedel. We moesten gelijk gaan zitten, mijn vrouw en ik. En daar begon de ellende…

Het verlengen van mijn extension of stay geeft mij elk jaar het gevoel dat ik bezig ben met een criminele activiteit. Een foutje in de hele papierwinkel komt je minimaal op een schrobbering te staan van de dienstdoende ambtenaar of mogelijk zelfs deportatie.

In de ochtend bij de bank de verklaring gehaald dat ik over voldoende geld beschik om het hier een jaar uit te houden. Kosten: 100 baht en een stuk of 5 handtekeningen gezet.

Vervolgens naar het nieuwe kantoor van Immigration in Hua Hin, waar buitenlanders naar de eerste etage moeten klimmen. Dat wil zeggen: eerst naar het hok met de ‘dame met het kopieerapparaat’. Zij weet precies welke kopieën nodig zijn voor welke aanvraag.

Ik heb nodig: een extension of stay, gebaseerd op pensioen, 90-dagen melding en een single entry voor als ik in oktober naar Nederland ga. Geen sinecure, want een stuk of 20 kopieën.

Boven, in het kantoor van Immigration, was het weldadig rustig. Drie wachtenden voor me en maar een stuk of vier politiemensen aan het werk. De man aan het bureau bij de deur begroette mij als een oude vriend. Uiteraard vanwege de beide verbanden. Er ontspon zich een uitgebreide discussie tussen hem en mijn vrouw over de mirakelse werking van een Chinese kruidendrank. Die zou een wond binnen een paar dagen genezen en ook andere positieve gevolgen hebben voor wat dan ook.

Toegegeven: de man zelf ziet er met 61 jaar uitermate patent uit, strak in het vel. Zijn telefoon bevat vele foto’s van marathons die hij loopt. Inmiddels werden mijn papieren terzijde geschoven als ware zij van minder belang, vergeleken bij de geneeskrachtige werking van de kruidendrank. Alle 25 documenten waren inmiddels door mij van een handtekening voorzien.

En de klok kroop verder totdat de 12 was bereikt. Middagpauze en de mededeling om na 1 uur terug te komen. Maar eerst overhandigde de man mijn vrouw uit zijn auto nog een fles wonderdrank.

Na de lichte lunch ging de verkooppraat gewoon door. In een volgend leven wordt de man vermoedelijk monnik. Tussendoor stelde ik mijn vraag over de noodzaak/wenselijkheid van de TM 30. Ai, had ik die niet? Mijn vrouw werd op pad gestuurd voor formulieren en kopieën. En weer de nodige handtekeningen.

De extension, de melding van 90 dagen en de single entry leverde na betaling van 2900 baht geen problemen op. In mijn paspoort zijn nu drie papieren geniet en die laat ik angstvallig zitten.

Dat het nog altijd erger kan, bewijst een goede vriend, die voor verlenging van zijn work permit in Bangkok ruim 160 handtekeningen moet zetten.

De hoop is nu, tegen betaling van 2200 baht, gevestigd op de Chinese kruidendrank, een soort Jägermeister zonder alcohol. Hopelijk is mijn wond geheeld voordat ik september volgend jaar voor een nieuwe extension naar Immigration moet. Ik ben benieuwd wat de man tegen die tijd in de aanbieding heeft. Durf maar eens te weigeren…

10 reacties op “Een extension, TM 30 en een fles kruidendrank in Hua Hin”

 1. Dirk zegt op

  Reeds 2 jaar mijn visum verlengd in Hua Hin.
  Nog nimmer 25 formulieren nodig gehad.
  Dichterlijke vrijheid ?

 2. Hans Bos zegt op

  Dat aantal is inclusief alle kopieen.

  • Hansb zegt op

   Eergisteren
   90 dagen melding in udon op basis van retirment aleen paspoort en binnen twee minuten weer buiten.

 3. Carl. zegt op

  IK heb de laatste jaren nodig voor een Thai Visum Multiple Entry in Hua Hin:

  1 kopie TM 8 .
  1 kopie TM 7.

  2x kopie paspoort.
  2x kopie visum in paspoort.

  1 kopie bankstatement. ( proof of financiel statement THB. 800.000)

  1 kopie 1e blad bankboek.
  1 kopie updated bankboek.

  1 kopie 1e blad gele boekje ( voor ondergetekende)..!!
  1 kopie binnenzijde gele boekje (voor ondergetekende)..!!

  1 kopie huurcontract (niet ….voor ondergetekende)..!!

  2 pasfoto’s

  Ik tel 11 kopieen…..!!

  Verlengen van Visum is mogelijk in Hua HIn 45 dagen voor expiratie datum.

  Carl.

  • Hans Bos zegt op

   Vergeet niet de 90-dagen melding, dit keer op papier, de single entry en de TM30/28…

 4. Carl. zegt op

  Beste Hans,

  De 90 dagen (TM30) krijg je automatisch bij het verlengen van je visum , en omdat ik een multiple entry aanvraag,heb ik geen single entry nodig….!!

  Carl.

  • RonnyLatYa zegt op

   90 dagen melding is TM47 en niet TM30.
   Je visum kan je niet verlengen, enkel je verblijfsperiode.
   Single of Multiple Entry is enkel bij een visum. Bij verlengingen is het een re-entry.
   Voor het aanvragen van een Multiple re-entry zijn net dezelfde documenten nodig als voor het aanvragen van een Single re-entry. Enkel de prijs verschilt.

   Niet te gelovend dat in 1 zin zoveel verkeerde informatie kan staan

 5. Evert zegt op

  Wat een ellende in Thailand zeg. Ik zit nu in Frankrijk en hoef niks te overleggen sinds enkele jaren. Heerlijk

 6. Carl. zegt op

  Goedendag Ronny,

  Excuses , mijn verblijfsperiode….!! Multilple Entry verlengen wordt een re – entry genoemd.

  Inderdaad wat een ellende.!

  Ik zal me niet meer laten verleiden tot dit soort vernoemde teksten.

  Heel erg dom van mij.!!

  Carl.

  .

  • RonnyLatYa zegt op

   Nog even dit verklaren.
   Je schrijft “Multilple Entry verlengen wordt een re – entry genoemd”

   – “Single of Multiple Entry” wordt enkel gebruikt in combinatie met een visum. Het noemt “Entry” omdat je bij binnenkomst een nieuwe verblijfsperiode bekomt.

   – “Re-entry” wordt gebruikt indien je een eerder bekomen einddatum van een verblijfsperiode wil behouden bij het verlaten van Thailand. Met een “Re-entry” bekom je die dan terug bij binnenkomst.

   – Een “Single of Multiple re-entry” kan je ook niet verlengen. De “Re-entry” vervalt op het einde van de verblijfsperiode waarin ze werd aangevraagd, of wanneer ze gebruikt werd bij “Single Re-entry”,
   Je kan dan geen verlenging vragen ervan zoals dat bij een verblijfsperiode wel kan. Wel kan je een nieuwe aanvragen natuurlijk.

   Wat die 90 dagen melding betreft.
   Normaal geldt enkel de eerste aanvraag tot jaarverlenging ook als 90 dagen melding. Bij de volgende aanvragen tot jaarverlengingen loopt je 90 dagen periode gewoon door. Dit volgens de regels.
   Maar ik weet dat er immigratiekantoren zijn die de teller telkens op 0 zetten bij elke aanvraag van een nieuwe jaarverlenging. Zoals in Hua Hin blijkbaar. En eigenlijk vind ik dat niet slecht. Zouden ze overal moeten doen.

   “The first application for extension of stay by the foreigner is equivalent to the notification of staying in the Kingdom over 90 days.”
   https://www.immigration.go.th/content/sv_90day

   Trouwens, iedereen mist wel eens hoor Carl…. ik ook 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website