Donder, bliksem en wateroverlast in Pattaya

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
10 april 2019

Door toeristen wordt wel eens gevraagd wat de beste periode is om naar Thailand te reizen? Meestal slaat de vraag dan op het weer. Momenteel is er geen peil op te trekken. Deze maand april is normaal gesproken de droge en heetste maand van het jaar. De laatste tijd hebben we in Pattaya echter te maken met heftige tropische regenbuien. Soms zelfs heel lokaal.

Afgelopen week, dinsdag 2 april, was het weer flink raak in Pattaya! Toen ik naar mijn huis onderweg was, sloeg vlakbij met een donderende en knetterde blauwwitte flits de bliksem ergens in. In een auto zou je volgens de geleerden veilig zitten, maar geruststellend was die gedachte op dat moment niet. Thuisgekomen deed de televisie het niet. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Het bleek dat de bliksem in een televisie verdeelstation geslagen was. Na een dag was het gerepareerd en heb sindsdien een glasheldere ontvangst. Eerst heette het “Het ligt aan uw televisie”. Maar nu hun oude troep zelf opgeblazen werd, bleek het toch daaraan te liggen.

Het tweede opvallende is, dat het landbouwgebied in mijn omgeving flink te lijden heeft. De bovenlaag (humusgrond) van het gebied spoelt weg naar beneden toe. Een schrale grond blijft over, waarop onder andere de cassave verbouwd wordt. Op sommige kavels staan dan ook schrale producten. Er ontstaat dan een vicieuze cirkel. Het gewas brengt weinig op, daardoor kan geen (kunst) mest gekocht worden, waardoor de volgende oogst daaronder te lijden heeft. Het begin van armoede, als daar niet ingegrepen kan worden.

Bovendien zijn gedeeltes van straten moeilijk begaanbaar door de hoeveelheid zand. Nadat het opgedroogd is, opletten dat je niet met je motorbike slipt in de zandheuvels. Met een shovel is men bezig geweest de zaak op te ruimen. Alleen de afvoerpunten blijven nog achter met gigantische hoeveelheid afval daar bovenop. Mocht er zoals hier de volgende dag een korte herhaling komen van tropische buien dan zoekt het water opnieuw een uitweg vaak via de Soi’s. Misschien dat greppels langs de kanten van de weg en landbouwgebieden een eerste aanpak is? Blijft natuurlijk wel het bijhouden en schoonhouden van de greppels van belang.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website