Dodelijk gevaar

Door François Nang Lae
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
2 augustus 2017

Het lijkt een gewoon ochtenwandelingetje met Tibbe te worden. Nouja, niet helemaal gewoon, want we staan op het punt naar Chiang Mai te vertrekken, daarom ben ik alleen en wat later dan normaal. Plotseling zie ik hem, midden op de weg. Een slang.

Nieuwsgierigheid en lijfsbehoud vechten om gehoor. Moet ik weglopen? Rustig aan natuurlijk, om het beest niet in de stress te laten schieten. Of misschien juist zo hard mogelijk? Of moet ik hem juist eens proberen wat beter te bekijken? Ik mag dan van oorsprong een Hagenese stadjongen wezen, maar na 25 kantoorjaren zit ik al een aantal maanden niet meer alle dagen de nodige uren te verweken achter mijn computer. Kom op zeg, zis is thailand men, we zijn niet voor niets in de natuur geen wonen. De oermens in mij staat op. Ik wijk niet.

Ik nader het beest voorzichtig. Zak door mijn knieën en kijk hem recht in de ogen. Vroeger keek ik veel naar The Dog Whisperer dus ik weet dat je vooral moet laten zien dat je de baas bent. Uit de survivalgids die ik van Broer Bert had gekregen weet ik dat een slang banger voor jou is dan jij voor hem. Blijkbaar stel ik mij op de juiste manier op. Een natuurtalent? Vlak 8 jaar Maashees niet uit als het gaat om het terug-naar-de-natuurgevoel. Mijn superieure blik lijkt het dier te verlammen.

Natuurlijk wil ik Mieke deelgenoot maken van mijn vondst. Is het overmoed, of schat ik de situatie gewoon goed in? Ik weet niet wat voor slang het is, maar ik weet wel dat sommige slangen ook via de huid gifstoffen afscheiden. Ik scheur daarom een groot blad van een struik en grijp daarmee het beest in een snelle beweging achter de kop. Terwijl ik de tuin inloop roep ik Mieke dat ze snel moet komen kijken. Dat doet ze. Trots laat ik mijn verovering zien en ik geniet van het ontzag waarmee mijn Jane haar Tarzan aankijkt.

Natuurlijk hebben we geprobeerd uit te vinden wat voor slang het is. We komen uit op de dodelijk giftige Malaysian Krait, maar als dat klopt is het waarschijnlijk een jonkie, want die kraits kunnen ruim anderhalve meter lang worden en deze was maar zo’n 40 centimeter.

Hij was overigens al dood toen hij daar op de weg lag. Vermoedelijk door een brommer overreden. De mieren zijn inmiddels met het opruimen begonnen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Dodelijk gevaar”

 1. Fransamsterdam zegt op

  ‘Heldhaftige Hagenees apentrots na vangst dode slang’.

 2. Lilian zegt op

  Leuk verhaal!
  Er is een Facebook groep : snakes of chiang mai. Als je daar je foto op plaatst is er altijd wel iemand die de slang de juiste identiteit kan geven en al dan niet kan bevestigen of dit een gevaarlijk exemplaar was.

  • Mieke zegt op

   Thanks Lilian, geweldige tip!

 3. Alex.P zegt op

  De slang kan nooit door een brommertje overlijden, daar zijn ze te sterk voor.
  Deze slang is doodgeslagen en toen op de weg gegooid. Dat is gebruikelijk.
  Volgens mij is daar al een keer eerder iets over geschreven in dit blog ?
  Slangenvriend.

  • Bram zegt op

   Beste Alex.P
   Nochtans heb ik er zelf niet zo lang geleden eentje (van ook ongeveer 40 à 50 cm lang, fel groen gekleurd zoals je die wel vaker in de bomen kan zien) per ongeluk overreden met mijn motorfiets.
   Het gebeurde ter hoogte van de kleine wegeltjes doorheen de bossen ter hoogte van Khao Chi Chan, en de begroeiing woekert daar gedeeltelijk over het wegdek.
   Daardoor zag ik de slang niet tijdig en reed ik per ongeluk over ze heen. Omdat ik in een ultieme reflex nog trachtte te remmen heeft dit wellicht extra (wrijvings- en torsie)druk op het lichaam van de slang veroorzaakt.
   Ik ben me echter ter plaatse gaan vergewissen en het dier kon niet meer bewegen en vertoonde een over een betrekkelijk grote oppervlakte opengereten huid, en ook was een stukje van haar lichaam duidelijk verpletterd.
   Omdat het dier ook lag te stuiptrekken heb ik het dan maar helemaal doodgestampt om het uit zijn lijden te verlossen.
   Jammer dat het gebeurde, maar het bewijst wel dat je met een motorfiets wel degelijk een (kleine) slang kan doodrijden.
   Bram

 4. Leo Th. zegt op

  Met enige regelmaat slangen aangetroffen in Thailand. Ben er beslist geen liefhebber van. Een keer was ik in Nakhon si Thamarat in de schemering op weg naar een restaurantje. Dacht dat er op de straat een tak lag en wilde die wegtrappen. Net toen ik uit wilde halen bewoog de ‘tak’, bleek het een slang te zijn. Schrok me rot maar de slang ook en die ging er vlug vandoor. Overigens hebben slangen slecht zicht, reageren voornamelijk op bewegingen.

 5. Cees1 zegt op

  Is inderdaad een Malyan Krait. Dat kun je zien aan zijn triangel vorm. Ook als is het een jonkie kunnen ze zeer vergiftig zijn. Ik had er laatst ook een in mijn tuin. Gelukkig ook al dood. Maar ik hoop dat zin moeder al verhuist is. Want deze slang staat in de top 5 van meest giftige slangen.

 6. loe zegt op

  Ik heb al 3x een King Cobra onder mijn huis gehad.
  Een grote, die door de dappere werkster samen met de buurvrouw is verdreven
  en vervolgens door een buurman is doodgeslagen met een knuppel..
  Ongeveer 2 meter lang.

  De 2 andere waren kleiner en werden door mijn honden dood gebeten.
  1 hond werd gif in haar ogen gespoten, waardoor de oogleden enorm opzwollen.
  Een dierenarts heeft medicijnen en oogdruppels gegeven, waardoor de zwelling
  verdween.
  Toch ben ik bang, dat het gif in haar systeem is terecht gekomen en daar door
  later ziek is geworden en is overleden. (Maar dat kan ook het gevolg zijn geweest
  van teken beten). Hart en lever problemen. Jammer maar helaas.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   King Cobra’s spugen niet. Dat doet de de Thai Spitting Cobra (Naja Siamensis) wel. Er zijn meer spugende slangen in de wereld. Ook kikkers, mensen en lama’s horen bij de spugende beesten.
   Het speeksel van de Thaise variant is net zo giftig als de beet. Lijkt een beetje op een spuitbus. Ogen een kwartier spoelen met schoon water is meestal voldoende. Toch even naar het ziekenhuis voor de zekerheid.

   • loe zegt op

    Dan was waarschijnlijk de 2 meter lange een King Cobra en de 2 kleinere slangen
    Thai Spitting Cobra’s. Bedankt voor de aanvulling. Weer iets geleerd.

 7. Michael zegt op

  Toen ik logeerde bij Khruu mud in on nut-buitenwijk van Bangkok,midden in de rijstvelden ben ik gaan joggen na een regenbui. Er lagen wat takken op de weg waar ik overheen sprong.vanuit mijn ooghoek zag ik een “tak” bewegen en het was volgens mij een cobra. Een stuk verderop zag ik nog een slang over de weg glijden en deze had gele blokken ,afgewisseld met zwart,aangezien ik uit Middelburg kom en hij mijn Zeeuwse accent niet verstaat heb ik hem maar niet gevraagd hoe hij heet,ben de andere kant opgegaan. Ik hoorde van mensen uit het kamp dat ze bij regen vaak van het ene veld naar het andere gaan.

 8. dirk zegt op

  En is er iemand die kan vertellen of hij wel of niet giftig is

  • NicoB zegt op

   Of een slang giftig is kan men zien aan de wijze van voortbewegen.
   Een verstoorde gifslang kruipt in een bedaard tempo met grote S-vormige lussen naar een veiligere plek en kan het echt heel rustig aan doen, stoppen en onderwijl ook dreigen, zoals bv. de Cobra.
   Een niet giftige slang beweegt snel en met kleine S-vormige lussen.
   Ook wel gehoord en gelezen, dat een slang met een 3 hoekige kop giftig is en een met een ronde kop niet, in hoeverre dit laatste juist is weet ik niet zeker.
   Onze honden hebben kennelijk door of een slang giftig is of niet, de giftigste benaderen ze met opvallend meer respect en voorzichtigheid dan de niet giftige.
   Voor alles geldt, heb diep respect voor elke slang, vooral als je niet weet wat voor exemplaar je onder ogen hebt.
   NicoB

 9. Kees zegt op

  Ja dit lijkt een Malaysian krait. Neurotoxine gif, tast het zenuwstelsel aan. Je ziet ze niet zo veel. Wel vaak cobra’s (ook giftig) en pythons (niet giftig maar ze kunnen wel happen en hoog springen). Laatst nog met de motosai bijna over een flinke python gereden ‘s avonds, en ik zie ook regelmatig cobra’s over de weg slingeren, ook overdag. Met name als het flink geregend heeft zie je ze veel.

 10. Joop zegt op

  Leuk verhaal,

  Maar kijk een (vreemde) hond nooit recht in zijn ogen.
  Kijk er over heen dat zal je de hond niet snel uitlokken tot een aanval.

  Jammer dat slangen vaak doodgeslagen worden.

 11. Ton zegt op

  Stond een keer lekker te douchen. Vlakbij een wastafel met overloopgat. Waaruit een gifgroen slangetje kruipt van ongeveer 30 cm. Niet groot, maar uitermate giftig. Nakend, dus ben je en voel je je extra kwetsbaar. Geen prettige ervaring. Slang heeft het niet overleefd, sorry. Hoorde ook eens een verhaal van een slang, die uit een toiletpot kroop; sindsdien kijk ik toch even aandachtiger voordat ik op een toilet plaatsneem.

 12. NicoB zegt op

  Wil nou niet met commentaar komen op een verder leuk geschreven verhaal, maar geef iets in overweging. Is dit verhaal met een knipoog geschreven? Wist Francois dat de slang al dood was?
  Zonee, dan zou ik het niet herkende exemplaar toch maar niet met een blad van een struik achter de kop pakken, het kan jou je kop kosten.
  Maar nogmaals, lekker geschreven verhaal van Tarzan de slangenbezweerder.
  NicoB

  • Francois Nang Lae zegt op

   Wees gerust, het was me volkomen duidelijk dat de slang dood was. Maar als ik mijn verhaal daar mee begonnen was had het vast geen 20 reacties opgeleverd 😉

   • NicoB zegt op

    Dankje, dus met een knipoog, nou dan kan ik nu rustig gaan slapen.
    We hebben hier regelmatig slangen in de tuin die springen uit bomen, alle kanten op en ook weer omhoog, bewegen zich soms tergend langzaam, zo van ik ben nergens bang voor, zoals we al hadden met Cobra’s.
    Het zijn gevaarlijke rakkers, zoals deze Bandit Krait.
    Nogmaals lekker geschreven verhaal en dan 23 reacties, gefeliciteerd, wacht op je volgende verhaal.
    NicoB

 13. Pat zegt op

  Respect, man!

  Ik zou wegrennen en de 100 meter lopen in 3 seconden, al is dat natuurlijk nergens voor nodig.

  Ben gewoon erg bang voor wilde dieren, waardoor ik na mijn kantoorjaren als een echte grootstedelijke cityboy in Bangkok zal gaan wonen in plaats van in een ver afgelegen (jungle)dorpje.

  Ik waardeer de natuur enorm en ook hier in huis in Antwerpen zet ik elke spin of vlinder of wesp die binnen is geslopen, netjes terug buiten (vliegen en muggen sla ik wel dood).

  Echter een slang of een schorpioen buitenzetten zou me niet lukken, en ze gewoon in huis laten zou me geen minuut rust meer geven.

  Zelfs het besef dat er rond mijn woning allerlei giftige en soms gevaarlijke dieren rondkruipen, zou me geen seconde loslaten.

  Wie daar wel van houdt moet erg gelukkig zijn, want één zijn met de natuur is een erg kwalitatieve woonvorm…

  • LOUISE zegt op

   Hi Pat,

   Bangkok geen slangen ??
   Enige tijd geleden op dit blog de nodige reacties hierover.
   Alsmede een Python dacht ij, die op het trottoir een hond weer naar buien lag te duwen of hoe dat ook genoemd mag worden.
   Haha, ik kan slecht hardlopen, maar als ik een slang vlak bij mijn persoontje zie, dan versla ik het record van Fanny Blankers Koen.

   LOUISE

 14. Maarten Vasbinder zegt op

  Geen twijfel mogelijk. Malaysian Krait (Bungarus candidus), niet te verwarren met Butler’s Wolf Snake (Lycodon butleri), die niet giftig is.
  Ook de jonge Krait is uitermate giftig (50% fataliteit).
  Het zijn schuwe beesten, die normaal een prooi, die ze toch niet kunnen eten, niet zullen aanvallen.

 15. Arend Hart zegt op

  Ik wil niet eigenwijs lijken, maar volgens mij is het geen Malayan Krait (Bungarus Candidus), maar een Banded Krait (Bungarus Fasciatus). Deze wijsheid heb ik uit het boekje ‘Snakes and other reptiles of Thailand and South-East Asia’. Het verschil tussen de twee is dat de laatste een driehoekig lichaam heeft i.t.t. de eerste. Op de foto’s is duidelijk te zien dat dit hier het geval is. Overigens zijn ze allebei giftig, eventueel mogelijk fataal.De Banded Krait is de meest voorkomende Krait.
  Het is raadzaam uit hun buurt te blijven.

 16. Jomtien TammY zegt op

  Dit lijkt mij de Banded Krait, in het Nederlands Gele Krait.
  Normaal gezien zouden de (op deze foto’s) bruine banden bij een levend exemplaar fel geel moeten zijn.

  Kraits (Bungarus) zijn een geslacht van slangen uit de familie koraalslangachtigen (Elapidae).
  In Thailand wordt de gele krait wel aangeduid met Ngoe sam liem, dat ‘driehoekslang’ betekent.
  Deze naam slaat op de driehoekige lichaamsdoorsnede van de kraits.
  Sommige soorten hebben een naam die is afgeleid van de naam die door de lokale bevolking gebruikt wordt. De gele krait is ook gekend onder de naam pama.
  Overdag zijn de slangen zeer passief en bijten zelden, maar als ze ‘s nachts over de bodem kruipen worden ze vaak over het hoofd gezien en als men te dichtbij komt zal de slang bijten.
  Kraits zijn zeer giftig en na een beet dient het slachtoffer zo snel mogelijk medisch te worden behandeld.
  De meeste mensen die worden gebeten overleven dit niet.
  Alle soorten zijn bodembewoners die uitsluitend op het land leven en niet klimmen.
  Ze verstoppen zich overdag onder objecten als stenen en worden ‘s nachts actief.
  De meeste soorten (er zijn er 14!) eten voornamelijk andere slangen en ook soortgenoten en giftige slangen zoals cobra’s.

  Voor nog meer info zie https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kraits


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website