Met BVN blijf je (een beetje) op de hoogte

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
29 november 2010

Uiteraard is BVN, het Beste van Vlaanderen en Nederland, een interessante manier om je op de hoogte te houden van wat zich in het Nederlandstalig gebied afspeelt. Jammer genoeg vinden de uitzendingen niet live plaats, maar geruime tijd later en gaat het alleen om de officiële netten, dus om Nederland 1 tot en met 3.

Commerciële netten zijn  van ‘het beste’ uitgezonderd en als het gaat om nieuws en/of actualiteiten, mis je daar soms iets mee. Aan de andere kant is het de vraag wie in het buitenland zit te wachten op beroepskakelaar Paul de Leeuw. Maar wellicht is hij de belichaming van het typisch Nederlandse gevoel en wie ben ik om dat niet leuk te vinden. Zo sta ik ook niet te springen om nieuws en informatie uit Vlaanderen, dat doorgaans nog oninteressanter is dan uit het eigen land. Om over de spelshows maar te zwijgen. Ik zou in plaats daarvan liever live Nederlands voetbal zien, maar dat is door allerlei regels niet mogelijk.

Hoe het ook zij: een en ander is te ontvangen met een grote schotel van D-move. De transponder biedt voor een vast aankoopbedrag van 15.000 THB een stuk of 350 zenders. Het merendeel is afkomstig uit China, India, Arabische landen en Afrika. Voor het grootste deel niet om aan te zien, dus. Dat geldt overigens niet voor Deutsche Welle, dat alleszins de moeite van het kijken en luisteren waard is.

Gelukkig zit BVN op dezelfde satelliet als de meeste Thaise zenders. Mijn hele systeem raakte namelijk ontregelt. Nu kijk ik niet vaak naar BVN, maar het gemis telde toch zwaar. De monteurs constateerden dat de motor van de immense schotel (na vijf jaar) kaduuk was. Een nieuwe kost 2500 THB. Nu is daar wel overheen te komen, maar er was nog een andere mogelijkheid. De schotel vastzetten op satelliet Thai 2/3, dus met BVN. Een  uitstekende oplossing, aangezien ik die andere satellieten toch geen blik waardig keur. Voor 500 THB heb ik nu weer de Thaise kanalen en BVN. Een kinderhand is ook in Thailand snel gevuld.

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Met BVN blijf je (een beetje) op de hoogte”

 1. Leonard zegt op

  Ben sinds vorige maand verhuist vanuit pattaya naar bangsaen,dus moest er een schotel komen ,eerst nog even trouw de prijs opgevraagd bij Numchai in pattaya ,de verkoper wist er niet veel van dus moest de installateur ons adviseren………de duurste natuurlijk anders had je geen BVN ! zo’n 19000Baht ,met een 2e receiver voor de 2e tv ,excl. installatie kosten.
  Ok,ik wist genoeg,de volgende dag reed ik naar huis,en zag ik een PSI schotel antenne specialist nabij mijn huis ,daar laten vragen door mijn vriendin,toevallig hadden ze een schotel met BVN ontvangst aangesloten en jawel voor 3000Baht incl. installatie werk met BVN ! schotelantenne is 1,5m diameter en heb hier een haarscherp beeld op de tv.Heb nog een 2e receiver voor de 2e tv erbij gekocht was zo’n kleine 2000baht incl installatie ,al met al was de schotel antenne binnen een uurtje geplaatst en aangesloten.

  • bart zegt op

   Ik snap niets van dat BVN. Op de nederlandse zenders wil je nog wel eens een prettig programma voorgeschoteld krijgen, maar op de vlaamse televisie de meest droge, saaie, muffe programma’s. Wie wil dit nu zien ….

   Ben ik de enige die hier zo over denkt? Ik hoop het niet…., laat ik mijzelf toch eens nakijken…

   • PeterPhuket zegt op

    Nee hoor, je bent zeker niet de enige, 3 jaar geleden heb ik ook zo’n schotel aangeschaft. voor als ik me goed herinner 4000 bath, maar als ik 1 a 2 keer per jaar naar BVN kijk is het veel. Als je in Thailand woont ontgaat hetgeen wat in NL gebeurt je een beetje, wat ik i.p.v. BVN wel doe is de Telegraaf/AD op het internet lezen maar tegenwoordig ook steeds minder dan voorheen, je hecht niet zoveel meer wat er in NL gebeurt, althans voor mijzelf dan. Als ik de berichten hier zo lees zijn er veel Nederlanders die hier wonen en juist wel naar NL hunkeren, het kan verkeren.

 2. Goednieuws voor de expats die niet zonder NL tv kunnen leven:Er is een thaise uitvinder KINGKONG genaamd,die een schotel aan het ontwikkelen is die alle NL kanalen ontvangt.Toch knap van zo’n thai,zouden ze dan toch gelijk hebben dat ze zo knap zijn?

 3. H van Mourik zegt op

  Die Thaise uitvinder…KINGKONG genaamd lopen er hier bij ons in het noord-oosten van Thailand heel veel van rond. Vandaar dat deze ene KINGKONG ongeloofwaardig bij mij overkomt. De meeste Europese t.v. zenders…en dus óók die van Nederland zijn
  gecodeerd voor ALLE schotelgebruikers buiten Nederland., Dus mag ik aannemen dat doe schotel van KINGKONG waarschijnlijk voor Thaise roerbakgerechten geschikt zal zijn! Helaas is het niet anders dat sléchts enkel de drie zenders 1,2 en 3 via bvn te bekijken zijn, en niet de Nederlandse commerciéle zenders zoals RTL, sbs etc met vaak veel betere en oer-Hollandse programma’s! Hopelijk gaat dit met onze nieuwe regering in de nabije toekomst veranderen.,want nu heeft de linkse kliek nog de overmacht bij de Nederlandse omroepen.
  Een goed alternatief is om via internet…programma gemist op te zoeken.,want zij hebben wél alle Nederlandse t.v. zenders met hun programma’s gratis voor iedereen wereldwijd. Helaas moet je wél over meer dan…10 M aan internetspeed beschikken.,
  vandaar dat ik volop geniet van alle nederlandse t.v. programma’s op mijn computer die is aangesloten op mijn t.v. met 42 inch beeldscherm, en een internetspeed van maar liefst…50 M.

  • ab mulderij zegt op

   hoe kom jij dan aan zo,nsnelle internet speed? zou dat graag willen weten gr ab

   • H van Mourik zegt op

    Ik ben aangesloten bij “True Internet” al reeds enkele jaren, en ben bij hun gestart met 1024 Kbps. Later stapte ik bij hun over op speed 8 M en kreeg deze eerst 2-maanden als proef gratis als enigste in het noord-oosten van Thailand, en na deze twee maanden werd deze 8 M highspeed voor iedereen aangeboden voor Bht 1,282.93 pm.
    Nu sinds enkele weken is “True Internet” bezig via (highspeedkabel) met een internetspeed tot aan 50 M. Ook nu weer zijn mijn drie computers bij mij thuis weer het proefkonijn voor 2-maanden gratis gebruik/testen. Daarna zal deze voor vele internetgebruikers worden aangeboden. In Bangkok (heb ik me laten vertellen) dat de internetspeed maar liefst tot 100 M kan gaan oplopen.
    Hou er wél rekening mee dat ik “highspeed-internet” gebruikt met een speciale aangelegde kabel, en die niet overal toereikend is in Isaan! Hiervoor moet je een bezoek brengen aan de vele TRUE kantoortjes.,zij beschikken over een plattegrond vanwaar deze highspeedkabel reeds aangelegd of aangelegd kan worden.
    Wat de maandelijkse kosten van mijn huidige M 50 zal gaan kosten dat weet ik nog niet.

  • PeterPhuket zegt op

   Nou, dan vraag ik mij wel af waar jij dan verblijft, hier op 50 km van Hua-hin mag ik blij zijn met 3BB met naar wat men mij probeert te doen geloven 6Mb, maar in de praktijk kom ik niet verder 250kB, en als ik pech heb is de snelheid nog langzamer dan een telefooninbelverbinding. Bijna dagelijks hang ik aan de lijn om hierover te klagen, maar voor een oplossing moet je in Thailand van goede huize komen, en dat inmiddels al gedurende 3 jaar.

 4. Chris zegt op

  Geachte heer Hans Bos,
  als Vlaming in Chiangmai en met vele Nederlandse vrienden hier vinden wij de programma’s van VRT en Canvas wel goed en degelijk onderbouwd.
  Maar ja als je op alles en nog wat commentaar hebt is het misschien dan toch best aangeraden terug in het zo mooie”Wonderfull”Nederland te gaan wonen en daar verder te leven.
  Je zou eens moeten begriijpen dat iedereen een andere mening heeft en dat er zo iets bestaat als de “gulden middenweg”.
  Ik respecteer ieders mening,maar als er kritiek is,zou deze toch best eens wat “background”mogen hebben.
  Misschien heb je nog nooit gehoord van UBC over het internet voor 1000baht per 4 maand
  Ik denk inderdaad dat je systeem helemaal ontregeld is.
  Succes verder gewenst.

  • H van Mourik zegt op

   Sommige programma’s bekijk ik wel van bvn, maar dan veelal neutrale en politiek onpartijdig gericht.
   Met mijn highspeed internet kan ik uitstekend ALLE Nederlandse t.v. zenders storingvrij ontvangen.
   Tot slot heb ik óók nog “KTV” kabel t,v. in mijn woonplaats hier in Thailand voor sléchts Bht 350 p.m.
   En met meer dan 100 kanalen waaronder ook veel Engelse, Duitse, Amerikaanse en Franse nieuwszenders.
   Tevens zo’n 10-sportkanalen met o.a. Nederlands voetbal via “Goal Tv 2″…
   en dit allemaal voor sléchts Bht 350 p.m.
   Dus waarom zou ik dan mijn t.v. en computers moeten laten ontregelen door UBC,
   en terug gaan naar het zo mooie”Wonderfull”Nederland te gaan wonen en daar verder te leven.,daar voel ik helemaal niets meer voor!

  • Peter@ zegt op

   Chris ik ben het helemaal met jou eens ik als Nederlander in Nederland geniet ook vaak van VRT programma’s, wat dacht je van Vlaanderen Vakantieland Topklasse en het VRT Journaal veel beter dan van de NOS. En natuurlijk de speelfilms op de Nederlandse en Vlaamse zenders helemaal reclamevrij, ik hou ook niet van die bagger van de commercielen.

   Hans Bos schijnt eens een boek over Thailand geschreven te hebben nou daar mis ik dan ook niks aan zo bevooroordeeld commentaar, jammer dat de politiek op deze site ook al toeslaat.

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Aan mijn boek mis je niets (of alles) want ik heb nooit een boek over Thailand geschreven. En bevooroordeeld over dit land kun je me na vijf jaar hier toch nauwelijks noemen. Ik oordeel en kom boven…

 5. Robert zegt op

  Sinds ik in Thailand woon kijk ik geen TV meer en ik heb niet het idee dat ik iets mis.

  • H van Mourik zegt op

   Waar kijk je dan naar?

 6. Robert zegt op

  Nieuws volg ik via internet

 7. guyido goodheer zegt op

  ja heren, internet en tv , het is nooit echt simpel…
  in bangkok heb ik nette internet verbinding en telefoon.
  nu ik in Mae Rim woon is dat een heel ander verhaal.
  telefoon aansluiting is hier niet mogelijk , en internet vis ik nu op via AIS -Imobile 3.6 mb, wat hopeloos is .
  de verbinding is dus vrijwel onmogelijk en stop vele malen ,als er wel een verbinding is.
  psi tv werkt hier niet thrue wel maar daar zit dan weer geen bvn bij.voor programma gemist is het ook niks want met 3.6 mb kom je uit op programma onmogelijk.
  dat is dus de konsekwentie om afgelegen te gaan wonen.
  het is wennen maar missen doe ik het niet , wel is het vervelend dat ik nu zo weing kan internetten, maar ja om terug te gaan naar dat smerige bangkok , bedank daar netjes voor…

  we hebben nu zelfs een echt nederlands consulaat hier in chiang mai en dat maakt het leven op officieel terein weer wat eenvoudiger ,ik was op de opening en stond versteld van de hoeveelheid nederlanders hier.
  ik ga weer verder met rijstoogst kijken.
  groet
  guido


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website