In mijn verhaal over de blokkade van de Oudejaarsconference meldde ik aan het eind, dat ik BVN en Herman Finkers een E-mail had gestuurd met de vraag waarom duizenden Nederlanders in het buitenland de show niet via Uitzending Gemist konden zien.

BVN stuurde mij daarop het volgende bericht:


Beste heer/mevrouw,

Helaas geldt voor de Oudejaarsconference van Herman Finkers een geoblocking.

 Voor de programma’s die ‘direct’ worden uitgezonden op de televisiezender BVN (via satelliet, via internet (online livestream) en in sommige regio’s via kabel) heeft de NPO overeenkomsten gesloten met rechthebbende partijen. We hebben het hier o.a. over de rechten van auteurs, uitvoerende kunstenaars, filmmakers, acteurs, muziek, componisten, scenarioschrijvers, etc. Rechthebbende partijen zijn bijvoorbeeld: filmproducenten, sportverenigingen, muziek-producers. 

Naast ‘direct’ televisie kijken, kan je ‘on demand’ naar programma’s kijken, d.w.z.: programma’s die je gemist hebt, kan je op een later moment terugkijken via npo.nl en ‘uitzending gemist’ op de BVN-website. Het aanbieden van programma’s ‘on demand’ ofwel ‘uitzending gemist’ wordt volgens de wet beschouwd als een ‘nieuwe openbaarmaking’ (d.w.z.: je biedt het programma voor een tweede keer aan: 1e keer ‘direct’ en 2e keer ‘on demand’). Ook hiervoor moet de NPO overeenkomsten sluiten met rechthebbende partijen. 

In de overeenkomsten met rechthebbende partijen staat o.a. of het programma alleen in Nederland, of ook in het buitenland kan worden uitgezonden. En of het alleen ‘direct’ of ook ‘on demand’ mag worden aangeboden.

 Van sommige programma’s heeft de NPO niet de rechten om ze buiten Nederland ‘on demand’ (ofwel ‘uitzending gemist’) uit te zenden. De NPO is verplicht om deze uitzendingen af te schermen voor het buitenland. Dat gebeurt d.m.v. geoblocking, waardoor deze programma’s vanuit het buitenland niet kunnen worden teruggekeken via npo.nl en ‘uitzending gemist’ op de BVN-website.

 Het komt dus in de praktijk voor dat programma’s wel ‘direct’ op de BVN televisiezender te zien zijn (via satelliet en de online livestream), maar die je niet kan terugkijken via npo.nl of ‘uitzending gemist’ op de BVN-website.

Vertrouwend u met dit bericht van dienst te zijn.

 Met vriendelijke groet,

F. Tatli

BVN Publieksreacties


Een duidelijk verhaal, maar ook wel met een hoog blabla gehalte. Ik heb er als volgt op gereageerd maar heb niet de hoop dat er weer een antwoord zal volgen:

Geachte heer/mevrouw,

Bedankt voor uw reactie op mijn klacht, dat de Oudejaarsconference van Herman Finkers door “geoblocking” niet op Uitzending Gemist te zien is geweest. Uw antwoord en uitleg is duidelijk, het zal formeel best in orde geweest zijn.

Vraag blijft – u kunt natuurlijk zeggen, dat moet u aan de NPO vragen – waarom deze show onder geoblocking viel. De overeenkomst met de artiest zal waarschijnlijk  een formaliteit zijn geweest, waarbij in dit geval niet aan de Nederlanders in het buitenland gedacht is. Ik maak mij sterk, dat Herman Finkers zelf geen enkel probleem gemaakt zou hebben als de uitzending wél in het buitenland te zien was geweest.  

Ik heb over mijn klacht een artikel geschreven op thailandblog.nl, dat u hier kunt zien en lezen: www.thailandblog.nl/dagelijks-leven-in-thailand/herman-finkers-gezien-thailand

Dankzij de vele reacties op dat artikel, heb ik (en vele anderen) de show toch gezien via YouTube, maar ik had ook een VPN verbinding kunnen maken waardoor de geoblocking wordt opgeheven.

Ik het artikel schrijf ik al, dat ik best begrip heb voor geoblocking in een bepaald geval, maar het is gemakkelijk te omzeilen. In het geval Herman Finkers was de maatregel volkomen overbodig, waardoor enkele tienduizenden Nederlanders, die in het buitenland verblijven, werken of wonen de show niet op een hun geschikt moment konden bekijken via Uitzending Gemist.

Uitzending gemist? Nee, een kans gemist om de populariteit van de artiest nog wat meer op te vijzelen.

 Met vriendelijke groeten,

 Gringo

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “BVN antwoordt op klacht blokkade Oudejaarsconference”

 1. dine43 zegt op

  Wij maakten gisteren iets dergelijks meer. In het kader van het NOS-jubileum verscheen er op YouTube een filmpje van onze kleindochter die een mini NOS-nieuws presenteerde. Maar ja, wij zijn in Thailand en “dus” niet gerechtigd het filmpje te bekijken! Uiteraard konden we het later toch bekijken nadat het vanuit Nederland opgestuurd was…

 2. Harrybr zegt op

  Tot 10 jan 2016 heeft deze uitzending op diverse sites gestaan, dus tijd genoeg gehad.
  Een (semi) overheidsinstantie kan en mag nooit de functie van een DVD-verhuur of verkoopbedrijf overnemen, dus.. typisch geval van jammer. Gewoon het schijfje kopen dus, en u kunt er tot Sint Juttemis naar kijken

 3. Jan zegt op

  Wat gek allemaal; ik heb Herman Finkers gewoon zitten kijken. Wel een dag later natuurlijk, maar daar lig ik niet wakker van. Hardsikke leuk trouwens, Jan

 4. B. Cortie zegt op

  L.S.
  Gewoon www. nl_tv.asia. nl downloaden en je kunt Herman Finkers prima evenals andere programma’s zonder probleem bekijken, zelfs Belgie, Duitsland, BBC, Aljahzeera, Eurosport 1 en 2.

  • wim zegt op

   b. cortie vergeet te vermelden dat dit niet geschikt is voor Windows 10.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Hij vergeet niks te vermelden.
    Op mijn laptop gebruik ik NL-TV met Windows 10 als ik onderweg ben, zoals nu in Hua Hin.. Geen enkel probleem.
    Thuis (in Bangkapi) is de TV aangesloten op de NEOZ64 (Minix) met de Windows 10 Versie op. Werkt allemaal zonder problemen.

   • Soi zegt op

    NL-TV.Asia werkt prima onder Windows 10 op PC, laptop en als androidapp, zowel thuis als in hotels met wat beperkter wifi. En dat in TH maar ook daarbuiten zoals ik bemerkt heb tijdens vakanties in de buurlanden en verder. Zolang het maar Asia is!

  • anton zegt op

   Deze link werkt niet op tablet, de dns server geeft aan dat er geen verbinding kan worden gemaakt

 5. martin zegt op

  Met een vpn account lukt het wel om via een proxy met nederlands ip adres in te loggen bij uitzending gemist.

 6. Jos zegt op

  Naar ik uit Brussel verneem werkt de Europese Commissie er hard aan om een einde te maken aan de zogenoemde geo-blocking binnen de EU, aangezien die in strijd is met de Europese regelgeving. Helaas hebben inwoners van Thailand daar niet zoveel aan, maar allicht is het een eerste stap.

 7. Facttester zegt op

  Beste Gringo,
  Je kunt op de site van BVN.TV aanklikken dat je graag de gids met alle tv programma’s van de hele komende week per e-mail, geheel gratis, wilt ontvangen. Als je elke week die gids ontvangt kun je dus al bijna 1 week vooruit plannen welke programma’s je wilt zien.
  Wat oudejaarsavond betreft had je dus ruimschoots tevoren kunnen zien dat Herman Finkers kwam: eerst ‘s morgens (Thaise tijd) en toen nog eens een herhaling dezelfde avond en dezelfde tijd.
  Ik geef je het advies – in geval je zo’n abonnement nog niet hebt – dat meteen aan te vragen, want dan kom je niet meer voor onaangename verrassingen te staan.

  Wat geo-blocking betreft: ook een radiozender als Sky Radio valt daaronder. En zo zijn er meer.
  Inderdaad hebben bovenstaande reflectanten gelijk dat je het hele probleem kunt oplossen door ofwel nl_tv.asia.nl te installeren, ofwel een VPN verbinding aan te leggen. Dit laatste is heel simpel: download de app van o.a. Expressvpn.com in de App store en je leest alle voordelen van een VPN verbinding. Kan ik je met klem aanraden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website