Bua Ban, de reizende ster van Chiang Rai

Door Siam Siem
Geplaatst in Leven in Thailand
1 september 2015

Siam Siem is ondernemer. Na zijn bedrijf in 2001 te hebben verkocht, wilde hij iets gaan doen wat niet plaatsgebonden was. Intussen is hij online actief in de IT-wereld. In 2009 ontmoette hij zijn huidige partner in Thailand. Na een paar jaar samen te hebben rondgereisd, vestigde hij zich in Chiang Rai.

Bua Ban, de reizende ster van Chiang Rai

In augustus 2012 op het podium van de foodcourt in de Night bazar in Chiang Rai voegde een nieuwe artiest zich bij de vaste gitaristen en zangers Es en Beach. Ze zat er ietwat onwennig tussen en deed wat doventolk gebaren bij de liedjes. De eerste keren maakte ze eerlijk gezegd weinig indruk op mij, maar dat waren achteraf gezien haar inwerkdagen.

Na de gewenning nam Bua Ban, wat openende lotus betekent, een wat grotere rol in door haar stand-up comedy en liedjes begeleid met danspasjes die af en toe net over de top zijn. Wat veel fans niet weten is dat Bua Ban een ladyboy speelt, maar dat in werkelijkheid niet echt is. Ik spreek dan ook over ‘zij’ als artiest.

Bua Ban, die in werkelijkheid Witchapon Wongtong heet, is 24 jaar. Eerder trad ze regelmatig op als zanger en danser in een club in buurt van het vliegveld genaamd Monkanat. Dit doet ze tot op heden nog steeds. Al gauw stal ze de show in de foodcourt en gingen de leadzangers Es en Beach tot haar sidekicks behoren. Grappen maakt ze in het noordelijke dialect, dus soms is het door Thaise toeristen uit andere streken moeilijk te volgen, laat staan voor mij.

Wel begreep ik dat van de vijf dagen in de week dat ze optrad, geen show hetzelfde was. Soms gaat ze vanaf het toneel direct in gesprek met mensen uit het publiek. Bijna altijd weet ze wel een opmerking te plaatsen die de bezoekers in lachen doen uitbarsten.

Andere keren gaat ze op fooienjacht zoals ik het maar noem. Ze begeeft zich dan in het publiek en blijft bij iedere tafel waar iemand 100 baht wil betalen staan voor een komisch gesprek of een liedje.

Het optreden in de foodcourt is geen vetpot, maar naast de fooien gebruikt Bua Ban het als springplank voor optredens in de provincie en daarbuiten.

Aan het begin van haar show is er voor de nieuwkomers, veelal Thaise toeristen, matige interesse, maar het lijkt alsof ze doorgaat met improviseren totdat er echt wordt gelachen, vanaf dan weet ze de aandacht van de toeschouwers vast te houden door in sneltrein vaart delen van haar oude repertoire te brengen gemengd met nieuwe grappen.

Normaal zijn er zo’n 800 zitplaatsen, maar in het hoogseizoen wordt dit soms uitgebreid tot 1000. Als het niet regent is het bijna altijd volle bak. Bua Ban’s Faceboek pagina heeft intussen 5000 fans. Hier meldt ze ook waar ze die dag optreedt. Totdat er een landelijke carrière op haar agenda staat, vormt haar show een unieke aanwinst voor cultureel Chiang Rai.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website