Brandpreventie in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , ,
30 juni 2017

Mijn buurman in Alkmaar was beroepsofficier bij de Brandweer, dat overigens voor het overgrote deel uit vrijwilligers bestaat. Hij was o.m. belast met de brandpreventie, dat wil zeggen de voorlichting daarover en de controle in met name de Alkmaarse horecagelegenheden. Voor dat laatste was hij niet erg populair bij de eigenaren, want zijn brandpreventieve eisen waren vaak bindend en kostten geld.

Na de grote brand in Volendam in 2001, waarbij 14 mensen om het leven kwamen, werd de controle in het gehele land geïntensiveerd.

Nooduitgangen hotels

In onze regelmatige gesprekken onder het genot van een goed glas bier praat je ook wel over je werk. Hij wist dat ik veel reisde en in hotels logeerde en hij wees mij er eens op, dat hotels bij uitstek geschikt zijn voor grote branden. Sindsdien en misschien ook al wel daarvoor, check ik bij aankomst in een hotel altijd de nooduitgangen en het dichtstbijzijnde brandblusapparaat in de buurt van mijn kamer. Ik heb ooit één keer ’s nachts een brandalarm meegemaakt in een hotel in Londen. Beangstigend, dat wel, maar het bleek al gauw loos alarm te zijn.

Mijn directe ervaring met brand blijven gelukkig beperkt tot de Paasvuren vroeger in Twente en later de kerstboomverbrandingen in Alkmaar. Toch slaat de schrik mij telkens weer om het hart als ik lees over een hotelbrand (of vliegtuigongeluk), want voor hetzelfde geld was het mij overkomen.

Doden

Ook in Thailand komt brand voor, maar ik heb de indruk, dat de schade over het algemeen best meevalt. In 1997 vond er grote hotelbrand in Pattaya plaats, dat 88 mensen het leven kostte. Bekender, want recenter, is wellicht de brand in de Sontika Club in Bangkok in 2009, waarbij 66 mensen de dood vonden. Zelf herinner ik mij de brand dicht bij huis in een nieuwe opgezette disco, Route 66, waar 12 mensen in de vlammen omkwamen.

Ik zei, dat het meevalt, want als je zo een paar dingen bekijkt is het verwonderlijk, dat er niet veel meer brand en aanverwante rampen in Thailand ontstaan. Om te beginnen heb je de grote ongecontroleerde branden op het platteland waar het afval van de rijstpluk van de velden verwijderd wordt. Vaak in de buurt van een dorp of in ieder geval van huizen en een kleine overslaande vonk kan zomaar een grote brand veroorzaken. Ook zie je, als je met auto reist, regelmatig bermbranden (uit het raam gegooide sigaret?), maar kennelijk bekommert zich daar niemand om.

Kabels

Een andere bron voor een mogelijke ramp is de bovengrondse bekabeling. Niet alleen de elektriciteit wordt bovengronds gevoerd, maar ook allerlei andere kabelverbindingen voor (tele)communicatie, telefoon en dergelijke. Als je dan de grote kluwen kabels ziet bij kruispunten, waar ook de kabelroutes elkaar kruizen, mag het toch een wonder heten, dat daar niet vaker een ongeluk mee gebeurt. Als zo’n kluwen zich dan weer in de buurt van een gebouw bevindt is een overslaande vonk bij kortsluiting gemakkelijk de oorzaak van brand. Als je voor een stoplicht staat te wachten en het regent, zie je die vonken regelmatig van knooppunten van kabels afslaan.

De horeca in Thailand is vanzelfsprekend – net als in vele andere landen – dé bron voor calamiteiten. In hotels valt het vaak nog wel mee, ik zie goede brandwaterleidingen, veel brandblusapparatuur en ook goede instructies op de kamer naar bijvoorbeeld de nooduitgangen. Nog niet zo lang geleden zag ik op een parkeerplaats van een hotel hier in Central Pattaya een instructie van de Brandweer voor het hotelpersoneel in het gebruik van de brandblusapparaten. Niet alleen de mannen, maar ook de (kleine) kamermeisjes moesten zelf een brandje blussen met het beschikbare materiaal. Dat is goed werk! Het was een groot hotel en ik kan niet beoordelen of de kleinere hotels en vooral guesthouses ook goede brandblusvoorzieningen hebben. Eerlijk gezegd, heb ik daarover wel mijn twijfels.

De meeste barcomplexen zijn in de openlucht en tegenwoordig steeds meer van beton. Vluchten bij brand zal niet zo vaak een probleem opleveren als het toch gebeurt in bijvoorbeeld de oudere complexen waar nog veel hout in verwerkt is.

Disco

De meeste dreiging gaat volgens mij uit van de grotere clubs en disco’s, waar veel mensen samenkomen. Ook de vaak wat verstopte A go go’s met veel glitter en veel brandbaar siermateriaal kan een mooie prooi voor brand zijn. De eerste keer, dat ik in zo’n grote disco kwam, de Hollywood in de binnenstad van Pattaya, zag in het schemerdonker het massale opeengepakte publiek gewoon een sigaret staan te paffen. Ik ben zelf een (sigaren)roker, maar in dat soort gelegenheden dient roken absoluut verboden te worden.

De disco van Lucifer bijvoorbeeld bereik je door via het café door een smalle doorgang naar achteren te lopen. Als je dan die mensenmassa ziet, moet je er niet aan denken, dat er brand uitbreekt, want gegarandeerd zitten vele bezoekers dan als ratten in een val. Nooduitgangen? Ja, je ziet er wel een paar, maar de vraag is dan of die werken als het echt noodzakelijk is. Ik heb ook nooduitgangen gezien die met grote kettingen waren afgesloten.

Brandpreventie? Mijn buurman zou hier nog heel wat ontwikkelingshulp op dat gebied kunnen geven, want echte preventie is volgens mij geen prioriteit in Thailand. Er zal eerst – net als in Nederland met “Volendam” is gebeurd – een echte ramp moeten gebeuren, voordat brandpreventie in Thailand echt de nodige aandacht krijgt.


» Laat een reactie achter


10 reacties op “Brandpreventie in Thailand”

 1. teun zegt op

  Nou! Brand komt toch regelmatig voor. En als je ziet hoe in het gemiddelde huis de stroomvoorziening is “geregeld” dan verbaast het je nog, dat het niet (nog) vaker misgaat. Om te beginnen is het meestal 1-fase. En dan worden draden verbonden met een stukje tape erom heen.

  En dan hebben ze vaak (zeker in hotels etc) brandblussers, die er vaak jaren hangen. Geen controle/vervanging. En wat je zegt: die bossen kabels van electra, telefoon etc. Ook hier bij mij in Chiangmai vloog zo’n bos kabels in de fik, nadat een telefoon/internet company weer wat extra kabels had aangebracht! Een (1) samengesmolten bundel ellende als gevolg. Geen stroom, telefoon/internet gedurende 1 week.

  En slachtoffers vallen er ook regelmatig door electrocutie. Losse kabels op de grond, die zijn “afgedopt” met een stukje tape. Terwijl er nog wel 220 of meer volt op staat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • harry zegt op

   Beste Teun,
   1 fase heeft in feite niets met het wel of niet veilig zijn van een elektrische installatie te maken.Een 1 fase installatie kan zonder meer veilig uitgevoerd worden.Ook in Nederland zijn zeer veel huizen maar op 1 fase aangesloten.Maar waarschijnlijk bedoel je alles aangesloten op maar een groep?
   De onveilige situaties wat zeer vaak voorkomen in Thailand geef je zelf al aan.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. janbeute zegt op

  Wat denk je van mij in het dorp waar ik woon .
  Daar is gewoon in een rij van huizen en shops en zelfs tegen over de plaatselijke lagere school .
  Een kleine winkel waar je ook bier en sterkedrank kunt kopen .
  Maar deze zelfde winkel heeft ook vele gasflessen in voorraad .
  Brand blusser nooit van gehoord en ik heb het daar nooit gezien .
  Maar tot nu toe is er nooit wat gebeurt .
  Was ergens in de stad Lamphun , waar in een overvolle grote markt met vele winkeltjes een hele vuurwerk handel is in een kleine shop , met allerlei soorten van vuurwerk .
  Waar de politie in Nederland zelfs bang voor is rond oud en nieuw jaar .
  Maar was er ook niet eens in het verleden in Holland met al zijn regeltjes en wetten , een grote boem op een Zaterdag middag .
  Die een gedeelte van een stadswijk kompleet verwoeste .
  Brandperfentie een mooi woord die niemand kent in Thailand , net zo als het ( alweer ) het dragen van een helm op de brommer .
  This is Thailand .

  Jan Beute .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 3. Martijn zegt op

  Thuis. Drie rookmelders. Op 220v + batterij + doorgeschakeld. Jawel. Maandelijks getest! Maar in Thailand zijn er soms helemaal geen rookmelders in hotels.
  Is het verstandig om zelf een mobiele mini rookmelder mee te nemen bij de volgende trip? Geen idee als die er trouwens zijn.
  Of sla ik nu door?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • LOUISE zegt op

   Hi Martijn,

   Weet je dat dat helemaal geen gek idee is.
   En zo groot zijn ze ook weer niet, dus makkelijk in je koffer.

   Wat te denken van al die eetstalletjes naast elkaar.
   De een nog grotere vlammen rondom de pan en het stalletje 10 cm verder ditto.

   Denk maar eens na, een hele drukke markt, brand bij een stalletje en allemaal gelijk proberen om door het ook van de naald te vluchten.

   LOUISE

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Jack G. zegt op

  2 jaar geleden mee mogen doen aan een grote brandoefening in een hotel in Bangkok. Ik kreeg een briefje dat ik niet mocht rennen. Dus braaf op de ‘japanse’ manier werd ik naar buiten geleidt. Toch denk ik als het echt zou zijn dat ik wel ga rennen en al mijn bagage die ik maar mee kan nemen. Ik blijf niet zo kalm zoals Japanners dat kunnen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • harry zegt op

   Beste Jack ,
   Ben het helemaal met je eens, ik zou ook niet zo rustig blijven als Japanners dat kunnen.Maar de gemiddelde westerling zal ook wel geen “kamikaze” in de genen hebben.Maar goed ook anders zouden we misschien in zo een geval naar de brand toe rennen i.p.v. weg te rennen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. ton zegt op

  Ik heb met grote intresse het stuk gelezen en kan me er 100 % er in vinden.
  Zelf ben ik 35 jaar brandweerman geweest in een dorp van 25000 inwoners.
  Daar rukte wij gemiddeld 150 keer per jaar uit voor allerhande dingen brand kat in de boom je kent die dingen wel
  Ik woon nu 3 jaar in Nang Rong en heb hier nooit en ik herhaal nooit de brandweer met toeters en bellen voorbij zien komen. Waarom niet geen idee

  Overal waar ik kom in Thailand in de hotels en resorts is het met de brandveiligheid bar en boos. Helemaal eens met de steller.
  Maar hoe komt het dan toch dat er zo relatief weinig brand uitbreekt ??? wie het weet mag het zeggen hou me gaarne aanbevolen.
  Ik kan niet spreken over de grote steden , maar gezien het wagenpark is het maar goed dat er op het platteland weinig gebeurt.
  We hadden laatst een brand in de rijstvelden, ook hierboven aangekaart, en er kwam een brandweerwagen met alleen de chauffeur. Hij zette de auto bij de brand en zei ga je gang.

  Er komt in mijn huis 1 kabel binnen waar alles op draaid inclusief het huis van mijn stiefzoon.
  Ik hoop dat ik de brandweer hier nooit nodig heb, wat ik gezien heb doet mij al rillen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. thailand John zegt op

  Het is zeker te hopen dat we deze nooit nodig zullen hebben, bij mijn Thaisbuurvrouw ontstond kortsluiten en dit monde uit in een aardigebrand, het huis voor een aardigdeel verwoest.En dat alles om dat de brandweer van verweg moest komen en de weg zo snel kon vinden dus helaas pindakaas.En toen ze er eindelijk waren was de brand bestrijding niet echt professioneel.En dat terwijl er vlak bij een brandweer kazerne is.Maar de alarmcentrale riep de brandweer van verder weg. dus ja het doet mij ook rillen en zeker als je in een huurhuis woonachtig ben en boven het plafon kijkt. Dan zie j een weerwar van draden en niks geen kabels in PVC pijpen.Gewoon los over het plafon..Ik heb al een keer gehad dat gewoon de meter spontaan ontplofte en in de fik ging. Nu heb ik diverse Brandblussers in huis.In Nederland zouden ze je gelijk afsluiten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. Ger zegt op

  Als ik in een vreemd hotel incheck is toch echt een van de eerste zaken die ik doe kijken waar de nooduitgangen zijn, nadenken hoe ik naar buiten kan.
  In mijn diensttijd in de jaren 80 al veel brandevacuaties gehad als oefening en later in het bedrijfsleven in Nederland ook.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website