Als de Carrefour-winkel maar geen Big C wordt…

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
17 november 2010

Als het bericht in de Bangkok Post van vandaag klopt dat alle vestigingen van Carrefour komend jaar worden omgebouwd naar Big C, stemt mij dat droevig. Ik ben een bijna dagelijkse gast in deze winkels met een heel licht Frans snufje.

Big C is een megastore voor de onderzijde van de markt. Een soort Aldi, maar dan wat groter en beter gesorteerd. Tesco Lotus zit iets hoger, al is het daar ook een kwestie van ‘big is beautiful’. Carrefour zit qua klandizie nog iets hoger”in de markt, met daarboven nog eens Tops, Villa Market en andere speciaalzaken. Dat betekent in de praktijk tevens dat bij Carrefour veel producten te koop zijn, die ook in Franse of Belgische vestigingen in de vitrine liggen. Vandaar de soms Nederlandstalige opschriften. Je kunt er bijvoorbeeld Franse kazen krijgen, goed brood, muesli en Frans mineraalwater naast een uitgebreid assortiment wijnen.

Tegenover het Rama 9-park in Prawet is ruim een jaar geleden een kleinere versie gebouwd van de Franse supermarkt. Een hele uitkomst, want veel dichterbij. Het aanbod van spijs en drank is ruim voldoende voor de dagelijkse boodschappen.

Als deze vestiging volgend jaar wordt omgebouwd tot een Big C gaan we uiteraard eerst eens kijken hoe de vlag er hier bij hangt. Of de gewenste spullen hier nog steeds te koop zijn. Anders wende we de steven naar de nieuwe Villa Market in Paradise Park aan Srinakarin Road, wel iets duurder (soms ook niet), maar ruim gestoffeerd met voor Thaise begrippen exotische, dus Europese, producten. Het is maar dat Big C dat weet.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Als de Carrefour-winkel maar geen Big C wordt…”

 1. bkkhiernu zegt op

  nou nou-kom, kom.
  Was zelf toevallig gisteren in zowel een BigC als en Carfr. En heb Carfrs in tenminste 22 andere landen bezocht. (familie zit wat in de supermarkets en bij AH). Overal elders is het beslist geen ”upper class” zaak-net zo’n discounter als al de anderen. En BigC staat nog (denk eens aan hun versafdeling) mijlen boven wat in NL de ALDI/LIDL biedt-iof ben je al te lang weg?
  Carfr in Thaise omgevingen doiet het gewoon niet goed. (bvb bangPakomk over de rivier).. Het aanbod aan verpakte waar is vrijwel indentiek in alle 3-alle normale Thaise fabrikanten, Carfr is meest net een baathje duurder. Op het vers (dat bij alle 3 de laatste jaren enorm is ingekrompen vergelekn met de start) is amper verschil-Carfr heeft wat meer Frans achtig brood-dat daar altijd om 18.00 de dump ingaat, omdat het veels te duur is vor de Thai.
  Hun foodcourts waren ooit vrij goed maar lijken allemaal afgezakt en deels al gesloten. Maar dito bij de BigC hier en daar.
  Overigens is BigC 50% ook Frans-dus ze hielden het als vest-broekzak onder elkaar. (Casino groep-die in NL de SUperdeBoer ook al niet heeft weten te redden). En BigC is slim genoeg om te beseffen dat ze in sommige upmarket/frang/expat delen wat aan hun assortimt moeten doen.
  Carfr staat trouwens in veel; landen flink onder druk omdat ze met hun zwalkende strategie overal klanten vervreemdden. Dus ze hadden cash nodig-en dat hebben ze nu. Merkwaardig is dan wel dat ze het in CHINA juist heel goed doen-met een formule ala BigC en tesco!!

 2. Chang Noi zegt op

  Wat mij betreft is qua kwaliteits producten CF no1 gevolgd door BigC en daarna pas door Lotus. Natuurlijk is daar nog Villa Market (duur en beperkt assortiment) en Foodland (idem als Villa Market).

  Persoonlijk denk ik niet dat CF zomaar 123 wordt veranderd in een BigC, langzaam afbouwen zodat de klanten het nauwelijks merken zou het devies zijn. Maar ja TIT.

  Ik ga speciaal naar CF omdat er een aantal producten zijn die in andere supermarkten niet te koop zijn (overigens deed ik dat in NL al). Als ze het omzetten naar een 100% BigC formule zijn ze mij in ieder geval als klant kwijt. En dan kan ik net zogoed naar Lotus gaan aangezien dat voor mij toevallig de dichts bij zijnde supermarkt is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website