De bibliotheek van Dick Koger

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
3 november 2016

Ik heb op dit blog door de jaren heen meerdere keren aandacht besteed aan Nederlandse boeken, die in Pattaya te koop zijn. Op een gegeven ogenblik waren er drie winkels, die alle het systeem voerden, dat als je de gekochte boeken terugbracht de helft van de prijs werd vergoed om weer andere boeken te kopen.

De boeken, die men te koop aanbood, waren meestal afkomstig van vakantiegangers, die na afloop van hun vakantie de kofferruimte nodig hadden voor de goedkope kleding, schoenen e.d.

Twee van de drie winkels zijn inmiddels verdwenen en de derde is – na enkele verhuizingen – zo ver weg, dat er nauwelijks nog klanten over zijn. Ik kwam er tot voor kort nog wel, maar er komt geen nieuwe aanvoer, dus heb ik alle interessante boeken daar wel zo’n beetje gelezen.

Vierde mogelijkheid

Er was al die tijd nog een vierde mogelijkheid om Nederlandse boeken te lezen te krijgen, waar ik echter – zeg ik nu tot mijn schande – nooit gebruik van heb gemaakt. Op de website van de Nederlandse Vereniging stond en staat namelijk altijd onopvallend bij de rubriek clubactiviteiten

Bibliotheek; elke dinsdagochtend tussen 9 en 10 uur bij Dick Koger, 131/29 Soi Chayapruek. Nederlandse en Engelse boeken. Geef een seintje op 092 857 8241 of op koger@loxinfo.co.th

De reden, dat ik er nooit geweest ben is voornamelijk de afstand. Ik woon in Naklua in het noorden van Pattaya en de bibliotheek is het zuiden van Jomtien, een afstand van ruim 17 kilometer, terwijl de drie winkels alle redelijk bij mij in de buurt waren.

Dick Koger

Dick Koger is een gepensioneerde Nederlander, die in de uitgeverijwereld heeft gewerkt. Wie kent hem niet in Pattaya? Dick is de oprichter van de Nederlandse Vereniging hier en heeft door de jaren heen, denk ik, wel alle bestuursfuncties een keer bekleed en is bij vele activiteiten betrokken geweest. De gezondheid van de aardige en charmante Dick, inmiddels erelid van de vereniging, gaat niet naar wens en hij legt zijn functies bij de vereniging neer per 1 januari aanstaande. Dat vertelde hij mij tenminste, maar Dick heeft al vaker een soort afscheid genomen, maar steeds wisten andere bestuursleden hem te overreden actief te blijven.

De bibliotheek

Ik heb hem dus weer eens gesproken, want afgelopen dinsdag ben ik bij hem thuis geweest. Ik wilde zijn bibliotheek wel eens zien nu mijn andere bronnen voor Nederlandse niet of nauwelijks nog beschikbaar waren. Ik werd hartelijk ontvangen, stapte zijn huiskamer in en je weet echt niet wat je ziet. Langs alle wanden en op kunstige wijze geplaatste boekenrekken een voorraad boeken, waarmee het gezamenlijk aanbod van de drie eerdergenoemde winkels verre overtroffen wordt. Het moeten er meer dan 10.000 zijn en Dick vertelde, dat hij op de tweede verdieping van zijn huis nog eens enkele duizenden boeken heeft opgeslagen.

Dick maakt er geen commercieel gebruik van. Moest ik bij de winkels voor elke boek een prijs betalen van 100 tot 160 Baht, Dick leent zijn boeken gratis uit. Hij registreert niets en rekent gewoon op de goedheid van de lezer, dat die de boeken terugbrengt. Bijna alle genres zijn aanwezig, romans, detectives, avonturenverhalen en ga zo maar door, maar Science Fiction zult u echter niet bij hem vinden. Indrukwekkend vond ik zijn collectie van Nederlandse literatuur. Een hele rits (alle boeken?) van Gerard Reve, Harry Mulisch, Simon Carmiggelt zag ik, waar hij dan wel weer zuinig op is en niet zo gemakkelijk uitleent. Kortom, een eldorado voor de boekenlezer, ik heb wat gesnuffeld, maar omdat de keus zo moeilijk was, heb ik vier willekeurige boeken meegenomen, waarmee ik de komende weken wel zoet ben.

Ten slotte

Dick heeft niet echt veel klanten en ik vind het jammer, dat er maar zo weinig gebruik gemaakt wordt van zijn bibliotheek. Neem er eens een kijkje, zou ik zeggen, u bent van harte welkom om er boeken te lenen, Dick adviseert u zo nodig als het om een specifiek genre of schrijver gaat. Het lenen is gratis, maar Dick drinkt nog altijd graag een slokje Sang Som of Hong Thong. Het is maar, dat u het weet!

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

7 reacties op “De bibliotheek van Dick Koger”

 1. l.lagemaat zegt op

  Een leuk artikel Gringo over een “Een bekende Nederlander” in Pattaya.

  • Anne Marie ter Harmsel-Tak zegt op

   Heel veel sterkte Dick met je gezondheid! Hartelijke groet

 2. Piet zegt op

  Dank voor het onder de aandacht brengen ..ik wist dit ook niet …het laatst waar ik het systeem lenen, boek terug halve prijs etc had was bij Tops aan de second road 1 ste verdieping maar die zijn al een poosje weg.
  Tot nu toe kon ik op het strand een mannetje vinden , of eigenlijk vond hij mij, die boeken op de zelfde basis verhuurt of verkoopt wat je wil..heeft ook Nederlandse boeken en na een paar keer kent hij mijn wensen wel op dat gebied en probeert dat genre mee te nemen..lukt soms faliekant niet maar toch wel leuk..de hoeveelheid boeken die hij mee kan sjouwen is natuurlijk ook beperkt maar kan er toch maar 1 tegelijk lezen
  Groet
  Piet

 3. bob zegt op

  Hallo Dick,
  Als je dit leest vraag ik je of ik mijn boeken, soms kostbaar of redelijk uniek, m.n. over de Nederlandse geschiedenis ter zijner tijd mag (kan) nalaten aan jou of de NVG. Antwoord graag op bob116@outlook.com

 4. ton zegt op

  Ik hoop dat dit ook voor de Engelstalige boeken geld
  Ik heb een hele goeie vriend (Engelsman) 74 die ontzettend graag boeken leest
  Is het mogelijk om boeken te lenen die per bus naar de isaan en terug gaan op zijn kosten ????
  Ik hoor het graag van jullie

  • JACOB zegt op

   Hallo Ton,mischien oud nieus wat ik U vertel maar in Udon Thani zit een bar/restaurant die een grote hoeveelheid Engelstalige boeken heeft,mischien handig voor Uw Engelse kennis,het is recht tegenover Central plaza hij heet Fozzy Ken en zit naast een autoverhuurder,succes.

 5. jan v/d sande zegt op

  hallo dick hoe is het met jou ik heb je al jaren niet meer gezien ik ben jan uit rotterdam en las vrij nederland
  weet je het weer .leuk iets te lezen over jou.
  het beste en wie weet tot ziens.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website