Activiteiten in de tuin

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
22 juni 2019

Het is altijd weer interessant om activiteiten in de tuin waar te nemen. En daar bedoel ik activiteiten mee, die ijverige insecten laten zien. In een boom met fraaie rode bloemen waarvan ik de Nederlandse naam niet van weet, trekt enorm veel insecten aan.

Het is verstandig om op enige afstand van deze boom te blijven, zodat de bijen en wespen zich niet aangevallen voelen en zich niet verdedigen met steken. Deze dieren kunnen grote nesten bouwen, soms nog groter dan een voetbal. In de Isaan probeerde iemand zo’n nest weg te halen omdat daarin ook voedsel te vinden zou zijn. Helaas is die persoon door de grote hoeveelheid steken en mogelijk allergisch daardoor overleden.

In een ander gedeelte van de tuin vond ik het begin van een mogelijk nest. Deze was afkomstig van een horzel (แตน) . Deze insecten zijn kleiner maar reageren veel agressiever op iemand als je te dichtbij komt. Hoewel niet diervriendelijk en sympathiek toch maar een eind gemaakt aan deze “gezinsopbouw” na een eerdere aanvaring met deze insecten.

Thai vertelden mij dat in deze cellen wurmpjes ontstaan, die gegeten kunnen worden. Net zo verbaasd was ik te horen dat ook mieren “eitjes” gegeten werden en deze dieren met rust gelaten moesten worden. In Nederland kom je wel het begrip mierenn……r voor, maar miereneitjes was nieuw voor mij.

Maar zo zijn er wel meer dingen, die opvallen. Klokvormige bloemen die van de bomen vallen, worden verzameld en daar wordt soep van gemaakt. Ik verstond als naam “Tonkilek”. Andere mensen plukken langs de weg van struiken, bomen, e.d. iets om dat in eten te verwerken. Of dat noodzaak is of een oude gewoonte zullen we maar in het midden laten. Breed hebben de meeste mensen het niet in Thailand ondanks toegezegde loonsverhogingen of uitkeringen!

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Activiteiten in de tuin”

 1. Marcow zegt op

  De laatste afbeelding lijkt op een pottebakkerswesp. Die zijn juist niet agressief. Ze bouwen met zand en klei en wanneer ze bijna klaar zijn dan vangen ze insect en stoppen deze in het nestje waar ze zojuist een eitje in hebben gelegd. Vervolgens wordt het bouwwerkje afgeplamuurt en wanneer het eitje uitkomt dan eet de larve het insect om zich tot wesp te vormen en later uit te kunnen vliegen.

  • l.lagemaat zegt op

   Mijn bezoeker werd gisteren gestoken toen die te dicht langs de struik liep.
   Daardoor viel deze plek op.

   Een van de vorige keren op een andere plek was ik aan de beurt.
   Misschien zijn ze niet agressief, maar gestoken worden, stel ik niet op prijs.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website