Video van de crematie plechtigheden van koning Bhumibol (Rama IX)

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Koning Bhumibol
Tags: ,
13 november 2017

De tijd gaat snel voorbij. Zo is het alweer twee weken geleden dat koning Bhumibol op donderdag 26 oktober 2017 gecremeerd is, nadat het land een jaar in rouw was gedompeld na zijn overlijden op 13 oktober 2016.

Voor de mensen, die geen tijd hadden vooral op de donderdag de hele dag bij de televisie te zitten of andere mensen een stukje van deze grootse gebeurtenis in Thailand te laten zien, bestaat er een video die je hieronder kan bekijken.

Op deze wijze kunnen deze gebeurtenissen nog eens rustig bekeken worden of aan andere belangstellenden getoond worden.

Video crematie plechtigheden van koning Bhumibol (Rama IX)

Bekijk hier de video:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=w-P-pmdCWjY[/embedyt]

11 reacties op “Video van de crematie plechtigheden van koning Bhumibol (Rama IX)”

 1. NicoB zegt op

  Een video die een goede samenvatting geeft van wat er die dag op tv werd getoond.
  Iets wat mij nog niet met zekerheid duidelijk is, tijdens de processie werd de urn vervoerd naar de crematie locatie.
  Heb ik het juist begrepen, dat de urn op dat moment, de 26e oktober, leeg was?
  En dat het stoffeljjk overschot van de Koning de avond voorafgaand aan de crematie, de 25e oktober zonder ceremonieel naar de crematie locatie getransporteerd is?
  Dank Lodewijk voor de link naar deze video en wellicht een antwoord op mijn vragen.
  NicoB

  • Tino Kuis zegt op

   Dat klopt helemaal, NicoB. Net als bij de crematie van de moeder van de overleden koning, Somdet Yaa genoemd ( Eerwaarde Grootmoeder, in 1996?), heeft het lichaam van de koning vanaf begin tot eind gelegen in een kist, achter/onder de urn die dan ook de ‘ceremoniële’ urn werd genoemd, steeds leeg maar wel altijd in beeld. Ik heb afbeeldingen gezien van hoe vroeger het lichaam in de urn werd geplaatst, dat is geen fraai gezicht.

   En het stoffelijk overschot van de koning in de kist gelegen werd inderdaad de avond voor de crematie in het geheim naar de crematieplaats op de Sanam Luang over gebracht. Het volk boog voor een lege urn.

   De rode uniformen met die hoge zwarte muts (?) stamt uit de Britse koloniale tijd. De rituelen en gebeden zijn niet boeddhistisch maar brahmaans-hindoeïstisch zoals past bij een god-koning.

   In de optocht schuin achter de huidige koning liep mee zijn huidige vrouw Thanphuying Suthida Vajiralongkorn na Ayatthada, bijgenaamd Nui. Zij is een generaal en commandant van de Paleiswacht en riep ook de bevelen aan het eind van de video. Meer vertellen mag ik niet.

   • Tino Kuis zegt op

    Ayatthaya moet natuurlijk Ayutthaya zijn…….

 2. Marco zegt op

  Indrukwekkende ceremonie met veel aandacht en respect voorbereid en uitgevoerd.
  Is het mogelijk om hier ook de links te plaatsen van de andere ceremonies?

  Dank alvast.

  • l.lagemaat zegt op

   Er is nog meer te vinden over de crematie activiteiten:

   https://youtube.com/watch?v=w-P-pmdCWjY

  • JCB zegt op

   Marco

   Heel veel streams van de ceremonie kan je vinden op

   https://www.youtube.com/channel/UC5TOFhyb_LxL2VG_Zenhpzw (in Engels en Thai)

  • NicoB zegt op

   Marco, als je op de link klik in de posting van Lodewijk, dan volgt de video, als je rechtsonder in die video klikt op YouTube krijg je hetzelfde maar dan via YouTube.
   Vervolgens zie je aan de rechterzijde op je scherm diverse video’s betrekking hebbendop de andere ceremonies.
   Succes,
   NicoB

 3. l.lagemaat zegt op

  Donderdag 26 oktober, de dag van de crematie, wordt de koning staande in de Phra Maha Pichai Ratcharot wagen overgebracht van de Throne Hall naar Sanam Luang, de plek waar de crematie plaats zal vinden.Daar wordt hij in een soort handbediende roltrap naar boven gebracht. De crematie vindt daar vanaf 17.30 plaats
  Vrijdag 27 oktober vindt een ceremonie plaats rond het verzamelen van de koninklijke as van de overledene en een processie van het crematorium naar het koninklijk paleis,waar de urn geplaatst wordt.

  • Tino Kuis zegt op

   De crematie zelf vond plaats na 10 uur ’s avonds op die 26e oktober. Tot de teleurstelling van velen werd die niet uitgezonden. Om 10 uur schakelen alle zenders over op andere beelden: dans- en zanggroepen.

   • NicoB zegt op

    Dank je Tino. De overleden Koning staande vervoeren naar de crematie locatie klonk me nou ook niet direct goed in de oren, kennelijk toch juist wat ik hoorde, vervoer van de Koning woensdagavond zonder ceremonieel en een lege urn donderdag, deed me wel wat geweld aan, een lege ceremoniële urn.
    Vreemd en teleurstellend, de hele dag opgebouwd richting crematie en dan stoppen alle beelden, voelde vreemd en leeg aan. Maar goed, de beelden van na 10 uur donderdag avond kwamen al snel los via meerdere bronnen.
    Het blijft soms toch TIT verrassend.
    NicoB

 4. NicoB zegt op

  Dankjewel Lodewijk, hiermee valt het laatste puzzelstukje op zijn plaats.
  Ik kon al niet geloven dat het stoffelijk overschot van de Koning zonder ceremonieel naar de crematie locatie gebracht zou zijn.
  Van de Thai wordt wel gezegd dat ze een laat maar waaien mentaliteit hebben, maar de discipline die met deze processie ten uitvoer werd gebracht, waarbij bepaald niet voor het eenvoudigste werd gekozen, kan ik niet anders dan m’n petje afnemen.
  Een zeer eerbiedwaardige processie werd tot in de puntjes uitgevoerd, een zeer gewaardeerde Koning waardig.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website