Zomaar een week en Thaise logica

Door Peter (redactie)
Geplaatst in Khun Peter
Tags: ,
27 november 2010

Wanneer het richting kerst gaat bekruipt mij altijd een bepaald gevoel. Niet vervelend of onbestemd of zo. Het zal wel te maken hebben met het wisselen van de seizoenen en de indrukken die Sinterklaas en Kerst als kind op je gemaakt heeft. Kennelijk zit dat diep in je genen. De decembermaand was een maand waar je als kind naar uitkeek en die steevast ‘gezellig’ was.

Een typisch Nederlands woord: ‘gezellig’. Ik heb ooit begrepen dat het een woord is waarvan alleen Nederlanders weten wat er mee bedoeld wordt. Misschien dat Sanuk of Sabai in de buurt komen?

Sneeuw

In Nederland ligt er inmiddels op diverse plekken sneeuw, vooral in het Noorden van het land. De wisselingen van de seizoenen zijn prachtig. Niet alleen de natuur maar ook de etalages zijn mooi opgemaakt en de Zwarte Pieten duiken op in de winkels. Opgewonden kinderen houden de handjes op voor pepernoten en snoepgoed. Warme chocolademelk wordt uitgedeeld aan het winkelend publiek, het smaakt voortreffelijk.

Ik heb een hekel aan nat en guur weer. Maar een heldere dag onder het vriespunt kan mij bekoren. Heerlijk om een wandeling in het bos te maken. Vervolgens even een zoute haring eten op de markt, daarna voor de open haard met een Irish koffie of met vrienden de warme kroeg in.

Feest

Goed nieuws uit Thailand deze week. De Koning vertoonde zich in het openbaar. Binnenkort, 5 december, is hij jarig. Het zal ongetwijfeld een feestelijke happening worden.

Het was prettig dat ik deze week de nodige artikelen toegezonden kreeg voor Thailandblog, kon ik het eens wat rustiger aan doen. Bedankt allemaal. Naast het doorspitten van email maak ik ook tijd vrij om te bellen en skypen met vrienden en kennissen in Thailand.

Tenglish

In het weekend heb ik de tijd om rustig te praten met één van mijn inspiratiebronnen, een dame die in Isaan woont. Naast het feit dan ik dan mijn Tenglish kan oefenen en onderhouden, altijd handig wanneer je in Thailand bent, voorziet ze mij van de nodige ideeën om over te schrijven. Dat gaat niet bewust, maar tijdens de gesprekken schieten de onderwerpen door mijn hoofd. Daarnaast is het heerlijke ontspanning want ze heeft ongelofelijk veel humor dus het is altijd lachen aan de telefoon.

Verder is het leerzaam om de cultuurverschillen te ervaren. De vooroordelen die zij heeft ten opzichte van farang vallen me steeds weer op. Net zoals de gefrustreerde farang die reageren op Thailandblog. Generaliseren en vooroordelen, ach de Thai kunnen er ook wat van en vaak gaat het over hetzelfde. Zoals: alle farang zijn rijk en het zijn ‘Butterfly man’. Welkom in de wereld van kortzichtigheid. Maar juist als ik haar tegenspreek ontstaan er grappige discussies waar ik dan weer intens van geniet. Ik zie de humor er wel van in hoewel ik me ook steeds weer verbaas.

Sister have boyfriend

Vorige week vertelde ze me dat haar zus een boyfriend had. Het gesprek ging als volgt.

She: “My sister go to postoffice today”. Peter: “Oh, why?” She: “she have boyfriend”. Peter: “Oh, nice. Falang men?” She: “No, Thai men”.

Peter: “A good Thai men?” She: “Yes, good men”. Peter: “Okay, good, but why she go to postoffice?” She: “Him send money for my sister”. Peter: “Aha, yes I understand”.

Peter: “How much he send?” She: “500 baht”. Peter: “Ow, that ‘s not much”. She: “No, him not work. But him play lottery”. Peter: “Oooh, sure!”
Waarom zou je gaan werken als je met de ‘lottery’ mee kan spelen. Thaise logica.

Na zo’n gesprek loop ik rond met een ‘big smile’ op mijn gezicht. Wat een heerlijk land toch!

12 reacties op “Zomaar een week en Thaise logica”

 1. Robert zegt op

  De combinatie van de woorden ‘Thais’ en ‘logica’ in het onderwerp trokken mijn onmiddelijke belangstelling. ‘In Thailand, apply logic to any given situation, and you will end up getting it wrong.’

  • Ja, klopt. Het ontbreken van iedere logica is tevens de charme van het land. Maar je moet wel veel geduld en begrip hebben…..

 2. nuinbkk zegt op

  omdat in dit webcafe net een gpooise kak-R brouwende lady met NL zit te bellen (keihard-is het daar nu niet 3/4 uur in de nacht?) en die weer het verschil niet lijkt te weten tussen de A en de AA (je gaat in bad, maar hier betaal je met BAAHT-tja, ouwe schoolmester he-en dan nog in Brabant ooit ook gewerkt) is mijn humeur niet zo best.
  dus de schoolmeester: MEN is Thai voor stank, en ja, dat doen farang ook (althans de doorsnee Thai-die typisch in alle stereotypen denkt, vindt van wel). IN het engels, het echte, is men meervoud en man enkelvoud. Dus deze Thaise dame is zo gelukkig dat ze nu wel 3-4 heren die de ”lotteree taay din=underground” spelen heeft getroffen? Dat is pas choke dee-nog beter dan een gelukslootje.
  PS-de geluksnummers voor komende week worden al massaal opgespoord in die wat in bangKoLhaem hier in BKK waar 2000+ foetussen zijn gevonden.
  (of als je nog topics voor een blogje over het echte Thaise leven zoekt: die lotteree gekte, de corruptie en omkooppraktijken errond om heen, de taay din=ondergrondse versie, de door Taksin ingestelde 2 en 3 lotto-achtige cijfers ONLINE (meteen wegens veronderstelde corruptie afgeblazen door de militairen die hem afzetten) en de enorme toeren waarin de Thai zich kunnen wringen om die lotteree, welke dan ook, te winnen-Hilltribe people die tot 60/70% van hun magere inkomsten er aan besteden.

 3. Chang Noi zegt op

  Toen ik eens vroeg waarom mijn buurvrouw haar zuur verdiende geld besteede aan de lotterij zei ze heel wijs “Als je alles al hebt hoef je niet meer in de lotterij te spelen”. Zij ging er dus vanuit dat zij nog niet “alles” had. Nog eens proberen uit te leggen dat zij het best wel goed heeft in vergelijking met heel veel anderen op de wereld en dat ik niet “alles” heb in vergelijking met weer velen andere op de wereld.

  Ook deze logica werd blijkbaar niet begrepen …. ook niet door mijn vrouw die nog steeds met lotterij speelt. Helaas wint ze af en toe dus mijn logica dat het alleen maar geld kost gaat volgens haar niet op.

 4. keesP zegt op

  Helaas wint ze af en toe dus mijn logica dat het alleen maar geld kost gaat volgens haar niet op.
  Volgens mij klopt jouw logica ook niet zo best;
  Gewonnen in de Thai lottery;
  3 x 4.000 baht
  2 x 200.000 baht

  • Robert zegt op

   Het zou pas echt logisch zijn als je er ook even bij verteld hoeveel je daar jaarlijks voor hebt moeten ‘investeren’. 😉

   Ook logisch: casino’s en loterijen incasseren meer dan dat ze uitbetalen. De kans dat het je geld kost is dus groter dan dat het je geld oplevert.

   • keesP zegt op

    Robert,
    2 lootjes per maand a 100 baht
    trekking 1e en 16e van de maand.
    een beetje rekenwerk leert dat het dan 2400 baht per jaar kost.
    Ben hier nu 3 jaar dus 7200 baht
    400.000 + 12.000 = 412.000 baht
    Netto dus 412.000 – 7200 = 404.800 baht gewonnen.
    Daar kan ik iedere maand met 2 lootjes nog ongeveer 168 jaar van meespelen

  • Ach, kennelijk zien sommige Thai het meespelen in de ‘lottery’ ook een vorm van werken. Geeft aan dat ze er veel vertrouwen in hebben.

   Het leven is 1 grote loterij, tot zover kan ik er wel in mee gaan 😉

 5. Pim zegt op

  KeesP.
  Alle trekkingen heb ik eigen geld door het geld in 1 la te doen en het na de trekking tevoorschijn te halen .
  Zo heb ik menig Thai kunnen overtuigen om niet te spelen .
  Met geduld wist ik hen uit te leggen dat er op ieder 100 nummers maar 1 prijs valt .
  In jou geval kan het geluk zijn, wat mij ook is overkomen in de staatsloterij won ik 100.000 gulden maar dat lot had ik gekregen .
  Op dat moment ging ik rekenen omdat er al direct 25.000 .- gulden belasting af werd gehaald ben ik gaan protesteren .
  Later was het z.g.n belastingvrij ,wat velen niet door hadden was dat de prijzen van 50.000 .- verdwenen waren .
  De speler is toch weer de verliezer .
  Hier zag ik toevallig gisteren 1 bord opgehaald worden van de drankjes loterij ,toevallig zaten de flessen sterke drank er nog wel op ,ik mocht geen foto nemen .
  De loten waren haast allemaal verkocht .

 6. Ton zegt op

  Hallo Kuhn Peter,
  vorige week las ik op je blog dat er een ferriedienst is of komt van Pattaya naan Hua Hin.
  waar kan ik meer over deze dienst op internet vinden?
  alvast bedankt voor de te nemen moeite.

  m.vr.gr.Ton

  • The Ferry operate a regular schedule of three crossings per week.
   Wed, Fri and Sun The crossing takes about 3:15h Departing from Pattaya 08:30 from Hua Hin 13:30

   Het is vrij prijzig een retour is 3.000 baht pp.

   http://www.thailivingferry.com/

 7. Frank zegt op

  Nog een stukje Thaische logica…
  Een paar jaar geleden huren we vanuit Pattaya een bejaard vissers scheepje voor een dag vissen.

  In de namiddag,op weg naar huis, de wind steekt meer en meer op valt de motor stil..

  via mijn Thaische vriendin als tolk: Wat is er aan de hand?

  Koppeling defect..ik biedt mijn motorkennis aan en duik samen met de “”kapitein””
  onderin het schip . Het is er snikheet en vuil.
  Er zijn een paar bouten uit de koppeling gevallen dus geen verbinding met de schroef.

  Na 1 1/2 uur zwoegen met enkelen verroeste stukken slecht passend gereedschap kunnen we langzaam weer terug naar Pattaya.

  We komen in het donker aan met 2 1/2 uur vertraging.

  Bij het uitstappen verwacht ik een dankbare blijk of een dank je wel.

  De schipper steekt z’n hand uit en zegt: Please tip Sir…

  Dat is ook Thailand maar evengoed graag gedaan. Ik hou wel van wat avontuur…

  Frank


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website