Het Karen-dorp Bon Luk ligt ver van de bewoonde wereld, op ongeveer 130 kilometer van Hua Hin. Het is niet eenvoudig om er te komen, want het is alleen bereikbaar via het uitgestrekte natuurpark Khaen Krachan.

Dat houdt in dat we ruim 40 kilometer bochtige zandweggetjes in een bergachtig gebied moeten afleggen voordat we aan een fraaie hangbrug komen, midden in de Thaise jungle. De brug is een geschenk van de Thaise koningin Sirikit en maakt het mogelijk om lopend of per motorfiets de brede rivier over te steken om Bon Luk te bereiken.

Inzameling

De inzameling voor hulpbehoevende Karen-kinderen via Thailandblog en de Lionsclub IJsselmonde heeft vorig jaar een flink bedrag opgeleverd. Er zat nog ruim 1000 euro in de kas, die we tot op heden nog niet hebben kunnen uitgeven. Hoog water in de regentijd maakte het onmogelijk om de afgelegen dorpen aan de grens met Birma te bereiken, terwijl sleutelfiguur en Lions-lid Hans Goudriaan geruime tijd verstek moest laten gaan door het monteren van twee nieuwe heupen. Daarmee kom je niet ver in de moeilijk bereikbaren dorpen van de Karen. Ook de Lionsclubs IJsselmonde en Hua Hin hadden recent de hulpkas gespekt, naast Hans Goudriaan. Hij had bij zijn recente huwelijk gevraagd om een financiële bijdrage in de hulpprojecten.

Medicijnen

Nu de hulporganisatie Jungle Aid vanuit Hua Hin een expeditie organiseerde naar het vergelegen dorp Bon Luk, was het juiste moment gekomen om de draad weer op te pakken. Hans had voor ongeveer 1000 euro medicijnen en andere spullen ingeslagen, die de komende tijd over de verschillende Karen-dorpen worden verdeeld, van paracetamol en antibiotica via tandenborstels tot anticonceptie voor Karen-meisjes en vrouwen. Bij gebrek aan ander vertier is seks voor (jonge) Karen immers een van de weinige manier om zich te verpozen.

Operation Smile is een van de sponsoren van Jungle Aid. Via dit kanaal kunnen kinderen een cosmetische operatie ondergaan. De organisatie Jungle Aid staat onder leiding van Emma Neeve. Regelmatige lezers van dit blog weten dat de opbrengst van het boek ‘Het Beste van Thailandblog’ naar Operation Smile gaat.

Centraal in de expeditie stond Coco Baggelaar, voormalig huisarts te Amsterdam en een groot deel van het jaar woonachtig in Cha Am. Hij was al vaker de medische spil in de clinics. In Nederland houdt Coco zich tegenwoordig bezig met cosmetische ingrepen.

Pakayor

De situatie in Bon Luk is beter dan in het vorig jaar bezochte dorpje Pala U Noi, maar stukken slechter dan in Pakayor, het eerst dorp aan de Birmese grens dat in het verleden door ons is bezocht. De hutten in Bon Luk zijn wrakke bouwsels, terwijl de meeste kinderen dikke buikjes hebben van de vele parasieten. De kindersterfte is hoog, mede door de gebrekkige hygiëne. Door het ontbreken van medisch zorg sterven ook veel kinderen en moeders bij de geboorte.

De circa 1000 inwoners zijn slecht gekleed en waren dan ook dolblij met de zakken gebruikte kleding die Jungle Aid had ingezameld.

Druppel

Coco Baggelaar na het zien van een twintigtal patiënten: “Mijn bijdrage is in feite een druppel op een gloeiende plaat. Aan de eenvoudige gevallen van zweertjes tot en met diarree kan ik vaak iets doen; de ernstig zieken moet ik doorverwijzen naar het ziekenhuis. Maar daar kunnen of mogen ze zich doorgaans niet laten behandelen. Belangrijker is in dit geval dat je de Karen aandacht geeft. Ze het gevoel geven dat toch een beetje meetellen. Dat is de belangrijkste reden dat ik blijf meewerken aan de medical clinics”.

De meegebrachte tandenborstels werden vervolgens uitgedeeld, terwijl twee vrouwelijke hulpverleners van Jungle Aid het gebruik ervan voordeden. Bij de oudere inwoners heeft tandenpoetsen weinig zin meer, gezien het onophoudelijk kauwen van betelnoten.

En vervolgens in de namiddag weer terug naar de hoofdweg, via de bergachtige en bochtige ‘dirt road’ van 40 kilometer…

In Nederland kunt u giften overmaken op de bankrekening van de Lions-club IJsselmonde, ING 66.91.23.714 ovv Karen Hua Hin. Hans Goudriaan zit in de kascommissie en heeft dus goed zicht op inkomsten en uitgaven.

In Thailand uw bijdrage gaarne naar: Siam Commercial Bank Hua Hin rekening 402-318813-2 ten name van mr Johannes Goudriaan (lokale Thai bath rekening).

Donateurs wordt verzocht hun overschrijving te mailen naar Hans Goudriaan ([email protected]) en naar welke rekening, waarna hij (direct nadat geld is bijgeschreven) uw storting zal bevestigen. Het is helaas niet mogelijk om op naam van Lions in Thailand een rekening te openen.

2 reacties op “Een nieuw hoofdstuk in de hulp aan Karen-kinderen”

  1. Khun Peter zegt op

    Ik ben een keer mee geweest, zowel naar Pakayor als naar een dorp ver in de wildernis. Heb toen Coco aan het werk gezien en hulpverleners die kleren uitdeelde voor de kinderen. Dit heeft veel indruk gemaakt. Vooral omdat deze mensen werkelijk niets hebben en volledig van anderen afhankelijk zijn. Het bijzondere van deze vorm van hulpverlening is dat het kleinschalig is, maar wel direct bij de mensen terechtkomt die het hard nodig hebben.
    Iedereen bedankt voor de inzet. En blijf vooral gul geven aan dit soort goede doelen. Het geld wordt nuttig besteed, zoals je kunt zien en lezen.

  2. George Sindram zegt op

    Die bijdrage van Coco Baggelaar is niet een druppel op de gloeiende plaat, maar een druppel op de goede plaats!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website