Het is slechts 60 kilometer rijden westwaarts van de luxe badplaats Hua Hin, maar wat een wereld van verschil! Hier geen elektriciteit, wat schamele hutten en tientallen kinderen. Allemaal uit Birma, op een paar steenworpen afstand. Deze Karen lopen bij terugkeer naar hun eigen land de kans om zonder pardon te worden neergeschoten door het Birmese leger.

Dit is het dorpje van de Thaise Aom. Met haar 28 jaar heeft ze de verantwoordelijkheid voor meer dan zestig kinderen. Dat zijn voornamelijk meisjes, want jongens moeten vanaf zes jaar hun ouders helpen bij het werk op de omliggende akkertjes. De vader van Aom is een soort hoofdman van dit gebied tegen de grens met Birma en als Aom zich niet om de kinderen bekommert, is er niemand anders die voor ze zorgt.

Haar ‘salaris’ van omgerekend 60 euro per maand, heeft ze al tijden niet meer gekregen. Als ze vertelt over de dagelijkse problemen in het dorp Karen Pa Kha Yor schieten de tranen in haar ogen. Dat geldt ook voor schrijver dezes als de kinderen een soort welkomstlied zingen voor de buitenlandse bezoekers.

Het is een hele toer om hier te komen. De grote weg van Hua Hin naar Pala U is goed te berijden, al is het oppassen voor wilde olifanten. Op de terugweg staat een eenzaam olifanten-wijfje rustig in de berm te grazen Met de auto van gepensioneerd accountant Hans Goudriaans moeten we drie riviertjes door. Zonder vierwielaandrijving kom je hier nergens. Het pad is nu droog, maar in de regentijd kun je een bezoek aan dit Karen-dorp vaak vergeten. De tocht is onbeschrijflijk fraai, door de vrijwel ongerepte jungle. Er moeten hier nog meer Karen-dorpjes liggen, maar vrijwel niemand weet hoeveel en waar precies. Dit is één van de geheimen in Thailand. De centrale overheid doet alsof de Birmezen er niet zijn en dus ook geen probleem vormen.

Aan de andere kant: de bedilzucht neemt soms groteske vormen aan. Formeel is het gebied onderdeel van een nationaal park. Een dak van gras is toegestaan. Probleem is dat dit altijd op diverse plaatsen lekt. Daken die gedekt zijn met eterniet dakplaten moeten worden verwijderd. Vervangen door aluminium mag weer wél. De overheid wil het verblijf van de Karen zo min mogelijk faciliteren, uit angst dat ze nooit meer vertrekken. Een paar keer per maand laat zich hier een politieagent zien, maar dat is dan ook alles.

Aom geeft les aan alle kinderen, die op deze manier iets leren van de Thaise taal en cultuur, terwijl de ouders op hun akkertje een schamele kom rijst proberen te verdienen. Meisjes van 12 en 13 krijgen van Aom seksuele voorlichting, want anders kun je op hun zwangerschap de klok gelijk zetten. Ze geeft de meisjes elke dag een anticonceptie pil, opdat niemand die kan vergeten. Van een medicijnkast is in het dorp nauwelijks sprake; die bestaat voornamelijk uit goedkope maagwaters.

Hans Goudriaan, een deel van het jaar woonachtig in Hua Hin, heeft van zijn Lions-club IJsselmonde geld meegekregen om te proberen het werk van Aom enigszins te verlichten. Een nieuw dak op het kleine schooltje is van het grootste belang. omdat het regenwater vrij spel heeft in de regentijd. Voor nog geen 800 euro is de zaak geklaard en heeft Pa Kha Yor zelfs voor de eerste keer elektriciteit.

Met weinig geld kun je hier heel veel doen. Hier blijft niets aan de strijkstok hangen. Het probleem is echter om aan dat weinige geld te komen. Hans Goudriaans biedt aan om bezoekers aan Hua Hin naar Pa Kha Yor te brengen (en terug). Uiteraard tegen een aardige vergoeding, die dan weer ten goed komt aan het dorpje.

[nggallery id=68]

35 reacties op “Birmezen in Thailand: ze zijn er wel, maar je ziet ze niet”

 1. Hans zegt op

  Leuk artikel ik heb een huis in prachuap khiri khan, 90 km zuidelijker als Hua Hin en dus nog dichter bij birma gelegen. Ik zie daar veel birmezen werken in de restaurants en op de vissersboten. Vergeleken met Myanmar is thailand een “rijk”land.

  • @ Hans, Ik denk dat je met leuk bedoelt: “goed dat er aandacht besteed wordt aan dit soort schrijnende gevallen”.
   Laten we proberen wat voor deze kinderen te doen, is de belangrijkste boodschap van Hans Bos.

   • Hans zegt op

    Zo bedoelde ik dat uiteraard, daarom vermelde ik dat thailand een rijk land is vergeleken met birma om aan te geven hoe armoedig het daar is.

 2. andrew zegt op

  bij ons ten noorden van bangkok zijn erg veel birmezen.in de bouw aan de benzinepomp in de huishouding,oderhoud van tuinen enz.werken veel goedkoper dan isaan mensen en hebben ook minder babbels. hun verblijf wordt ooglluikend toegestaan en af en toe wordt er eens wat onder de tafel geregeld.bij mij vallen ze snel op omdat ze bijna geen thais spreken. .wij maken er ook regelmatig gebruik van en zijn er tot nu niet ontevreden over. ze vangen zo,n 200 bht per dag en hopen dit nog lang te kunnen doen.200bhtis best veel.mijn buurman is marktkoopman en verbouwt groene asperges (10 rai) . de jongens die voor hem werken krijgen per halve dag 45 bht.(zijn isaan). zo,n situatie waar hans bos over schrijft is verschrikkelijk.eigenlijk zouden leerlingen van middelbare scholen in de westerse wereld dit eens verplicht moeten zien als onerdeel van hun opleiding.leer je nog eens wat.

  • Natuurlijk hebben ze minder babbels! ze worden immers oogluikend toegestaan,en verdienen nog minder dan de Isaan mensen,en ook de farang maakt hier (mis)bruik van.
   Maar ook moeten sommige farangs eens een paar weken dit leven leiden,gaan bij de rijke buitenlander(s) de ogen misschien ook wel open.
   Laten we liever er over te praten,beter de handen ineen slaan hoe we deze mensen een menswaardig bestaan kunnen geven,vooral de scholen!

 3. Hallo Hans,als er iets,”waarvan wij vinden dat het wel gebeuren moet”,gebeurd,dan doen wij voor 100% mee,als je naar deze kinderen kijkt en de volwassenen,dan zijn wij immers schatrijk?! je ogen neerslaan helpt niet,laten wij ..de farangs.. toch iets voor deze mensen proberen te betekenen,ook in het belang van juist die kinderen,dat er iets aan de school gedaan wordt,want kennis is weten.
  Als jij Hans het voortouw wilt nemen? laat maar weten, en nogmaals ..wij doen mee!
  vr.gr. fam Wuite

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   We gaan inderdaad iets voor deze kinderen doen. Met ‘we’ bedoel ik dan Hans Goudriaan met zijn Lions-club IJsselmonde, Thailandblog en ikzelf. Peter opent na de Pasen een speciale rekening voor dit doel en Hans doet dat in Thailand. 100 procent gaat naar dit dorpje.
   Gasten die Hua Hin aandoen en ter plekke een kijkje willen nemen, worden daar door Hans Goudriaan of mijzelf heengebracht tegen een geldelijke vergoeding. Die dan ook weer ten goede komt van de kinderen. Hoort, zegt het voort!

   • Yep! We gaan die kinderen daar helpen. Daar gaan we ons sterk voor maken. Ik zal in NL wel wat sponsors proberen te werven in ruil voor exposure op Thailandblog.nl. En verder door er regelmatig aandacht aan te schenken op Thailandblog en ook te laten zien wat er gebeurt met het geld.
    Ik ga er zelf ook naar toe tijdens mijn verblijf in Hua Hin.

    • 1000 x dank Peter!
     In onze baan wonen we met 5 NL gezinnen,en die gaan allemaal meedoen zeker weten!
     Ik ben bang dat ik zelf niet zou (kunnen) gaan,kan er niet van slapen als ik dit allemaal zie,ben al helemaal week/ziek, als we naar de grens moeten voor de stempel,en daar die arme kids zie.k,zou ze allemaal willen helpen maar helaas,maar wat jullie nu gaan doen? chapeau!

    • Robert zegt op

     Ik doe mee. Hoor de details wel als ik je zie in BKK!

   • Fred Schoolderman zegt op

    Dag Hans, een geweldig initiatief en uiteraard doe ik ook mee.

 4. Cor van Kampen zegt op

  Hans, ik heb mij in het verleden wel eens negatief over je uitgelaten.
  Door het schrijven van dit artikel blijkt er toch een heel andere Hans Bos te bestaan.
  Sorry voor dat.
  Cor van Kampen.

 5. andrew zegt op

  lieve ria en wim wuite en anderen.jullie zijn allemaal redelijk geemotioneerd geraakt door dat artikel van hans met de bijbehorende foto’s.zodra er in dit soort landen een geldsbedrag binnenkomt stort iedereen zich er op.sinds 1967 heb ik niets anders gezien.ook gooederen die komen van derden worden in beslag genomen en weer verkocht.ontzettend jammer is dat maar je kunt er niets aan veranderen.open alsjeblieft geen bankrekeningen alles verdwijnt hiier in een bodemloze put.ga eens te rade bij mensen die hier al wat langer wonen en de samenleving wat beter kennen.het enige wat je kunt doen is zelf de mouwen opstropen en bijv.les te gaan geven.overigens de drie birmanen die na vijven vorige week mijn tuin een grote beurt hebben gegeven hebben we om 19uur 650bht gegeven omdat we erg tevreden waren over het resultaat(afgesproken was 500bht).zelf heb ik overigens eens les in engels gegeven op een schooltje onder chang mai.het was kostelijk en ik heb genoten.na afloop zijn we op bezoek geweest bij de drie onerwijzeressen (die ongetrouwde zussen)die me veftelden dat het grootste deel van deze kinderen al bij de geboorte besmet was met aids.toen was het plezier vergald. groeten

  • @ Andrew, bedankt voor de waarschuwing en dat is zeker terecht. Maar vertrouw er op dat wij er persoonlijk op toezien dat het bij de kinderen terecht komt, anders beginnen we er niet aan. Wij weten hoe het werkt in Thailand en houden daar natuurlijk rekening mee.

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    @ Andrew. Dat is een vreemde reactie. Wij geven de kinderen of hun ouders geen geld, maar zorgen voor betere leef- en leeromstandigheden. Aom maakt eerst een begroting met de adressen waar ze de spullen kan kopen. Vervolgens wordt de verbetering aangebracht en leggen wij het geld op tafel, Er blijft niets aan de strijkstok hangen en alle inkomsten en uitgaven zijn transparant. In beslag nemen, is onmogelijk. Dat kun je accountant Hans Goudriaan wel toevertrouwen. En vind je ruim 5 jaar in Thailand lang genoeg om te weten hoe het werkt?

  • Hans zegt op

   Andrew ben het niet helemaal met je eens elk iniatief is toch welkom.

   En dat engelse les geven is een mooi idee maar ontzettend frusterend. Je leert ze engels, vervolgens ga je een tijdje terug naar Nederland kun je bij terugkomst in thailand weer zo goed als opnieuw beginnen, doordat er in de Isaan vaak weinig farangs wonen om engels mee te praten verwaterd dat erg snel.

   Nog frusterender is dat sommige ouders het totaal onnodig vinden dat hun dochter/zoon engels leert i.p.v. te gaan werken.

   Heb wel begrepen dat je als farang een werkvergunning krijgt als je engelse les geeft en daar hoef je nog eens niet perse onderwijspapieren voor te hebben, heeft men mij ooit eens verteld.

 6. Hans Goudriaan zegt op

  Aan degenen die gereageerd hebbben.

  Fantastisch jullie reacties. Ik heb al vier jaar achter de rug in Thailand als vrijwilliger voor Stichting Pum en wel in het uiterste noorden. Heb daarnaast als lion meerdere grotere projecten begeleid zoals het bouwen van schooltjes-een waterput- kledingacties-schoolbenodigdheden-muziekinstrumenten.
  Financiering door mijn lionsclub Ijsselmonde en NCDO en Stichting Aqua for All.
  Het voordeel als je ter plekke woont is dat je dagelijks de voortgang kan controleren. Eerst presteren en dan betalen was tot nu toe het devies en dit lukte goed .Uiteraard werd aan subsidienten een volledige gedocumenteerde verantwoording voorzien van foto,s van de projecten overlegd.
  Komende week zullen de materialen voor het dak , het aanleggen van electra en een voetpad worden besteld. Vergezeld van een Thaise medelion worden dan de bestelde materialen opgehaald en voorzover ik zelf prijzen en hoeveelheden niet kan beoordelen/controleren zal deze Thaise lion mij adviseren.
  Het grote voordeel van kleinschalige hulpverleningsprojecten is dat door persoonlijke aanwezigheid en begeleiding/controle alle ontvangen gelden worden besteed en er niets aan een strijkstok waar dan ook blijft hangen.

  Hans Goudriaan, Hua Hin

  • kick zegt op

   ER valt in nederland ook nog wel wat te doen voor zieligen mensen en bejaarden dus als je tijd heb ben je welkom in nl.

   • Nou Kick,dit vind ik een beetje vreemde opmerking sorry hoor,maar wij wonen in Thailand!
    Er is hier tenminste op kleine schaal iets aan een schrijnende toestand te doen,en er blijf niets aan de welbekende strijkstok hangen,en gaat degene die het heft hier in handen neemt er niet ieder jaar op vooruit wat betreft zn” eigen” auto iets wat ik in NL wel heb gezien,allereerst een opeltje,en na 3 jaar een nieuwe mercedes.
    Maar neemt niet weg dat ik althans precies weet wat je bedoeld,en je begrijp,ik heb n.m 9 jaar lang een kapsalonnetje binnen een rusthuis gehad,en weet van de wantoestanden daar,maar…waar moet je beginnen dan? ik heb daar gedaan wat ik kon,maar het is (net als hier) een druppel op een gloeiende plaat(maar iedere druppel is er een),plus dat als je iets wilt betekenen voor die mensen in NL, je aan heel speciale regeltjes hebt te houden,dat is NL !.
    Dit,en nog veel meer,heeft ons doen besluiten,om maar uit NL te vertrekken.

    Groetjes Ria , “Mae Rim”

 7. Bert en Kim van Hees zegt op

  Misschien kunnen wij op onderstaande wijze een steentje bijdragen:
  Wij verhuren een appartement in Patong Beach (Phuket).
  Graag willen wij voor reserveringen gemaakt vanaf nu t/m/ eind mei – voor welke periode dan ook – 15 % afdragen aan uw goede-doelen-organisatie. Zelf steunen wij ook al iemand rechtstreeks, dus wij weten, dat dergelijk geld voor 100 % aan betreffend doel besteed kan worden.
  Voor het maken van boekingen, zie onze website http://www.vakantiehuisphuketthailand.nl

  Succes met jullie actie

  Kim en Bert van Hees

 8. Hans Goudriaan zegt op

  Hallo Kick,

  Dank voor je uitnodiging en ik zal hier zeker aan voldoen voorzover hiet al niet aan werd voldaan.
  Als je overigens de moeite zou willen nemen op google lions ijsselmonde journaal
  in te tikken zul je kunnen zien dat mijn lionsclub het merendeel van de door de leden met veel inzet verkregen middelen inzet voor minder bedeelden (de aanduiding zielige mensen vind ik zo denigrerend) en ouderen en dat wij de afgelopen jaren vele projecten hebben uitgevoerd in onze regio die voldoen aan jou wensen.

  • kick zegt op

   sorry verkeerde inschatting van mij ik hoop dat u veel sponsers krijg zal als ik in hua hin ben contact met u opnemen groetjes kick ik was te voorbarig

   • Hans Goudriaan zegt op

    Kick bedankt,

    Ik en/of hans Bos zullen je alsje in Hua Hin bent met plezier laten zien wat we voor de Karen kinderen gaan doen of al gedaan hebben.

 9. guyido goodheer zegt op

  euh , euh ……

  jongens ,

  weten jullie dan helemaal niet dat het Thaise gouvernement besloten heeft Alle Birmese vluchtelingen dorpen en kampen te sluiten ?
  en de inwoners gewoon de grens overzetten , net als 8 maanden geleden met Laotian vluchtelingen is gebeurd ?
  is dat jullie thailand lovers ontglipt ?

  kan natuurlijk.en ik heb ook zo mijn principes .

  de redaktie weet heel wel dat ik als beeldend kunstenaar regelmatig exposities organiseer voor goede doelen , oa voor de sloppenwijk kinderen in Bangkok afgelopen maart 2010

  mijn volgende art/ charity project in samen werking met 4 season hotels in Bangkok is geplant voor volgend jaar , 2012 en ik wil best dit nieuwe project op tafel leggen, en promoten met mijn werk.
  dat ga ik bespreken met Khun Peter en Hans Bos , maar niet op dit blog.
  persoonlijk.

  ik heb zelf in de afgelopen 3 jaar veel dorpen/kampen bezocht in de provincie Kanacheburi , , en dat met regerings officials.
  mij werd verzocht goed te kijken maar niet te schrijven op negatieve wijze.
  wel gedaan dus in het noord hollands dagblad .

  maar toch ook opgepast , je kunt hier in Thailand niet zomaar alles schrijven , en ook ik wil een nieuw visum voor volgend jaar dus even opgelet ….niet te krities …..

  maar achter de thaise schermen kan er veel goeds gedaan worden.

  ook hier , ik woon er , in de Chiang Mai provincie is veel mis met de Birmese vluchtelingen , die bv niet mogen werken , hoe kom je dan aan geld ?
  gras bezems fabrikatie is de enige job die de dames mogen uitvoeren.wat mannen mogen doen ?????
  ze kunnen de provincie niet uit reizen , verboden , en zo kan je verder gaan.

  ik ben er voor in te helpen , expo next jaar in BKK en de nieuwe ambassadeur opent de boel , hotshots en geld gegarandeerd .

  heren blog , informeer s bij de politiek hier over hoe en wat ….het gaat een menselijke ramp worden als de Burmese worden terug gezonden.

  maar ondanks , ik ben er voor in .
  zo lang ze in thailand zijn is hulp nodig.want Thailand heeft nooit enige Vn resolutie ondertekend over vluchtelingen hulp.

  overigens net zoals het verbod op clusterbombs , bij de tempel op de grens …thailand , en cambodia jhebben dat gebruik hoog in hun militaire vaandel

  sorry voor de redaktie het zal wel weer wat te krities zijn.

  bon vacance a Thailande

  • @ Guyido, wel goed lezen. Het is geen vluchtelingenkamp. Het is wat anders dan waar jij op doelt.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Guido,

   Je haalt wat zaken door elkaar. Het gaat in dit geval niet om een vluchtelingendorp, maar om een vlekje met Birmezen in het midden van niets. We proberen de kinderen en mensen daar op kleine schaal te helpen, zonder inmenging van officiële functionarissen. De Thaise regering heeft ‘plannen’ om de vluchtelingenkampen te sluiten, maar of het op termijn zo ver komt, is nog maar de vraag. Als het ooit zo ver komt, spreken we over (vele) jaren. In de tussentijd proberen we genoemde Birmezen, en vooral de kinderen, een menswaardiger bestaan te verschaffen. Het zijn geen officieel geregistreerde vluchtelingen. Ze bewerken kleine akkertjes in de jungle of verhuren zich als dagloners aan omringende boeren. Die hebben er belang bij dat de Birmezen blijven, want goedkope arbeidskrachten. En voor wat betreft de door jou aangeboden hulp? We wachten deze vol spanning af.

  • Niek zegt op

   Ongeveer een week geleden in het BBC nieuws een verslag gezien van hoe Burmezen in de visserij worden uitgebuit en misbruikt. Veel illegale Burmezen moeten keihard werken op Thaise vissersboten en worden vaak niet uitbetaald of zwaar onderbetaald. Er zijn een aantal gevallen bekend van foltering en moord en in de BBC documentaire werd getoond hoe een groep Burmezen door de poltie werd bevrijd uit hun gevangenschap op een van die boten. Er was daags daarna geen Thaise politicus die daar vragen over stelde of opmerkingen over maakte.

 10. levina zegt op

  Beste hans,

  Zou je mij misschien met mij in contact willen treden? ik doe hier een cursus en ik had eerst een vakantie van 2 weken gepland. maar die wil ik best wel skippen naar 1 dag. Misschien kan ik iets nuttigs bieden Wil je mij astjeblieft een email sturen voor verdere info. Ik heb inmiddels wel een vertrouwensprobleem (maybe cultureshock) Ik wil echt niet meer uitgekleed worden maar ik heb wel kennis!

  liefs uit chiang mai,

  levina

  • levina zegt op

   Ik heb geen geld dus als het daarom gaat, laat dan maar. ik ben best wel klaar met de manier waarop ik hier behandeld wordt, ik ben geen toerist, of zielige westerling die een jonge thaise jongen of meid wilde krijgen, ik was hier om iets te leren. dus als dat de bedoeling is contact me dan maar niet.

   • @ Ik heb even een woord verwijderd. Wel normaal taalgebruik s.v.p.

    • levina zegt op

     Van mij mag je die reactie helemaal wel verwijderen, ben hier nu een tijdje en weet inmiddels hoe ik me moet gedragen 😉

 11. Dirk zegt op

  Beste Hans,

  Ik ben in oktober in Hua Hin op vakantie.
  Kan U contact met me opnemen?

  Met een groet,

  Dirk

  • Hans Goudriaan zegt op

   Hallo Dirk,

   Wil graag contact opnemen dus mail me maar,
   September/Oktober ( na het regensseizoen) starten we met een tweede fase en je bent van harte welkom. Mail mij maar op [email protected]

   Hans Goudria

 12. Cisko Huitinga zegt op

  Goedenmiddag,

  Zou je mij van enige info kunnen voorzien hoe ik hier iets ann kan bijdragen, financiele steun en eventueel in persoon.

  Mvg Cisko

  • Hans Bos zegt op

   In Nederland kunt u giften overmaken op de bankrekening van de Lions-club IJsselmonde, ING 66.91.23.714 ovv Karen Hua Hin. Hans Goudriaan zit in de kascommissie en heeft dus goed zicht op inkomsten en uitgaven.
   In Thailand uw bijdrage gaarne naar: Siam Commercial Bank Hua Hin rekening 402-318813-2 ten name van mr Johannes Goudriaan (lokale Thai bath rekening).

   Donateurs wordt verzocht hun overschrijving te mailen naar Hans Goudriaan ([email protected]) en naar welke rekening, waarna hij (direct nadat geld is bijgeschreven) uw storting zal bevestigen. Het is helaas niet mogelijk om op naam van Lions in Thailand een rekening te openen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website