Hard werken aan het nieuwe dak

De start van de hulpactie voor de kinderen in het Karen-dorp Pakayor is succesvol verlopen. Maar liefst zeven timmerlieden legden in één dag een nieuw dak op het kinderverblijf in dit dorp met gevluchte Birmezen.

Het oude dak bestond uit stro en was zo lek als een mandje.  De inwoners van dit dorp, op een steenworp van de Birmese grens en 70 kilometer westelijk van de badplaats Hua Hin, moeten zien rond te komen van wat hun kleine akkertjes en hun dagloon opleveren. En dat is beslist geen vetpot.

De ongeveer 60 kinderen in Pakayor  zijn in feite de dupe van het feit dat hun verblijf in Thailand illegaal is. Officieel bestaan ze niet. Dus zijn ze volledig afhankelijk van hulp van buiten. Met weinig geld kan hier erg veel worden bereikt, terwijl bij dit kleinschalige project niets aan de strijkstok blijft hangen.

Initiatiefnemer van de actie is de gepensioneerde registeraccountant Hans Goudriaan, gesteund door zijn Lions-club IJsselmonde. Woensdag zijn we gezamenlijk in de buurt van het dorp het materiaal in wezen kopen voor het nieuwe dak op het kinderverblijf. Dat wordt gerund door Aom, een 28-jarige Thaise die de zorg voor de circa 60 kleintjes op zich heeft genomen. Als de jongens zes jaar oud zijn, moeten ze hun ouders helpen. De meisjes helpen dan in de huishouding en zorgen voor hun jongere broertjes of zusjes. Het kinderverblijf is in feite niet meer dan een bamboehut, maar het ontbreekt aan middelen om dat te veranderen. Het nieuwe dak van aluminium platen zorgt er in ieder geval voor dat kinderen en schoolgerei droog blijven als over een maand de regentijd aanbreekt. De totale kosten voor dakspanten, platen, nokken, spijkers en 20 zakken cement voor het aanleggen van een goed pad, bedroegen slechts 460 euro. Het arbeidsloon nog geen 40 euro. Uiteraard alles met bonnen en/of foto’s ten bewijze dat het geld juist is besteed.

Pakayor ligt midden in de jungle en is alleen te bereiken na het oversteken van drie riviertjes. Een vierwiel aangedreven voertuig is absoluut noodzakelijk om er te komen. het dorp beschikt niet over elektriciteit. Hier en daar hebben inwoners een zonnepaneel, dat via een omvormer wat stroom levert. ’s Nachts is Pakayor echter in duisternis gehuld.

Met het nieuwe dak voor het kinderverblijf is onze bemoeienis echter niet ten einde. De helft van de kinderen slaapt ’s middags op de kale grond, dus we willen zorgen voor 30 ligmatjes. Daarnaast is er een groot tekort aan lesmateriaal voor kleuters en lichte kleding. Aom, de verzorgster vraagt daarnaast om 30 legkippen om de kinderen regelmatig een eitje te laten eten. Schrijfmateriaal en medicijnen ontbeert ze echter ook. Aom geeft tevens seksuele voorlichting aan de kinderen van 12 jaar en ouder. Omdat in het dorp niets te doen is, is seks op die leeftijd vaak het enige tijdverdrijf. De meisjes krijgen van Aom dagelijks een anticonceptiepil, maar voor de jongens zou ze graag condooms hebben. In de nabije toekomst denken we ook aan een kleine generator om enkele centrale plekken in het dorp te verlichten. Pakayor is verder van de buitenwereld afgesloten. Mobiele telefoon heeft er geen bereik.

Kortom: er valt nog heel wat werk te verzetten, met name gericht op de kinderen. Hun ouders redden zich hopelijk wel. Mensen die zich in of rond Hua Hin bevinden, bieden we de mogelijkheid om in Pakayor persoonlijk een kijkje te nemen. We vragen voor het vervoer heen en terug een bijdrage van 1000 THB per persoon. Dit bedrag komt geheel ten goede van de kinderen in het dorp. Uiteraard kunnen we zulks alleen organiseren bij 2 of meer passagiers. U kunt zich melden bij Hans Goudriaan ([email protected]). Als bonus krijgt u onderweg mogelijk een wilde olifant te zien.

In Nederland kunt u giften overmaken op de bankrekening van de Lions-club IJsselmonde, ING 66.91.23.714 ovv Karen Hua Hin. Hans Goudriaan zit in de kascommissie en heeft dus goed zicht op inkomsten en uitgaven.
In Thailand uw bijdrage gaarne naar: Siam Commercial Bank Hua Hin rekening 402-318813-2 ten name van mr Johannes Goudriaan (lokale Thai bath rekening).

Donateurs wordt verzocht hun overschrijving te mailen naar Hans Goudriaan ([email protected]) en naar welke rekening waarna hij (direct nadat geld is bijgeschreven) uw storting zal bevestigen. Het is helaas niet mogelijk om op naam van Lions in Thailand een rekening te openen.

[nggallery id=69]

3 reacties op “Hulp aan kinderen Karen-dorp succesvol van start”

 1. Bij deze zeg ik 5.000 baht toe. Ik zal dat aan Hans Goudriaan geven als ik in Hua Hin ben.
  Kom op mensen help de Karen kinderen!!

  Hans: bij een buitenlands nummer moet je ook even het BIC of IBAN nummer vermelden anders kunnen ze niet overmaken.

 2. Pim zegt op

  Goed idee Khun Peter !
  Hans als ik je tegenkom trek je maar even aan mijn vestje.
  Dat scheelt weer overmaakkosten wat dan weer rechtstreeks bij die kinderen komt .

 3. Stichting Samsara zegt op

  Goed initatief! We zijn als stichting ook in deze regio actief, zie onze weblog en website

  Blogspot.samsaravoorwildeganzen.nl
  http://Www.stichtingsamsara.nl


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website