De Birmese kinderen in Pakayor maken het goed

Door Hans Bos
Geplaatst in Birmese kinderen
Tags: , , ,
2 september 2011

Karen-meisjes voeren voor ons een dansje uit

Even waren Hans Goudriaan en ik bang dat de Thaise overheid in het Karen vluchtelingendorp Pakayor had ingegrepen.

Niet ver van Hua Hin aan de grens met Birma waren immers huizen van vluchtelingen platgebrand om hen te dwingen terug te keren naar hun eigen land. Dat betekent in het ergste geval de dood door de kogel, maar vaak moeten ze voordien dwangarbeid verrichten en worden meisjes en vrouwen verkracht. In Hua Hin circuleerden berichten dat ook Pakayor het slachtoffer van ingrijpen was geworden.

Er was er ons veel aan gelegen om in Pakayor poolshoogte te nemen. Uiteindelijk hebben de lezers van Thailandblog en de leden van de Lionsclub IJsselmonde ervoor gezorgd dat de ruim 60 kinderen in dit dorp nu beschikken over een dak op het schooltje, leer- en speelmateriaal, matrasjes, een generator met accu’s en ga zo maar door. Probleem was de afgelopen weken dat het Karen vluchtelingendorp onbereikbaar is als gevolg van de hoge waterstand in het riviertje. En dat moeten we drie keer oversteken voordat we in Pakayor kunnen komen.

Nu het in Hua Hin al drie dagen niet meer heeft geregend, durfden we het aan om Pakayor te bezoeken. Uit eigen waarneming kunnen we na een stevige tocht met vierwielig aangedreven voertuigen melden dat de zaken er in het dorpje van 400 inwoners goed voorstaan. Alle hulpgoederen worden goed gebruikt. We kunnen dus de basis leggen voor een volgende tranche kleinschalige hulp, waarvoor we uiteraard ook uw hulp weer nodig hebben.Daarbij gaat het onder meer om een nieuw dak voor de ‘eethut’ voor de kinderen, een uitgebreide medicijnkast en dekentjes. De Thaise winter komt er aan en dan kan het in de bergen soms verdraaid koud zijn.  Alleen de door ons geschonken kuikens hebben het op één na niet overleefd. Vermoedelijk zijn ze aan een kippenziekte gestorven.

Volgens de mensen in het dorp zijn zij gespaard gebleven voor ingrijpen door de Thaise overheid doordat hun dorp bestaat uit louter schamele bouwsels. Thailand wil op geen enkele manier de indruk wekken dat de Karen hier permanent kunnen verblijven. Elektriciteit, waterleiding en stenen gebouwen zijn dan ook uit den boze. In het gebied waar door Thaise militairen is ingegrepen, hadden de Karen eigen rijstvelden in het natuurpark aangelegd.

Als gevolg van de hoge waterstand in het riviertje, kunnen we Pakayor pas na oktober zo vaak bereiken als we willen. Dan gaan we ook aan de gang met de tweede golf hulpverlening. We hebben op dit moment nog bijna 1000 euro in kas, maar hebben nog het een en ander nodig om ons doel te bereiken.

In Nederland kunt u giften overmaken op de bankrekening van de Lions-club IJsselmonde, ING 66.91.23.714 ovv Karen Hua Hin. Hans Goudriaan zit in de kascommissie en heeft dus goed zicht op inkomsten en uitgaven.
In Thailand uw bijdrage gaarne naar: Siam Commercial Bank Hua Hin rekening 402-318813-2 ten name van mr Johannes Goudriaan (lokale Thai bath rekening).

Donateurs wordt verzocht hun overschrijving te mailen naar Hans Goudriaan ([email protected]) en naar welke rekening, waarna hij (direct nadat geld is bijgeschreven) uw storting zal bevestigen. Het is helaas niet mogelijk om op naam van Lions in Thailand een rekening te openen.

5 reacties op “De Birmese kinderen in Pakayor maken het goed”

 1. Johanna zegt op

  Hoi Hans, bedankt voor de update. Fijn om te lezen dat het goed met ze gaat.
  Jammer van de kuikentjes. Maar er zullen denk ik/hoop ik wel nieuwe komen.
  Ik weet dat Peter begin mei ook veel foto’s heeft gemaakt, maar mocht je nog meer nodig hebben dan laat maar weten, dan stuur ik ze naar je toe.
  Geweldig dat jij en Hans samen met meerdere personen zo begaan zijn met deze mensen. Chapeau !

 2. bob bekaert zegt op

  komt er nog weer een actie waarbij je wat geld kan storten op een hollandse rekening.ik doe graag weer mee.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Op dit moment hebben we nog een kleine duizend euro in kas. Vanaf oktober gaan we weer ter plekke aan de slag. In Nederland kunt u giften overmaken op de bankrekening van de Lions-club IJsselmonde, ING 66.91.23.714 ovv Karen Hua Hin. Hans Goudriaan zit in de kascommissie en heeft dus goed zicht op inkomsten en uitgaven.
   In Thailand uw bijdrage gaarne naar: Siam Commercial Bank Hua Hin rekening 402-318813-2 ten name van mr Johannes Goudriaan (lokale Thai bath rekening).

   Donateurs wordt verzocht hun overschrijving te mailen naar Hans Goudriaan ([email protected]) en naar welke rekening, waarna hij (direct nadat geld is bijgeschreven) uw storting zal bevestigen. Het is helaas niet mogelijk om op naam van Lions in Thailand een rekening te openen.

 3. Martin Brands zegt op

  Geweldig! Ben blij te zien dat het goed gaat in Pakayor! Ik wens jullie heel veel succes! Ik ken de Karens goed want ik doe veel – vooral Rotary – projekten in & rond Mae Sot, in Tak province, Noord Thailand. Soms ook in de provincies Mae Hong Son, Chiang Mai en Chiang Rai. Ik ben vrijwel elke maand een paar dagen in dat gebied.

  Birmese migranten zijn de armsten van de armsten. Weinig mensen weten van de vaak erbarmelijke omstandigheden waaronder zij moeten leven, en van hun uitbuiting. Er zijn ongeveer 2 millioen Birmese migranten in Thailand waarvan rond de helft een werkvergunning heeft, en nog ca. 150,000 ‘erkend vluchteling’ zijn. De economie van vooral Noord Thailand is sterk afhankelijk van hen, en zo is het ook in alle kuststreken met de omvangrijke visindustrie – waar vaak de meest dramatische omstandigheden heersen.

  Ik doe vooral medische projekten en projekten voor scholen & internaten. Gratis operaties, zoals hartchirurgie en andere complexe zaken, maar ook hazenlip & gespleten gehemelte. Ook bij tijd & wijle hulp aan de bekende Mae Tao Clinic die ruim 150.000 patienten per jaar behandelt onder veelal uiterst primitieve omstandigheden. Overigens, ongeveer de helft van deze patienten komt voor behandeling de grens over – en woont dus niet in Thailand.

  Hulp aan scholen & internaten is met name voor de 40 scholen van een Karen-Birmese ‘self-help’ organisatie. Bijvoorbeeld klasmeubilair, boeken, computers, schoolkleding, dekens, maar ook nieuwbouw en dakreparaties. Soms omvat dat ook hulp over de grens in b.v. Karen State. Goederen moeten dan letterlijk met backpacks naar dorpen worden gebracht, een voettocht die weken kan duren, over stijle bergen.

  Er zijn diverse NGOs die deze scholen helpen, maar deze richten zich met name op operationele kosten, zoals salarissen voor onderwijzend personeel, schoollunches, en transport naar/van school. De Nederlandse ‘Zuid Oost Azie Stichting’ heeft zich overigens, jammer genoeg, recent teruggetrokken omdat zij hun werkterrein moesten inperken.

  Er zijn 6 vluchtelingenkampen langs de grens, gerund door de Thaise overheid, met toezicht van de United Nations’ High Commissioner for Refugees. De grootste, met zo’n 40,000 mensen, is Mae La Refugee Camp in de buurt van Mae Sot. Hulp aan vluchtelingen wordt verstrekt door de Thaise overheid en NGOs, maar dat is een verhaal apart!

 4. Pujai zegt op

  @ De twee Hansen

  Zo’n post zet je aan het denken. Zo veel kanslozen omdat ze op de verkeerde plek zijn geboren. Een nobel initiatief van jullie beiden. Iets om ECHT trots op te zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website