Hans Goudriaan en Cat.

Kunt u zich nog herinneren dat wij u een kleine bijdrage vroegen om Bamboo Lake Side te voltooien? Van dit bouwsel op een steenworp van de Birmese grens stonden nog slechts een paar muren, overdekt met golfplaten. Ik kan u uit eerste hand verzekeren dat uw geld, dat van vele medestanders en de Lionsclub IJsselmonde uitermate goed is besteed. Zondag werd het gebouw, in Ban – Ti Say Yok op ca 70 kilometer van Kanchanaburi, geopend. Al hadden enkele Thaise autoritabelen wel toegezegd de bijeenkomst bij te wonen, ze kwamen niet opdagen.

De Bamboo School is de plek waar gevluchte (Karen) kinderen uit Birma worden opgevangen en begeleid totdat ze 18 jaar zijn. De achtergrond van deze kinderen is doorgaans traumatisch. Ouders zijn vaak spoorloos, verkracht of vermoord. Veel kinderen zijn gewoonweg in de Birmese jungle achtergelaten. De verhalen van de kinderen zijn in wreedheid en troosteloosheid nauwelijks weer te geven.

In de loop dar jaren heeft Catherine (Cat) vele tientallen goed opgeleide kinderen afgeleverd, met als hun grote voorbeeld dokter Mowae, werkzaam bij de Nederlandse huisartsenpost Be Well in Hua Hin. Hij is hier destijds als kindvluchteling opgevangen en begeleid. Mowae is vaak in de Bamboo School, zijn thuis, te vinden.

Vele jaren geleden trok een Nieuw-Zeelandse verpleegster/helikopterpiloot Catherine (nu 73) zich hun lot aan, zelf verlaten door haar Nieuw-Zeelandse echtgenoot. Sindsdien heeft zij met de hulp van de nodige (buitenlandse) instanties, vrienden en relaties een tehuis voor de kinderen uit de grond gestampt dat de toets der kritiek kan doorstaan. Lionsclub IJsselmonde (bij Rotterdam) heeft onder leiding van Hans Goudriaan het grootste deel van bouw en inrichting op tafel gelegd, geholpen door de Nederlandse Vereniging Hua Hin/Cha am en lezers van Thailandblog. https://bambooschoolthailand.com/

De Child Care Foundation-BWCCF onder leiding van de Rotterdamse gepensioneerde huisarts Gerard Smit is verantwoordelijk voor eventuele gecompliceerde medische ingrepen. Zo zal een peuter die geboren is met een oog binnenkort voorzien worden van een glazen exemplaar.

De grond onder Bamboo Lake Side is geschonken door een Canadese vrouw, wier man destijds bij de grote tsunami in Phuket is omgekomen. Het was een heuvelachtig stuk jungle en het heeft jaren geduurd voordat het zijn huidige staat bereikte. In die tijd kwam in dit gebied veel malaria voor. De muggen vonden in (bijna)lege PET-flessen een lekkere broedplaats. Deze werden ingezameld, aan elkaar gelijmd en gebruikt als ‘bouwstenen’ voor het verzamelgebouw voor de ca 80 kinderen die de Bamboo School doorgaans telt. Het resultaat is fraai en doet nog het meest denken aan de boeken in een bibliotheek. De flessen zijn gevuld met plastic zakjes, door de kinderen er met geweldig geduld in gepropt. Zij hebben ook anderszins bij de bouw geholpen, om zo veel mogelijk kosten uit te sparen. Het gebouw is zelfs voorzien van een toiletgroep en enkele zonnepanelen, om in geval van nood enig licht in de duisternis te verschaffen. Een groentetuin zorgt voor de nodige vitaminen. Op het programma staan nu een uitgebreid kippenhok en een viskwekerijtje. Dit alles om zo veel mogelijk in de eigen behoeften te kunnen voorzien.

De Thaise overheid ziet Birmese vluchtelingen, ook kinderen, het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Een nieuwe regel maakt het na 1 juni onmogelijk om kinderen op een lokale school te krijgen zonder Thais geboortebewijs. Maar Cat weet (zoals gebruikelijk) altijd wel een maasje in de wetgeving te vinden. Ze is tevreden over het feit dat enkele kinderen een verpleegstersopleiding volgen en vijf jongens ingenieur willen worden. Inmiddels wordt door oud-leerlingen gewerkt aan het opzetten van twee nieuwe scholen.

Na de opening kregen alle kinderen (bij 40 graden Celsius) een ijsje…

Het keukentje in het nieuwe gebouw van de Bamboo School.

 

Samen staan ook kindvluchtelingen sterk.

 

Met op de achtergrond Birma op een steenworp afstand.

 

De muren zijn gemaakt van met plastic gevulde PET-flessen.

 

De zonnecollectoren zijn aangesloten op enkele accu’s.

 

De binnenkant van het gebouwtje in Ban-Ti.

 

4 reacties op “Bamboo Lakeside met Nederlandse hulp van de grond”

 1. Chris zegt op

  In het verre verleden, zijn er twee publicaties, twee boekjes, verschenen van Thailandblog met daarin een twintigtal langere postings (artikelen zeg maar) van blogschrijvers over zeer diverse onderwerpen.
  Die boekjes werden verkocht (sommigen kochten meerdere exemplaren en gaven het boekje cadeau aan anderen) en de netto-opbrengst ging naar een goed doel zoals bijvoorbeeld in deze posting omschreven.
  Misschien een idee om weer eens op te pakken?

 2. Erik Kuijpers zegt op

  Als ik lees dat na 1 juni a.s. kinderen van vluchtelingen alleen naar een Thaise school kunnen met een Thais geboortebewijs dan vraag ik me af wat het nut is geweest van de serie en website You-Me-We-Us van de VN nota bene met steun van een stichting met de naam van prinses Maha Chakri. Site: you-me-we-us.com.

  Een Thais ID krijgen is dus niet meer voldoende voor onderwijs; maar hoe kom je aan een Thais geboortebewijs als je in Myanmar bent geboren? Het is al lastig genoeg een Thais ID te krijgen.

  Ook hier laat Thailand zich van zijn slechtste kant zien. Of proef ik hier de dikke vriendschapsbanden met het verschrikkelijke regime in Myanmar?

 3. Pieter zegt op

  Wat een mooi verhaal van hoopvol en kansrijk. Dank hiervoor.

 4. Johan zegt op

  Ik zou er graag eens een kijkje willen nemen indien mogelijk ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website