Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Bij een zus van mijn vriendin die in de VS woont (de zus dus) is vorig jaar borstkanker vastgesteld. Ze heeft geluk gehad en is er (voorlopig) met een relatief kleine operatie vanaf gekomen. Deze zus was toen 49 jaar. vorige week is bij een jongere zus (46) hier in Thailand om dezelfde reden een hele borst plus klieren in de oksel verwijderd. Ik weet niet of haar conditie zoveel ernstiger was of dat men in Thailand eerder de botte bijl hanteert?

Het is mij in beide gevallen niet gelukt de gegevens t.a.v. de aard van de tumor, eventuele medicatie en/of bestraling boven water te krijgen.
Ik weet wel dat in Thailand borstkanker bij vrouwen de belangrijkste doodsoorzaak is.

Ik ga er op grond van het bovenstaande van uit dat mijn vriendin een verhoogd risico loopt. Zij is 48 jaar, lang, dun, kleine borsten, geen overgewicht. Ze heeft nooit gerookt, wel stevig gedronken en een tijdlang “de pil” gebruikt. Ze oefent dagelijks behoorlijk fanatiek.

Ze is nu bang en ik ben ongerust. Ik heb de neiging haar linea recta naar het (Bangkok-Pattaya) ziekenhuis te slepen voor minimaal een mammografie en misschien een BRCA test. Eventueel ook bepaling vitamine D status omdat ik heb begrepen dat minimaal 60 ng/ml het risico zou kunnen verlagen. Ik begrijp aan de andere kant ook dat angst geen goede raadgever is en dat in Thailand commerciële belangen en medische overwegingen door elkaar lopen.

Wat zou in een dergelijk geval uw advies zijn?

Vriendelijke groet

M.

*****

Beste M,

In Thailand wordt soms niet aan borstsparende operaties gedaan. Onderzoek heeft uitgewezen, dat de overlevingskans in beide gevallen hetzelfde is bij vergelijkbare stagering.

De prevalentie van borstkanker in ZO-Azië is minder dan de helft van die in de VS. West Europa zit nog iets boven de VS. Zie grafiek
Gemiddeld krijgt in de hele wereld 1 op de 8 vrouwen borstkanker. Meestal op oudere leeftijd. Bij mannen is borstkanker zeldzaam.

Preventie door middel van mammografie is nog steeds omstreden. Het aantal vrouwen dat gescreend moet worden om één leven te redden is hoog. Daardoor wordt er veel onnodig behandeld met alle gevaren van dien.

Erfelijke borstkanker komt niet veel voor en twee gevallen in één gezin berusten in het algemeen op toeval. Zie ook: www.mayoclinic.org/tests-procedures/brca-gene-test/about/pac-20384815
BRCA statistiek: www.uofmhealth.org/health-library/abo7122#abo7123
Daar kunt u zien hoe de overlevingskansen vergroot worden bij positieve BRCA en ingrijpen. 1 op de 400 vrouwen is positief voor BRCA en heeft daardoor een 4x hogere kans kanker te krijgen.

Een geneticus kan u precies voorrekenen hoe groot de kans is, dat uw vrouw positief is. Dat is afhankelijk van vele factoren. Is de kans laag, dan is testen niet aan te bevelen.

Hormonale therapie met bijvoorbeeld tamoxifen, raloxifene, of anastrozol verlaagt de kans op borstkanker, maar kan serieuze bijwerkingen hebben.

Gebruik van alcohol moet worden ontraden.

Voor peace of mind raad ik u aan een mammografie te laten doen en een consult te regelen voor genetic counseling.
Paniek is niet nodig. De grootste kans is dat uw vrouw dezelfde risico’s loopt als andere vrouwen.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website