Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik ben een man en wordt dit jaar 70 jaar. Ik heb 4 ernstige vormen van psoriasis en Bechterew. Mijn behandelende artsen zowel dermatoloog en reumatoloog vinden het “onverstandig” dat ik naar Thailand ga (een paar maanden per jaar) en niet alleen Thailand maar geheel Azië en Africa. Ik gebruik Cosentyx SensoReady-pen (nieuwste versie).

Voorgeschiedenis:
Vanaf puberteit heb ik psoriasis en naar gelang ik ouder werd is het overgegaan in ernstige vormen. Veel verschillende soorten zalven en crèmes en medicatie gehad, Ook 8 jaar lang, eerst in het ziekenhuis met baden en later thuis achter UVB lampen gestaan. Dit alles met weinig resultaat. April 2017 gestart met Humira. Dit middel gaf veel en ernstige bijwerkingen en daardoor 2 x op de spoedeisende hulp gelegen. In augustus 2017 moest ik stoppen om het lichaam te laten bijkomen.

November 2017 kreeg ik het nieuwste middel Cosentyx. In het begin ging het goed maar hoe meer injecties ik kreeg des te slechter ging het door de bijwerkingen zoals koortsaanvallen, longinfecties, buiten-oorontsteking, hevig oorsuizen, slapeloosheid, nachtelijk zweten en overal jeuk. Begin maart 2018 tijdelijk gestopt en in juni weer een herstart. Opnieuw gestopt september 2018 om dezelfde redenen.
Mijn behandelende artsen hebben in overleg met mij direct, na het stoppen, overgeheveld naar Erasmus MC om uit te zoeken waarom mijn lichaam zo reageert. Na een stop van ca 5 maanden is alles uit mijn lijf en begin februari 2019 is Cosentyx weer herstart maar dan niet de standaard injecties maar als start 1 injectie 150 mg per maand en dan zoeken naar de grens waarbij ik weinig last heb van bijwerkingen en toch de psoriasis en Bechterew wordt onderdrukt/geremd.

Ik ben een Thailandganger en kwam al 12 jaar jaarlijks voor enkele maanden naar Jomtien. Voor het eerst niet januari 2018 en ook dit jaar niet.

De vraag is of men in Thailand bekend is met de nieuwste versie van Cosentyx en zou U het ook “onverstandig” vinden dat ik naar Thailand ga voor 2 of 3 maanden? Hoe zit het verzekeringstechnisch als mij wat overkomt wat te maken heeft met Cosentyx? Wat zou U mij aanraden gaan of niet gaan of voorlopig niet gaan?

Nog een paar belangrijke meldingen die van belang zijn:
Bekend met Chronische Q-koorts, Hart en vaatziekte, Astma en bronchitis, dyspepsie, behandeld in 2016 tegen tuberculose, hoge bloeddruk, ziekte van Meniere, psoriasis en Bechterew. Rook niet en drink al tijden geen alcohol. Ga wekelijks naar sportschool voor Cardio training. Medicijngebruik: Beta-serc 24 mg, Amlodipine 10 mg, Dusputal 500 mg, Carbasalaatcalcium cardio 100, Naproxen 500 mg en pantoprazol 40mg.

Graag uw mening.

Groet,

E.

*****

Beste E,

Cosentyx SensoReady-pen is in Thailand verkrijgbaar volgens mijn gegevens, maar waarschijnlijk alleen via een duur privé-ziekenhuis.

Aangaande verzekeringen kan ik u geen advies geven.

Wat betreft wel of niet gaan, moet ik uw artsen in Nederland gelijk geven. Gezien uw voorgeschiedenis loopt u een heel groot extra risico. Als u van de zon wilt genieten, zou u naar Spanje of Portugal kunnen gaan.

Is er in het Erasmus gezocht naar interacties tussen alle medicijnen die u slikt en Cosentyx? Die zouden misschien tot verheviging van de bijwerkingen kunnen leiden.

Soms is het proberen van een ander middel de moeite van het proberen waard. Bijvoorbeeld de eerste TNF-remmer Etanercept. Daar is nu bijna 20 jaar ervaring mee.

Het nieuwste middel is niet altijd het beste. Het eerste is dat vaak wel. Een verdienmodel probleem.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Rating: 1.00/5. From 1 vote.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website