Vitamine D kan de bètacellen van de pancreas beschermen tegen ontstekingen en hierdoor speelt de vitamine mogelijke een rol bij een nieuwe behandeling van diabetes type 2. Dit concluderen onderzoekers van het Amerikaanse Salk instituut. 

Bètacellen en diabetes type 2

Diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, komt in Nederland veel voor en is vaak het gevolg van ongezonde leefgewoonten zoals ongezond eten en weinig beweging. Dit hoeft echter niet altijd de oorzaak te zijn. Mensen met diabetes type 2 zijn verminderd gevoelig voor insuline (insuline resistent) en maken minder insuline aan in de alvleesklier. Insuline is een belangrijk hormoon dat er voor zorgt dat glucose wordt opgenomen in de cellen.

Een oorzaak van de verdere progressie van diabetes type 2 is het niet goed functioneren van de bètacellen in de pancreas. Dit komt door ontstekingen en insuline resistentie van de cellen. De bètacellen zijn erg belangrijk voor de aanmaak van insuline. Wanneer deze cellen niet meer goed functioneren, verergert het ziektebeeld. Het voorkomen van de uitputting van de bètacellen, wanneer een patiënt al gediagnosticeerd is met diabetes, is een grote medische uitdaging.

Onderzoek

In de huidige studie wordt de vitamine D receptor gezien als een belangrijke factor bij het wel of niet goed functioneren van de bètacel. Een sterke activatie van de vitamine D receptor in de bètacellen van muizen resulteerde in lagere bloedglucose waardes en de activatie van genen die beschermen tegen ontstekingen.

De studie laat zien dat vitamine D receptoren op bètacellen in de pancreas belangrijk zijn voor het bestrijden van ontstekingen en het behoud van de cellen.

Relatie vitamine D en diabetes

Epidemiologische studies laten zien dat mensen met een hoge vitamine D status in het bloed, minder kans hebben op het ontwikkelen van ziektes zoals diabetes type 2. De resultaten van het onderzoek van het Salk instituut geven een mogelijk mechanisme voor deze relatie. Meer onderzoek is nodig om het exacte mechanisme vast te stellen, maar duidelijk is dat een gezonde vitamine D status belangrijk is voor mensen met diabetes type 2.

Bron: www.npninfo.nl

Wei, Zong, et al. “Vitamin D Switches BAF Complexes to Protect β Cells.” Cell (2018).

Mitri J. Muraru MD. Pittas AG. Vitamin D and type 2 diabetes: a systematic review. EJCN: juli 2011; doi: 10.1038

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Vitamine D bij behandeling diabetes type 2”

 1. ron zegt op

  Dus vitamine D nodig !? Even gegoogled..
  1) zalm
  2) makreel of forel
  3)…..een wandeling in de zon !( zonlicht)

 2. Jos zegt op

  Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

  Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen.

 3. Jacob zegt op

  of je koopt gewoon een vitamine D supplement, zodat je zonder 12 uur per dag wandelend in de zon makreel, forel of zalm etend hoeft door te brengen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website