(Redactionele bronvermelding: NATA FUANGKAEW / Shutterstock.com)

Vissaus is een populaire smaakmaker in vele keukens over de hele wereld, vooral in de Aziatische keuken en ook zeker in Thailand. Het wordt vaak gebruikt om diepte en umami toe te voegen aan een breed scala aan gerechten. Hoewel vissaus veel kan bijdragen aan de smaak van een gerecht, is het belangrijk om te weten dat het ook een potentieel ongezonde hoeveelheid zout kan bevatten.

Zout is een noodzakelijk mineraal dat ons lichaam nodig heeft om normaal te functioneren. Het helpt bij het reguleren van de vochtbalans in ons lichaam en is belangrijk voor het goed functioneren van onze spieren en zenuwen. Maar te veel zout kan schadelijk zijn. Het kan leiden tot een hoge bloeddruk, wat het risico op hartziekten en beroertes verhoogt. Het kan ook leiden tot nierproblemen en het verhoogt het risico op osteoporose.

Hoge bloeddruk door natrium

Hoge bloeddruk, ook bekend als hypertensie, is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem dat zich kan ontwikkelen als je te veel natrium (zout) consumeert. Wanneer je een grote hoeveelheid natrium consumeert, houdt je lichaam meer water vast om het zout in je systeem in balans te brengen. Dit extra water verhoogt het volume van je bloed, wat op zijn beurt de druk op je bloedvaten verhoogt. Dit leidt tot hoge bloeddruk.

Enkele gevolgen van langdurige hoge bloeddruk zijn onder andere:

 • Hartziekte: De verhoogde druk op je hart kan leiden tot verdikking en verharding van de hartspier en bloedvaten, wat het risico op een hartaanval, hartfalen of een onregelmatige hartslag verhoogt.
 • Beroerte: Hoge bloeddruk kan bloedvaten in je hersenen beschadigen, waardoor het risico op een beroerte toeneemt.
 • Nierziekte: De verhoogde druk kan de bloedvaten in je nieren beschadigen, wat kan leiden tot nierfalen of andere nierproblemen.
 • Oogproblemen: Hoge bloeddruk kan ook de bloedvaten in je ogen beschadigen, wat kan leiden tot visusproblemen of zelfs blindheid.

Daarom is het belangrijk om je zoutinname te beperken en regelmatig je bloeddruk te laten controleren. Een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van tabak en overmatig alcoholgebruik kunnen ook bijdragen aan het behoud van een gezonde bloeddruk.

Vissaus is een natrium bom

Vissaus is zeer rijk aan natrium (zout) vanwege het fermentatieproces dat het ondergaat. Slechts één eetlepel vissaus kan al bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse zoutinname bevatten. Hierdoor kan het gebruik van vissaus bijdragen aan een te hoge zoutinname, vooral als het vaak en in grote hoeveelheden wordt gebruikt.

Het is belangrijk om de hoeveelheid vissaus die je gebruikt in je gerechten in de gaten te houden en te proberen andere smaakmakers te gebruiken die minder zout bevatten. Probeer bijvoorbeeld verse kruiden, specerijen, citroensap of azijn om smaak aan je gerechten toe te voegen zonder al het extra zout.

Kortom, hoewel vissaus een krachtige smaakmaker kan zijn, kan het hoge zoutgehalte gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om het met mate te gebruiken en aandacht te besteden aan je algehele zoutinname.

8 reacties op “Vissaus bevat veel zout en is daarom slecht voor je gezondheid!”

 1. Jo Smits zegt op

  Vandaag een groep studenten in België veroordeeld voor een ontgroeningsactie o.a. met het in grote hoeveelheid laten nuttigen van vissaus waarbij het slachtoffer na twee dagen is overleden.

 2. Malee zegt op

  Er bestaat ook……Low salt fish sauce.

 3. René zegt op

  Dank voor deze uitleg. Ik heb dat al meer dan eens uitgelegd aan mijn ega, maar als het op internet te vinden is schijnt het pas waar te zijn. De gewoonte zit bij de Thai ingebakken zeker als het met eten te maken heeft. Ook de makkelijke Thaise weg naar de farmacie heb ik al proberen op te breken met slagbomen en kuilen maar ook dat is een erg vastgeroeste denkwijze. Heeft onze zoon een hoestje of snottertje dan moet ik naar de dokter met hem. ‘No way’ is dan mijn vaste antwoord. Uitleg over het naïeve nog lerende immuunsysteem van kinderen gaat er maar lastig in. Dat in de oosterse genen ingebouwde sociale eetpatroon is een welkome tafelvulling maar heeft ook zijn keerzijde. Klagen over wat overgewicht staat dan los van het culinaire feest.

  • Bart2 zegt op

   Dan stel ik me de vraag waarom dat wij, de westerling, ons steeds moeten bemoeien met iets waarmee de Thai opgegroeid is.

   Als mijn vrouw in haar eten vissaus wil gebruiken is dat haar goed recht. Hun eetcultuur is heilig en daar blijf ik van af. En wees gerust, de meeste dames weten heus wel wat te veel of te weinig betekent.

   Van doktersbezoeken en medicijngebruik, daar heb je wel een punt.

 4. bennietpeter zegt op

  Helaas youtube is dood. Zag er ooit een filmpje hoe ze dit deden in Isaan, Nam Pla.
  Deze en gelijk ook maar alle anderen, nooit voor mij.
  A) er kunnen nog beestjes, eitjes, bacteriën in zitten. B) gigantisch zout
  Er gaat wel een berg zeezout bij, maar ja bestaat ook grotendeels uit gewoon keukenzout, Na Cl.
  youtube laat een filmpje zien, maar dat is een hallelujah filmpje. Zou flink moeten spitten om het bewuste filmpje te kunnen vinden. Hoe een Google alles kapot maakt.

  Saus wordt niet gepasteuriseerd, want filter verwijdert bacteriën, zeggen ze. Dat kan alleen een RO filter en dan is alles eruit. Ik zou het vandaag de dag, in een fabriek, wel blootstellen aan UV licht, wat de bacteriën, virussen doodt.
  Wellicht krijg ik toch wel eens vissaus binnen, maar ok leef nog. Ben niet neurotisch erin.
  Echter door steeds minder zout te gaan gebruiken, merk ik het wel. Zo kan ik de zg, braadworsten van de LIDL niet meer eten vanwege het zout dat erin zit. En vleesbeleg wordt ook steeds kritischer hierdoor.
  En nee, ik doe geen eens zout op de worst. Zo ook niet bij de hamburgers, gaat nog net goed qua smaak voor mij.

 5. Andrew van Schaik zegt op

  Te veel zout is inderdaad schadekijk.
  Doch een net zo groor probleem in het Thaifood is SUIKER!
  Kwistig wordt er met suiker gestrooid en overal zie je potjes staan met dat schadelijke spul.
  Dit kabinet wilde eens sugertax invoeren onder druk van de internisten.
  Nooit meer iets van gehoord,
  Zoutarme nampla is trouwens overal te koop.

 6. jan zegt op

  Sojasaus van hetzelfde kaliber betreft zout .

 7. Sander zegt op

  Te veel zout, te veel suiker, te vet… Een hele simpele regel van een generatie voor de mijne, was: “Alles waar te voor staat, is niet goed” (behalve tevreden). Als je je daar enigszins aan houdt en vooral varieert is er weinig aan de hand denk ik. We worden niet voor niets allemaal nog steeds gemiddeld steeds ouder, ondanks die vermeend zo slechte eetgewoonten van de laatste decennia.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website