Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 67 jaar, 199 cm en 120kg. Ik controleer geregeld mijn bloeddruk maar het blijft de laatste tijd aan de hoge kant. Meestal kom ik niet onder de 160/90 met een hartslag van lager dan 60.

Ik loop een paar keer per week 30 minuten, of zolang mijn voeten het volhouden, en ik fiets enige malen per week 30 minuten. Ik eet niet ongezond, rook niet en neem 2 of 3 drinks voor het avondeten, verder niets

Medicatie is Metoprolol 50mg en Enalapril 10mg dagelijks en Sildenafil 100mg ongeveer 1 a 2 x per week.

Bloeddruk vandaag was 167/92/52

In tegenstelling van de andere twee vind ik de hartslag aan de lage kant. Graag uw mening hierover.

Groet,

R.

*******

Beste R,

Inderdaad is uw pols wat aan de lage kant. De bloeddruk aan de hoge kant, hoewel niet zodanig, dat u zich direct zorgen moet maken.
Die pols zal omhoog gaan als u de metoprolol afbouwt. Begin met 37,5 (3/4 tablet) mg gedurende één week, dan 25 enz. tot de pols altijd boven de 60 is. Daarbij zou ik de enalapril verhogen tot 20 mg ‘s-avonds.

Kijken hoe dat alles gaat.

Nu komt het moeilijkste en dat is afvallen. Tussen 90-100 kg is een mooi gewicht voor uw lengte. Dat vinden uw voeten ook prettiger.
Lukt dat allemaal niet, dan wordt het tijd een dokter te bezoeken.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website