Waarschijnlijk het meest gebruikte ingrediënt in alle Thaise gerechten: vissaus. Uit laboratoriumtesten van de Medical Science Department blijkt dat in 37% van alle onderzochte vissaus deze niet voldoet aan de gestelde kwaliteitsnormen.

Goedkoop en duur

In totaal werden 471 verschillende monsters onderzocht afkomstig van versmarkten en supermarkten uit alle delen van Thailand. Het ging om de vissaus van 118 bedrijven en zowel de goedkope als dure merken. In Thailand heb je de keuze uit pure vissaus en gemengde soorten.

Slechts 62% van de echte vissaus monsters en 37% de gemengde saus voldeden aan de kwaliteitsnormen volgens de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid.

Vissaus van beenderen

Directeur-generaal Niphon Popattanachai van het onderzoeksinstituut liet weten dat de hoeveelheden conserveringsmiddelen, eiwit en stikstof die werden aangetoond ofwel te hoog of te laag waren. De hoeveelheid eiwit kan aantonen dat de vissaus niet is gemaakt van echte vis, maar van dierlijke beenderen, zo verklaarde Dr Niphon.

Dr Niphon adviseert consumenten om bij het kopen van vissaus, te letten op de kleur en de geur van de saus. Deze moet helder geel zijn met, goed ruiken en zonder sediment op de bodem van de fles.

Over vissaus

Vissaus is een saus die meestal gemaakt wordt van gefermenteerde vis. Sommige vissauzen worden gemaakt van rauwe vis, andere van gedroogde vis, andere weer van garnalen, krab of inktvis. Soms worden ook visresten gebruikt of een mengsel van verschillende vissen, schaal- en schelpdieren. Sommige recepten bevatten alleen vis en zout, andere recepten hebben ook kruiden en specerijen als toevoeging.

Naast nam pla kent men in Thailand ook het sterkere pla raa. In Isaan wordt het padaek genoemd. In tegenstelling tot vissaus is deze niet helder en bevat het stukken vis. Dit is een saus die kan worden toegepast in gerechten zoals in som tam salade. Deze saus kenmerkt zich door een sterke doordringende geur van verrotte vis.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Kwaliteit van veel vissaus in Thailand ver beneden peil”

 1. jark zegt op

  Hij moet goed ruiken, daar kunnen we allemaal wat mee, want iedereen weet natuurlijk hoe vissaus moet ruiken!

  • Marcel De Kind zegt op

   Haha je hebt hier een punt want goede vissaus ruikt niet goed maar stinkt goed !

 2. Cor Verkerk zegt op

  Zou bijzonder prettig geweest zijn als ze de vissaus die wel goedgekeurd zijn zouden vermelden.
  Loop je in ieder geval minder kans iets verkeerds binnen te krijgen.

  Maar dat is waarschijnlijk te veel gevraagd van de BP

  Hartelijke groet

  Cor Verkerk

 3. Steven zegt op

  Ik gebruik hier in Nederland de laatste tjd de vissaus van Daily Thai,gemaakt van anjovis.zout en suiker,ruikt matig,maar smaakt authentiek en ben er tevreden over. Zie voor meer info hun site http://www.vanka.kawat.nl( ik heb geen aandelen hoor,maar ben een enthousiast hobby-kok)

 4. Harry zegt op

  Na heel veel jaren van onderhandelen is onder FAO/WTO ook voor dit product een vrijwillige standaard opgesteld onder de Codex Alimentarius, zie http://www.codexalimentarius.org/input/download/standards/11796/CXS_302e.pdf.
  De EU had haar reserves, zie http://ec.europa.eu/food/fs/ifsi/eupositions/ccffp/archives/ccffp_31_eu_positions_complil_en.pdf
  Zie ook http://www.tropifood.net/fish_sauce_eng.html

  Ja, heel erg jammer, dat niet gelijk de merken en de testresultaten gepubliceerd zijn, doch consumerntenbescherming en dus wetgeving op dat gebied is niet echt een top-prioriteit bij de politici in TH

 5. Lije Vanonschot zegt op

  Zoals ik al eerder opmerkte: fabrikanten (en ook de distribiteurs en de restauranthouders) hebben wel hun eigen belang in het vizier, maar niet het belang van de consument, het belang van laatstgenoemde om slank en gezond te blijven al helemaal niet. Intussen wordt die consument almaar dikker en lijdt steeds jonger aan ouderdomskwalen (wereldwijd en ook in Thailand; de grote voedselfabrikanten opereren wereldwijd). Ondermeer krijgt de consument te veel suiker naar binnen . Suiker in vissaus, hoe krijg je het verzonnen, maar het zit er (soms?) echt in en zout natuurlijk. Wel is inmiddels de maximaal dagelijks toelaatbare hoeveelheid zout naar beneden bijgesteld. Een overdosis aan zout, hoewel in kleine hoeveelheid onmisbaar, is dus nog gevaarlijker dan we al dachten. Wat doet de voedselindustrie met zulk een gegeven? Die blijft gewoon doorgaan met geld verdienen.

 6. Harry zegt op

  @lije Vanonschot: sorry, maar je kan een levensmiddelenfabrikant or restauranthouder NIET kwalijk nemen,. dat hij – ipv korrelzout nu in feite vloeibaar zout ( 26 %-28%) met een sterke visinslag aan te bieden – verantwoordelijk is voor het gebruik door een consument.
  Als zo iemand zo’n hele fles leegdrinkt, een pak zout opeet, is ook AKZO-zout niet de schuldige, maar de persoon, die de zak zout opeet.
  Idem met een pak suiker, een fles whisky per dag of de Spoorwegen als iemand voor de trein gaat liggen.
  Een ieder kan lezen, de voedingswaarden en ingrediënten staan erop, ook in Thailand, dus eigen ogen en verstand gebruiken.
  Behalve in het bejaardentehuis, waar dermate demente personen gevoed worden, die zelf geen notie meer hebben, is ieder voor zijn eigen innames verantwoordelijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website