Vis eten: Goed voor je hersenen!

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Voeding
Tags: , ,
16 februari 2017

Gezond en gevarieerd eten is belangrijk, net zoals veel groenten en fruit binnenkrijgen, hoort ook het eten van vis bij een gezond voedingspatroon. Want wie genoeg (vette) vis eet, blijft langer gezond. Weet je eigenlijk wel waarom? 

Vis goed voor je hersenen

Onze hersenen bestaan voor een groot deel uit vet, waarvan de belangrijkste bouwstenen de omega-3-visvetzuren EPA en DHA zijn. Veel wetenschappers onderzochten het effect van deze visvetzuren op de hersenfuncties. Zo blijken de visvetzuren essentieel voor de hersenen bij baby’s in de baarmoeder en voor de ontwikkeling van de hersenen van jonge kinderen.

Ook op hogere leeftijd hebben visvetzuren een functie. Bij mensen die veel vis eten, blijft het geheugen langer op peil. Bijkomend voordeel: de visvetzuren zijn ook nog eens goed voor hart- en bloedvaten. De gezonde omega-3-visvetzuren zitten vooral in vette vis. Paling, haring, zalm, sardines en makreel bevatten veel omega-3-visvetzuren.

Vis bevat vitamine D

Er zijn niet veel voedingsmiddelen die vitamine D bevatten, maar vette vis bevat het wél. Van alle dierlijke producten – want daar zit vitamine D in – bevat vette vis het meeste. Met 100 gram tilapia, sardines of zalm (eventueel uit blik) heb je al je dagdosis vitamine D binnen. Je lichaam heeft vitamine D nodig voor het sterk houden van je botten en tanden, voor je weerstand en voor de werking van je spieren.

Schildklier

Zeevis bevat van nature jodium. En ook dat is een voedingsstof die maar heel beperkt in onze voeding voorkom. Een stukje kabeljauw bijvoorbeeld van 100 gram bevat al wat je op een dag aan jodium nodig hebt. Verder zit er alleen jodium in zeewier en gebruiken bakkers gejodeerd zout voor het bakken van brood. Je lichaam heeft jodium nodig voor een goede werking van de schildklier

Hart- en vaatziekten

Uit onderzoek blijkt dat het eten van een portie vis per week samenhangt met een lagere kans op sterfte aan hartziekten. Dit wordt ondersteund door onderzoek naar supplementen met visvetzuren, waaruit blijkt dat een inname van 1 gram per dag van EPA en DHA het risico op sterfte aan hartziekten verkleint met ongeveer 10% bij personen met (een hoog risico op) hart- en vaatziekten.*

Bloeddruk

Uit onderzoek met supplementen blijkt dat ongeveer 4 gram per dag EPA en DHA de systolische bloeddruk (bovendruk) verlaagt met ongeveer 4,5 mm Hg bij mensen met een verhoogde bloeddruk die verder geen medicijnen gebruiken.*

Vishaters

Lust je geen vis, dan moet je dat oplossen door supplementen te nemen, dat is jammer want de natuurlijke bron is het beste. Eet je niet of nauwelijks vis, zorg dan dat je voldoende jodium en vitamine D binnenkrijgt. Voor de noodzakelijke omega-3 kan je dan visoliecapsules. Er moet bijstaan dat er EPA en DHA in zit. Want dat zijn de echte visvetzuren.

Bronnen: Gezondheidsnet en *Voedingscentrum

8 reacties op “Vis eten: Goed voor je hersenen!”

 1. Ger zegt op

  Jodium komt voor in vis en zeewier. Nou die vis weet ik wel te vinden. Maar zeewier waar is dat te krijgen in Thailand ? Zie alleen de snack geroosterde zeewier van een paar gram in 7eleven. Waar vindt ik de gewone naturel versie ?

  • l.lagemaat zegt op

   Spirulina is een goed voedingssuplement

 2. John Castricim zegt op

  Ik vertrouw vis in Thailand niet. Al die berichten over het inspuiten met gifstoffen om het maat goed te houden. Dus voor mij geen vis tenzij ik zie dat het vers is.

  • NicoB zegt op

   Als je de vis in Thailand niet vertrouwd, bij Makro kun je hele zalm kopen die uit Noorwegen geïmporteerd wordt.
   NicoB

 3. Cees van Kampen zegt op

  Omega 3,6,9 uit plantaardige bron : Sacha Inchi olie.Is minder bekend maar nog beter. Wordt ook in Thailand verbouwd en geperst.Asia Star Omega Thailand.gr.cees van kampen

  • Khun Peter zegt op

   Omega 6 en 9 moet je juist zien te vermijden omdat we daar al teveel van binnenkrijgen. Het gaat vooral om EPA en DHA.

 4. Thallay zegt op

  Je kunt ook omega 3 (bak)olie kopen, zelfs pindakaas´
  De vitamines A,D,E en K zijn in olie oplosbaar en niet in water. Vandaar dat olie of vet een onderdeel moet zijn van je voeding. Met mate als je nog door de deur wilt.

 5. .Adje zegt op

  Vis is gezond. Maar dan wel alleen de zeevis. Ik zou niet graag de vis eten die hier de plaatselijke bevolking vangt in de sloot achter mijn huis waar de rioolpijpen van de huizen en het plaatselijk verchroomfabriekje op uit komt. Schijnbaar heeft de Thai een maag van beton.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website