Op verschillende websites komt het bericht voor, waarin gewaarschuwd wordt voor zandvliegen. Koh Samet, Koh Chang, Koh Mak worden genoemd, maar ongetwijfeld komen ze ook op stranden elders in Thailand voor.

De zandvliegen (van de Phlebotomidae familie) zijn erg klein, zodat je ze nauwelijks ziet en pas merkt, dat ze er zijn als je gestoken bent. Ze zijn in het algemeen actief  in de avondschemering, net als “normale muggen. Omdat ze klein zijn en nauwelijks te pakken, zijn het verraderlijke beestjes, die zowel mensen als dieren (denk aan honden) last kunnen bezorgen.

Men kan een beet (deels) voorkomen door – net als bij gewone muggen – bepaalde delen van het lichaam (enkels, benen, enz. in te smeren met een bestrijdingsmiddel (met de werkzame stof DEET) en ook kleding daarmee te bespuiten.

Indien men is gestoken door zo’n kleine donderstraal, loop dan meteen het water in, dat verlicht de opkomende jeuk. Hoe intens die jeuk ook is, krab vooral niet, maar gebruik bijvoorbeeld theeboomolie of Ibuprofen gel om die jeuk te verlichten.

Sommige mensen blijven echter, zelfs in hun slaap, krabben, waardoor de beten kunnen gaan onsteken. In dat geval is een bezoek aan een dokter of een medisch centrum aan te raden, waar de wond gereinigd en behandeld kan worden. Het is daarbij niet ongebruikelijk, dat dan een antibiotica kuur wordt voorgeschreven.

Maar ook zonder doktersbezoek kan men zelf de wond behandelen, hoewel er een risico van blijvende littekens is. Maak de wond in ieder gaval elke morgen en avond goed schoon met een zoutoplossing en jodium (Betadine), verkrijgbaar zonder recept in elke apotheek in Thailand. Ook een antihistaminicumzalf genoemd Systral kan  helpen.

De zandvliegfamilie is met meer dan 700 soorten erg groot en bepaalde soorten, die vooral in landen rondom de Middellandse Zee voorkomen kunnen bepaalde ziektes, zoals leismaniasis (zandvliegkoorts) overbrengen. Gelukkig komt die soort in Thailand niet voor, zodat er nu ook weer geen reden voor echte paniek is.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Pas op voor zandvliegen op de stranden van Thailand”

 1. hans zegt op

  Nou deze Hans is om deze reden 2 jaar geleden op doktersadvies afgehaakt op Koh Chang. zal ik het verkeerde strand wel hebben gehad, in Prachuap Khir Khan is er ook een gedeelte van het strand waar die kl.te beestjes zitten en muskieten ook nog op Koh Chang

  Snap er niks van, word in Nederland nooit gestoken door muggen, maar in Thailand zijn ze gek op mij.

  • ruud zegt op

   Eet u in Nederland niet graag in een Thais restaurant?
   Die muggen willen ook wel eens wat anders dan Thai Food.

 2. Maarten zegt op

  Wij hebben er hier in Cha am af en toe ook last van, wat goed helpt is Topifram,dit hebben we hier toen van de lokale arts gekregen, gewoon verkrijgbaar bij de apotheek. Wel zo snel mogelijk behandelen, en zeker een dag op 8 blijven smeren.

 3. Paul zegt op

  Steken van muggen ontsteken meestal niet, die van zandvliegen daarentegen vaak wel. Maarten heeft gelijk, insmeren met Topifram is de oplossing. Verkrijgbaar bij elke goede pharmacy.

 4. hans zegt op

  Maarten hierboven zei dat ze er soms ook last van hadden in cha am, vaak kun je dit het beste nog vragen aan de plaatselijke restaurantshouders aan de boulevards,of farang die daar wonen, het kan maar zo gebeuren dat je op sommigge stranden niks geen last hebt en bam 200 meter
  verder ben je het haasje.

  Klinkt stom maar sokken aanhouden op het strand wil nog wel eens helpen, bah rotbeesten.

  Overigens worden ze ook vaak zandvlooien genoemd

 5. Mirjam zegt op

  Ik weet er alles van.
  Ben twee jaar geleden op Koh chang geweest en had er toen ook al last van , maar in mindere mate. September 2011 weer op Koh Chang geweest en toen moest ik wel naar de apotheek en heb een tabletten kuur en zalf gehad. Is toen allemaal goed genezen.
  Maart 2012 zijn we in vietnam geweest en daar heb ik er verschrikkelijk veel last van gehad. Elke steek werd een grote wond die niet meer dicht ging. kreeg zelfs op andere plaatsen ontstekingen. Ben naar een arts gegaan en die heeft de wonden schoon gemaakt en me vol gestopt met tabletten. Moest elke dag terug komen en dan kwam er ook weer een tablet bij. Na 5 dagen zakte het allemaal wat af en de wonden zijn nu weer genezen, maar met de nodige littekens.
  Ga nu voor vertrek maar eerst even langs de huisarts om te vragen wat ik kan doen voor ik weg ga of iets mee kan nemen als het me weer gebeurt.
  Als iemeand een tip heeft !!!

  Mirjam

 6. Piet zegt op

  Ga niet op je handdoek op het zand liggen maar pak een ligbed. Dan heb je alleen nog last van de muggen die bv. op Koh Samed echt groot en zeer agressief zijn.

 7. leonie zegt op

  Onze ervaring is een deel gewone babyolie met een beetje Dettol(ontsmettingsmiddel).
  Dit is het enige wat de sandflies van ons afhield. Geleerd in Nieuw Zeeland, waar aan de westkust ook verschrikkelijk veel van deze zandvliegen zitten.

  • guyido goodheer zegt op

   alleen op het Zuid Eiland overigens. maar het klopt het is een nachtmerrie deze kleine vliegjes.
   ik gebruik gewoon anti muggen spray werkt goed hier en in Thailand Off , ik meen van Johnson.

 8. Chantal zegt op

  Ik heb wel eens gehoord dat kokos olie ook beten zou voorkomen…. Iemand ervaring mee?

 9. Richard zegt op

  Hoe noemen ze die zandvliegen cq. zandvlooien in het Thais dan ?
  Kan iemand het in Thais schrijven en eventueel Karaoke ?
  Is wel zo makkelijk als je er met een Thai over wilt hebben.
  Gelukkig ben ik die nog nooit tegengekomen.

 10. Arie & Maria zegt op

  Hebben er in Cha Am ook last van gehad. Kreeg ineens allemaal plekjes op mijn benen. Daarna Deet gaan gebruiken . Plekjes verdwenen na een paar dagen. Bij jeuk inwrijven met azijn. Niet gaan krabben. Ook die zgn. stinkveters helpen goed. Bij je benen in de buurt zetten. Veel Thaise restaurantjes doen dat al uit zichzelf.

 11. Willem zegt op

  Gebruik pure kokos oli,heb je nergens last van,succes

  • Willem van Doorn zegt op

   Kokosolie is wel in NL verkrijgbaar, maar voor zover ik weet -en geprobeerd heb- nergens in Thailand.

   • Hans Bos zegt op

    Kokosolie in in Thailand in ruime mate voorhanden, maar vooral in de OTOP-winkels. Zelfs verkrijgbaar in verschillende ‘smaken’. In Nederland kun je terecht bij elke toko.

 12. Theovan zegt op

  Beste bloggers.als je gestoken wordt waar en door welk insect dan ook.de volgende tip.
  Maak met de scherpste vingernagel een diep kruis op de plaats waar je gestoken bent.
  Wrijf stevig in met…………M e l k…….Door de aanwezigheid van melkzuur zal de jeuk
  Binnen een paar minuten verdwijnen.heb hiermee al veel terrashouders kunnen helpen.
  Hetzelfde resultaat met een kuipje koffiemelk.wat ik altijd bij me heb.
  Test maar uit,en groetjes.theo.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website