Groene thee drinken is erg gezond. Bij proeven bij muizen blijkt dat groene thee de gewichtstoename vertraagt en ook levensverlengend werkt.

Groene thee wordt al ca. 5000 jaar in China gedronken en toegepast als geneeskrachtig middel. Groene thee is van dezelfde plant afkomstig als zwarte thee. Het verschil is dat Groene theebladeren eerst licht worden gestoomd, voordat ze worden gedroogd. Hierdoor worden de zgn. fermentatie enzymen niet geactiveerd en treedt fermentatie niet op. Groene thee wordt dus in tegenstelling tot zwarte thee niet gefermenteerd en bevat hierdoor veel meer waardevolle polyfenolen. Deze polyfenolen zijn zeer krachtige antioxidanten, ze beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen die schade doen aan ons lichaam en verouderingsprocessen versnellen

Uit diverse onderzoeken naar ongefermenteerde groene thee komen sterke aanwijzingen naar voren dat groene thee een beschermend effect heeft bij een aantal serieuze aandoeningen. Ongeveer eenderde (30 – 40%) van groene thee bestaat uit polyfenolen. Deze polyfenolen lijken de belangrijkste rol te spelen in deze gezondheidseffecten. Een kop groene thee bevat gemiddeld zo’n 50 -150 mg polyfenolen. Groene thee  blijkt de volgende positieve gezondheidsbevorderende eigenschappen te hebben:

  • Antioxidatieve werking, ‘vangt’ vrije radicalen.
  • Antivirale en antibacteriële activiteit: de polyfenolen blijken antibacteriële eigenschappen te hebben.
  • Positieve werking op hart, bloeddruk en bloedstolling en cardiovasculaire aandoeningen. Uit onderzoek komt naar voren dat groene thee een mild beschermend effect lijkt te hebben bij cardiovasculaire aandoeningen. Het blijkt het cholesterolgehalte te verlagen, een gunstige werking te hebben op de bloedplaatjes en de bloeddruk te verlagen.
  • Bloedsuikerverlagende werking.
  • Leverbeschermende werking: groene thee blijkt de lever te beschermen tegen diverse toxinen c.q. giftige stoffen.

Overgewicht en groene thee

Groene thee vormt wellicht een nieuw wapen in de strijd tegen obesitas. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers op basis van experimenten met muizen. Het dieet van muizen met overgewicht bestond tijdens het onderzoek uit veel vet. Een groep muizen die naast het vetrijke voedsel ook een ingrediënt uit groene thee (EGCG) te eten kreeg, kwam beduidend langzamer aan dan hun soortgenoten zonder de thee. De gewichtstoename vertraagde met 45 procent. De groene thee onderdrukte niet de eetlust.

Daarnaast bevatten de uitwerpselen van de muizen aan de EGCG 30 procent meer vet. “Dat toont dat EGCG er voor zorgt dat er minder vet wordt opgenomen.”, concludeert onderzoeker Joshua Lambert van Penn State. “Daarnaast lijkt EGCG het vermogen om vet te gebruiken te vergroten.”

De hoeveelheid EGCG gebruikt bij de muizen staat gelijk aan tien kopjes groene thee per dag voor een mens. Volgens Lambert laten eerdere onderzoeken echter zien dat ook een aantal kopjes per dag al helpen bij het controleren van het lichaamsgewicht. Wel benadrukt Lambert dat op dit gebied nog weinig onderzoek naar het effect bij mensen is gedaan.

Drink groene thee in plaats van water

Een ander onderzoek bij muizen toont aan dat groene thee levensverlengend kan werken. Dat ontdekten onderzoekers van het Japanse National Institute for Longevity Sciences toen ze proeven deden met mannelijke C57BL/6-muizen. Dat type labmuis ontwikkelt op hoge leeftijd vaak lymfeklierkanker, en krijgt net als andere knaagdieren vaak nierproblemen.

De onderzoekers gebruikten een gestandaardiseerd groene thee-extract dat je ook wel tegenkomt in supplementen. Ze deden 80 milligram door een liter water, en gaven dat aan hun muizen. De toediening begon toen de dieren 13 maanden oud waren. Een controlegroep kreeg drinkwater zonder toevoegingen. Muizen die groene thee dronken leefden gemiddeld 6 procent langer dan muizen die water dronken. Vooral de verlaging van de sterfte tussen de 20ste en 30ste levensmaand was significant.

Als je net in je tweede levenshelft bent gekomen wordt de kans groter dat je sterft door kanker. Volgens een theorie komt dat doordat het immuunsysteem minder goed gaat werken, en daardoor verzuimt om kankercellen op te ruimen. De onderzoekers speculeren dat de polyfenolen in groene thee dat mankement repareren.

De onderzoekers weten niet precies hoe groene thee werkt. Belangrijker is dat ze hebben bevestigd dat groene thee werkt, schrijven ze. “Even if the basic mechanism is not fully elucidated, the confirmation of the present study may provide a rational approach for the nutritional interventions in aging and age-associated disorders in humans.”

Bronnen: Gezondheidsnet en Ergogenics

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website