Een geheim souvenir, zo mag je het toch wel noemen als een vrouw een cosmetische borstoperatie in Thailand heeft ondergaan. Immers, vrienden en bekenden hoeven het niet te weten en ook hoeft ze het bij aankomst in haar thuisland niet bij de douane aan te geven.

Big business

Cosmetische borstoperaties (meestal vergrotingen) zijn big business in Thailand. Het aantal medische toeristen, dat hier voor speciaal naar Thailand komt neemt jaarlijks toe. Men kan terecht bij alle grote, internationale ziekenhuizen in Bangkok, Pattaya, Hua Hin en Phuket en bovendien zijn er specialisten, die de borstcorrecties in een privékliniek uitvoeren.

Als men bedenkt, dat cosmetische borstoperaties naast vergrotingen ook gevallen van borstlifting en borstverkleining inhouden, die alle per geval tussen de 150.000 en 300.000 Baht kunnen kosten, is het wel duidelijk, dat deze “boob jobs” veel geld kunnen opbrengen. De meeste cosmetische operaties zouden in het thuisland 2 à 3 keer zo duur zijn.

Plastische chirurgen

In een artikel in de Phuket Gazette wordt verteld, dat het Phuket International Hospital en Bangkok Phuket Hospital vorig jaar  meer dan 1600 (!) borstoperaties hebben uitgevoerd. Dat leek mij eigenlijk wel erg veel, maar ik heb het gecheckt en zag, dat beide ziekenhuizen elk 5 plastische chirurgen in dienst heeft. Gemiddeld heeft elke chirurg dus 160 borstvergrotingen uitgevoerd.

Ter vergelijking meld ik nog, dat Pattaya Bangkok Hospital vier plastische chirurgen aan zich heeft verbonden, terwijl het Bungrumrad Hospital in Bangkok werkt met maar liefst 26 plastische chirurgen. En dan zijn er nog de talloze privéklinieken. Google “plastic surgery in Thailand” en je krijgt een lange lijst van websites met alle informatie over de kliniek, de dokters, de handelingen, de prijzen, enz.

Wie?

Zoals gezegd, de meeste patiënten, die een cosmetische borstoperatie ondergaan, zijn buitenlandse vrouwen uit alle werelddelen. Weliswaar een veel kleiner aantal, maar de Thaise jonge vrouw, die in het algemeen niet erg goed is bedeeld met haar borsten, vormt ook een groeiend deel van het patiëntenbestand. Een nog kleiner aantal, maar moet wel even genoemd worden, zijn de ladyboys (katoeys), die zich ook twee welgevormde borsten laten aanmeten.

Top-10

Borstoperaties (vergrotingen, verkleiningen, liften) behoren tot de Top-10 van de plastische chirurgie, volgens de International Society of Aesthetic Plastic Surgeons. Borstvergroting staat zelfs op de tweede plaats, alleen voorbijgestreefd door liposuctie. Dat veel van die operaties nu in Thailand wordt uitgevoerd is mede te danken aan een actief wervingsbeleid van de Tourism Association of Thailand (TAT). Zij nodigt regelmatig buitenlandse journalisten en medewerkers van reisbureaus uit om zich een beeld te vormen van de vele mogelijkheden op dit gebied.

Historie

Borstcorrecties zijn niet iets moderns, het wordt al heel lang gedaan. Siliconen implantaten werden ruim 50 jaar geleden al toegepast, voor het eerst in 1962 in de Verenigde Staten. Maar ver daarvoor, eind 19de eeuw, streefden vrouwen al naar vergroting van hun boezems. Het begon met paraffine injecties, maar dat werkte niet goed. Later, in de 20-er en 30-er jaren, werd vet uit andere delen van het lichaam in de borsten gebruikt. Nog weer later werden materialen als  polyurethaan, kraakbeen, sponzen, hout en glasballen toegepast.

Motivatie

Ondanks de pijn, de kosten en de rompslomp zijn vrouwen bereid deze in feite onnodige operatie te ondergaan. Waarom? Het kan zijn, dat een vrouw zelf vindt zeer karig bedeeld te zijn, ze kan het ook doen op (soms dringend) verzoek van de partner of omdat de vrouw, na het zogen van meerdere kinderen, slappe en/of verschrompelde borsten heeft. Er zijn natuurlijk meer motieven denkbaar.

Risico

Een borstoperatie hoeft op zich niet lang te duren. Na een voorbereiding duurt de operatie zelf maar een uur of twee. Men blijft dan meestal nog een week in het ziekenhuis voor controle. Ook daarna wordt dringend aangeraden om regelmatig gedurende een maand of zes controles op de vorming van littekenweefsel te laten uitvoeren. Ook wordt geadviseerd sommige activiteiten, zoals bepaalde sporten, te staken en niet op de buik te slapen.

Een borstoperatie is niet zonder risico. Soms moet een extra operatie worden uitgevoerd vanwege kapselvorming (littekenweefsel, dat het implantaat misvormt), de patiënt kan klagen over pijn in de borsten en ook kan het implantaat spontaan lekken door een breuk. Voor het laatstgenoemde adviseert de Amerikaanse overheid overigens na een jaar of drie een MRI screen, die een breuk van het implantaat kan detecteren.

Toekomst

Het medisch toerisme naar Thailand groeit enorm. Het ministerie van Gezondheid in Thailand meldt, dat de medische dienstverlening aan buitenlanders gestegen is van 365.000 in 2004 naar 673.000 in 2012. De plastische chirurgie neemt daarvan een groot deel voor haar rekening en het is dan ook geen wonder, dat alle grote ziekenhuizen al een speciaal cosmetisch centrum hebben met plannen voor uitbreiding of nieuwbouw.

Tenslotte

Dit verhaal gaat over cosmetische borstcorrecties, die in Nederland in het algemeen niet door een ziektekostenverzekering worden gedekt. Anders is het met de kosten van medisch noodzakelijke borstoperaties, meestal ten gevolge van borstkanker, die wel vergoed worden

6 reacties op “Een geheim ‘souvenir’ uit Thailand”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Vrienden en bekenden komen vast heel snel achter het geheim.
  Anders moet je je geld terugvragen.

 2. Karel zegt op

  Onlangs op NLse tv: die borstimplantaten kunnen – zelfs als het verder veilige implantaten zijn (dus niet lekken) – toch bepaalde reacties opwekken die kanker veroorzaken. In de reportage kwam een vrouw aan het woord die implantaten had gekregen na een borstamputatie (als gevolg van kanker).
  Vervolgens ontwikkelde ze lymfeklierkanker, die volgens de arts veroorzaakt was door de borstimplantaten (oorzaak: afweerreactie).

  https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2210524-grotere-kans-op-kankersoort-alcl-door-siliconen-borstimplantaten.html

 3. Tanok zegt op

  waarom zou je naar thailand gaan terwijl het hier net zo duur is?

 4. John Chiang rai zegt op

  In erg veel gevallen wordt veelste snel naar het mes gegrepen,zodat je het gevoel krijgt dat het financiële aspect voor de Chirurg veel zwaarder weegt,dan de werkelijke noodzaak voor de patiënt.
  Vooral in de gezichts chirugie zie je af en toe resultaten,die meer op een verminking,dan op een werkelijke verbetering lijken.
  Deze verminkingen verstoren niet zelden de gehele natuurlijkheid,verhinderen een normale lach,en behinderen zelfs het normale spraakvermogen.
  Een schrijnend voorbeeld waren o.a de verminkingen aan het gezicht van Michael Jackson, om maar een van de velen te noemen,waarbij de chirurg ongestraft zonder verdere verbeteringen operaties voornam, die hoogstens zijn eigen financiële positie verbetert hebben.
  Bij enkele uitzonderingen daargelaten,ben ik overtuigd dat velen een psycholoog nodig hebben,en zeker geen chirurg.

 5. henry zegt op

  En de begoede Thai gaan plastische chirurgie naar Korea, De absolute wereldtop.

 6. Luit zegt op

  Met uitzonderingen van ernstige verminkingen in het gelaat bijvoorbeeld, tevreden zijn met wat je hebt….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website