Langer leven en slank blijven, wie wil dat niet? Een kwestie van gezond eten, simpel gezegd. Maar wat is gezond? In ieder geval moet je dan bijvoorbeeld flink wat groenten, fruit, cacao en thee binnen krijgen. Dat zijn voedingsmiddelen met een grote hoeveelheid flavonoïden.

Flavonoïden zijn antioxidanten die zitten in groente en fruit. Vaak komt de kleur van groente en fruit van de flavonoïden. Ze worden onderverdeeld in flavonolen, catechines (flavanolen), flavonen, flavanonen, anthocyanen en isoflavonen.

  • Isoflavones: zitten onder meer in peulvruchten, en dan vooral in soja.
  • Anthocyanidins: zitten onder meer in bessen. Amerikaanse onderzoekers vonden vooral hoge concentraties in kruisbessen.
  • Flavanones: zitten onder meer in citrusvruchten, zoals grapefruits, sinaasappels en limoenen.
  • Flavone: Flavones zitten onder meer in appels, uien, selderie en thee.
  • Flavonoles zitten onder meer in appels, uien, selderie en thee.
  • Flavanols en proanthocyanidins zitten onder meer in cacao en bessen.

Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels in ons lichaam. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

Sterftekans bij oudere vrouwen nam drastisch af

Onderzoekers van de University of Western Australia ontdekten in een epidemiologische studie dat een dieet met veel flavonoïden de sterftekans onder vrouwen dramatisch verlaagt. De onderzoekers volgden 1063 vrouwen, die allemaal ouder dan 75 waren, gedurende 5 jaar. De vrouwen hadden aan de hand van vragenlijsten verteld wat ze aten, en de onderzoekers berekenden op basis daarvan hoeveel flavonoïden de vrouwen binnenkregen.

De onderzoekers verdeelden de vrouwen in 3 even grote groepen aan de hand van hun inname van flavonoïden. De low-groep consumeerde dagelijks minder dan 547 milligram flavonoïden, de moderate-groep consumeerde dagelijks 547-813 milligram flavonoïden, en de vrouwen in de high-groep kregen dagelijks meer dan 813 mg flavonoïden binnen. In de periode dat de onderzoekers de vrouwen volgden, overleden 17 vrouwen in de low-groep, 13 in de moderate-groep en 5 in de high-groep. Een hoge inname van flavonoïden beschermde tegen zowel dodelijke hart- en vaatziekten als tegen dodelijke vormen van kanker.

In de 5 jaar dat de onderzoekers de vrouwen volgden, waren de overlevingskansen in de high-groep dan ook groter dan in de andere groepen.

Meer flavonoïden = minder snel dik

Meer flavonoïden in je voeding maakt je ook minder snel dik is een conclusie van Nederlandse epidemiologen verbonden aan de universiteit van Maastricht, zij volgden vierduizend Nederlandse mannen en vrouwen veertien jaar achtereen. Gedurende die periode registreerden de onderzoekers het lichaamsgewicht van hun onderzoeksobjecten, en hun inname van twee groepen flavonoïden. De onderzoekers denken dat het verhogen van de hoeveelheid flavonoïden in het dieet een manier is om de vetzuchtepidemie in te dammen.

Bronnen: Ergogenics en Voedingscentrum

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website