Hebt u ook een bierbuikje?

Door Gringo
Geplaatst in Gezondheid
Tags: ,
1 september 2017

Nou, ik wel! Ik kon er niets aan doen het gebeurde gewoon hier in Thailand. Het had natuurlijk al in Nederland gebeurd kunnen zijn maar daar werd het mij nog bespaard.

Beweging tijdens werk en sport en goede voeding zorgden altijd voor een knap atletisch lichaam tot aan mijn veertigste levensjaar. Daarna ging het langzaam mis en het “hoogtepunt” bereikte ik toen ik enkele jaren in Thailand woonde. Het goede leven van eten en (veel) drinken tezamen met steeds minder beweging leidde er toe, dat ik nu in het bezit van een “mooi afdakje boven mijn gereedschap”, een bierbuikje dus!

Wat is een bierbuikje?

Het is een uitpuilend laagje spek ter hoogte van de maag en je ziet er uit als een vrouw in verwachting. Hoewel de uitdrukking bierbuik aangeeft dat het komt van veel bierdrinken is dat wetenschappelijk niet te bewijzen. Alcohol en suiker in het bier laten je buik groeien maar dat doen calorieën uit andere dranken en voeding net zo goed. Krijg je meer calorieën binnen dan je verbrandt, dan kom je aan. In een glas bier zitten zo’n 110 – 150 kcal. Maar vaak blijft het niet bij eentje en vergeet ook niet de snacks die je met een biertje wegspoelt. Bier wekt de eetlust op en je drinkt het eerder met pinda’s, een pizza of een portie bitterballen erbij dan bij een gezonde maaltijd.

Vetopslag

Overtollig vet kan, afhankelijk van leeftijd, sekse, hormonen en erfelijke factoren op verschillende plekken opgeslagen worden. Zo krijgen vrouwen vaak een peervorm. Zij komen vooral aan op de bovenarmen, dijen, heupen en ook bij de buik. Bij mannen nestelt het vet zich vaker alleen op de buik waardoor ze een appelvorm krijgen. Door dit verschil in vetopslag zie je een bierbuikje vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Gevaarlijk vet

Wat extra pondjes op je dijen of heupen zijn minder ongezond dan buikvet. Je hebt namelijk twee soorten vet. Subcutaan vet zit vlak onder de huid en vormt een laagje dat je kunt vastpakken. Visceraal vet nestelt zich rond de organen in de buikholte. Juist visceraal vet veroorzaakt mogelijk gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en een vette lever.

Lever

Als je al obese (te dik) bent moet je zeker uitkijken bij het drinken van teveel bier. Het is een directe aanslag op je lever, want die moet in de hoogste versnelling de alcohol verwijderen. Bovendien verhoog je het gehalte van urinezuur en triglycerine, wat ook weer een probleem kan opleveren (o.a. jicht), Toen ik vorig jaar een te hoog gehalte urinezuur had, zei ik tegen een kennis, dat ik teveel Heineken in mijn bloed had. Hij antwoordde gevat: “Geen probleem toch, dan drink voortaan toch alleen Singha”

Wasbord kweken

Allemaal mooi en aardig, hoe en waarom je aan een bierbuikje komt maar belangrijker is toch “hoe kom ik er af”. Ik neem aan dat iedereen het buikje wel wil verruilen voor een wasbordje ( een sixpack zeggen de Amerikanen). Jammer genoeg is daar nog geen wondermiddel voor uitgevonden. Het enige dat helpt is je eet- en drinkgewoontes aanpassen en meer bewegen. Drink bijvoorbeeld wat minder biertjes op een avond of beperk je drankgebruik tot minder dagen in de week. Eet een gezonde maaltijd, zeker voordat je de kroeg ingaat (een bodempje leggen) zodat je minder snel in de verleiding komt om chips, nootjes, een lekker vet Thais worstje, e.d. te gaan happen.

Buikspieroefeningen

Op internet vind je meerdere voorbeelden van buikspieroefeningen. Niet verkeerd, maar je krijgt er niet snel een wasbordje door. Beter is een vorm van cardiotraining, waarbij veel calorieën verbranden zodat het vet op je buik langzaam verdwijnt.Wil je drie biertjes verbranden? Dan moet je ongeveer drie kwartier fitnessen, voetballen, joggen of zwemmen. Voor zichtbare buikspieren moet je vetpercentage erg laag zijn, voor sommige mensen zijn deze waardes niet haalbaar.

Tenslotte

Ga een avondje uit in Pattaya en je ziet opvallend veel dikke mensen. Niet iedereen, die dik is en/of een bierbuik heeft is een slechte eter of drinkebroer. Er zijn vele andere lichamelijke problemen die obesitas kunnen veroorzaken. Kijk iemand er dus niet op aan en uit eigen ervaring weet ik dat grappig bedoelde opmerkingen meestal niet gewaardeerd worden.

Om het “bierbuikje” aanschouwelijk te maken, hieronder nog een aardig Engels filmpje:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=kRx5MhNqWvc[/embedyt]

Voornaamste bron: www.gezondheidsnet.nl

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Hebt u ook een bierbuikje?”

 1. Cees zegt op

  Ik was gisteren bij de internist voor controle en had het over afvallen. Hij zij dat onze eetgewoonte te westers is als we overschakelen op alleen Thais eten, eten we minder calorieën. Ik drink niet en eet eigenlijk weinig maar qua calorieën meer dan een Thai. Neem maar twee sneetjes brood met ham of een bordje kao pad
  Suc6

 2. John Chiang rai zegt op

  Als je op een bepaalde leeftijd komt,wordt een bepaald gewicht houden steeds moeilijker, De beweging wordt om verschillende redenen steeds minder,terwijl velen de eet en drinkgewoonten niet aanpassen,of zelfs nog uitbreiden. De meesten blijven dromen van hun oude figuur,en als ze voor de spiegel staan,nemen ze automatisch die positie aan,die ze denken laat,dat het allemaal nog wel meevalt. Zo veranderd de z.g.n. wasbord buik (sixpack) snel in een buik,die meer het formaat aanneemt van een wasmachine buik.
  Om dit weg te krijgen,heb je naast dieet,en aangepaste training,erg veel geduld nodig en een ijzeren dicipline.
  Iets wat over meestal meerdere jaren onstaan is,kun je eigenlijk niet op een gezonde manier in een paar weken verdwijnen laten.

 3. Jan zegt op

  Het heeft allemaal te maken met het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen lichaam en daarmee ook je eigen gezondheid.
  Als je van je lichaam houdt dan zorg je ervoor dat je het nooit zover laten komen.
  Dik worden is heel simpel te realiseren…maar slank blijven is net zo simpel te realiseren…kies als je om lichaam en je gezondheid geeft voor slank blijven.
  Helaas zie je steeds meer (veelste) dikke mensen op deze wereld…en dan ook nog klagen dat de gezondheidszorg zo duur is geworden..!!!!

  • patrick zegt op

   dik worden gebeurt heel langzaam. zo langzaam dat je er eigenlijk pas bij stilstaat wanneer je wat ouder bent en gezondheidsproblemen krijgt, gerelateerd aan het dik zijn.

   • Ger zegt op

    Nou overal hangen spiegels en voor elke 7-eleven in Thailand staat een weegautomaat. Kost 1 baht en als je dit elke week er in gooit heb je 52 bahtjes in een jaar betaald en weet je van week tot week hoe zwaar je bent. Dus sta 1x in de week stil bij de 7-eleven.

  • Frank Kramer zegt op

   Beste Jan, fijn dat je jouw ‘deskundige’ mening met ons deelt.
   Veel mensen worden o.a. dik door erfelijke aanleg, genetisch bepaald, door stoornissen in de verbranding, afwijkingen aan bijvoorbeeld de schildklier. Andere mensen eten buitengewoon ongezond en veel en worden weer niet dik. het lijkt mij wat makkelijk gezegd dat iedereen die dik is geworden te weinig verantwoordelijkheid nam.
   En daarbij beste Jan, de gezondheidszorg wordt ook duur door mensen die jaarlijks sportief gaan skieën (botbreuken), door mannen, zoals in mijn kennissenkring, die tot ver in de dertig, begin 40 nog wekelijks gezond gaan voetballen (blessures) en na enkele uren in de kantine ook nog stomdronken met de auto naar huis gaan (ongelukken, echtscheidingen).
   Mensen die in Thailand op het strand lekker donker bruin in de zon bakken en waar over 20 jaar de huidarts en de oncoloog zich op mogen uitleven.
   ik kan raden Jan dat jij toevallig slank bent en ik vertrouw weinig op jouw verantwoordelijkheids gevoel, met alle respect. l.

   • Jan zegt op

    Beste Frank,
    In mijn verhaal heb ik het niet over personen welke middels ziekten dik zijn.
    Dit soort kanttekeningen worden er altijd bijgehaald.
    Ik ben er heilig van overtuigt dat het gros van de mensen dik is door eigen toedoen en geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen slechte (eet-en beweeg) gedrag.
    Ikzelf ben inderdaad slank…maar dat is me niet automatisch komen aanwaaien…ik sport om fit te blijven..ik let op wat ik eet en drink en weet me daarin gewoonweg te beheersen…ondanks het ouder worden blijf ik erg vitaal…maar daar heb ik dus wel iets voor gedaan en verantwoordelijkheid in genomen.
    Ik ben absoluut geen deskundige…maar in mijn boodschap zit wel een intentie dat als je verantwoordelijkheid neemt je lichaam je met het klimmen van de jaren daarvoor beloond in de vorm van vitaliteit en goede gezondheid.
    Ziektes die ontstaan en zijn gerelateerd aan overgewicht kosten de gezondheidszorg handen vol met geld.

    • Cornelis zegt op

     Jouw reactie onderschrijf ik volledig, Jan. Zorg goed voor je lijf en het lijf zorgt goed voor jou, zodat je je ook op gevorderde leeftijd goed voelt. Eet en drink met verstand, blijf bewegen, blijf ook geestelijk actief want dan blijft ook de bovenkamer langer gezond.
     Zelf – de 70 al voorbij – heb ik geen gewichtsproblemen; de combinatie van eten en drinken met verstand en veel kilometers maken op de fiets rondom Chiang Rai draagt daar vast en zeker aan bij.

   • John Chiang rai zegt op

    Volgens mij ligt de waarheid ergens in het midden,en heeft het zowel met zelfdicipline als ook met genetische oorzaken te doen of iemand slank,of dik is. In mijn kennissenkring ken ik ook mensen die dik zijn,en meestal allerhande van verontschuldigingen hebben,die vaak een erg klein deel van de werkelijke waarheid betreffen. Volgens velen eten en drinken ze heel normaal,en laten in gezelschap geen kans voorbij gaan,om niet een hapje achter de kiezen te schuiven. Vaak als je in een restaurant zit,zie je juist deze mensen,die de grootste portie’s bestellen,en na 30min de menukaart opnieuw bekijken,omdat ze nog steeds niet genoeg hebben. Als iemand ze aanspreekt op deze gewoonheid,geven ze aan dat ze normaal erg weinig eten,maar het toevallig vandaag een uitzondering is. Vaak zijn het, zonder dat ik generaliseren wil,verontschuldigingen waarbij in hun dagelijks leven meestal voor hun, de ene uitzondering na de andere zal volgen. Beweging wordt begrijpelijk steeds meer een kwaal,en de gedachte om aan sport te beginnen,een utopie. En zo zit je voor je het zelf weet in een soort heksen circel,waar je zonder ijzeren dicipline niet meer uitkomt. Daarom is vooropgesteld dat iemand gezond is,sport en regelmatige beweging,in samenhang met normale eetgewoonten het nul+ultra om slank en gezond te blijven. Sport en beweging die men aangepast aan zijn leeftijd en gezondheids toestand tot op hoge leeftijd verrichten kan,waarbij het alleen door onkunde en verkeerde dosering misschien tot blessures komen kan. Blessures die qua behandelingskosten bewezen, in geen vergelijk staan met de veel hogere kosten,die ontstaan kunnen door een totaal verkeerde levenswijze. Deze laatste kosten ontstaan meestal uit chronische ziektes ,die anders als een sportblessure,levenslange behandeling verlangen. Niet voor niets maken veel ziekenverzekeringen en ook doktoren in geheel Europa propaganda voor sport en beweging,die o.a deze enorme kosten voorkomen moeten.

 4. Chris van het dorpje zegt op

  Gelukkig heb ik keen beer buik
  omdat ik keen beer drink .
  Maar iedere keer , wanneer ik naar Hua Hin ga
  kom ik in 4 weeken 4 kilo bij .
  Dat komt voor al door het westerse eten
  en de hele dag bij de swimming pool te relaxen .
  Terug in het dorpje ga ik weer meer bewegen
  met werken in de tuin en zo maar doch duurt het maanden
  om de 4 kilo weer weg te werken .
  En zijn ze dan weg , is het bijna weer tijd
  om naar Hua Hin te gaan ….

 5. Slagerij van Kampen zegt op

  Vraag is of dit wordt veroorzaakt door overmatige bier consumptie. Eerder een kwestie van leeftijd. Kenmerkend voor ouder wordende mannen. Beperk uw calorie inname, dus minder vette in olie gebakken Thaise troep, blijf bier drinken, en zie: het buikje zal slinken maar niet geheel verdwijnen

  • Ger zegt op

   Goede tip van de calorie inname. maar dat is maar de helft. De andere helft is actief bezig zijn. Ik heb een makkie want ik hang niet voor de tv en verblijf niet in een kroeg of stamtafel. Blijft meer tijd over voor een actieve levensstijl. Bijvoorbeeld om te wandelen, fietsen , tuinieren, lopend naar de winkel i.p.v de auto.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website