Gezondheid: Alcoholvrij bier werkt als slaapmiddel

Door Redactie
Geplaatst in Algemeen, Gezondheid
Tags: ,
18 oktober 2015

Heb je last van slapeloosheid? Dan is dit artikel wellicht interessant. Uit onderzoek is gebleken dat je beter slaapt als je ’s avonds een glas alcoholvrij bier drinkt. Onderzoekers van University of Extremadura in Spanje publiceerden in PLoS One de resultaten van een humane studie. Zij concludeerden dat de hop-extracten in bier de slaap verbeteren doordat ze de de GABA-receptor beter laten werken.

In een glas bier van 333 milliliter zit ongeveer een gram hop. Eigenlijk moet je zeggen: lupuline, een poeder dat bestaat uit gedroogde delen van de vrouwelijke hopplant. Daarin zitten stoffen die in dierstudies proefdieren langer en meer laten slapen en de werking van slaapmiddelen versterken.

De belangrijkste daarvan is 2-methyl-3-buten-2-ol. Deze 2-Methyl-3-Buten-2-Ol, myrcenol en xanthohumol laten receptoren voor de neurotransmitter GABA beter werken. GABA is een neurotransmitter die in de hersenen vooral processen uitschakelt en op die manier slaap induceert.

Onderzoek

Zijn die stoffen in bier in staat om mensen beter te laten slapen? Die vraag wilden de Spanjaarden met hun studie beantwoorden. De onderzoekers bepaalden het slaapgedrag van 17 verpleegsters in een ziekenhuis, die allemaal veel stress rapporteerden. Vervolgens lieten de onderzoekers de vrouwen gedurende 14 dagen bij het avondeten 1 glas met 333 ml alcoholvrij bier drinken, en bepaalden ook tijdens die periode het slaapgedrag van de vrouwen.

Door het drinken van slechts dat ene glas bier sliepen de vrouwen, nadat ze ’s nachts in bed waren gestapt, sneller in. Hun sleep latency was korter. Hoewel de toename van hun sleep efficiency niet statistisch toenam door het bier, bewogen de vrouwen tijdens hun slaap significant minder. Dat betekent dat ze dieper sliepen.

 

Conclusie

Drink ’s avonds een glas alcoholvrij bier, en je gaat beter slapen.

Bron: Ergogenics + PLoS One. 2012; 7(7): e37290.

3 reacties op “Gezondheid: Alcoholvrij bier werkt als slaapmiddel”

 1. jurgen zegt op

  Is er alcohol vrij bier te koop in Thailand dan?

 2. Fransamsterdam zegt op

  Je slaapt beter als je een glas alcoholvrij bier drinkt.
  Beter dan wanneer?
  Beter dan wanneer ik niets drink?
  Beter dan wanneer ik een gewoon glas bier drink?
  Beter dan wanneer ik iets anders drink?
  Beter dan wanneer ik een fles wijn drink?
  En wat moet ik nou met vrouwen die in bed minder bewegen en eerder in slaap vallen?

 3. Leo Th. zegt op

  Een kopje thee gezet van hop voor het slapen gaan geeft hetzelfde effect. Stuk goedkoper!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website