Veel expats/pensionado’s in Thailand zijn de leeftijd van 50 jaar gepasseerd. Een reden temeer om je botten in de gaten te houden want je botten houden je letterlijk overeind.

Wanneer mensen ouder worden is osteoporose (botontkalking) vaak een belangrijke bepalende factor in de kwaliteit van leven. Leeftijd gerelateerde daling van de spier- en botmassa kan bij ouderen leiden tot broosheid en breuk van de botten.

Dit is een van de voornaamste reden dat oudere volwassenen in een verpleeghuis terecht komen. Als senioren een eventuele opname in een verpleeghuis willen uitstellen en hun zelfstandigheid niet willen verliezen, dan is het belangrijk om preventie in acht te nemen om zo onafhankelijk te blijven.

Botten

Je maakt je hele leven nieuw bot aan (maar als je ouder wordt steeds minder), echter veel mensen denken dat bot ‘dood’ materiaal is. Dat is niet zo. Het proces waarbij oude botcellen worden afgebroken en nieuwe worden aangemaakt, gaat ons hele leven door. Wel is het zo dat de balans tussen aanmaak en afbraak verandert. Tussen je 25ste en je 30ste is de botdichtheid het grootst. Daarna blijft die een aantal jaren stabiel. Na je 45ste neemt de aanmaak langzaam af en worden botten geleidelijk minder sterk. Op een gegeven moment slaat de balans door naar de negatieve kant en wordt er meer afgebroken dan erbij komt. Als dat proces van botontkalking ernstige vormen aanneemt en botten gemakkelijk breken, spreken we van osteoporose.

Osteoporose

Eén op de drie vrouwen krijgt osteoporose. Tijdens de overgang komt het proces van botafbraak in een stroomversnelling. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen beschermt namelijk tegen botafbraak. Hoe jonger overgangsklachten starten, hoe groter de kans op latere leeftijd op osteoporose. Daarnaast hebben vrouwen sowieso al wat kleinere en minder sterke botten, wat ze extra kwetsbaar maakt. Bij mannen is de verhouding één op de zeven. Het proces begint bij hen zo’n tien jaar later en verloopt veel geleidelijker. Vandaar dat zij er minder snel problemen door krijgen.

Preventie

Hoe help je het lichaam de aanmaak en afbreuk zo lang mogelijk in balans te houden? Botproductie kun je zelf stimuleren door gevarieerd te eten en minstens drie keer per week te bewegen. Dat heeft op elke leeftijd zin, ook voor wie boven de 70 of 80 is. De potentiële winst is weliswaar niet zo groot – maximaal 4 procent meer botdichtheid – maar het helpt in elk geval wel om een (snelle) achteruitgang te vertragen.

Fitness en krachttraining

Trainen met gewichten in een sportschool is erg goed voor ouderen. Je stimuleert je spierkracht en het is goed voor je botdichtheid. Als je druk op de botten uitoefent, stimuleert dat de botaanmaak. Vandaar dat bewegen zo belangrijk is voor sterke botten. Zorg dat bewegen wordt afgewisseld met bewegingen waarbij trekkracht op de botten in de rug wordt uitgeoefend, zoals met gewichten. En train in elk geval de lichaamsdelen die het kwetsbaarst zijn: de rug, de heupen en de polsen.

Veel Nederlanders hebben osteoporose

Meer dan 800.000 Nederlanders hebben osteoporose. Dit zijn bijna allemaal 60-plussers. Bij ruim 148.000 van hen is ook daadwerkelijk osteoporose door de huisarts gediagnostiseerd. Het overgrote deel van de mensen met osteoporose heeft er dus geen idee van. Ze komen er vaak pas achter als ze iets breken – jaarlijks gebeurt dat bij meer dan 80.000 patiënten boven de 55. Meestal gaat het om een heup, pols of onderarm. Bij een kwart van de pa­tiënten zakken de rugwervels in elkaar. Dat kan ernstige pijnklachten geven.

Botbreuken en botdichtheidsmeting

Als je boven je 50ste iets breekt terwijl je het niet zou verwachten, bijvoorbeeld na een simpele struikeling, moet er een belletje gaan rinkelen. In zo’n geval moet in het ziekenhuis standaard een botdichtheidsmeting worden gedaan. Helaas gebeurt dat in de praktijk niet altijd. Vraag er in dat geval vooral zelf om.

Bron: Gezondheidsnet

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “50-plussers zorg voor sterke botten!”

 1. Marc zegt op

  Daarom neem ik dagelijks Glucosamine capsules , ze zijn in Thailand verkrijgbaar bij de Chinese apotheek in het thuisland koop ik ze bij het kruidvat alwaar ze heel goedkoop zijn .
  diegenen die niet weten waarvoor het dient kunnen altijd googelen om de werking van Glucosamine te lezen , ik neem ze omdat het de smering van de gewrichten bevordert en de aanmaak van kraakbeen .

  • Khun Peter zegt op

   Glucosamine doet niets om het ‘ontkalken’ van je botten (Osteoporose) te voorkomen, het zorgt er voor dat je kraakbeen beter in conditie blijft en dat er meer ‘smeermiddel’ beschikbaar is. Verder werkt het ontstekingsremmend. Het werkt bij een deel van de mensheid verlichtend bij artrose- en artritis-achtige klachten.

   • Dave zegt op

    Ik ben het met je eens khun Peter, maar heb nog wel een toevoeging.
    Het is zeker zo belangrijk om drink en eetgewoontes aan te passen, anders zal een produkt als Gucosamine niet veel uitrichten.
    Het is zoiets als hoofdpijn hebben, paracetamol innemen, maat jezelf niet afvragen waarom je zo vaak hoofdpijn hebt.
    Trouwens voor de (vele) coladrinkers onder ons. Cola zorgt er o.a. voor dat onze botten beetje bij poreus worden.

 2. Slagerij van Kampen zegt op

  Vergeet medicijngebruik niet als belangrijke oorzaak. Prednison bv. Niet alleen bij langdurig gebruik maar volgens recent onderzoek ook bij frequente stootkuren. En, voor degenen die problemen ondervinden met het verteren van het gepeperde Thaise voedsel: wees matig bij het gebruik van maagzuurremmers. Langdurig gebruik heeft funeste gevolgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website