Een reis door het verleden van Thailand deel 6

Door Johnny BG
Geplaatst in Geschiedenis
Tags:
13 januari 2024

Zoals de beroemde wetenschapper Carl Sagan opmerkte: ”Je moet het verleden kennen om het heden te begrijpen”. Met andere woorden “om inzicht te krijgen hoe het hedendaagse Thailand zich heeft gevormd dan is het de moeite waard om naar de geschiedenis te kijken”.

In deze reeks wordt er een overzicht gegeven van gebeurtenissen uit de periode 1967 tot 2017. Elk deel beslaat een periode van vijf jaar en zal zeker verrassingen bieden voor zelfs de meest deskundige Thaise geschiedenisliefhebbers.

Deel 6: Periode 1992-1996

In 1992 werden Queen Sirikit Park, een botanische tuin in het Chatuchak district van Bangkok en Benchasiri Park aan Sukhumvit Road aangelegd ter herdenking van de vijfde cyclus verjaardag van Hare Majesteit Koningin Sirikit. Het Princess Maha Chakri Sirindhorn Anthropology Centre, een academische instelling onder het ministerie van Cultuur, en het Sirindhorn International Institute of Technology aan de PathumThani campus van de Thammasat University werden ook opgericht. De Prince Mahidol Award voor uitmuntende wereldwijde prestaties op het gebied van geneeskunde en volksgezondheid werd voor de eerste keer uitgereikt. De Mass Rapid Transit Authority (MRTA) werd opgericht onder het ministerie van Transport en de Walailak University werd opgericht in de provincie Nakhon Si Thammarat.

Januari

De regering begon met het innen van zeven procent btw ter vervanging van de bedrijfsbelasting die twee decennia werd geheven. De overheid waarschuwde fabrikanten en distributeurs om met het ingaan van deze wijziging niet als excuus gebruikt mag worden om onmiddellijk de prijzen van hun producten te gaan verhogen. Minister van Financiën Suthee Singhasaneh zei dat het Ministerie van Handel een onderzoek deed naar de kostenstructuren van consumptiegoederen en dat de bevindingen ervan zouden worden gebruikt om juridische stappen tegen oneerlijke ondernemers te zetten. Op fouten in belastingfacturen, al dan niet opzettelijk, stonden straffen tot zeven jaar gevangenisstraf en boetes tot 200.000 baht voor ondernemers. Suthee verzekerde het publiek dat alle verwarring over de btw binnen enkele maanden zou zijn verdwenen.

Na zes jaar als gouverneur van Bangkok trad Chamlong Srimuang, leider van de Palang Dharma Party (PDP), af om deel te nemen aan de nationale verkiezingen op 22 maart. Chamlong verklaarde dat hij klaar was om de functie van premier op zich te nemen indien dat de wens van het volk zou zijn en nomineerde zijn plaatsvervanger, Krisda Arungwongse Na Ayuthaya, als PDP kandidaat voor de
gouverneursverkiezingen. Tijdens zijn tijd als gouverneur herintroduceerde Chamlong het openbare aanbestedingsproces voor verschillende stadsprojecten en dat zou de stad 80 miljoen baht hebben bespaard. Succes had hij ook met het overtuigen van de gedoogde straatventers in de stad om voortaan op ‘s woensdags te stoppen met het verkopen van goederen zodat straten en trottoirs konden worden schoongemaakt. Het bestuur van Chamlong ondertekende ook de eerste overeenkomst met de Thanayong Group die de aanleg van de bovengrondse metrolijn door het zakencentrum van Bangkok op zich wilde nemen.

De Laotiaanse president Kaysone Phomvihane arriveerde voor een tiendaags staatsbezoek en werd vergezeld door zijn Minister van Buitenlandse Zaken, zijn plaatsvervanger en militaire officieren. Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej zei tijdens een receptie voor Kaysone dat zijn bezoek zou leiden tot een zeer positief resultaat ter bevordering van de hartelijke vriendschap en goede verstandhouding tussen de twee landen en hun volkeren en dat beide landen konden vooruitzien naar een positieve toekomst. Kaysone bleef vier dagen in Bangkok voordat hij de reis voortzette naar Chiang Mai, Phuket en de Eastern Seaboard. De reis was het eerste officiële bezoek van een Laotiaanse leider aan Thailand sinds de twee landen in 1979 een vredesakkoord ondertekenden.

In Bangkok werden aparte busbanen in het leven geroepen maar op de eerste dag dat er door de politie gecontroleerd zou worden werd duidelijk dat veel automobilisten het concept van de busbanen nog niet omarmt hadden. Sommige automobilisten op de busbanen van Phahon Yothin, Phetkasem, Sukhumvit en Suk Sawat overtraden per ongeluk of opzettelijk de nieuwe wet. De politie beweerde niettemin dat de nieuwe busbanen ondanks dat effectief waren gebleken getuige de verbeterde verkeersstroom. Busbaanovertreders ontsnapten met alleen een waarschuwing van de politie op de eerste dag van de invoering.

Maart

Hooggeplaatste politieagenten verdedigden de praktijk van het doden van zware criminelen onder toelaatbare omstandigheden en zeiden dat deze extreme aanpak, indien zorgvuldig toegepast, zou bijdragen tot het terugdringen van ernstige criminaliteit. In sommige kringen groeide de bezorgdheid dat sommige moorden die door de autoriteiten werden beschreven als zelfverdedigingsacties in feite buitengerechtelijke politieacties waren om beroepscriminelen uit te schakelen in plaats van ze voor de rechter te brengen. In 1991 zijn in totaal 22 criminele verdachten door de politie in Bangkok vermoord onder zogenaamde toelaatbare omstandigheden en zouden er in het hele land meer dan 80 van dergelijke incidenten zijn geweest.

Op 22 maart werden algemene verkiezingen gehouden, de eerste sinds de Nationale Raad voor Vredeshandhaving in februari 1991 de gekozen regering van Chatichai Choonhawan omverwierp. In totaal namen 15 partijen deel die om 360 zetels in het Huis van Afgevaardigden streden. De Justice Unity Party kwam als beste uit de bus met 79 zetels gevolgd door de Nation Party met 74 zetels en de New Aspiration Party met 72 zetels. Een totaal van 19.216.466 kiezers brachten hun stem uit wat neerkomt op 59,2% van de kiesgerechtigden.

Kandidaat voor de Democratische Partij, Abhisit Vejjajiva, 28, werd het jongste parlementslid ooit van het land nadat hij bij de algemene verkiezingen een kiesdistrict in Bangkok won. De in Engeland geboren en in Eton en Oxford opgeleide Abhisit won kiesdistrict 6 bestaande uit de districten Sathon, Yannawa en Bang Kho Laem.

April

PDP kandidaat Krisda Arunwongse Na Ayuthaya werd gouverneur van Bangkok bij de verkiezing waarbij slechts 23% van de kiesgerechtigden hun stem uitbrachten. Krisda bedankte de stadsbewoners voor hun steun en beloofde de ontwikkelingsprojecten die door het vorige bestuur waren geïnitieerd voort te zetten. Hij zei dat het probleem van de sloppenwijken, de volksgezondheid en het onderwijs zijn prioriteiten waren als gouverneur. Hij beloofde ook dat zijn bestuur zou doorgaan met infrastructuurprojecten die gericht zijn op het oplossen van de verkeersopstopping in Bangkok.

Nadat gebleken was dat diverse partijen er na de Algemene Verkiezingen van maart niet in geslaagd waren een regering met een meerderheid te vormen benoemde een alliantie van vijf promilitaire partijen opperbevelhebber generaal Suchinda Kraprayoon, leider van de militaire coup van 1991, tot premier. Dit stuitte op grote tegenstand van studenten en politieke partijen buiten het militaire bondgenootschap. Toen het Parlement op 19 april bijeenkwam, kleedden alle leden van de oppositie zich in begrafeniskleding en droegen ze zwarte armbanden.

Mei

Op de vierde dag van de maand die nu bekend staat als ‘Black May’, kwamen meer dan 60.000 mensen samen met onder meer leden van de oppositiepartijen om te protesteren tegen de ondemocratische benoeming van Suchinda als premier. PDP leider Chamlong begon een hongerstaking ’tot de dood’ om op het ontslag van de premier te eisen. Op het hoogtepunt van het protest kwamen er op verschillende plaatsen naar schatting 200.000 mensen bijeen. In de daarop volgende dagen heerste er chaos in de straten van Bangkok vanwege botsingen tussen demonstranten en soldaten. Een aantal gebouwen werd in brand gestoken, waaronder de afdeling Public Relations, en honderden demonstranten werden gearresteerd waaronder Chamlong. Al het geweld resulteerde in 39 gemelde doden en honderden gewonden. Ongeveer 3.500 mensen werden gearresteerd.
De meeste slachtoffers vielen op de belangrijkste protestlocaties in de buurt van het Royal Hotel, Sanam Luang en het Democracy Monument. Ongeveer 100 gewonde demonstranten werden het Royal Hotel binnengedragen waar artsen de receptie en andere hoeken van het hotel ombouwden tot tijdelijke operaties. Op 20 mei riep de koning Suchinda en Chamlong naar het Chitralada paleis en beval hen de confrontaties te beëindigen en een compromis te vinden. Vijf dagen later trad Suchinda af en werd vicepremier Meechai Ruchupan waarnemend premier. Hij werd op 24 mei vervangen door Anand Panyarachun.
Demonstranten die in de gevangenis waren beland werden vrijgelaten en de regering keurde een wijziging van de grondwet goed waardoor de premier een gekozen functionaris moest zijn.

De 41e Miss Universe verkiezing werd op 8 mei gehouden in het Queen Sirikit National Convention Centre in Bangkok. Van de 78 deelnemers werd Michelle McLean uit Namibië gekroond tot Miss Universe. Ze was de eerste en tot nu toe de enige Namibische vrouw die de titel won.

Juni

Pumpuang Duangjan bekend als de koningin van luk thung (Thaise countrymuziek) stierf aan de complicaties als gevolg van de auto-immuunziekte lupus. Pumpuang werd geboren in een arm plattelandsgezin in het noordoosten en groeide op in Suphan Buri. Honderdduizenden mensen woonden de koninklijk gesponsorde begrafenis bij terwijl de hele natie rouwde om haar dood.

Augustus

Premier Anand beval de degradatie van drie militaire officieren die naar verluidt verantwoordelijk zouden zijn voor het brute optreden tegen de prodemocratische protesten in mei. Onder hen was Kaset Rojananin die werd ontheven van zijn taken als opperbevelhebber en luchtmachtcommandant. Kaset en de andere twee officieren beweerden dat Suchinda het hardhandig optreden had bevolen.

September

Op 13 september werden algemene verkiezingen gehouden waaraan in totaal 12 partijen deelnamen. De Democratische Partij won 79 van de 360 zetels in het Huis van Afgevaardigden; de Nation Party won 77 zetels en de National Development Party won 60 zetels. In totaal hebben 19.622.332 mensen gestemd wat neerkomt op 61,6% van de geregistreerde kiezers. De klinkende overwinning van de Democratische Partij katapulteerde partijleider Chuan Leekpai in de rol van premier.

Oktober

Minister van Binnenlandse Zaken Chavalit Yongchaiyuth zei dat hij de Green North-East Project zou laten doen herleven. Het milieuproject werd in de jaren tachtig gestart toen generaal Chavalit de legerleider was en werd geannuleerd toen Suchinda het bevel over het leger voerde. Chavalit zei dat het project dat was gericht op de irrigatie van het noordoosten een van de beste overheidsprojecten ooit was.

November

Premier Chuan kondigde tegen 350 hooggeplaatste militairen en politieagenten en provinciale gouverneurs die bijeen waren in het Government House in Bangkok aan dat hij een einde wilde maken aan kinderprostitutie en kinderarbeid. “Als er kinderprostitutie is, moeten gouverneurs de zaak onder de aandacht van de provinciale politiechefs brengen”, zei de premier, eraan toevoegend: “De problemen in ons land zullen minder zijn als degenen die wapens hebben en de wet handhaven niet de bron van problemen zijn.”

December

Er werd aangekondigd dat de export in 1992 met bijna 20% was gestegen ondanks binnenlandse problemen en instabiliteit. Aan het begin van het jaar werd voorspeld dat de exportgroei slechts 2% zou bedragen maar aan het einde van het jaar werd dit cijfer op 18% geschat.

Chusri Meesommon, een van de grote vrouwelijke comedians van weleer, stierf na een show op 63 jarige leeftijd. Ze maakte het publiek al sinds de jaren vijftig aan het lachen.

1993

1993 was het jaar van de opening van de Queen Sirikit Botanical Garden in het Mae Rim district van de provincie Chiang Mai. Asian University (voorheen de University of Science and Technology) werd in Chonburi opgericht. Central Group richtte de supermarktketen Big C op. CentralPlaza Bang Na (ook bekend als Central City Bang Na) werd geopend in het Bang Na district van Bangkok en CentralPlaza Ramindra werd geopend in het Bang Khen district. Dusit Thani College, een particuliere hogeschool gespecialiseerd in hospitality management, werd geopend in Bangkok. De wekelijkse Engelstalige krant Phuket Gazette drukte zijn eerste editie af.

Januari

Om een einde te maken aan een lange traditie van provinciale gouverneurs die uitsluitend voor mannen zijn heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken Charatsri Teeparat tot gouverneur van de provincie Nakhon Nayok benoemd. De 53-jarige Charatsri was voorheen directeur van het Stads en Landelijk Planbureau.

Februari

Een groep Nobelprijswinnaars voor de Vrede waaronder de Dalai Lama en aartsbisschop Desmond Tutu lanceerde vanuit Thailand een internationale campagne voor de vrijlating van de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi. Zelf ook een Nobelprijswinnaar zat in haar vierde jaar van haar huisarrest. De groep reisde naar de Thais-Birmese grens waar ze Birmese dissidenten ontmoetten.

Er is een nieuwe wet van kracht geworden die alle motorrijders en duopassagiers verplicht om een helm te dragen met een officieel keurmerk dat is afgegeven door het Ministerie van Industrie. Motorrijders met niet goedgekeurde helmen riskeerden een boete van 500 baht. De nieuwe wet leidde tot protesten van motorrijders die dure geïmporteerde helmen hadden gekocht voordat het officiele keurmerk afgegeven door het Ministerie van Industrie van kracht werd.

Het Thaise leger heeft een commissie ingesteld om de aankoop van 106 in de VS gemaakte Stingray tanks te onderzoeken. In totaal kregen 44 voertuigen technische problemen, scheuren in de geschutskoepels en andere gebreken. Minister van Defensie Vijit Sookmark wees erop dat de Stingray een prototype was dat nog nooit in gevechten was gebruikt. Critici suggereerden dat de aankoop mogelijk gebaseerd was op commissies in plaats van op veiligheidsbehoeften en merkten op dat Thailand het enige land ter wereld was dat de Stingray tanks kocht.

Volgens de Mahidol University waren 55 van de 2.087 mensen die na de gebeurtenissen in mei als vermist werden opgegeven nog steeds vermist. Hun familieleden riepen de regering op om de verantwoordelijken voor hun verdwijning op te sporen en te straffen. Ook veel gewonden eisten schadevergoeding.

Er werden dringende maatregelen genomen om de illegale binnenkomst van Birmese, Chinezen en bergstammen tegen te houden waarvan velen zich bij de Thaise prostitutie industrie zouden aan sluiten. De plaatsvervangend secretaris-generaal van de Nationale Veiligheidsraad, Khachadpai Buruspatana, zei dat Thailand de bewakings- en onderscheppingseenheden langs de grenzen had verhoogd en zwaardere straffen had opgelegd aan illegale immigranten en degenen die betrokken waren bij het binnenbrengen ervan. Het aantal illegale immigranten bedroeg destijds meer dan 100.000.

April

De koning huldigde het nieuwe Conferentiecentrum van de Verenigde Naties in Bangkok in en sprak de hoop uit dat het de toenemende rol en verantwoordelijkheden van staten in de regio Azië-Pacific zou kunnen ondersteunen. Bij de opening riep secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali van de Verenigde Naties Thailand op om de Rode Khmer over te halen deel te nemen aan een verkiezingsproces om een einde te maken aan het geweld in Cambodja.

Het kabinet keurde een wijzigingsvoorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken goed dat vrouwen het recht geeft op 90 dagen zwangerschapsverlof met behoud van salaris.

Mei

Na een week van protesten van boeren tegen de lage prijzen voor rijst stemde de regering ermee in om tweede oogst tegen een hoger tarief te kopen. De boerenprotesten begonnen in de provincie Kamphaeng Phet. Er waren gewelddadigheden nadat de politie de protesten waarbij de boeren gewapend waren met stokken, stenen en molotovcocktails neer wilde slaan. Een boer werd gedood en verschillende politieagenten raakten gewond. De protesten breidden zich later uit naar Bangkok.

Augustus

‘King of Pop’ Michael Jackson gaf een concert voor een volle National Stadium menigte in Bangkok als onderdeel van zijn ‘Dangerous Tour’. Het was een van de meest verwachte concerten in de Thaise geschiedenis. Jackson stelde twee keer een tweede concert uit vanwege uitdroging. Hij werd op verschillende locaties in de stad gezien waaronder Patpong en bewaakt door een groot contingent van politie en mensen in de entertainmentindustrie.

Op 1 augustus werden 33 scholen in brand gestoken in de provincies Pattani, Yala en Narathiwat. Twee dagen later brandde een 34e school af. Minister van Binnenlandse Zaken Chavalit zei dat hij geloofde dat de aanslagen politiek gemotiveerd waren en niet het werk van een separatistische beweging. Premier Chuan was het daar echter niet mee eens en verwierp de speculaties dat de brandstichtingen voortkwamen uit politieke ruzies.

September

Een van Thailand’s meest gerespecteerde spirituele figuren, Phra Buddhadasa Bhikkhu, 87, werd gecremeerd in Wat Suan Mok in de provincie Surat Thani. Buddhasara werd beschouwd als een moderne hervormer van het boeddhisme en werd door zijn bewonderaars gezien als een voorbeeld voor beoefenaars van het boeddhisme in Thailand en daarbuiten.

November

Meer dan 700 afgevaardigden, waaronder ministers en hoge functionarissen uit 127 landen kwamen bijeen op het regionale hoofdkwartier van de VN in Bangkok voor een bijeenkomst om de aantasting van de ozonlaag, die algemeen werd beschouwd als een van de ernstigste milieubedreigingen voor de planeet, aan te pakken.

December

Manoon Roopkachorn, een voormalige “Jonge Turk” couppleger, is door het Strafhof vrijgesproken van samenzwering om koningin Sirikit, voormalig premier Prem Tinsulanond en voormalig legerleider generaal Arthit Kamlangek te vermoorden tijdens de Queen’s Cup voetbalwedstrijd in het National Stadium op 20 oktober 1982. De officier van justitie beschuldigde Manoon van samenwerking met voormalige communisten en academici.

Thaicom 1-satelliet werd gelanceerd vanuit Frans Guyana in Zuid-Amerika. De lancering werd bijgewoond door prinses Maha Chakri Sirindhorn en die beschreef de lanceriing als ‘een gebeurtenis die moet worden vastgelegd in de telecommunicatiegeschiedenis van Thailand’. De satelliet gaf de mogelijkheid voor televisie- en radiouitzendingen, satelliettelefooncommunicatie, datacommunicatienetwerken en videoconferenties.

Sa Kaeo, Nong Bua Lamphu en Amnat Charoen werden Thaise provincies, wat het totaal op 76 brengt.

1994

1994 was het jaar waarin winkelcentrum Seacon Square in het Prawet district van Bangkok werd gedoopt door prinses Sirindhorn en CentralPlaza Udon Thani (voorheen Charoensri Complex) werd in Udon Thani geopend. Het Mahidol University College of Music werd opgericht onder leiding van Sugree Charoensook.

Januari

De politie is begonnen met de handhaving van de Wet Bescherming Auto Ongelukken door automobilisten aan te houden wiens voertuigen niet gedekt waren door een WA verzekering. Automobilisten die onverzekerd en zonder door een verzekeringsmaatschappij afgegeven groene badge op de voorruit reden riskeerden een boete van 10.000 tot 50.000 baht.

Februari

De Tsjechische president Václav Havel bezocht Thailand als gast van de koninklijke familie. Het was het eerste bezoek aan Thailand door een leider van de Tsjechische Republiek. Tijdens zijn verblijf van vier dagen ontmoette Havel ook premier Chuan. Ze bespraken bilaterale betrekkingen in het kader van politiek en economische samenwerking.

Vice minister van Buitenlandse Zaken Surin Pitsuwan prees de afschaffing van de 30 jaar oude handelssancties tegen Vietnam door de Amerikaanse president Bill Clinton. In een verklaring van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zei hij dat de opheffing van het Amerikaanse embargo niet alleen de sfeer tussen de VS en Vietnam zou verbeteren maar ook de economische ontwikkeling in Vietnam en de Z.O. Aziatische regio als geheel zou bevorderen.

April

Koning Bhumibol, koningin Sirikit en prinses Sirindhorn voegden zich bij de Laotiaanse president Nouhak Phoumsavanh en andere hoogwaardigheidsbekleders om de vriendschapsbrug over de Mekong rivier tussen Thailand en Laos te openen. De 1.170 meter lange brug werd gezien als een cruciale stap voor het creëren van een invloedrijke economische gemeenschap rond de Mekong.

Juni

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken stemde ermee in om uitgaansgelegenheden tot 3 uur ’s nachts open te laten. Volgens plaatsvervangend permanent secretaris van Binnenlandse Zaken Benchakul Makarathas werd de beslissing genomen vanwege de toegenomen vraag naar amusement en recreatie. De vorige verordening verplichtte uitgaansgelegenheden zoals bars, nachtclubs en discotheken om hun deuren om middernacht te sluiten terwijl deze tot 1 uur ’s nachts open mochten blijven als de volgende dag een feestdag was.

Juridische experts kwamen overeen om aan te dringen op wijziging van alle wetten met betrekking tot abortus om ze beter in overeenstemming te brengen met de veranderende publieke opvattingen. Vice minister van Volksgezondheid Udomslip Srisaengnam zei dat er elk jaar minstens 300.000 illegale abortussen worden uitgevoerd, waardoor ongeveer 10% van de zwangerschappen in Thailand wordt beëindigd. Ambtenaren op de conferentie van het Ministerie van Volksgezondheid waren het niet eens met het legaliseren van abortus maar stelden voor de wetten aan te passen aan de huidige sociale omstandigheden.

Juli

De regering verhoogde haar controle op NGO’s ( Niet overheidsorganisaties) door hen te verplichten om mintens 30 dagen van te voren toestemming te vragen voor alle geplande activiteiten.

Oktober

Telecommunicatiemagnaat Thaksin Shinawatra werd genoemd om de functie van Minister van Buitenlandse Zaken te gaan vervullen. De voordracht werd ingegeven vanwege een herschikking van het kabinet en markeerde de eerste stap in de politiek voor de CEO van Shinawatra Computer and Telecommunications Group. PDP-leider Chamlong zou Thaksin persoonlijk benaderd hebben om de functie op zich te nemen omdat hij geloofde dat zijn zakelijke ervaring nuttig zou zijn bij het uitvoeren van het buitenlands beleid ten behoeve van de economie en de armen.

Premier Chuan wees het verzoek van de Amerikaanse president Clinton af om Amerikaanse schepen met militair materieel in de Golf van Thailand te stationeren. De VS wilden wapens, militaire reserveonderdelen en zwaar materieel voorpositioneren voor gebruik in geval van een crisis. “Het spijt me dat we het voorstel niet kunnen accepteren, maar Thailand zal blij zijn om de regionale veiligheidssamenwerking voort te zetten”, zei Chuan in een verklaring.

December

Tijdens zijn jaarlijkse verjaardagstoespraak tot de natie ging de koning voort op een ecologisch duurzame economische filosofie die hij Trasadi Mai of ‘nieuwe theorie’ noemde. De koning legde uit dat de Nieuwe Theorie een praktisch plan was om een systeem van geïntegreerde, zelfvoorzienende boerderijen te ontwikkelen.

De Thais-Amerikaanse arts Chatri Duangnet verhuisde vanuit Philadelphia naar Thailand en begon een motorambulancedienst. Hij legde uit dat hij op het idee voor de dienst kwam vanwege de drukke verkeerssituatie voor reguliere ambulances in Bangkok. De dokter haalde het Bangkok General Hospital over om twee motorfietsen uit te rusten met levensondersteunende apparatuur.

1995

1995 is het jaar waarin Central Marina (voorheen Central Center Pattaya) in Pattaya werd geopend en Central Plaza Pinklao in Bangkok. Fashion Island winkelcentrum aan Ramintra Road werd ook geopend evenals Future Park aan Viphavadi Rangsit Road in PathumThani. Orient Thai Airlines werd opgericht en ook Stamford International University werd opgericht. Thai-Chinese International School werd geopend in Bang Phli Yai in de provincie Samut Prakan. Tinsulanon Stadium, vernoemd naar voormalig premier Prem Tinsulanonda, werd geopend in Mueang Songkhla met een capaciteit van 45.000 toeschouwers. De vijftienjarige Tata Young werd meteen een sensatie nadat haar eerste album in vijf maanden tijd een miljoen exemplaren verkocht.

Januari

Eindelijk werd de naam onthuld van een vrouw die 600 miljoen baht schonk om de derde boeddhistische universiteit van Bangkok te bouwen. Ze was Namthong Khunvisal, een lerares die
in augustus 1994 op 97 jarige leeftijd stierf en een fortuin had vergaard door verstandige investeringen.

Februari

De Thaise regering verdedigde krachtig de ondertekening van een contract om aardgas via een pijpleiding uit Myanmar voor binnenlandse elektriciteitsopwekking veilig te stellen en zei dat dit niet zou helpen om het militaire regime in Yangon overeind te houden. Premier Chuan zei dat de energiezekerheid van Thailand een aparte kwestie is van de gewapende strijd van Birmese minderheidsgroepen.

Maart

Leiders van de moslimgemeenschap zeiden dat enkele Thaise studenten uit het Zuiden die in het Midden-Oosten en Pakistan hadden gestudeerd betrokken waren bij binnenlandse en internationale terroristische groeperingen. De studenten, de meesten ouder dan 20 jaar, verlieten Thailand in het geheim via zuidelijke grensprovincies om paspoorten en beurzen te verkrijgen om naar Arabische landen en Pakistan te reizen. Een functionaris van het kantoor van de Chula Ratchamontri, geestelijk leider van Thaise moslims, weigerde commentaar te geven op het rapport maar zei dat meer dan 1.500 Thais in islamitische landen zouden studeren.

Mei

Opkomende ster Thaksin maakte een winst van ongeveer een miljard baht met de verkoop van twee miljoen aandelen van zijn telecombedrijf. Thaksin informeerde de Stock Exchange of Thailand over de deal die volgens Korn Chatikavanij, president van Jardine Fleming Thanakon Securities, bedoeld was om hem in staat te stellen een politieke carrière na te streven.

Juni

Prinses-moeder Sri Nagarindra is vredig overleden in het Siriraj-ziekenhuis, waar ze sinds 3 juni verbleef. Ze was 94 jaar oud. De koning, de koningin en andere leden van de koninklijke familie waren aanwezig in het ziekenhuis toen ze stierf.

Juli

Op 2 juli werden Tweede Kamer verkiezingen gehouden nadat Chuan werd gedwongen nieuwe verkiezingen uit te schrijven na de uiteenvalling van zijn door de Democraten geleide coalitieregering op 20 mei naar aanleiding van een landhervormingsschandaal waarbij Democratische parlementsleden betrokken waren. In totaal deden 12 partijen mee. Thai National Party won 92 zetels, gevolgd door de Democratische en Aspiration-partijen, die respectievelijk 86 en 57 zetels behaalden. In totaal hebben 23.462.746 mensen gestemd, wat neerkomt op 62% van de geregistreerde kiezers. Het kopen van stemmen zou nieuwe hoogten bereiken.
Chart Thai Party leider Banharn Silpa-archa werd op 13 juli de 21e premier van Thailand

Augustus

Het Ministerie van Volksgezondheid keurde het testen goed van een in Thailand ontwikkeld hiv vaccin genaamd Immunogen, gemaakt van hiv virus deeltjes. Deelnemers aan de proeven waren hiv geïnfecteerde Thais.

September

Het kabinet heeft besloten dat het 21 kilometer lange elektrische treinproject van MRTA, dat Bang Sue met Hua Lampong verbindt, volledig ondergronds moet. De beslissing verhoogde de geschatte kosten van civiele werken voor het project van 40 miljard naar 60 miljard baht.

De World Muay Thai Council werd officieel opgericht tijdens een conferentie in Bangkok die werd bijgewoond door 78 lidstaten. De Council werd gevormd naar aanleiding van het kabinetsbesluit in mei om Muay Thai te beschermen als onderdeel van het Thaise nationale erfgoed en om de sport te reguleren die internationaal steeds populairder werd.

Oktober

Voedselverkopers moesten voldoen aan nieuwe hygiënenormen die waren aangekondigd door het Ministerie van Volksgezondheid. Uit een in Bangkok uitgevoerd onderzoek onder 9.000 verkopers bleek dat meer dan de helft van hen voedsel verkocht waarbij de E.coli bacteriewaarde boven de veilige limiet was. Uit het onderzoek bleek ook dat 45 procent van de verkopers detecteerbare hoeveelheden van de diarree-veroorzakende bacteriën op hun handen had. Kakkerlakken, ratten en vuil waren ook veelvoorkomende gevallen bij eetstalletjes langs de weg in Bangkok.

December

Het Zuidoost-Aziatische Nuclear Weapon-Free Zone Treaty (SEANWFZ), ook wel het Verdrag van Bangkok genoemd, formaliseerde een moratorium op de ontwikkeling van kernwapens onder de 10 ASEAN-lidstaten. De procedure begon op 15 december in Bangkok en verbood de ondertekenaars van de ontwikkeling, fabricage, verwerving, bezit of enige controle over kernwapens. Het verdrag, dat in 1997 in werking is getreden omvat een protocol dat de kernwapenstaten China, de VS, Frankrijk, Rusland en het VK ermee instemden het Verdrag te respecteren echter geen van de kernwapenstaten heeft dit protocol ondertekend.

Chiang Mai was gastheer van de 18e Zuidoost-Aziatische Spelen. Het was de eerste keer dat het multisportevenement werd georganiseerd door een stad die geen nationale hoofdstad is.

1996

1996 is het jaar waarin de British International School in Phuket werd opgericht. Thaise muziektelevisie Channel V werd gelanceerd. Het 59 verdiepingen tellende Jewelry Trade Centre aan Silom Road in Bangkok werd voltooid. Major Cineplex Group Public Company Limited, de grootste exploitant van bioscopen in Thailand, werd opgericht. Thai League 1, bekend als T1, werd opgericht als een professionele competitie voor Football Thai Association clubs. Het Ubonrak Thonburi ziekenhuis in de provincie Ubon Ratchathani begon medische zorg te bieden aan inwoners van Ubon Ratchathani en de omliggende Thaise provincies, evenals aan Laotiaanse en Cambodjaanse patiënten.

Maart

De Thaise regering was gastheer van de eerste Azië-Europa Meeting (ASEM) die voor het eerst de leiders van de 15 landen van de Europese Unie en 10 ASEAN landen samenbracht. De top ging vooral over economische samenwerking, maar ging ook over kwesties als nucleaire ontwapening en mensenrechtenschendingen in Oost-Timor.

Een nieuw boek van de koning werd gelanceerd als onderdeel van de viering van het 50 jarig jubileum van zijn troonsbestijging. Het boek, getiteld Mahajanaka, is gebaseerd op een verhaal van Phra Traipidok (de boeddhistische boomkanonnen) met als hoofdthema de deugd van doorzettingsvermogen. Het was het derde boek van de koning, na zijn vertalingen van A Man Called Intrepid (1993) en Tito (1994).

The Bangkok Post kondigde aan dat een elektronische versie van zijn dagelijkse nieuwseditie online beschikbaar zou zijn.

Protesten waarbij boerengroepen, studenten en industriële arbeiders betrokken waren, legden meer druk op de regering door te zweren dat ze elkaar zouden steunen om hun problemen op te lossen. De demonstranten richtten een commune op met de naam ‘Village of the Poor’ voor het Government House en beloofden niet naar huis terug te keren voordat ze een toezegging van de regering hadden gekregen om hun problemen aan te pakken. Ze eisten aandacht voor landkwesties, compensatie voor dorpsbewoners die getroffen zijn door de bouw van dammen, arbeidsomstandigheden en giftig afval.

Tienduizenden mensen uit alle lagen van de bevolking, velen in rouwkleuren, verzamelden zich op 10 maart in Sanam Luang om de laatste eer te bewijzen aan de prinses-moeder. Ongeveer 1,4 miljoen mensen presenteerden sandelhoutbloemen bij het crematorium en in 38 tempels in heel Bangkok. Afgezien van de begrafenisstoet waren de straten van Bangkok bijna verlaten.

Mei

Het Ministerie van Financiën nam de Bangkok Bank of Commerce over om het van de ondergang te redden. Het ministerie ondernam de actie na een groot aantal opnames door spaarders. De drastische actie was niet ongekend; in augustus 1984 nam het Ministerie van Financiën de controle van Asia Trust Bank over.

Juni

Miljoenen mensen in het hele land namen deel aan een ceremonie bij kaarslicht ter ere van de 50e verjaardag van de toetreding van koning Bhumibol tot de troon. Sanam Luang was helemaal vol met mensen, van wie velen uit de provincies waren gereisd om getuige te zijn van de gebeurtenis. De koning presideerde de ochtendceremonie in het Gouden Jubileumpaviljoen op 6 juni. Op 5 juni werd de koning ’s werelds eerste ontvanger van de internationale Rice Award als erkenning voor zijn inspanningen om de landbouwmethoden en de levenskwaliteit van boeren in Thailand te verbeteren.

Thaise en Franse onderzoekers rapporteerden de ontdekking van de grootvader van alle tyrannosaurussen in de provincie Khon Kaen. De vleesetende dinosaurus genaamd Siamotyrannus isanensis dateert van voor 20 miljoen jaar de voorheen oudst bekende tyrannosaurus.

De regering stemde ermee in om ongeveer 700.000 illegale arbeidsmigranten in 39 provincies officieel te erkennen om het toenemende tekort aan arbeidskrachten in Thailand te verminderen. Het kabinet heeft besloten dat vreemdelingen in afwachting van uitzetting gedurende een periode van maximaal twee jaar legaal mogen worden tewerkgesteld. Volgens werkgeversorganisaties had het land een tekort aan ongeveer 1,36 miljoen werknemers.

Voormalig minister van Wetenschap en Technologie Bhichit Rattakul werd verkozen tot gouverneur van Bangkok.

Juli

De regering werd door een panel van economen en academici gewaarschuwd dat de Thaise economie zou instorten als de regering van Banharn het land zou blijven besturen. Ze bekritiseerden het economisch beleid van de regering op verschillende fronten. Een criticus zei dat de regering ‘de economie gewoon van dag tot dag beheert’.

Fabrikanten en adverteerders van condooms met durian smaak kregen een boete nadat ze een advertentie in kranten hadden geplaatst. De Consumentenbeschermingscommissie oordeelde dat de advertentie schuldig was aan ‘het aanmoedigen van seksueel wangedrag bij jongeren’.

Oktober

Tijdens een vijfdaags bezoek aan Thailand hebben koningin Elizabeth II en prins Philip het het V.K. de Royal Barge Procession in Bangkok bijgewoond voordat ze naar Ayutthaya reisden. Duizenden mensen stonden langs de weg om een glimp van het koningshuis op te vangen. Vergezeld door de koning, de koningin en andere leden van de Thaise koninklijke familie, arriveerde de stoet bij Siriyalai Mansion om de Loy Krathong ceremonie te bekijken. Vanuit het landhuis ging het koningshuis naar Wat Chaiwatthanaram om een licht- en geluidspresentatie te bekijken die de opkomst en ondergang van het koninkrijk Ayutthaya uitbeeldt.

Volgens de gezondheidsafdeling had de luchtvervuiling in en rond Bangkok kritieke niveaus bereikt vanwege fijnstofdeeltjes dat 50-100% boven de veiligheidsnorm lag. Stedelijke ziekenhuizen hadden naar verluidt te maken met twee keer zoveel patiënten met luchtweg- en spijsverteringsklachten. Dr. Prakrom Vuthipong, directeur-generaal van de gezondheidsafdeling, zei dat naar schatting een miljoen mensen in de stad last hadden van allergieproblemen veroorzaakt door luchtvervuiling.

November

17 november waren er algemene verkiezingen. De New Aspiration Party behaalde 125 van de 393 zetels in het Huis van Afgevaardigden, gevolgd door de Democratische Partij met 123 zetels. De National Development Party werd derde met 52 zetels. De opkomst was 62,4% met 24.070.750 mensen die hun stem uitbrachten. Met steun van vijf coalitiepartijen werd de oprichter en leider van de New Aspiration Party, generaal Chavalit, op 25 november door koninklijke besluit benoemd tot 22e premier van Thailand.

De Amerikaanse president Bill Clinton arriveerde voor een kort staatsbezoek. De president werd bij aankomst op Don Muang verwelkomd door de toenmalige kroonprins Vajiralongkorn voordat hij de koning, andere leden van de koninklijke familie, premier Banharn en andere regeringsfunctionarissen zou ontmoeten.

Protesterende arbeiders staken twee Sanyo Universal Electric fabrieksgebouwen op Sukhumvit Soi 102 in brand toen hun eindejaarsbonussen werden verlaagd. De schade aan de fabriek werd geschat op 300 miljoen baht. De Board of Investment beval het kantoor in Tokio om zich bij het Japanse moederbedrijf voor het incident te verontschuldigen.

*Bronnen voor dit verhaal zijn archieven van UPI, AFP, AP, de Bangkok Post, The Nation en Wikipedia en vrij vertaald van online magazine Big Chilli https://is.gd/oiUg8Z

Naschrift: Vanaf nu begint de periode die ik bewust in Thailand heb meegemaakt en komen er weer allemaal herinneringen naar boven hoe het land destijds was. 1992 was het jaar waarin ik Thailand en omliggende landen in een periode van een half jaar echt kon gaan ontdekken alhoewel snel duidelijk werd dat veel buurlanden niet mijn voorkeur hadden.
Het kan aan mij liggen maar voor mijn gevoel is dit ook zo’n beetje het begin van de echte Thaise vooruitgang tot we die nu kennen. Je kan je het haast niet voorstellen dat Don Muang het enige vliegveld van Bangkok was, er geen tolwegen waren, geen BTS, geen metro en geen nieuwe auto’s die de files veroorzaakten. Wat je ook niet kan voorstellen is dat je na een dag in Bangkok je snot hartstikke zwart was en dat wit moeilijk wit was te houden.

9 reacties op “Een reis door het verleden van Thailand deel 6”

 1. Tino Kuis zegt op

  Heel mooi weer, Johnny. Maar dit even dit citaat, waar ik echt heel hard om moest lachen. Maart 1996:

  ‘Een nieuw boek van de koning werd gelanceerd als onderdeel van de viering van het 50 jarig jubileum van zijn troonsbestijging. Het boek, getiteld Mahajanaka, is gebaseerd op een verhaal van Phra Traipidok (de boeddhistische boomkanonnen) met als hoofdthema de deugd van doorzettingsvermogen.’ Erg grappig.

  Dit citaat eruit: ‘… de boeddhistische boomkanonnen…’. Wow, Google Translate, vermoed ik, met spellingfouten in het Engels.

  In het Engels staat er: ‘(the Buddhist tree Cannons)’ en dat moet zijn ’the Buddhist Three Canons’. Phra is hier een titel Traipidok betekent ‘De Boeddhistische Drie Manden’, Het is dus ‘uit’ en niet ‘van’ de Phra Traipidok.. (Canon is een heilig geschrift). Trai komt uit het Sanskriet en is verwant aan ons woord drie). De Drie Manden zijn de drie soorten verzamelde heilige geschriften van het boeddhisme :namelijk de Sutta Pitaka, de toespraken van de Boeddha, de Vinaya Pitaka, de discipline van de monniken en de Abhidhamma Pitaka, een filosofisch geschrift. Pidok of pitaka betekent dus ‘mand’.

  De Mahajanaka is inderdaad het verhaal van koning Mahajanaka, één van de vorige geboortes van de Boeddha, die met zijn doorzettingsvermogen het koningschap terug weet te winnen en later zijn koningschap vaarwel zegt en zich dan als asceet terugtrekt in het oerwoud. Wat wijlen koning Bhumibol niet heeft gedaan…..

  • Johnny BG zegt op

   Bedankt voor de aanvulling Tino.

   Inderdaad is het een sausje van Google translate en proberen er wat begrijpbaars van te maken en met meer dan 5200 woorden per aflevering schiet er weleens wat doorheen. Noem het de Thaise slag 😉

 2. Leo zegt op

  .
  Wederom bedankt Johnny, heb je dit zelf vertaald? Prachtig nawoord deze keer, ben het helemaal met je eens.

  In Thailand was altijd wat te doen 🙂

  Hatsikidee! de politie lustte er wel pap van in de the good Ole’ days of lawlessness.
  Maart 1992 – Hooggeplaatste politieagenten verdedigden de praktijk van het doden van zware criminelen.

  Juni 1992 – Ach wat triest!
  Pumpuang Duangjan bekend als de koningin van luk thung (Thaise countrymuziek) stierf.

  Januari 1993 – Born to be wild!…Vaarwel vrijheid en vaarwel wind door je haren! hierna nooit meer motor gereden,
  Er is een nieuwe wet van kracht geworden die alle motorrijders en duopassagiers verplicht om een helm te dragen.

  December 1993 – Echte ”Coupplegers Clementie” of echt onschuldig?
  Manoon Roopkachorn, een voormalige “Jonge Turk” couppleger, is door het Strafhof vrijgesproken van samenzwering om koningin Sirikit, voormalig premier Prem Tinsulanond en voormalig legerleider generaal Arthit Kamlangek te vermoorden.

  Woelige tijden tijden, Echter elk jaar later word het ”stabieler”, helemaal ”stabiel” zal het nooit worden, en ach hoort dat niet bij het leven? ying en yang.

  • Leo zegt op

   @Johnny BG
   antwoord of je zelf de vertaling doet via bericht aan Tino gevonden, ik denk dat je niet aan dubbel schrijven doet.

   Ik vind de vertaling erg goed, dat van die drie kanonnen was heel scherp van Tino, het was een fout in de Engelse tekst dus de Google vertaling heeft niks verkeerds gedaan in deze.
   Echter ik was mij er helemaal niet bewust van dat die Google zo goed kon vertalen, ik dacht die Johnny BG zit dagen de boel uit te pluizen naar foutjes. vandaar ook mijn vraag of jij dit zelf vertaald had, want het is goed beschreven en vertaald en kon geen fouten ontdekken.

   Ik heb Google translate met Nederlands/Duits geprobeerd, een RAMP! en met Thais/Engels een nog grotere RAMP!
   Originele website leest wel lekkerder omdat je dan ook illustraties hebt, maar voor de genen voor wie dat wat te moeilijk gaat, of geen weet hebben van die website, (ik had er ook geen weet van) is dit een hele leuke bijdrage.

   • Johnny BG zegt op

    Beste Leo,

    Google kan steeds beter vertalen maar 1 op 1 overzetten is helaas nog niet mogelijk dus bedankt voor het compliment 🙂

    • Erik Kuijpers zegt op

     Ik vertaal heel veel, ook voor dit blog, uit Engels en soms uit Duits en gebruik Google niet. Ik doe het zelf, woord voor woord, maar ben in talen opgeleid. Heb wel op het scherm de Dikke van Dale open in die talen.

     Lukt het dan nog niet een fatsoenlijk woord te vinden dan heb ik in Canada een zus met een bul in Engels en Frans, en in Thailand een Duitser die kan helpen. Maar die mensen heb ik minder dan eens per jaar nodig. Voor Thaise woorden stuur ik dan een e-mail naar Tino Kuis…..

    • william zegt op

     Heb deze ooit eens aangeboden gekregen naast Google Translate uiteraard.
     Geen Thaise vertaling.
     Geeft regelmatig een andere vertaling van Engels naar Nederlands ten opzichte van Google Translate.

     https://www.deepl.com/translator

     Ik zit ‘bewust’ in het volgende blok ben benieuwd.

   • Tino Kuis zegt op

    Je moet goed uitkijken met Google Translate. Van Nederlands naar Thai gaat vaak via het Engels.

    Als je wilt vertalen ‘Ik hou van een poesje’ dan krijg je in het Thais ‘ฉันรักหี’ chan rak hie (tonen hoog, hoog, stijgend) en dat betekent ‘ik houd van een kutje’.

 3. Jan M.G.Steuten zegt op

  Een schitterende manier om het recente verleden weer enigszins tot leven te brengen. Hopelijk wordt deze reeks straks iuitgegeven in boekvorm.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website