Vogelaars in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Flora en fauna
Tags: , ,
5 juni 2022

Vogelen is het bekijken, het determineren (op naam brengen); het tellen van vogels; het op vogels inventariseren van gebieden en het doen van onderzoek naar bijvoorbeeld gedrag en ecologie.

De beoefenaars van deze hobby worden vogelaars genoemd, deftiger aangeduid als amateurornithologen. In eenvoudige woorden is een vogelaar dus iemand, die naar vogels kijkt. Om dat te doen heb je in feite niet veel nodig: een goed waarnemingsvermogen, een vogelgids en soms een verrekijker.

Een vriend van mij ging daarvoor regelmatig de duinen rond Schoorl in, zocht een mooi plekje om te zitten en kon daar uren blijven om naar vogels te kijken. Natuurlijk wilde hij ook bijzondere vogels zien, maar het voornaamste voor hem was toch de beleving van de natuur, waarin hij – zoal hij mij vertelde – volledig tot rust kwam.

Banded Pitta

Ook mijn vrouw deed iets aan vogelen. Als zij met haar hobby keramiek in onze tuinkamer in Alkmaar bezig was, zag zij in onze altijd bloemrijke tuin allerlei gewone Nederlandse vogeltjes, huismus, roodborstje, mezen, kraaien, enz. Zij vond het vooral leuk om het gedrag van die vogels, bijvoorbeeld als zij een nest in één van onze bomen of heesters bouwden, te “bestuderen”

Vogelen kun je overal in de wereld doen, dus ook in Thailand. Vogelen dus, niet te verwarren met het Duitse vögeln, want dat betekent heel wat anders. Die sport kan trouwens ook in Thailand bedreven worden, maar daar gaat dit verhaal niet over.
Reizen voor vogelaars naar Thailand is een groeiende markt. Steeds meer Nederlandse vogelaars combineren hun zonvakantie met excursies naar gebieden, waar veel voor ons onbekende vogels voorkomen. Men kan individueel gaan of in groepen en er zijn meerdere websites waar die vogelreizen op worden aangeboden.

Bij die vogelgebieden wordt – zo lees ik op één van die websites – o.a  Pak Tale genoemd, dé nieuwe hot spot van Thailand, gelegen ten zuidwesten van hoofdstad Bangkok. Bij deze zoutpannen zijn duizenden steltlopers aanwezig. Iedere winter zit daar een mythische soort tussen: de lepelbekstrandloper. Het is een broedvogel van de Arctische toendra, die helaas in rap tempo uitsterving tegemoet lijkt te gaan.

Maar Pak Tale heeft nog veel meer. De afgelopen jaren werden in Zuidoost-Azië mysterieuze plevieren waargenomen die voorlopig de ‘werknaam’ White-faced Plover heeft gekregen. Ook de schaarse Malaysian Plover loopt hier rond, en wat te denken van de zeer zeldzame Nordmann’s Groenpootruiter die hier in kleine aantallen overwintert? Of Grote Kanoeten? Het toont de waarde en potentie van dit gebied nog maar eens aan.

Een ander bekend gebied is Khao Yai, een prachtig nationaal park met tropisch heuvelbos, een paar uur ten noorden van Bangkok. De goede infrastructuur maakt het eenvoudig om vanaf de weg te vogelen, wat prachtige soorten als Silver Pheasant en Siamese Fireback op kan leveren. Soms vliegen Great en Wreathed Hornbills over, immens grote neushoornvogels. Er is een uitgebreid netwerk aan bostrails waar geweldig gevogeld kan worden. Tot de mogelijkheden behoren schoonheden als Long-tailed en Silver-breasted Broadbill, Blue Pitta, diverse laughingthrushes en barbets,  Blue-bearded Bee-eater en Siberian Blue Robin.

Natuurlijk mag Doi Inthanon in Chiang mai niet ontbreken. In dit nationale park  met de hoogste berg (2.565 meter) van Thailand kan men op verschillende hoogten vogelen. Langs het water in de lagere delen komen de prachtige White-capped en de Plumbeous Water Redstart voor en in deze contreien zit ook de Collared Falconet, een miniatuurvalkje. Bij de top van de berg ligt een bos, waar specialiteiten als de Pygmy Wren Babbler, Green-tailed Sunbird, Rufous-winged Fulvetta, Chestnut-tailed Minla, White-browed Shortwing, Chestnut-crowned Laughingthrush en Yellow-cheeked Tit te spotten zijn.

Ook wordt Huai Hong Krai genoemd, waar de bedreigde Groene Pauw nog voorkomt. Tenslotte nog verder naar het Noorden, naar Doi Ankhang, een prachtig bergbos op de grens met Myanmar. De Crested Finchbill, Slaty-backed en de prachtige White-gorgetted Flycatcher zijn vrij algemeen. Met wat moeite zijn de spectaculaire Red-faced Liocichla, Silver-eared Mesia en Spot-breasted Parrotbill daar te zien. Zeldzaamheden zijn de bedreigde Hume’s Pheasant en Giant Nuthatch05

Het zijn maar enkele voorbeelden waar de vogelaar naar hartelust de vogels kan spotten al dan niet onder deskundige en ter plekke bekende reisgidsen. Thailand, dus ook een land voor deze liefhebbers.

Ik kom nog even terug op dat Duitse vögeln. Een (heel oude) Duitse Witz gaat als volgt: Een man betrapt zijn vrouw boven in de slaapkamer met een andere man. Hij wordt woest, pakt de man bij kop en kont en smijt hem het raam uit en voegt hem toe: “Kannst Du vögeln, kannst Du fliegen auch”


» Laat een reactie achter


Rating: 4.33/5. From 12 votes.
Please wait...

15 reacties op “Vogelaars in Thailand”

 1. Dirk zegt op

  De lepelbekstrandloper is geen mythologische vogel.
  In 2011 en 2018 heb ik er telkens een kunnen zien.
  Natuurlijk zie je ze niet als je geen deftige verrekijker of telescoop hliefst beiden) in je bezit hebt.
  Zonder deze apparatuur zul je niet veel in je veldboekje hoeven te noteren.

 2. Steven zegt op

  Vergeet Sam Roi Yot niet! Zie http://www.samroiyotbirding.weebly.com

 3. henry zegt op

  heel bekend is Bung Bhorapet (Nakhon Sawan)het grootse natuurlijke zoetwatermeer in Thailand waar talrijke trekvogels uit Siberië komen overwinteren. Dat het ook prachtige uitgestrekte Lotusvelden is een extra meememer

 4. guy zegt op

  Vogelen betekent in het Vlaams nog wat anders dan naar vogels kijken …

 5. De Isanees zegt op

  Beste Gringo, het artikel is heel interessant, maar mijn vraag heeft niet met de inhoud te maken, maar met jouw bekendheid met de Thaïse vogelaarswereld. Zijn er in Thaïland valkeniers? De duiventerreur in ons dorp loopt namelijk de spuigaten uit. Dank voor de reactie bij voorbaat.

  • Gringo zegt op

   Nee, ik weet helemaal niets van de Thaise vogelaarswereld.
   Of de “duiventerreur| met valkeniers opgelost kan worden betwijfel ik wel.
   Ik zou zeggen, omschrijf die duiventerreur eens wat duidelijker, wat zijn het
   voor duiven, hoeveel zijn het er, zijn ze constant aanwezig. waaruit bestaat
   hun terreur en zo.
   Stuur dat naar de redactie, info@thailandblog.nl, die er een artikeltje over
   kan schrijven en bloglezers vragen om een oplossing voor je .

   • De Isanees zegt op

    Bedankt voor de reactie Gringo.

 6. l.lagemaat zegt op

  Beste Gringo,

  Zou jij of een ander de zeer mooie vogels vanaf nr.1 een naam kunnen geven?
  Bij voorkeur geen latijnse naam maar een “algemeen” gebruikte naam.

  Bedankt!

  • Beste Lodewijk, dat is een kastanjekop bijeneter die valt onder de vruchten en insecteneters: https://voliere-info.nl/ringmaten-vruchten-en-insecteneters/

   • l.lagemaat zegt op

    Beste Peter,

    Bedankt! Weet je misschien ook de namen van de 3 andere vogels?

    Groet,
    Lodewijk

    • De tweede foto: Banded Pitta
     De derde: Blue-winged Pitta
     de vierde: Crimson Sunbird – Geelrughoningzuiger

   • M.C. Jongerius zegt op

    Deze bijenkop vogels zie ik elke dag op mijn prikkeldraad zitten, de mannetjes hebben een roodbruine kop en felgroene borst en de wijfjes zijn een beetje bleekgroen, bijde maken telkens een duik en zweven met een sierlijke boog terug.

 7. Dee zegt op

  meer namen van vogels in Thialand te vinden op https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_birds_of_Thailand

  • l.lagemaat zegt op

   Heel hartelijk dank voor beide reacties!

   Een mens is nooit te oud om te leren!

 8. Vogelspotter zegt op

  Iemand die zich voor vogels en of andere dieren in de natuur interesseert heeft behoefte aan een kwalitatief goeie verrekijker. Weet iemand waar in Thailand zoiets te krijgen is en dan bedoel ik verrekijkers van de merken zoals Nikon, Zeiss, Leitz, Bushnell enz. Ben namelijk al een tijd hierna op zoek maar kan niets vinden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website