Een groep buitenlandse dierenbeschermers heeft gisteren de Thaise overheid gevraagd een einde te maken aan de aanwezigheid van olifanten in de straten van Bangkok. Steeds vaker wordt er melding gemaakt van een opdringerige en soms agressieve benadering van toeristen door de olifantenbegeleiders.

De begeleiders verdienen aan de verkoop van voedsel (fruit). Ook kunnen toeristen tegen betaling op de foto met een olifant. Een weigering van toeristen om fruit te kopen heeft al een aantal keren geleid tot agressief gedrag van de begeleiders. De olifanten worden vaak slecht behandeld en gedrogeerd met zware medicijnen om ze rustig te houden.

De groep buitenlanders, die ingrijpen van de overheid vraagt, treed op namens ‘Elephant Aid International’. Er zijn in totaal 30.000 handtekeningen verzameld en via de gouverneur van Chiang Mai aangeboden aan de Thaise premier.

De woordvoerder van de dierenbeschermers, Carol Buckley zegt het verschrikkelijk en onbegrijpelijk te vinden dat olifanten lopen te bedelen in de straten van Bangkok. “De olifant is zelfs het nationale symbool van Thailand en wordt gezien als een heilig dier. Geen enkel land in de wereld staat dit toe.”

“Het agressieve gedrag van de olifantenbegeleiders die op 18 december jongsleden een vrouwelijke toerist aanvielen, is een smet op het toerisme en aanzien van Thailand”, zei Saengduen Chaiyalert, van de Elephants and Environmental Conservation Foundation.

Bron: The Nation

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Dierenbeschermers vragen om verbod op olifanten in Bangkok”

 1. Chang Noi zegt op

  Mooi maar oud onderwerp.
  Zover ik weet is het al jaren verboden om met olifanten in de binnenstad van Bangkok rond te lopen. Maar zoals met velen dingen die verboden zijn in Thailand wordt er niks aan gedaan. Ik heb een Thaise gids gekend die iedere keer de politie op belde om te melden dat er een olifant in de stad was. Ik geloof niet dat er ooit iets is gedaan.

  Maar er is een ander probleem. Er zijn naamlijk teveel olifanten in Thailand voor het “werk” dat ze kunnen doen. Het verzorgen van een olifant is niet goedkoop. Die beesten eten & drinken wat af hoor.

  Thailand is zo ver ontwikkeld dat het leven van olifanten in het wild vrijwel onmogelijk is. Dus ze moeten begeleid & verzorgd worden. En de Thaise overheid wil daar gewoon niet genoeg geld aan uitgeven. Er is ook geen enkel beleid om het aantal olifanten te beperken. Tenslotte zou de westers media dan ook weer gaan klagen.

  Dus de oproep van die buitenlandse dierenbeschermers is leuk en aardig maar geheel nutteloos. Ze zouden bvb. wat kunnen proberen te doen aan de reden dat die olifanten in Bangkok rondlopen. Of beter nog laat ze wat gaan doen aan de dieren-mishandeling in hun eigen land (ook wel bio-industrie genoemd).

  Chang Noi

 2. Harry Thailand zegt op

  Ik ben het er mee eens dat de olifanten niet op straat thuis horen.
  Maar dat is niet alleen in Bangkok ,de laatste tijd zie ik ook steeds
  meer bedelende Olifant begeleiders in KhonKaen.
  Veel sterkte met jullie acties

 3. Joseph Jongen zegt op

  Ben het helemaal met Chang Noi eens. Al heel wat jaren laten ook de Friends of the Asian Elephant (FAE) zich horen, maar tot op heden met weinig of geen resultaat. Een paar jaar geleden is er een voorstel gedaan om olifanten en begeleiders tegen een bepaald maandelijks inkomen in de nationale parken te werk te stellen. Doch het draait allemaal om geld. Met een olifant door de straat lopen, bananen en suikerriet aan toeristen verkopen, en hen met Jumbo op de foto te laten poseren brengt aanmerkelijk meer geld op.

 4. Niek Jansen zegt op

  Volgens mij zijn ze definitief (naar ik hoop) weg uit Bangkok, maar ze lopen nog wel rond in Chiangmai. Laatst was daar een handgemeen tussen 2 australische toeristen, die de begeleidende mahouts kritiseerden vanwege hun dierenmishandeling.
  Zelf werd ik ook een keer in Sukhumvit Bangkok bedreigd door zo’n knaap met die ijzeren haak, waarmee ze de olifant ‘sturen’. Gelukkig alleen maar bedreigd. In Chiangmai werd er daadwerkelijk mee geslagen, volgens het krantebericht. Andere toeristen hebben die mahouts ingesloten (goed zo!) en de politie heeft ze ingerekend.

  • ThailandGanger zegt op

   November 2009…. heb ik ze toch nog gezien in Bangkok. Wil je zeggen dat ze nu een jaar later echt weg zijn?

 5. Niek Jansen zegt op

  Ja, beste Thailandganger,in november 2009 zag ik ze ook nog regelmatig op Sukhumvit in Bangkok, wat een van de meest populare plekken was voor dat ‘bedrijf’. Maar sinds een half jaar zeker geen olifant meer te bekennen. Dat komt overeen met berichten in de pers dat er eindelijk een overeenkomst is getroffen tussen al die ministeries, departementen, organisaties die te maken hadden met dat probleem. En nu maar hopen dat het zo blijft.

 6. rene zegt op

  ja helaas hebben wij deze zomer midden in bangkok, chinatown nog een kleine olifant zien lopen, en er werd aardig mee gebedeld… jammer

 7. Johnny zegt op

  Met een grote boog erom heen dus. Er zijn ook veel verwaarloosde honden…. miljoenen??


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website