Boeddha beeldjes van ivoor

Begin deze maand is de IFAW (International Fund for Animal Welfare) een grote zomercampagne op luchthaven Schiphol gestart tegen foute souvenirs. Dit om de handel in souvenirs, gemaakt van bedreigde wilde dieren, een halt toe te roepen.

Dertig IFAW medewerkers geven de hele zomer voorlichting aan duizenden toeristen middels een speciaal gebouwde interactieve stand. Hierin zijn ook foute souvenirs zichtbaar die op Schiphol in beslag zijn genomen.

Handel in Ivoor

De handel in souvenirs gemaakt van ivoor, slangen- en krokodillenleer, koraal, schildpaddenschild, bont etc. floreert als nooit tevoren. Speciale aandacht is er voor de handel in ivoor. De afgelopen jaren is de illegale handel in ivoor enorm toegenomen. Jaarlijks worden in Afrika en Azië tonnen ivoor van gestroopte olifanten in beslag genomen. Door de smokkel en illegale jacht dreigen olifantenpopulaties in grote delen van Azië en Afrika uit te sterven. Toeristen die een souvenir kopen waarin ivoor is verwerkt, dragen (vaak nietsvermoedend) bij aan dit tragische feit.

Olifanten

Het leven van olifanten wordt wereldwijd al bedreigd door verkleining van leefgebied en klimaatsverandering. Stroperij doet hier nog een flinke schep bovenop. Het aantal olifanten in Afrika is ten opzichte van 40 jaar geleden vrijwel gehalveerd. Niet alleen de olifant is slachtoffer van de stroperij, ook worden ieder jaar rangers gedood die de olifanten juist beschermen. Veel toeristen realiseren zich niet dat de illegale handel in ivoor mede door hen in stand wordt gehouden. Niet alleen in landen als Thailand, Japan, China en de VS is ivoor nog steeds populair. Ook in Europa blijft de vraag naar ivoor groot.

Inbeslagname

In maart werd door de Franse douane 40 kg ivoor in beslag genomen in een woning in Parijs. Twee weken daarvoor werden honderden ivoren beeldjes in Portugal onderschept. Afgelopen half jaar werden in Thailand negen ladingen illegaal ivoor ontdekt en in april dit jaar vond de tot nu toe grootste inbeslagname van ivoor plaats. De Chinese douane nam 707 slagtanden en 32 ivoren armbanden in beslag.

Wetgeving

Internationale wetgeving verbiedt het om ivoren producten, of producten met sporen van beschermde diersoorten, mee naar huis te nemen van vakantie. Bij de grens loopt de reiziger tegen de lamp. Voor veel mensen is het een vervelende  ervaring als blijkt dat hun souvenir illegaal is en in beslag genomen wordt. Het enige dat de toerist ervoor terugkrijgt is een boete. Dit terwijl deze souvenirs gewoon aangeboden worden op lokale markten of in de hotellobby.

Om geen risico te lopen en niet mee te werken aan dierenleed adviseert het IFAW dit soort souvenirs links te laten liggen. Er zijn vele prachtige alternatieve souvenirs te vinden. Voor meer informatie ga naar www.ifaw.nl of www.douane.nl.

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Toeristen in Thailand: pas op voor foute souvenirs”

 1. HenkW zegt op

  Let ook op Chinese illegale DVD’s. Wordt niet geaccepteerd. Heel vervelend als in Nederland je koffer open moet. Ik heb het vermoeden dat je koffer onderweg gescan wordt. De inbeslagname wordt netjes genoteerd, waarvan je een afschift krijgt.
  Thaise dvd’s en muziek worden wel doorgelaten tenminste ik heb daar niets over gehoord.

 2. guyido zegt op

  je kunt rustig tot 10 chinese dvds meenemen hoor , overal is een maximum voor ook voor in te voeren dvds ,horloges,kleding etc .in Schengenzone.

  maak het gewoon niet te gek , maar inderdaad ivoor en ander natuur gesloopte waar , nooit doen.

  ik vond ooit in Tanzania in een natuurpark een slagtand met dood beest er aan vast en wilde die per see meenemen , het beest was al maanden dood en geen stropers werk , want dan was die slagtand er niet meer.
  dus die tand uit dat dooie beest gesloopt , niet erg fijn in een gebied waar leeuwen enzo rondwandelen ,maar het moest gebeuren …

  terug naar France [ ik woonde toen in Frankrijk] was ik natuurlijk fors zenuwachtig want ik wist wat ik deed .
  .
  het vliegtuig uit Djibouti arriveerde om 4 uur s ochtends en er was geen enkele controle op Charles de Gaulle….geen mens.wandelde zo de airport uit …

  blijft bijzonder en heeft niets te maken met handel of stroperij .
  ook dieren met ivoren gebitten gaan dood.

  maar ik raad het niemand aan om dit te doen .
  ik had geluk. nooit meer doen.

 3. Billy zegt op

  Erg leuk dit verhaal over de kraaltjes en spiegeltjes die men mee denkt te moeten nemen uit verre warme landen…had wel een paar jaartjes eerder gemogen voor mij. Het kraaltje dat ik meenam heeft nu kinderen die mij papa noemen 😀

 4. joe van der Zande zegt op

  Echt een dillema hier ,
  allereerst ben ik 100% tegen elke vorm van handel in ivoor- pelzen en nog zoveel meer.

  vraag en aanbod bepaalt byna altyd alles en de prys die dan word betaalt uiteindelyk,
  verbrand een ton ivoor b.v.b.de markt word hierdoor erg dun toch .
  the stropers gaan zeker meer risico nemen !
  en hetzelfde als de drugs onderwereld ook die krygen het op de plaats van bestemming !
  ik zou geen resoluut antwoord kunnen uitbrengen.
  farm animals kan helpen ,
  maar hoe dan met olifanten en neushoorns ?

 5. Chang Noi zegt op

  Er zijn inderdaad mensen die een voorstander zijn van gecontroleerde ivoor handel (er is naamlijk best genoeg ivoor) om zodoende de prijs van ivoor te drukken en zodoende het stropen niet meer winstgevend te maken.

  Ik ben bang dat dit wordt tegenwerkt door de velen (hoog geplaatste) die verdienen aan de stroperij van o.a. ivoor.

  Laten we eerlijk zin een Steinway vleugel met plastic toetsen is toch een beetje nep.

  Chang Noi


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website