Onderzoekers hebben in Thailand ontdekt dat olifanten in staat zijn om snel te leren hoe ze samen met soortgenoten een probleem moeten oplossen.

De wetenschappers ontdekten dat olifanten ongeveer even snel leren als mensapen, dolfijnen en kraaien. Dit gebeurde tijdens verschillende experimenten. Bij één werd er op een platform op de grond voedsel gelegd, terwijl twee olifanten vanachter een hek toekeken. Het platform kon met behulp van een touw onder het hek door worden getrokken, maar alleen als beide olifanten elk aan een uiteinde trokken. Als slechts één olifant trok, haalde hij alleen het touw binnen.

Uiteindelijk testen de onderzoekers zes paren olifanten in twee dagen tijd veertig keer. Ieder paar ontdekte de oplossing van het probleem. Eén jonge olifant was wel creatief in het uitvoeren van die oplossing. Dit dier zette haar poot stevig op het touw en liet haar partner al het werk verzetten.

Olifanten zijn dus in staat om snel te leren hoe zij samen met soortgenoten een probleem moeten oplossen. Daaruit blijkt dat de dieren sociaal complexer in elkaar zitten dan voorheen werd gedacht. ‘Olifanten helpen elkaar in nood’, zegt Joshua Plotnik, een van de wetenschappers die aan het onderzoek deelnamen. ‘Ze lijken op een of andere manier emotioneel aan elkaar gehecht te zijn, dus dat er een mate van samenwerking is, is niet vreemd.’ Toch is het ‘verrassend’ dat de dieren zo snel leren, vindt hij. Met de opgedane kennis hopen de wetenschappers manieren te kunnen bedenken om olifanten in het wild beter te beschermen.

Bron: Nieuwsblad.be

1 reactie op “Onderzoekers Thailand: olifanten leren snel”

  1. bob bekaert zegt op

    Hans,
    dank je wel voor je reacties. We gaan nu zeker komende najaar (op zondag 🙂 ) dit tripje maken!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website