Bloemenkalender Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Flora en fauna, Thailand tips
Tags:
13 augustus 2022
Bloemenkalender Thailand

Bloemenkalender Thailand

Dat Thailand beschikt over een prachtige natuur met schitterende stranden, ongerepte jungles en grillige bergketens is genoegzaam bekend. Maar ook liefhebbers van bloemen komen aan hun trekken. Iedereen, die Thailand bezoekt kent de kleurrijke orchideeën, de geurige frangipani en andere exotische bloemen.

Thailand heeft echter veel meer aan bloemen te bieden. Het hele jaar door zijn er op verschillende plaatsen in het land bloeiende bloemen te bewonderen. We hebben hiervoor een kalender samengesteld met een aantal hoogtepunten.

Januari

De roze bloemen van wilde Himalaya kersen (Prunus cerasoides) zijn voornamelijk te vinden in de bergachtige regio’s in het noorden van Thailand. In de koudste periode van eind december-januari zijn de kersenbomen in al hun glorie te zien. De bomen staan vaak gewoon langs wegen of bospaden, maar ook in grote groepen bij elkaar. De beste plaatsen om de kersenbloesems in volle bloei te zien, zijn Phu Lo Lom in de provincie Loei, Khun Chang Kian en Doi Ang Khang in de provincie Chiang Mai en Doi Khun Mae Ya in de provincie Mae Hong Son. De kersen rijpen enkele weken na de bloei, zijn zuur en donkerrood.

rode lotus

Rode lotus

Februari

De zogenaamde “Talee Bua Daeng”, dus het meer van de rode lotus in het district Kumphawapi in de provincie Udon Thani doet zijn naam in januari en februari alle eer aan. Dan bloeit de rood roze lotus en verandert het meer in een echte bloemenzee. Bijzonder populair is een bezoek aan het meer in de buurt van het dorpje Ban Diam, nabij de stad Prajak Sinlapakhom. Voor verliefde mensen is er niets romantischer dan van de ambiance op het meer te genieten door middel van een boottochtje. Het mooist is een boottocht in de vroege ochtend als de lotusbloemen volledig open zijn en voor een betoverende stemming zorgen. Vraag de schipper even de motor af te zetten op het meer om in alle stilte van deze bloemenpracht te genieten.

Maart

Schitterende lotusweiden vindt men op veel plaatsen in Thailand. Ook in vijvers en meertjes groeien deze delicate witte of roze bloemen. De mooie bloemen worden vooral aangeboden in tempels als offers, want de lotus geldt in het boeddhisme als een symbool van zuiverheid. Een van de meest indrukwekkende lotusvijvers bevindt zich in het district Phutthamonthon in de provincie Nakhon Pathom. Tussen maart en april is het meer in de buurt van Khlong Mahasawat omgetoverd tot een zee van witte lotusbloemen. Via een smalle brug kan men in een traditionele Thaise sala de prachtige bloemen bewonderen.

April

De mooie paarse bloemen van de Jacaranda filicifolia in de zuidelijke provincie Trang bloeien volop in april. Van oorsprong een Zuid Amerikaanse boom, die in Thailand alleen in Trang voorkomt en is dan ook het symbool van de provincie. Zelfs de Thaise naam voor de paarse bloemen “doc sritrang” is afgeleid van de naam van de provincie.

Gouden regen

Mei

Met een schilderachtige naam als Indische goudenregen is de cassia fistula de trots van de provincie Khon Kaen. De bomen met heldere gele bloemen staan in Thailand bekend als “ratchapruek” en is sinds enkele jaren ook de nationale bloem van Thailand. De gele kleur symboliseert de Thaise koninklijke familie. De vele kleine bloempjes, gerangschikt als een gouden boeket, trekken in de hete maanden april en mei veel bijen en vlinders aan.

Juni

De “dok khao phansa” (Globba winitii) behoort tot de gemberfamilie (Zingiberaceae), en is vooral te vinden in de provincies Saraburi en Lopburi. In de zomermaanden is het district Phra Phutthabat wel de meest bekende plek voor deze gele bloemen met de prachtige Nederlandse naam “het mauve dansend meisje”. De bloemen vormen een belangrijk onderdeel van de Boeddhistisch ceremonie aan het begin van de vastentijd.

Augustus

In het noorden van Thailand bloeit in augustus de mooie habenaria orchidee (habenaria militaris) in verschillende kleuren. Deze orchidee heet in het Thais “lin mungkorn” en bestaat ​​uit een stam met vele kleine, delicate bloemen die in geel, oranje of roze voorkomen. Een mooie plek om ze te bewonderen is, vooral in de ochtend, rondom de Mhun Dang waterval in het nationale park Phu Hin Rong Kla in de provincie Phitsanulok.

Murdannia giganteum

Murdannia giganteum

September

In de provincie Uttaradit zijn de “ngon nak” bloemen (Murdannia giganteum) te bewonderen in enorme hoeveelheden. De planten met kleine bloemen, waarvan de kleur varieert van zacht lila tot krachtig violet groeien vooral in dennenbossen in vochtige berggebieden. Het bijzondere van deze delicate bloemen is, dat zij zich ’s nachts opkrullen om zich in de ochtend in hun volle schoonheid in de zon weer te openen. De grootste veld met de “doc ngon nak” vindt men in het Phu Soi Dao National Park in Uttaradit. De bloeitijd loopt van augustus tot oktober tijdens het natte seizoen.

Oktober

De bloemen met de mooie naam Dusita (Utricularia delphinioides) vallen op vanwege hun kleine, donkere bloemblaadjes. Ze bloeien in oktober en november in de bergachtige gebieden in het noordoosten van Thailand aan het einde van het regenseizoen, meestal op vochtige grond en in de buurt van moerassen. De meeste velden zijn te vinden in de provincies Ubon Ratchathani en Mukdahan. De bloemen kleuren van donkerblauw naar paarszwarte bloemen en zijn een voedingsbron voor veel kleine insecten.

Mexicaanse zonnebloem

Mexicaanse zonnebloem

November

De natuur biedt elk jaar in november en december een prachtig schouwspel in de provincie Mae Hong Son: Dat is de bloeitijd van de “dok bua tong,” de Mexicaanse zonnebloem (Tithonia diversifolia). Bergen en valleien in Mae Hong Son lijken dan volledig bedekt met goud. De dok bua tong bereikt een hoogte van maximaal drie meter en draagt ​​vaak meer dan tien bloemen per plant. Het mooiste punt om van dit gouden schouwspel van bloeiende zonnebloemen te genieten te genieten is wel het topje van Doi Mae Ukor in het district Khun Yuam.

December

Zonnebloemen zijn niet de eerste planten die liefhebbers van bloemen associëren met Thailand. Echter, ze hebben een lange geschiedenis in het Thaise Koninkrijk: Al in de Ayutthaya periode rond 1656 liet koning Narai de Grote de eerste exemplaren planten. Sinds de jaren 90 is de zonnebloem een belangrijk landbouwproduct in de provincies Lopburi en Saraburi. De vele mooie zonnebloemvelden hebben zich ook als een belangrijke toeristische attractie ontwikkeld. De beste tijd om te velden te zien is van november en januari.

Bron: website TAT Frankfurt

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website